PRVI SMO I U SENIORKAMA I U JUNIORKAMA



Osvojili smo titule prvakinja Hrvatske i u seniorkama i u juniorkama. Juniorke su imale sve indexe 1, dakle svi suci su smatrali sa su najbolje, a seniorke su prilično superiorno pobijedile. I naša solerica Jana Križić je prva. Ono što posebno veseli je što ove godine naš Šef, Alen Šćuric nije sudio na prvenstvu, čak štoviše nije se pojavio na sudačkoj tribini ni jedan jedini puta kako ne bi ni na koji način utjecao na suce.

Curke učinili ste nas ponosnima. Jako ponosnima. Nemalo puta sam rekao nije bitno koje mjesto osvojite, hoćemo li imati nesreću da loše otplešemo, da nam padne više štapova, da netko drugi bude bolji. Bitno je da ste dale sve od sebe. I to iskreno mislim. A vi jeste dale sve od sebe. Tona dodatnih treninga, problemi sa curama koje nisu plesale u konačnici, čak i jedna koja je otpala samo četiri dana prije prvenstva. Ubile ste se. I da, jako smo ponosni. I jako smo vam zahvalni.

Ogromno hvala obiteljima Kekelj i Cviček koji su satima pripremali garderobu za cure i koja je istinski bila presavršena. Ali doslovce presavršena. Postavili su oni i navijačke banere. A onda kada su svi otišli kući, oni su sve pospremili, te nam još pomogli srediti dvoranu i popakirati sve u kombi. Ogromno hvala do neba. Što bi mi bez vas.

Veliko hvala i tati Koljaji i Čorluka koji su ispekli stotinjak kilograma mesa na roštilju. Veliko hvala trenerici Tinani na svom trudu i živcima, kao i našim koreografkinjama Viki i Moniki. Hvala i svim trenerima drugih plesnih izražaja koji su nam došli kao savjetnici i što su korigirali sve koreografije. Hvala Arijani i Adrijana što su nam pomogli oko šminjkanja i pripremanja tima, ali oko puštanja muzike i drugih obveza na borilištu. Naravno hvala i našem Žacu koji je i opet napravio milijun fotki, te na sve načine pomogao timu.

Ma curke vi ste zakon. Jedna nevjerojatna generacija. Sad par dana odmora, a ona se spremamo za Europsko u Beogradu. I tamo treba razvaliti!






Ljetni kamp je savršen i zato ga klinceze tolko obožavaju, te zato svake godine imamo preko 60 polaznika Ljetnog kampa.

Sedam dana vrhunske zabave, igara, kupanja, treninga, plesanja, zumbe, druženja, savršene klope, smjeha. Cure u ljetnom kampu zaborave na mobitele.

Cijena je 390 EUR, a možete platiti u tri rate na treninzima ili u uredu, Trebež 25, radnim danom od 8:30 do 16:30 sati.

Još uvijek se možete prijaviti, no ako to sada učinite sav iznos novaca morate uplatiti u jednoj, a ne više u tri rate!

pritisnite na letak da ga povećate:

Ljetni-Kamp24poziv2





- srijeda 15.5. u 15:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (30. godišnjica Zagrebčkih mažoretkinja na Maksimiru, na utakmici Dinamo-Rijeka), o/o Šef
# veliki nastup S1A i Drum linea

- subota 18.5. u 11:30 međunarodna izložba modela (Family Mall, Jankomir), o/o Šef
* plesni nastup S1A

- nedjelja 19.5. u 15:00 međunarodna izložba modela (Family Mall, Jankomir), o/o ???

- nedjelja 26.5. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Rudeš), o/o Šef

- četvrtak 30.5. u 14:00 Jarun (Dan državnosti), o/o Šef





ARIJANA I ADRIJANA SE RASPLAKALE

Arijana Kovačić i Adrijana Pivač su bile sa timom na Državnom prvenstvu. I naradile se opako. Na kraju je Tinana rekla "vi ste sa nama kao da nikada otišle niste". I dala im medalje. A onda su kanule suze. Aaaaaaaa....






KREDE I TRAKE

Zagrebačke mažoretkinje u svom skladištu imaju:
- 10 velikih kutija kreda za iscrtavanje borilišta pred natjecanja
- 23 velika koluta samoljepljivih širokih traka za borilišta
- 11 velikih kolutova crveno-bijelih traka za odvajanje zona






TRENER UVIJEK U DVORANI

Trener nikada ne smije izaći iz dvorane i prepustiti trening asistentu (osim u slučaju više sile).

Trener ne može otići iz dvorane ako nije došao trener slijedećeg sastava sve do momenta dok ne dođe.

Trener ne smije slati asistenta da mu ode obaviti neku privatnu stvar tijekom treninga (trgovinu, kafić, mjenjačnicu, banku…).

Trener ne smije ostaviti mažoretkinju mlađu od 10 godina samu.






FRANCUSKI PAVILJON

Izložbeni paviljon Republike Francuske izgrađen je 1936/1937. godine na lokaciji u Savskoj cesti 25, u Zagrebu, u sklopu sajamske priredbe Zagrebački zbor, prema projektu francuskih arhitekata Roberta Camelota i Jacquesa & Paula Herbéa te građevinskog inženjera Bernarda Lafaillea, projektanta konstrukcije. Francuski paviljon predstavlja jedinstvenu inženjersku inovaciju na kojoj je prvi puta primijenjena tankostijena vitoperna konstrukcija za nosivu strukturu u visokogradnji pa time govorimo o građevini iznimne kulturnopovijesne i tehničkotehnološke vrijednosti, koja prelazi okvire lokalnog značenja. Francuski paviljon je zaštičeno kulturno dobro. Paviljon je bio u vrlo lošem stanju, no prije tri godine potpuno je obnovljen.








