Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
četvrtak, 31.03.2016.
Jednostavna pita od jabuka
Ili pita od jabuka sa biskvitnim tijestom.
Kod mene jako omiljena, brza, jednostavna i jeftina slastica. Kud češ bolje. Još ako imate domaće jabuke auuuuuuu nema većeg srečkovića
http://www.blog.hr/img/hr/smiles/sretan.gif
SASTOJCI:
TIJESTO
2 jaja
1 čaša od jogurta mlijeka
1 čaša šećera
1 čaša ulja
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
1 vanili šećer
Pjenasto umutimo jaja šećer i vanili šećer,te dodamo mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo.
Polovicu smjese ulijemo u namašćenu ili papirom obloženu tepsiju i pečemo 15 min na 190, tj dok ne porumeni.
NADJEV OD JABUKA
1kg jabuka
šećer po želji
cimet po želji
Najbolje bi bilo koristiti ajdared ili neke druge kiselije jabuke. Jabuke operete, ogulite i naribajte na krupni ribež. Stavite šećera i cimeta po želji te ostavite da malo puste vodu. Ocijedite čvrsto jabuke. Kada donja polovica biskvita dobije laganu koricu, nakon cca15 minuta izvadimo iz pečnice i na to složimo jabuke, poravnamo i preko svega prelijemo ostatak biskvita. Stavimo odmah peći još 40 minuta. Provjerite onaj staro trik sa čačkalicom. Izvadimo kolač i kad ga ohladimo pospemo šećerom u prahu.
Moram priznat da je najbolji topao i kod nas ode pola dok si rekao keks
http://www.blog.hr/img/hr/smiles/wink.gif i hladan je odličan.
Oznake: pita od jabuka, pita, jabuka, brzi kolač, jeftini kolač
31.03.2016. u 14:36 •
3 Komentara •
Print •
# •
^
srijeda, 30.03.2016.
Orah vanili kiflice
Ovo su tradicionalni keksići koji uvijek pale kod mene, a moram priznati i kod ljudi oko mene. Fini su, jednostavni za izradu, jeftini i mogu stajati, ako se možete suzdržati.
Sastojci:
30dkg oštrog brašna
10dkg mljevenih oraha
15 dkg maslaca
2 žlice mlijeka
5 dkg šećera
1 vrečica vanili burbon šećera ili
1 velika žlica vanili paste
šećer u prahu
Zamijesite tijesto od brašna, oraha, šećera, maslaca, mlijeka, burbon šećera i vanili paste ako je imate.
Ostavite u frižideru pola sata da tijesto odmori.
Oblikujte valjke pa sjecite na manje komadiće i radite rošćiće ili uzimajte kuglice iste gramaže pa ih oblikujte u roščiće.
Slazite ih na pek papir i pecite na umjerenoj temperaturi.
Još tople ih uvaljajte u šečer u prahu.
Neodoljivi su i topli i hladni
Oznake: kiflice, prhke kiflice, orah kiflice, orah vanili kiflice, tradicionalni kolači
30.03.2016. u 16:51 •
1 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 14.03.2016.
Jaja bojana crnim vinom
Ne znam za vas ali ja jako volim prirodna bojila, općenito i za kolače a kamoli za jaja. Kad sam kod prijateljice Maje vidjela ova jaja kuhana u Zagorskom šmarnu (crnom domaćem vinu) ostala sam zabezeknuta i zauvjek zaljubljena u ovu laku tehniku. Uz dužnu počast jajima bojanim u ljuskama luka, ova su još bolja, vjerojatno zbog toga jer bliješte na suncu a ja jako volim blještavo, cirkone, swarovski, dijamante ;-), brilijante ;-) Ima već neko vrijeme da sam objavila ovaj recept na Coolinarici ali mislim da nije bas bio viđen, ili je možda ljudima preskup radi vina. Probajte i nećete požaliti.
Evo ovako, treba vam posuda u kojoj ćete kuhati, ne mora biti stara jer se lako opere.
Potrebna su vam:
jaja - količina koju želite
crno vino - da prekrijete jaja
Kod mene je domaće, Babić i bude baš gust i lijepo ga se nalelujaš ;-)
Stavite jaja u posudu i prekrijte ih vinom. Kada zavrije kuhajte oko 5 minuta, pokrijte posudu i ostavite, ja ostavim preko noći.
Ujutro ih samo stavite na krpu da se osuše i možete ih složiti u košaricu. Kada sunćeve zrake dođu do jaja tada počinje ples blještavila.
Nije ih potrebno mazati nikakvom mašću, kristali koji nastaju kuhanjem su dovoljni.
Ako vam koje i pukne slobodno ga pojedite jer od malo vina vam neće biti ništa.
Znam iz pouzdanih izvora da i buteljirano vino daje krasnu boju i kristale, ukoliko nemate domaćeg.
Ovdje su još i jaja bojana tehnikom krep papira.
Evo i jaja iz 2016. "Izblajhaju" se kuhanjem u octu i vodi. I tada se kupaju, najmanje 24 sata, ovisi o jačini boje koju želite u kuhanom ljubičastom kupusu sa malo octa. Prednost je prelijepa boja a mana je da ocat jako oslabi ljusku jajeta pa puca. Ako možete nabaviti bijela jaja bilo bi najbolje.
Evo i bijelih, blago zelenih i normalnih žutih jaja, domaći uzgoj, sve prirodno.
Oznake: jaja, Uskrs, bojanje jaja, prirodno bojanje jaja
14.03.2016. u 18:37 •
9 Komentara •
Print •
# •
^
srijeda, 02.03.2016.
Lisnata štrudla sa jabukama
Mislim da sam je ja našla pod imenom Bečka štrudla, bilo je to davno i od onda je bila i ostala najbolja i najbrža štrudla ikad.
U ova luda i brza vremena svi gledamo da skratimo vrijeme u kuhinji i posvetimo se djeci, kući, mužu ili pak samima sebi. Ako želite biti dobra i brza domaćica koristite short cutove i ovdje koristite gotovo lisnato tijesto. Ako pak imate vremena i volje napravite svoje.
1 pak razvaljanog lisnatog tijesta cca300g
3 jabuke granny smith ili ajdared, uglavnom ukusnije su kiselije
2 žlice šećera, može i smeđi
25g maslaca
1 žlica cimeta
Sladoled od vanilije
U tavu stavite maslac da se otopi i na njega stavite jabuke koje ste očistili od kore i koštica i narezali na kockice od cca 1 cm. Dodajte šećera i cimeta te polako pirjajte da se jabuke oblože time i da se šećer karamelizira po jabukama.Pirjajte par minuta da jabuke lagano omekšaju.
Na pek papir stavite razvaljano lisato i po sredini stavite jabuke. Zatvorite lisnato, premažite ga jajem i stavite peći.
Pecite ga oko 15 minuta (ovisi o pečnici)!
Režite je na deblje šnite i toplu poslužite uz sladoled!I hladana je fantastična! Užitak je zajamčen! Dobar tek!
Oznake: štrudla, jabuke, štrudla od jabuke, lisnato tijesto
02.03.2016. u 17:45 •
10 Komentara •
Print •
# •
^