GOMILA MAŽORETKINJA NA DINAMU



Dinamo u subotu slavi titulu Prvaka Hrvatske. Jasno da će stoga na stadionu biti brdo naših mažoretkinja. Osim VIP lože i špalira na kraju radimo i dodjelu medalja i pokala. A onda feštaaaaa...






Treninzi su prema uobičajnom rasporedu:

S1A ponedjeljak na Maksimiru od 19:30 od 22:30 i srijeda u OŠ Filipović od 19:30 do 22:30
S2 utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J1A utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:30 do 13:00
J3 subota na Maksimirskom stadionu od 9:00 do 11:00
D1 subota na Maksimirskom stadionu od 9:30 od 10:30
D2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:45-11:45
Drum line ponedjeljkom na Maksimirskom stadionu od 20:30 do 22:00





- subota 21.5. u 18:00 Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Hajduk i dodjela medalja za Prvaka Hrvatske), o/o Šef

- ponedjeljak 23.5. u ??? Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Socios), o/o Šef

- utorak 7.6. u 9:30 u Palmotićevoj 30 (Festival jednakih mogućnosti, Trg bana Jelačića u 10:20), o/o Šef

- subota 11.6. na Trgu dr. Franje Tuđmana (Večernjakova biciklijada), o/o Šef





CURE NAPISALE ŠEFU EMOTIVNA PISMA

Svaka mažoretkinja S1A je Šefu napisala vrlo emotivno pismo nakon Državnog. Iskreno Šef je bio ekstremno ganut. Sva pisma su istinski osobna i vrunska no objavit ću ih tek par i to bez potpisa djevojaka:

Dragi šefe, želi ti zahvaliti za sav trud koji ulažeš u ovaj tim i što znam da ti se mogu u svakom trenutku obratiti za pomoć bili to vezano uz tim ili privatno. Hvala za svaki savjet i podršku!

Dragi Alene, znam to od kada sam se upisala u mažoretkinje, ali dok nisam došla u S1A nisma znala koliko zapravo daješ za ovaj tim. Uvijek nam digneš raspoloženje lijepim riječima i pohvalama i za to ti stvarno veliko hvala. Vidim koliko ti je stalo do ovog tima i to stvarno pokazuješ sa svime što napraviš za nas i što nam priuštiš. Hvala ti za sve lijepe trenutke i svako čapšćenje na treninzima. I hvala ti što me voziš od treninga do doma kasno navečer.

Šefe, iako mi na početku baš nije bilo drago što sam prešla u seniore, sada mogu reči da sam jak sretna što sam tu zahvaljujući tebi i tvom trudu da se osjećam što bolje na treninzima. Svaki trening pa i nasup učiniš zabavnijim i zbog toga mi je drago što sam tu gdje jesam. Hvala ti!

...u idućem postu ćemo objaviti drugi dio pisama...





KOLIKO KILOMETARA GODIŠNJE PROĐE ŠEF
U godinu dana Alen Šćuric, direktor Zagrebačkih mažoretkinja prosječno pređe:

46.000 km automobilom (službenim automobilima, rent'a'carom, sponzorskim autom...)
6.000 km autobusom
36.000 km avionom
3.000 km ostalim prijevoznim sredstvima (brodom, vlakom...)
= 91.000 km

Što znači da nam Šef više od dva puta godišnje pređe oko zemaljske kugle.





NAŠA ZDRAVSTVENA SLUŽBA

Zagrebačke mažoretkinje provode vrlo ozbiljnu i sustavnu zdravstvenu brigu članova 1A sastava. Nakon brige o sigurnosti našeg članstva zdravstvena skrb je prvi prioritet.

ZAGRIJAVANJE
Preventivno se provodi niz zdravstvenih mjera. Najvažniji segment treninga je zagrijavanje, o čemu su vrlo seriozno educirani svi treneri tima. No, o zagrijavanju više u idućem postu.

OSTALE MJERE PREVENTIVE
Zagrebačke mažoretkinje provode i niz drugih mjera preventive:
• podjela flajera i striktne mjere za sprječavanje gripe i viroza
• podjela flajera i striktne mjere kod pojave ušiju
• trenerima se besplatno dijele šamponi za sprječavanje uši tijekom epidemije, te mažoretkinjama 1A timova maske za sprječavanje gripe i viroza
• periodična edukacija i provođenje mjera za sprječavanje širenja mononukleoze i hepatitisa (predavanja, flajeri, upozorenja…)
• flajer sa naputcima oko prehrane i naputaka tijekom intenzivnih treninga, neposredno prije i tijekom prvenstava
• podjela flajera i edukacija preventive na turnejama, sa specifičnostima zemalja koje posjećujemo (otrovne životinje i biljke, zarazne i druge bolesti, pitkost vode, štena hrana, klimatske i druge posljedice po zdravlje)
• konstantna edukacija za prevenciju sportskih povreda i ozljeda
• tim posjeduje čak i trim bicikle, te druge sprave koje se posuđuju članicama koje moraju jačati muskulaturu, posebno kvadricepse (radi manjeg pritiska na ligamente i tetive)
• S1A ima gratis pristup teretani u HVU svaki dan u tjednu do 22:00 sata


VLASTITA ZDRAVSTVENA SLUŽBA
Naši povjerenica za zdravstvo je magistra sestrinstva Irena Rašić, diplomirala na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, na studiju visokog sestrinstva, zaposlena kao voditeljica odjela abdominalne kirurgije na KB Dubrava. Povjerenica uvijek sa nama idu na sva prvenstva gdje se brine o prehrani, dodacima prehrani (isotonici, kalcij, magnezij, vitamini…), preko prevencije do sanacije povreda, pa čak i nadzora spavanja, obroka i unosa tekućine (što je vrlo važno za prvenstva). No, naše povjerenica se za tim i tijekom cijele godine, poglavito tijekom intenzivnih priprema. Uz nju savjetnice su nam dr. Mirjana Tomčić, pedijatrica, dr. Ana Beganović, lječnica u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, prof.dr.sc. Mihai Kiss, sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu UMF Sveučilišta Cluj Napoca, magistra sestrinstva Kristina Vokić, Škola za medicinske sestre Mlinarsk i magistra sestrinstva Kristina Kužnik, Bolnica Sestara Milosrdnica.

Sve detaljne pretrage i manje zahtjevnu zdravstvenu njegu radimo o našem trošku u privatnoj poliklinici u Nemetovoj ulici. Kod ekstremnih slučajeva tim je o svom trošku uspio angažirati i najbolje hrvatske zdravstvene eksperte poput docent dr. Saše Jankovića koji je jedan od naših najboljih ortopeda i predstojnik Zavoda za ortopediju bolnice Sv.Duh (koji je operirao Miju Požgajčić), te dr. Zorana Bahtijarevića dječjeg kirurga Dječje bolnice u Klajčevoj, oba su liječnici Hrvatske nogometne reprezentacije. U nekim ekstremnim slučajevima angažiramo i širi krug stručnjaka, pa čak i inozemne, pri čemu je najteži slučaj bio sa predvodnicom Matejom Pavić koju je tretirao čak i stručnjak iz SAD-a.

Tim posjeduje i vrlo detaljan zdravstveni priručnik u kojem su za svaku karakterističnu ozljedu ili zdravstvenu tegobu navedeni prevencija, prva pomoć, sanacija, mjere nakon liječničke pomoći i mjere sprječavanja ponovne ozljede. Tim posjeduje i ozbiljnu mobilnu apoteku sa nekoliko stotina različitih lijekova i ostalih zdravstvenih potrepština.


FIZIOTERAPEUTI
U slučaju ozbiljnijih povreda tim o svom trošku angažira najbolje hrvatske fizioterapeute. Prvenstveno to su fizioterapeuti GNK Dinamo i Hrvatske nogometne reprezentacije, najčešće Mario Rubinić, ali za neke posebne povrede angažiramo i dr.med. Roberta Dugorepca koji se specijalizirao za ženske povrede ekstremiteta obzirom da je fizioterapeut hrvatske rukometne i stolnoteniske reprezentacije. Tim ima i svoju stalnu profesionalnu maserku Dragicu Bolčeviu koja sanira zdravstvene tegobe kičme i ekstremiteta.