MURJA

Murjak, drot, pajkan, pandur = policajac
Murja, drotaraj = policija
Ninđe = interventna policija
Specijalci, alfe = specijalna policija
Marica = vozilo za prijevoz zatvorenika
Legitimacija = osobna iskaznica
Legitimirat = provjera osobnih iskaznica
Čitaba = dozvola
Bajbuk, vrešt, rešt, čuza, prdekana = zatvor
Zbajbučariti, zaprti = zatvoriti u zatvor
Zlisičarit = stavit lisice
Pendrek = policijska palica
Spendračiti = izudarati policijskom palicom (pendrekom)
Šturc = staviti sa strane, kad policija zaustavi automobil

„Su to bile ninđe ili specijalci“ = Je li to bila interventna ili specijalna policija
„Metnuli su me vrešt“ = Priveli su me u zatvor
„Drot me zlisičaril, spendračil i onda zbajbučaril“ = policajac mi je stavio licice, izudrarao pendrekom i potom zatvorio.
„Murjak me tak spendračil“ = policajac me pretukao pendrekom







ŠPRIHERICE I PRAĆKE

Neke stvari koje danas klincima ne bi nikad dali u ruke prije su se smatrale potpuno normalne, a klinci su time gađali što-šta, od nevinih meta do vrlo neprihvatljivih.

Pljuckalica je bila najmanje opasna. Napravila se tako da se skinulo i ispraznilo tijelo kemijske olovke u koju se stavila patrona napravljena od papirića koji se u ustima naslinio i nakon toga se prstima napravila kuglica. Projektil bi se stavio u tijelo kemijske, pljuckalica se usmjerila na metu i jako se puhnulo sa suprotne strane. Time se gađalo kolege (najčešće u školi), a ponajviše tijekom nastave, te ih se tako zadirkivalo. Projektil bi se često (zbog sline) zalijepio za vrat ili drugi dio tijela. Ovo je vrlo malo zapeklo, a jedina frka je bila ako te pogode u oko (to je boljelo, ali nije imalo ozbiljnih posljedica). Budaletine su smatrale da je fora upucavat se curama tako da bi ih gađali iz pljuckalice. Bilo je i natjecanja u gađanju mete nacrtane na školsku ploču.

Špriherica je već bila puno opasnija. Ona je bila minijaturna praćka (5 cm), najčešće napravljena od žice sa plastičnim omotom i gumicom za zimnicu zavezanom za rašlje. Iz nje su se ispaljivali mali projektili U-oblika (cca pola cm) od isto takve žice. Ovo je već ozbiljno peklo, letjelo je bitno dalje nego pljuckalica i moglo je stvoriti manje ranice, a ako vas je pogodilo u oko i ozbiljna oštećenja.

Praćka (20 cm) je bila velika špriherica, rađena od grane. Ovaj drveni lansirni uređaj je dolje imao ravan dio, koji se oko sredine širio u rašlje (rastegnute desetak cm). Na te rašlje je bila zavezana jaka guma koja je na kraju (sredini U-oblika) imala kožno ili gumeno proširenje. U to proširenje se stavljao kamen koji se potom lansirao. Sa ovim opasnim uređajem moglo se ubiti vrapca ili čak goluba na desetak metara, a pogodak druge osobe je stvarao ozbiljne posljedice poput potresa mozga, većih rana, izbijenog oka… Vrlo opasno, no klinci su to koristili najčešće prema životinjama (ptice, mačke, psi…) što je dio drugih klinaca, posebno cura, osuđivao („opasni“ klinci su mislili da su tako frajeri), a vrlo rijetko je netko bio tolika budala da je gađao ljude. Postojale su čak i industrijske praćke (plastične) koje su se mogle kupiti u trgovinama.

Zračnica je bila puška na zrak (tlak) sa metalnim projektilima. Zračnica je također mogla ubiti pticu, pa čak i vranu na 20 metara, a ako se ispalila iz blizine na osobu mogla je stvoriti ozbiljne rane ili posljedice poglavito one jače. Ona je bila najopasnija od svih „igračaka“, no velik broj klinaca ih je imao. Često su se organizirala gađanja u mete sa zračnicama. Zračnice i danas postoje za natjecanja, no nitko normalan ih više ne daje djeci da se sa njima igraju po cijele dane.




SA TURNEJE NA MARTINIKU - 3. dio

foto: Željko Bakšaj Žac (službeni fotograf), Suzana Proroković i Alen Šćuric

Hrvatski dan na Martiniku
karibi12210379

karibi12210387

karibi12210402

karibi12210403
jack sparrow hd photos


karibi12210407

karibi12210412

karibi12210426
html photo size


karibi12210441

karibi12210481

Turistički obilazak St.Pierra i ostataka nakon velike vulkanske erupcije koja je ubila 30.000 ljudi
karibi12210511

karibi12210513
images f


karibi12210518

karibi12210520

karibi12210528

20240207-115626
instagram pic viewer


Destileria DePaz
karibi12210534

karibi12210537

karibi12210538

karibi12210543
picture of net


karibi12210550

20240207-122929

20240207-122725

20240207-122756
html picture size


karibi12210558

karibi12210559

karibi12210564

karibi12210563

karibi12210567

103

...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: srijeda, 15.05.2024. u 15:46) komentiraj (0)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.