Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zekozeko

Marketing

Mile u Austriji

I ove godine uspjeli smo provesti predivna 3 dana sami bez djece.
Krenuli smo rano, oko 6, preko Slovenije put Austrijskog glečera Grossglockner za koji je Dado čuo da je raj za motoriste zbog predivnih cesta, ugodne klime i zanimljivog krajolika.
Prvi dio vožnje odradujemo rutinski, no već nakon prelaska slovenske granice Dado skreće u malene uličice i traži okolne puteve kojima se još nismo vozili.
Polako, bez presinga stizemo u podnožje Mangarta, te kao i obično, mjenjamo plan puta i odlučujemo krenuti prema vrhu.



Cesta k vrhu je zavojita, umjereno prometna ( najviše motorista, ali jako puno biciklista, ljudi na rolama za skijaško trčanje...) i okružena zelenilom, jako lijepa i ugodna vožnja.



Na vrhu




Predivan pogled na obližnje i udaljene planine, jezero, livade...udahnuli smo svježi zrak punim plućima, odmorili i krenuli dalje...ipak nas danas čeka još dosta puta...oko 200 km...preko Lienza do našeg odredišta (oko 3 h).

Vožnja među planinama je jako ugodna, unatoc vec laganom umoru nakon prijeđenih 250 km ( stali smo uz neku žutu baru u kojoj se Austrijanci kupaju, rastegli dekicu i malo ubilli oko) vozimo prema cilju.
Kasno poslijepodne počinjemo uspon prema Grossglockneru 3798 m, najviši je vrh Austrije i najveći ledenjak Austrije. Leži na granici između Koruške i Istočnog Tirola. Ima karakterističan vrh oblika piramide, zapravo se sastoji od dva vrha Grossglockner i Kleinglockner (3770) koji su razdvojeni formacijom poput sedla ( Glockrerscharte ). Cesta prema gore je savršena, Dado uživa, krajolik nekako nestvaran, kao zemlja hobita ili vilenjaka, sve je zeleno ( s obzirom da je 15.8.i kod nas suša oko 37 stupnjeva), pašnjaci, šume, stijene i na kraju led, temperatura je nekih 20 - 22 stupnja, taman ugodna za vožnju.
Cesta je jedna od najljepših i najznamenitijih panoramskim cesta Europe i najpoznatijih motorističkih ruta Austrije. Duga je 48 km, prolazi kroz nacionalni park. Zavojita taman toliko da vožnju na dva kotača čini iznimno ugodnom.













Na vrhu...odusevljeni prizorom!











Već u kasnim popodnevnim satima udaljili smo se s Grossglocknera...preko prijevoja Sinnwellleck, približno lijepom cestom prema jezeru i gradiću Zell Am See.