zekozeko

04.07.2019., četvrtak

Francuska

Nakon nekoliko odlazaka na istok, pogotovo nakon prošlogodišnjeg putovanja u Rumunjsku, odlučujemo se za put na zapad. Složili smo se vrlo brzo da ćemo ići Azurnom obalom, ali nismo znali gdje točno skrenuti gore, niti kojom točno rutom ići u francuske Alpe. Plan smo doradili neposredno prije polaska, a promjene su uslijedile i tijekom putavanja.

1. dan - 19.06.2019.
Rijeka - Verona 334 km

Prvi plan je bio da u jednom danu stignemo do Genove, ali s obzirom da smo krenuli nakon posla i da smo kući čekali da prođe nevera i krenuli oko 16 sati, do Verone je bilo više nego dovoljno.
Put do Verone je protekao u redu, autoput kroz Italiju uvijek prepun kamiona koji usporavaju promet, pogotovo na dionicama gdje traju radovi. Srećom nije bilo vruće, pa smo za čas stigli u Veronu i smjestili se u hotel na periferiji.
Večer smo proveli šetajući po srdačnoj Veroni, Julijin balkon smo vidjeli kroz zaključani portun i nismo mogli blizu, valjda joj je tata bio doma pa je sve zaključao :).





Večerali smo pizzu na piazzi Bra, predivan trg pored Veronske arene i zaista se opustili.



Zanimljivo je da su Julijin balkon napravili nakon što su turisti počeli pristizati u Veronu zbog ljubavne priče o Romeu i Juliji. Cijela priča je potpuno izmišljena, a sam Shakespeare nikad nije bio u Veroni.
Sutrašnji plan je stići u Monaco.

2.dan - 20.06.2019.
Verona - Menton cca 450 km

Do Genove smo išli autoputom. Mjesta uz cestu lagano podsjećaju na Toscanu, možda zbog vinograda ili brežuljaka s malim naseljima. Cesta kojom se dolazi u Genovu je vrlo zavojita, takav autoput još nisam vidjela, strma, na stupovima i okružena brdima, vrlo zanimljivo.
Genovu smo obišli motorom, to se još u Grčkoj pokazalo kao vrlo praktično rješenje za vidjeti gradove uz put. Provozali smo se glavnom ulicom, vidjeli ogromna stabla bijele magnolije, veliku luku, piazzu de Ferrari, a u ulicu Strada Nuova nismo mogli ući jer je pješačka zona.



Uz obalu polako gmižemo dalje, promet je bio vrlo gust s povremenim stajanjima, semaforima i pješačkim prijelazima. Prolazimo Arenzano i Savonu, a gužva nije postajala ništa manja, D. je bio lud pa smo se ponovno digli na autoput do San Rema. Bila sam u nevjerojatnoj zabludi što se tiče tog grada...mislila sam da je maleno mjestašce poput Opatije, međutim, to je grad veći od Rijeke. Prilazili smo mu odozgora i vidjeli panoramu grada, stvarno je velik, a brdašca uokolo prepuna su staklenika u kojima uzgajaju cvijeće, grad je osim po festivalu talijanske kancone poznat i po izložbama cvijeća.



Odlučili smo nastaviti dalje i ovaj put se nismo spustili u centar grada, pred nama je dugi put, a i gužva je bila prevelika.
San Remo...pobliže ćemo se vidjeti jedan drugi put.

U Menton stižemo u kasnim poslijepodnevnim satima i sve što gledamo preko bookinga je skupo ili izvan centra ili nema parking. Zaustavili smo se u centru odmoriti na jednoj klupici i pronaći smještaj, a i D. mora skinuti čizmu jer ga prilično stišće. Vidjela sam simpatičan hotelčić i išla pitati za cijenu, ulazeći unutra primjetila sam ograđeno dvorište, idealno za parkirati motor. Cijena je bila pristupačna (s obzirom na mjesto gdje se nalazimo), te smo se odlučili tu smjestiti.
Menton je prvi grad francuske rivijere, azurne obale ili cote d'azur, često se previdi s obzirom na blizinu Monaca. Odličan je za ljude koji žele uživati u francuskoj rivijeri bez gužve. Poznat je po svojim plantažama limuna kao i limun festivalu koji se održava svake godine u veljači, tamo se rade razni proivodi od limuna: kozmetički preparati, sapuni, parfemi, šamponi i liker od limuna.
Šetnjica uz more i plažu, na kojoj se druže grupice ljudi, i groz ulice i luku predivnog Mentona, večerica u talijanskom restoranu, život je lijep.




3. dan 21.06.2019.
Menton - Trets cca 200 km

Francuski doručak (što nam je prilikom prijave u hotel tri puta napomenula) kroasani, panini, putrići, marmelada, nutelica i terasa u stražnjem vrtu hotela. Terasa obrasla zelenilom, skrivena od neželjenih pogleda i vrlo ugodna. Jutarnje sunce koje se pomalo probijalo činilo je francuski doručak neopisivo ukusnim, a kroasane posebnim...moju ljubav najvećom.

200 km ne zvuči baš puno, ali proveli smo cijeli dan na motoru, preko 9 sati.
Monako, Monte Carlo - grad luksuza (iznad svih očekivanja), glamura, sporta i kocke.
Monaco je kneževina (država), a Monte Carlo je jedna od 5 općina.
Obitelj Grimaldi vlada kneževinom preko 700 g, najzanimljiviji je princ Rainier koji se oženio poznatom Hollywoodskom glumicom Grace Kelly. Ona je, zapravo, najzaslužnija za izgradnju imiđa Monaca kao luksuznog odredišta i igrališta za bogate i slavne.
Kneževina je domaćin jednog od najvećih teniskih turnira koji je zanimljiv po tome da se zapravo održava na teritoriju Francuske. Svi znaju za formulu 1 koja se održava po uskim ulicama Monte Carla. Naravno da smo se i mi provozali istom i kroz poznati tunel, fora :).
Mnogi sportaši imaju prijavljeno boravište u Monte Carlu jer je manji porez, time su vladari privlačili doseljenike još od 13.st.




Luksuz se vidi na sve strane, jahte u luci su nevjerojatno velike i jako bogato uređene, zgrade su dosta visoke jer im očito nedostaje prostora u kneževini pa se šire u visinu. Velika je gužva svuda. Na svakom koraku se vidi bogatstvo, ljudi koji prolaze su odvratno bogati i to se na njima vidi, auti da i ne spominjem, tolika koncentracija ferarija (imaju trgovinu, salon), porsea, bentlija, lexusa i ko zna kakvih sve auta, mislim da se rijetko gdje može vidjeti na tako malom prostoru.
Zgrade stisnute, natrpane, luksuzne. Promet je još i jako dobro organiziran s obzirom na uske ulice i broj automobila.
Neke su ceste bile zatvorene tako da se u stari grad trebalo pješke, a mi smo radije odabrali uživati u panoramskom pogledu iz nekog egzotičnog vrta u Monacu.

- 15:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2020  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Studeni 2020 (4)
Srpanj 2019 (1)
Srpanj 2018 (1)
Lipanj 2018 (1)
Kolovoz 2017 (2)
Srpanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (2)
Veljača 2017 (2)
Listopad 2016 (3)
Ožujak 2016 (1)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Listopad 2015 (9)
Rujan 2015 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi