zekozeko

06.09.2015., nedjelja

Mile u Austriji

I ove godine uspjeli smo provesti predivna 3 dana sami bez djece.
Krenuli smo rano, oko 6, preko Slovenije put Austrijskog glečera Grossglockner za koji je Dado čuo da je raj za motoriste zbog predivnih cesta, ugodne klime i zanimljivog krajolika.
Prvi dio vožnje odradujemo rutinski, no već nakon prelaska slovenske granice Dado skreće u malene uličice i traži okolne puteve kojima se još nismo vozili.
Polako, bez presinga stizemo u podnožje Mangarta, te kao i obično, mjenjamo plan puta i odlučujemo krenuti prema vrhu.



Cesta k vrhu je zavojita, umjereno prometna ( najviše motorista, ali jako puno biciklista, ljudi na rolama za skijaško trčanje...) i okružena zelenilom, jako lijepa i ugodna vožnja.



Na vrhu




Predivan pogled na obližnje i udaljene planine, jezero, livade...udahnuli smo svježi zrak punim plućima, odmorili i krenuli dalje...ipak nas danas čeka još dosta puta...oko 200 km...preko Lienza do našeg odredišta (oko 3 h).

Vožnja među planinama je jako ugodna, unatoc vec laganom umoru nakon prijeđenih 250 km ( stali smo uz neku žutu baru u kojoj se Austrijanci kupaju, rastegli dekicu i malo ubilli oko) vozimo prema cilju.
Kasno poslijepodne počinjemo uspon prema Grossglockneru 3798 m, najviši je vrh Austrije i najveći ledenjak Austrije. Leži na granici između Koruške i Istočnog Tirola. Ima karakterističan vrh oblika piramide, zapravo se sastoji od dva vrha Grossglockner i Kleinglockner (3770) koji su razdvojeni formacijom poput sedla ( Glockrerscharte ). Cesta prema gore je savršena, Dado uživa, krajolik nekako nestvaran, kao zemlja hobita ili vilenjaka, sve je zeleno ( s obzirom da je 15.8.i kod nas suša oko 37 stupnjeva), pašnjaci, šume, stijene i na kraju led, temperatura je nekih 20 - 22 stupnja, taman ugodna za vožnju.
Cesta je jedna od najljepših i najznamenitijih panoramskim cesta Europe i najpoznatijih motorističkih ruta Austrije. Duga je 48 km, prolazi kroz nacionalni park. Zavojita taman toliko da vožnju na dva kotača čini iznimno ugodnom.













Na vrhu...odusevljeni prizorom!











Već u kasnim popodnevnim satima udaljili smo se s Grossglocknera...preko prijevoja Sinnwellleck, približno lijepom cestom prema jezeru i gradiću Zell Am See.

- 21:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.09.2015., subota

Rođendan

Ove godine na moj rođendan 23.5.dogodilo se nešto zbog čega mi je i predloženo da počnem zapisivati.
Naime, djeca su me odlučila počastiti ručkom koji plaćaju pola pola, s obzirom da je tata bio na putu pa smo bili sami. I ja se, kao svaka majka, rastopim i jedva čekam trenutak.
Počeli smo se spremati, ja tako ponosna...oni se natežu...zadirukuju međusobno...kažem da prestanu i da idemo!
Ne trzaju, nastavljaju s navlačenjem, sad on njoj uzme traperice i trči s njima po kući, ona za njim u gaćicama, pas za njima trči i liže nju po golim nogama! Ja: "nemojte klinci, prestanite, ajde idemo..." fino blago s njima, strpljivo. Ignoriraju! Zapeli su jedan za drugog i pali u hodniku skoro srušili ogledalo, ona plače, mali umire od smijeha pas ih liže po glavama totalno razigrana... ajde dosta kažem im, stvarno je vrijeme da se spremite...još uvijek blago jer sam sretna....i odem u kupaonu.
Prene me njena vriska i vikanje: " kretenu otvori vrata njušku ćeš joj stisnut "! On otvara i ne ostaje dužan dijeli joj koze i glupače! Ona ga opali, a on zatetura i udari ramenom u vrata, sad joj naravno želi vratiti...ulijećem u sredinu...borba s oboje...ovo ono...pas cijelo vrijeme skače po nama!
Gubim strpljenje, povisujem ton, naređujem da se spreme i psa otpelju kod none!
Napokon izađemo iz kuće, sjednemo u auto, isparkiram se, okrenem...njega nema (odveo je psa kod none)...čekamo. ..
Čekamo. ..trubim! !!
Čekamo. ...čekamo ....ooo evo ga! Moje strpljenje labavo...ali kao sve je ok, neću se nervirati!
Pitam: "kamo idemo?"
On bi jeo ribu ali ne u ribljem restoranu!!!????
Njoj je svejedno, samo ne želi pizzu.
On predlaže da idemo u Pampas (riba???).
Ona bi u Tarsu.
Joj...on nikako ne bi u Tarsu.
Ona ne bi u Pampas!
Ajmo u Vilu Sandi na Čavlima - predložim.
On zainteresiran. ..
Ona definitivno odbija, ni u kom slučaju!
Vozimo se...Već smo na Vežici...svađa!
Čekam da se dogovore. Ona je na rubu suza i kaže da idemo kamo hoćemo! Nadureno!!
Puca mi film! Kažem da idemo u Pampas i gotovo!
Sjedamo, naručujemo...oni se pohvale konobaru kako me časte povodom rođendana...konobar razdragano kaže kako je to lijepo...kakva divna djeca ...predivna, kažem ja!
Donese nam cugu, sjedimo, nešto se zezamo...opuštam se, uživam...i onda moj sin punu čašu cedevite prevrne sestri u krilo!!!
Totalno je mokra, konobar pomaže briše ju, ona plače, ja je grlim kao nije strašno, vraga nije, mokra je od pupka do koljena! Šta cemo sad...a ništa, uzeti ćemo hranu za doma da se može presvući.
Plate oni s 200 kn, uzmemo hranu i idemo doma ...evo novi problem...s čijih su 200kn platili? I tko kome treba dati i koliko? Svađa, uvjeravanje, ona se opet duri; on je sprda...
Ja gotova!!!! Pucam po šavovima, derem se ko bolesnik!
Jedemo šutke za našim stolom...prisjeo mi!
Zatim svatko u svojoj sobi "uči " a ja odmaram u miru i tišini....
Sretan rođendan! :)

- 19:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pozdrav

Prije par mjeseci jedna mi je prijateljica rekla da bih trebala pisati blog. nisam je ozbiljno shvatila, ali mi se povremeno ta ideja pojavljivala u glavi. Napokon sam se na to i odlučila...ne zato što sam literarno nadarena i ne zato što sam nešto posebno, ali jednostavno, mislim da će biti lijepo zapisati bisere iz života....a i da će biti zanimljivo svima koji budu čitali.
Prvenstveno ću pisati o događajima s naših putovanja. Lijepih i ružnih, zanimljivih i tužnih...

Pozdrav, Irena
- 19:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  rujan, 2015 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Studeni 2020 (4)
Srpanj 2019 (1)
Srpanj 2018 (1)
Lipanj 2018 (1)
Kolovoz 2017 (2)
Srpanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (2)
Veljača 2017 (2)
Listopad 2016 (3)
Ožujak 2016 (1)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (2)
Listopad 2015 (9)
Rujan 2015 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi