NAPUTAK ZA PONAŠANJE NA HLADNOĆI


NAPUTAK ZA PONAŠANJE NA HLADNOĆI

1. Biti na otvorenom što kraće, tj. kad god možete koristiti zatvoren prostor (npr. tramvaj za samo jednu stanicu, prolazak kroz školu, a ne izvan nje, nakon 15-tak minuta hodanja skloniti se na toplo u kafić ili javnu zgradu...). Izbjegavajte propuh i vjetar jer on pojačava efekte hladnoće (hodajte u zavjetrini). Pojava drhtavice kod predugog izlaganja hladnoći (posebno "cvokotanje zubima"), znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.

2. Odjeća mora biti slojevita, tj. sastavljena od više komada (stoga je ispod hlača dobro imati hulahopke ili duge gače). Koristite topao i širok donji veš (sada nije vrijeme za tange), te obavezno potkošulju.

3. Odjeća ne smije biti preuska, nego komotna da zadržava toplinu. Izbjegavajte tajce osim ako preko njih još nemate hlače.

4. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan na vjetar i vlagu.

5. Odjeća treba biti od vune, polipropilena ili svile koji zadržavaju više topline, a unutarnja odjeća od pamuka.

6. Obavezno zaštitit glavu kapom i to preko ušiju, ruke rukavicama, a na noge staviti debele čarape, vrlo dobra opcija su vunene čarape. Nosite tople čizme ili bar visoke tople cipele. Nikako ne nositi suknje ili haljine zbog izloženosti noga hladnoći.

7. Usta prekriti šalom ili kragnom dolčevite da se direktno ne udiše hladan zrak.

8. U slučaju pojačanog znojenja potrebno je presvući vlažnu odjeću, znači nakon treninga obavezno presvući odjeću prije izlaska na hladnoću.

9. Ako se smočite (pada snijeg, grudanje, poliveni ste) odmah uđite na toplo i osušite se. Ni na koji način sa mokrim rukama, nogama ili ostalim dijelovima tijela ne smijete biti na hladnoći.

10. Izbjegavati teži fizički rad na otvorenom zbog ubrzanog disanja na hladnoći. To znači da izbjegavate i brzo hodanje ili trčanje.

11. U organizam unosite dovoljno tekućine, i to u obliku toplih čajeva, vruće čokolade, i toplih juha.

12. Izbjegavajte alkohol.

13. Konzumirajte što manje kave, najviše dvije šalice dnevno.

14. Kada dođete kući zagrijte se, otuširajte toplom vodom ili još bolje legnite u toplu kupku i utoplite se dekom.

15. Ako su vam ruke ili noge ekstemno pothlađene (ili imate ozebline) ne zagrijavajte ih naglo, nego stavite prste u kosu ili sjednite na njih, te ih postepeno zagrijte.

16. Koristite grožđanu mast za usne (da vam ne ispucaju od hladnoće), te kreme za ruke i lice nakon što stignete kući (od hladnoće koža se posebno isušuje)

17. Oprezno hodajte i izbjegavajte površine koje su zaleđene ili bi mogle biti zaleđene a vi to ne možete vidjeti (mrak). Ovo se posebno odnosi na stepenice, rubove nogostupa, nizbrdice i uzbrdice, te visinske prepreke (zidiće, kosine, rampe za invalide, ulaz i izlaz iz vozila javnog gradskog prijevoza...)

18. Ne nosite štikle jer je hodanje po zamrznutim površinama u njima ekstremno opasno. Obuća treba imati debele narezane đonove radi manjeg proklizavanja (zimske čizme, gojzerice, timbice, marte, vojne čizme, buce…).

19. Hodajte neposredno uz fasadu kuće ili daleko od kuća i zgrada, radi snijega koji se otapa i pada sa krovova što je ektremno opasno (pad mokrog i teškog snijega sa 20 metara visine može vas ozbiljno ozlijediti ili čak ubiti).

20. U slučaju trnjenja, gubitka osjeta (ne osjećate prste, obraze, nos, tabane, uši...), ako vam je koža izrazito blijeda, a nakon što se utoplite izrazito crvena, potrebno je javiti se liječniku.



NASTUPI

- nedjelja 29.1. u ???? ured (odlazak na Skupštinu HMS-a u Viroviticu), o/o Šef



FOTKE - sa PLAVO-BIJELOG TRENINGA



fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

U ponedjeljak smo imali plavo-bijeli trening. Ovaj puta on je bio potpuno drugačiji. Prvi dio je bio "što rade naši mame i tate". Prva skupina su bile mažoretkinje koje imaju tate majstore, a koji su morali napraviti gablec na gradilištu. Trgati kruh rukama, otvoriti pivu bez otvarača, jesti masne sardine prstima i obrisati se o radne hlaće, narezati i jesti luk, pričati masne priće o politici, nogometu, curama...





Od Jerko tata je visoki časnik Hrvatske vojske, pa nam je Jerko u punoj ratnoj opremi držala stražu, pri čemu joj je Viki svakih par minuta zapovijedala "pozooor", "na desno", "na lijevo", "običnim korakom stuuupaj", "čelom nazad", "namjestu odmor". OK, Viki je smislila i neke svoje zapovijedi pa smo mogli čuti "čelom okreni se", "supaj po stepeee-ni-ca-ma", "na mjesu odmor na sto-li-ci", "na mjestu odmor na po-du", "sta-ni-od-mah"....




Od Agić mama je kuharica, pa je Agić morala istući snijeg od bjelanjka, no ručno, sa pjenjačicom, bez miksera. Mislila je da će to raditi cijeli trening, ali je uspjela istući snijeg u samo 5 minuta.








Ćurko je bila poštarica i morala je dostaviti vrlo neugodnu preporučenu pošiljku koju nisam htio potpisati


Zaštitarke Črnec i Gorše su nateravale Franc koja je bila kriminalac i morale su je privest. U žaru borbe uspjeli su i našeg vojnika Jerko odvuć tri metra i srušit na pod






Jelena je oponašala svoju mamu koja je fizioterapeut, pa je Viki dobila besplatnu masažu


E sad... tko će se sjetit da je krema bila vani na -10 i da kad ju takvu staviš na golu kožu rekacija je "AAAAAAAAAAAAAAAA.... Jelena je......"


Kljutićka je bila trenerica (tata), a Skočka, Domitrović i Valerija su bile svoje mame dakle uredski djelatnici kojima se baš i ne trenira na team buildingu koje im je naredio direktor. Ni bog ih ne bi natjerao na trčanje ili sklekove, pa tu nije pomogla ni Kljutićkina zviždaljka i tihi glasić






Na kraju je došao direktor i krenulo je ulizivanje uredskog djelatništva, pa su se sklekovi ipak napravili


Koledićka je morala prodati satove. Iskreno nije baš ni uspjela jer je sve dala u totalno bescjenje...




Franc je naplačivala kazne za Zagrebparking. Pa je bilo i fizičkih okršaja


...zbog čega su morali reagirati i zaštitari


Tinana je glumila svog tatu. Nagradno pitanje "tko je bila Tinana?"






Tate elektrotehničari su "natjerali" Perić da postavi liniju (neuspješno) i Uđbinac da postavi video sustav (uspješno)






Hršak i Klobučar su bile konobarice, pa su imale utrku kroz dvoranu sa tacnama i čašama punim vode




Dančika je prodavala knjige. Prastare pravničke knjige koje baš i nisu naišle na pretjerani interes puka. Osim kod Bulatice koja je sa rukama u džepovima pokušavala otkriti "što to do vraga radi ova žena".




...nastavak u idućem postu!