ZIMSKA SLUŽBA
235 zimskih ekipa
32 vozila za čiščenje snijega (30 ralica i 2 specijalizirana vozila)
14 baza zimske službe
11.000.000 kg soli u pričuvi
13.151.022 m2 čiščene i posipavane površine





KOMEDIJA

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija nalazi se u zgradi koja pripada Franjevačkom redu na Kaptolu. Franjevci su u ovom kazalištu prije II. svjetskog rata izvodili predstave, a kazalište je imalo naziv “Franciskansko kazalište”. Kazalište je dio Franjevačkog samostana.
1950. spajaju se Zagrebačko dramsko kazalište i satiričko Kerempuhovsko vedro kazalište na poticaj Fadila Hadžića, te se seli u franjevačko kazalište. Kazalište izvodi komedije, satire, operete, mjuzikle i rok-opere. Uz glumački postav kazalište ima svoj simfonijski orkestar i balet, tj. ukupno ima 150 zaposlenih.






FURT

Furt, fort = stalno, uvijek
Fakat = stvarno, zaista
Tlačiti = gnjaviti
Ziher, zicer = sigurno
Pak = pa
Alzo = dakle, no
Naj = nemoj
Kurtoazija = uljudnost, uglađenost, pristojnost, lijepo ponašanje
Prenemagovati, prenemagati = pretvarati

“Furt nekaj delam“ = stalno nešto radim
„Furt se tak prenemaguješ“ = stalno se pretvaraš
“Fakat si to rekel“ = stvarno si to rekao
„Kaj me tlačiš“ = zašto me gnjaviš
„Naj me tlačit“ = nemoj me gnjavit
„Ma zicer si to mislil“ = ma zasigurno to nisim mislio
„I sad sem tu i pak sem tvoj“ = I sad sam tu, pa sam tvoj
„Alzo dakle“ = no stvarno
„Naj me tlačit“ = nemoj me gnjaviti
„Kaj se prenemaguješ“ = što se pretvaraš






JAJA SA ŠEĆEROM

Jaja sa šećerom su bila omiljena i jednostavna poslastica klinaca. Mama bi razbila jaje, odvojila žumanjak od bjelanjka, pa bi u žumanjak stavila veliku žlicu šećera. I onda ste navalili to sa žlicom trajbati (mješati). Što ste više mješali to je smjesa postajala iz tamno u svjetlo žutu i to ste imali više slastice, a bila je finija. Na kraju ste dobili jednu ljepljivu kompaktnu masu koja je bila prefina. U današnje vrijeme salmonele i brige nad kalorijama ova slastica je „izašla iz mode“.

Druga jednostavna superakalorična slastica je bila kruh sa šećerom. Jednostavno se šećer prosuo po kruhu i tako se jelo. Prefino, ultrakalorično, i odličan doručak. Na kruhu smo jeli još jednu superkaloričnu hranu: mast na kruhu. Namazala se mast na kruh, posipalo se malo soli i crvene paprike, neki i bijelog luka i doručak samo takav. Superkalorično je bilo i kada je mama pekla meso u rolu, pa si bio gladan ko pas, onda bi ti šnitu friškog kruha doslovce utopila u vrućoj masti od pečenja. Ubijali smo se u tome kako je to bilo fino, „sve bi nam mast curila niz bradu“. Jeli smo ultrakalorično i nismo imali višak kilograma jel smo trčali, vozili bicikle, igrali se skrivača, skakali gumi-gumi… a nismo sjedili pred televizorima ili kompjuterima.





IGRAONICA MINI POLIS U Z-CENTRU -





























(objavljeno: petak, 20.05.2022. u 09:53) komentiraj (6)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.