SKUPŠTINA EMA-e



EMA u nedjelju 7.3. ima Skupštinu, na kojoj će biti i naš Šef kao delegat.





Stožer je produžio mjere zabrane treninga do 15.2. iako je broj zaraženih pao za 90%. Za nepovjerovati.

Stoga do 15.2. treninge nema ni jedan tim osim S1A i J1A, a i dalje ćete dobivati video-treninge. Članarina za 2. mjesec će biti umanjena za 50 kn, kao i u siječnju i prosincu.

Svi sastavi dobivaju snimke video-treninga i to:
- ponedjeljkom formacijski trening
- četvrtkom tehniciranje sa štapom





- nema nastupa do 15.2.





KIKI UMRO PAS

Mažoretkinji prve formacije Kristini Koledić* Kiki umro je pekinezer Piko. Kika nam je jakooo jakooo u bedu. tuzan






KOLIKO OCJENA SE IZRAČUNA NA KLASIFIKACIJI

Na klasifikaciji ocjenjuju četiri osobe, trenerica tog tima, Šef, prva predvodnica i zamjenica predvodnice. Svaka osoba daje 4 ocjene, osim trenerice koja daje i 5. ocjenu (zalaganje). To znači da svaka mažoretkinja dobije 17 ocjena. Za S1A sva četiri ocjenjivaća ocjenjuju svih 5 ocjena. Sve te ocjene se stavljaju u kompjuter koji izračunava prosječnu ocjenu sa klasifikacije. Uz to ocjenjivaći daju i svoj rejting (poziciju u timu) sa S1A na koji se dodaje ocjena klasifikacije i ponovo kompjuter izračuna procječnu ocjenu za rejting.

Rejting S1A računa se dva puta godišnje, a za sve ostale timove jednom godišnje.

Na prošloj klasifikaciji:
7.114 ocjena je upisano u kompjuter
53 papira ocjenjivačkih lista su ispisana
52 radna sata se potroši na klasifikacije i izračunavanje istih





KLASIFIKACIJE

Klasifikacije su godišnji ispiti znanja Zagrebačkih mažoretkinja. Klasifikacije se provode uvijek sredinom veljače, a provodi ih komisija od 4 člana (trenerica, 1. predvodnica, zamjenica predvodnice i Šef). Ispituje se tehniciranje sa štapom prema standardima koji su postavljeni u Planu i programu rada, držanje i ples prema zadanoj koreografiji za svaku grupu. Ispituje se svaka mažoretkinja posebno. Nakon što svaki ispitivač napiše svoje ocjene u uredu izračunaju sve ocjene na način da ih zbroje i podjele sa brojem ispitivača, te se time dobiva prosječna ocjena. Ova ocjena je temelj za napredovanje u timu. Svake godine na ovim klasifikacijama isplivaju talenti, te neke djevojke iz nižih sastava pređu u juniorski 1A.

Seniorski 1A sastav ima drugačiju klasifikaciju. U S1A mažoretkinje moraju napraviti koreografiju dužine jedne do dvije minute koja se izvodi pred komisijom, te se uz sve gornje ocjene ocjenjuje i sama koreografija. Nemalo puta nas na ovim klasifikacijama mažoretkinje iznenade, pa ne samo da neke djevojke primijetimo i brže napreduju, nego koreograf zapazi i neke originalne korake koje uporabi u koreografiji. Na klasifikacije S1A u posljednje vrijeme redovno dolaze i bivše mažoretkinje.

Ocjene na klasifikacijama prvenstveno su znak treneru na čemu mora raditi sa svakom pojedinom mažoretkinjom. Kako one nisu slične ocjenama u školi mažoretkinje ih nikako ne bi mogle pravilno protumačiti, tj. većina ocjena bi bila demotivirajuća za njih. Zato čitamo samo pet najboljih ocjena, osim ako više djevojaka nema prosječnu ocjenu odličan (preko 4,5), u kom slučaju čitamo sve takve mažoretkinje.

Na klasifikacijama se ne ocjenjuju predvodnica S1A, zamjenica predvodnice, te razvodnice.

Ove godine, radi Covida-19 neće biti klasifikacije za sve timove osim za J1A (20.2.) i S1A (22.1.)





RIJEKE I POTOCI

Ukupno vodotočja: 498,9 kilometara rijeka i potoka

Najduže rijeke i potoci:
1. 55,0 km Kašina s pritocima
2. 42,2 km Vuger s pritocima
3. 36,8 km Glavničica s pritocima
4. 36,3 km Črnec s pritocima
5. 28,7 km Sava
6. 25,8 km Čučerska reka
7. 17,0 km Trnava
8. 16,7 km Lipnica s pritocima
9. 16,6 km Bliznec
10. 14,4 km Vrapčak

Visine Save:
- maksimalna u 2019: +357 (XII/2019)
- minimalna u 2019: -288 (X/2019)





STARČEVIĆEV DOM

Starčevićev dom reprezentativna je palaća na Trgu Ante Starčevića broj 6. Zgrada je izgrađena dobrovoljnim prilozima građana. Odluka o izgradnji donesena je 1892. na skupštini Stranke prava. Projekt je povjeren arhitektima Hönigsbergu i Deutschu 1894. Vlast je zabranila sakupljanje novaca 1895. Iste godine dom je dovršen, bez obzira na zabranu. Ustaški pokret je ukinuo Starčevićev dom d.d. 1991. i 1992. u Starčevićevom domu je bila smještena Hrvatska stranka prava i Ratni stožer HOS-a.

Danas je u zgradi središnja Knjižnica grada Zagreba. Knjižnice grada Zagreba imaju 42 knjižnice i 2 bibliobusa. U Knjižnicama grada Zagreba nalazi se 2.356.927 svezaka knjiga.






COPRNICA

coprnica = vještica
coprnjak = vještac, mag
coprarija = magija
zacorpati = začarati, baciti vradžbinu

„To je prokleta coprnica koja me zacoprala“ = Ona je prokleta vještica koja me začarala





STARI DESERTI

Od deserta nitko više ne radi zlevku (tijesto od kukuruznog brašna sa sirom i vrhnjem), jabuke u tijestu, cvičiknedle (knedli sa šljivama), kitnkez (dunje u šećernom preljevu), šnernokrle (žličnjaci od tučenih jaja s mlijekom), paprenjake (keks sa paprom), medenjak (keks od meda), poderane gače (uštipak), šmarn (drobljeno i zapečeno tijesto sa šećerom), krampogačice (pogače sa čvarcima), bučnicu (štrudla od sira i buča)…





PLAVO-BIJELI TRENING
foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja





Igra brojeva












gumi-gumi














...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 05.02.2021. u 10:18) komentiraj (0)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.