U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

TIHANA HAMATA

diplomirana inženjerka matematike

Tihana je rođena 25.7.1988. u Zagrebu. Nakon maturirane V. gimnazije (najbolja gimnazija u Hrvatskoj), upisala je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, inženjerski smjer matematike. Po diplomi zaposlila se u IT tvtki Cobis gdje je bila konzultant za implementaciju skladišta podataka i izvještajnih sustava (dana Warehouse / Business Intelligence consultant), a potom je prešla u Alfatec na isto radno mjesto.

Zagrebačke mažoretkinje upisala je 1995. kao juniorka. U juniorski 1A ušla je 1997. godine. Bila je juniorska predvodnica. U seniorski 1A je ušla 2004, a iduće godine je ušla u 1. formaciju. Razvodnica je postala 2006. je ušla u seniorski 1. a, a iduće godine u 1. formaciju. U juniorkama i seniorkama je ukupno osvojila 20 medalja. Bavi se planinarenjem i badmintonom.

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: Jedna od onih utakmica na Maksimiru. Dinamo je očekivano pobijedio (ni ne sjećam se koga), ali ovaj nastup je bio različit jer sam dobila Ćorlukin dres :-)

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Turneje po Francuskoj

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Team building, 3 dana kupanja, sunčanja i zafrkavanja, bez treninga!

Interesantan događaj ili anegdota u Zagrebačkim mažoretkinjama: Bilo je puno interesantnih, ali što se dogodi na nastupu/treningu/turneji ostaje na nastupu/treningu/turneji

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Naučila sam da ako uložiš puno truda i ako si timski igrač, ni uspjeh neće izostati. Također, za život su od pobjede puno važniji porazi i način na koji ćeš se s njima nositi. Ako izgubiš od boljeg tima, trebaš se zapitati zašto se to dogodilo i kako ga idući puta pobijediti. Velika prednost timskog sporta je što relativno rano naučiš da to tako funkcionira u životu

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- kao juniorska predvodnica Tihana nikada neće „moći otići iz tima“

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Držite se skupa. S vremena na vrijeme priredite Šćuricu spaćku :-)









KOLIKO KILOMETARA PROĐU NAŠI AUTI

Zagrebačke mažoretkinje u svom voznom parku imaju tri automobila (Suzuki Grand Vitara i dva Toyota Yarisa), te jedan skuter.

U godinu dana automobili nam naprave 48.102 km
Moped nam napravi 2.042 km

Tako da nam vozni park napravi u godinu dana 50.144 km

Što znači da vozni park svage godine pređe više od jednom oko zemaljske kugle (1,25 puta)

Uz to maksimalno nastojimo izbjegavati korištenje voznog parka pa
- koristimo javni prijevoz (vlak, autobus, avion)
- često iznajmljujemo rent'a'carove (javnim prijevozom do destinacije, pa onda rent'a'car)
- koristimo vozni park sponzora (posebno kombije za prijevoz više osoba)
- koristimo vozila naših članova kada treba prevesti cijeli tim za što nije dostatan naš vozni park
- daleko najviše kilometara napavimo iznajmljenim autobusima




Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete.

BIJELI GRAH JE PRIRODNI ANTIOKSIDANT
Grah je dobar želite li izgubiti na težini jer daje osjećaj sitosti duže vrijeme (no Dukanova dijeta ga ne dozvoljava), snižava razinu kolesterola, sprječava razvoj srčanih bolesti, te čisti tijelo od otrova. Grah sadrži zdrave ugljikohidrate i vlakna. Ekstrakti bijelog graha smanjuju apsorpciju kalorija iz ugljikohidrata i umanjuju želju za slatkim. Najbolji grah je adzuki grah jer je niskokaloričan, no prepun hranjivih sastojaka. Mungo grah je najbolji detoksikant. Bijeli grah je zdrav, crveni grah treba izbjegavati.

Ostale dobre grahorice
Bob, soja i leća bogat su izvor proteina koje ne sadrže masnoće. Soja je odlična zamjena za meso, a ima velik broj antikancerogenih svojstva.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 23.01.2017. u 11:27) komentiraj (11)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.