EUROPSKO PRVENSTVO U AGENU


Ovogodišnje Europsko prvenstvo održava se u Južnoj Francusoj, u Agenu, gradu između Bordeauxa i Toulousea. Grad leži na rijeci Garon u regiji Aquitaine, departmana Lot-et-Garonne. Agen ima 40.000 stanovnika, a sa širim administrativnim područjem grada (arrondissment) ima 120.000 stanovnika. Arrondissment ima 71 naseljeno mjesto. Grad je podjeljen u četiri kantona.



Agen se u antičko vrijeme zvao Aginnum i bio je prvo glavni grad galske provincije Nitiobroges, a po Cezarovim osvajanjima postao je glavni grad rimske regije Agenais. Od 833 do 848 grad je bio osvojen od Vikinga, da bi po oslobađanju od Vikinga postao utvrda. U to vrijeme provincija postaje grofovija, a prvi grof je bio William I of Périgord (nasljedio oca 886. godine). Na lokalnom jeziku Occitan koji se govorio u Južnoj Francuskoj u 12. stoljeću isti se prvi puta nazvao Agen 1197, a što znači visoka stijena.U 13. stoljeću u gradu su se vodila dva rata. Prvi su bili papinski ratovi tzv. Albigansion Križarski rat (1209-1229) koji je vodio papa Innocent II da zadrži rikokatoličanstvo u Južnoj Francuskoj. Drugi je bio Francusko-engleski rat (1202-1259.), nakon kojeg je Louis IX morao plačati godišnju rentu za posjedovanje Agena engleskom kralju Henryu III. Tek 1271. Agen ponovo pripada pod Francusku krunu. No već 1279. Engleska prisiljava Francusku da prizna pravo Engleske na Agen. Sukob eksalira 1337. i traje do 1453, tzv. Stogodišnji rat između Engleske i Francuske, a tijekom kojeg je Agen stalno bio osvajan sa jedne ili druge strane. Na kraju tek 1453. Engleska napušta prostor i Agen postaje dio Francuske. Za vrijeme II. svjetskog rata Agen je bio dio Višijevske republike, kolaboracionističke Francuske generala Petaina, koji je nakon gubitka rata i potpune kapitulacije Francuske, od Njemačke dobila autonomiju i nije bila dio okupiranog dijela Francuske.

Najveće poduzeće u Agenu je farmaceutska tvornica UPSA. U gradu je veliki broj restorana i hotela. Agen ima veliku poslovnu i shoping zonu, a u kojoj je i velesajamski komplaks, sa ogromnom multifunkcionalnom dvoranom koja prima 3.000 gledatelja, a u kojoj ćemo i mi imati Europsko prvenstvo.

Znamenitost Agena je rimokatolička katedrala St. Caprasius iz 12. stoljeća, koja je 1863. upisana kao povijesna građevina, a upisana je i u UNESCO spisak svjetske baštine. Katedrala je napravljena na temeljima normanske bazilike iz 853. Za vrijeme Francuske revolucije (1789.) crkva je korištena kao skladište hrane, da bi 1786. ponovo postala crkva. 1801. dobila je status katedrale, te je od tada sjedište Biskupije Agen.









Ostale znamenitosti su crkva Sv.Hillaire, Muzej lijepe umjetnosti Musée des Beaux Arts koji sadrži artifekte, umjetnine, namještaj i skulpture od prepovijesti do današnjice, uključujući dijela Goye, Bonnarda i Seurata. Lendmark Agena je i stara gradska jezgra, u kojoj je gradska viječnica i dvorac, a u kojem će biti i prijem kod gradonačelnika. U gradu je i znamenita živodovska singoga. Velika znamenitost je i kameni brodski most na kanalu Deux Mers (koji spaja Sredozemno more i Atlantski ocean, a prolazi kroz Agen) a koji most omogućava brodovima da putuju nadvožnjakom iznad rijeke.





Agen ima i tematski park Walibi Sud-Ouest, jedan od najvećih i najpolarnijih parkova u Francuskoj sa adrenalinskim i drugim atrakcijama. Agen ima i velik Aquapark sa vodenim toboganima i drugim atrakcijama. U oklici Agena je i Vilascopia, kompleks zgrada i izložbi koji prikazuju život u rimsko vrijeme (4. stoljeće).







Najveća poljoprivredna kultura Agena je šljiva, oko koje se veže cijeli grad, a grad opslužuje šljivama Francusku i Europu, te poznate destilerije žestokog likera od šljiva Armagnaca. Agen se naziva i "prestolnicom šljiva". Vrlo je poznat i Festival šljiva koji se održava krajem kolovoza, sa brojnim događanjima, rock koncertima, cirkuskim predstava, show spektaklima, te kulinarskim festivalima koji se temelje na šljivama. I ovogodišnje Europsko prvenstvo mažoretkinja biti će dio Festivala šljiva. Tih dana u grad dolaze deseci tisuća posjetitelja.



Grad ima kazalište Théâtre Ducourneau koji daje kazališne predstave, ali i klasične koncerte. Grad ima i manje kazalište Théâtre du jour u kojem izvedbe daje stalna profesionalna kazališna družina, a koja izvodi stare majstore, ponajviše Shakespearea. Grad ima dva kina, prvo komercijalno koje prikazuje najnovije filmove, a drugo umjetničko koje vodi filmska udruga, a koja organizira svakogodišnji Filmski festival. U Agenu je vrlo aktivan centar za kulturu, a grad ima i glazbeni konzervatorij.



















Najpopularniji sport u Agenu je ragbi, a gradski ragbi klub SU Agen (iz 1908. godine) igra u 1. francuskoj profesionalnoj ragbi ligi. 8 puta su bili prvaci Francuske (zadnji puta 1988., 6 puta su igubili u filanu, zadnji puta 2002.), te su dva put osvojili kup. Jednom su bili u finalu Europskog ragbi kupa (1998.). Stadion na kojem igraju je Stade Armandie, kapaciteta 14.000 gledatelja. Grad ima i uspješan biciklistički klub. Grad ima i sportski centar, kompleks zatvorenih bazena, stazu za veslanje, golf terene, sportsku dvoranu sa nekoliko objekata i kapacitetom od 2.200 osoba.

Agen ima aerodrom sa redovnom linijom za Paris (Airlinair), a opslužuje i chartere, te poslovne letove. Grad ima i stanicu francuskih željeznica (SNCF) na koju staje i super-brzi TGV (jedna od najbržih i najudobnijih vlakova na svijetu) koji povezuje Agen sa Toulouseom (sat vremena vožnje) i Bordeauxom (također sat vremena), a preko njega i sa Parizom. Agen je smješten na autoputu A62 Toulouse-Bordeax.

U Agenu je živio Nostradamus, slavni prorok, lječnik i mistik iz 16. stoljeća, koji se oženio za djevojku iz Agena sa kojom je imao dvoje djece. Nakon što su od kuge u Agenu umrle i žena i oboje djece, Nostradamus je odselio iz Agena 1534. Njegovo dijelo Proročanstva tiskano je u više milijuna primjarka i najpoznatija je knjiga proročanstava koja predviđa budućnost više stotina godina.

Europsko prvenstvo će biti od 29.8. do 1.9. u velikoj dvorani Velesajma u Agenu (Expo). Dio gledališta koji ćemo ostaviti ima 1.500 sjedećih mjesta (inače je kapacitet 3.000 mjesta), a prostor borilišta je večičine 40 x 35 metara. Dvorana ima najsuvremeniji sustav ozvučenja koji je inkorporiran u plafon zbog čega je na svakom dijalu dvorane jednako kvalitetan zvuk. Kompleks ima još nekoliko manjih dvorana, prostorije za preskidanje, dvoranu za sjednice koja će biti sudačka prostorija, a i još jedna od izložbenih hala će biti pretvorena u restoran u kojem odjednom može jesti čak 1.200 osoba.















OTKRIVAMO IZA KULISA!

Naša bivša predvodnica i trenerica Valentina Kontek Klompa je rodila. Mali Vid je na svijet došao sa 53 cm i 3880 grama. Kaže Klompa da je brzo i lako rodila. Vid i Klompa su već kod kuće.






NASTUPI


- nedjelja 7.4. u 19:00 plivalište Mladost (finale Europa kupa u vaterpolu), o/o Šef



FOTKE sa izbora Hrvatske žene godine u Matici iseljenika

Fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
















------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 05.04.2019. u 08:53) komentiraj (19)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.