Mora

ponedjeljak , 29.01.2007.


pisao sam. što sam drugo mogao.
prošao sam kroz more iluzija da bih se probio na javu
iz ove noćne more

kad sam konačno bio gore
bilo me strah opet zaspati
pa sam otišao do frižidera po sok

Vidoviti Milan

četvrtak , 25.01.2007.


Dragi moji
Ja volim neobično i bizarno
i to od malena
Ali ovo...
Tajni majstor!
Nije baš s Himalaja, ali je s Grmeča
Tamo gdje izlazi obrnuta piramida *

* O tome kasnije...

Ljubav i strah

nedjelja , 21.01.2007.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Na pravoslavni Božić, prije nekih desetak godina, upoznao sam Irca Jimmyja. Priveo ga je moj zemljak - tiskar i pjesnik Petar. Popili smo desetak Amstela u šok-sobi bircuza Dolac, koji je u to vrijeme bio središte mog svemira.

'Lutam gradom
tražim ljude
možda ću tako lakše
sebe naći'

(Čudna šuma)

Negdje oko druge trećine razgovora shvatio sam da je Jimmy, iako se prikriva kao trgovac nekretninama, Tajni Majstor. U to sam se vrijeme teorijski zanimao za psihodelike i psihotropike, pa sam požurio da ga ispitam..

- Jimmy, šta ti misliš o LSD-u i ekstaziju?

- Ha, pa čuj, bio sam i na jednoj i na drugoj stazi. Putovao sam s tripovima, a pri počecima ravea živio sam skoro godinu dana životom E-a. Na koncu, mislim da je trip pogodniji za osobu željnu mudrosti, iako je ekstazi ugodniji. E daje samo ljubav, a LSD provodi i kroz strah i kroz ljubav. Tripovi su, dakle, daleko duhovno realniji.

Odmah sam shvatio da sam čuo značajnu stvar. Ali nisam je mogao odgonetnuti. Postala mi je poput koana, zagonetke koju japanski Zen učitelji daju svojim učenicima. Mumonove koane suvremenik je nazvao 'olovni uštipci', a meni je Jimmyjeva riječ pala na dno želuca poput teške kugle.

Zašto je ljubav nepotpuna, a ljubav i strah se nadopunjavaju?

Odgovor je došao puno kasnije.

Ljubav je strah, a laž istina.

5 stvari - štafeta

utorak , 16.01.2007.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Draga Rahatli me je inicirala u znamenitu chain akciju 'napišite 5 stvari koje čitatelji nisu znali o vama a možda bi ih zanimale...'. Pošto joj ništa ne mogu odbiti, evo:

1) od '99 sam promijenio četiri podstanarska stana na Trešnjevci, na kojoj sam se toliko udomaćio da sam svoj peti plejs na kraju kupio (od Rahatli i njenog RD)

2) Općeniti interes za ezoteriju sam pokupio od stričeva - mlađi rašljama pronalazi vodu za arteške bunare, a stariji je napisao desetak zbirki poezije i kratke proze o onostranom životu.

3) Yogu i Zen sam 'skupio' od profesorice njemačkog, u prvom srednje, s kojom sam se zbližio na treninzima u KKK.

4) Osim neodlaska u Amsterdam, često me pere i neodlazak u Indiju. 'Ti imaš to u sebi, taj poziv da budeš duhovni učitelj, dođi kod nas u Ananda Nagar, novac nije u pitanju' rekao mi je 1992. uvijek nasmijani Madhuvidyananda.

5) Od ex-Yu novina, na mene su najviše utjecali 'Danas' iz 1986-1987. i sarajevski 'Naši dani'. Prava droga je, međutim, došla kasnije - luciferijanski božićev ST. On je promijenio moju percepciju medija i inicirao me u drugu stranu.

Štafetu predajem: luci, fani, koraljnoj, slaverini i psihosomatu.

Erazmo

subota , 13.01.2007.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Stari je Erazmo mislio, otprilike, 'onima koji su u objektivno lošem položaju bolje je da budu što odvojeniji od stvarnosti, da se priklone krilu ludosti'. Situacija je, utvaram si ja, znatno radikalnija:

'Normalnu' osobu iluzija (odnosno ludost) kao brižna majka hrani, oblači i osposobljava za život, jer bi je spoznaja istine istog trenutka učinila nefunkcionalnom. Istovremeno, iluzija onesposobljava smrtnika za jedino što ga može izvući iz njegove jadne situacije. Taj izlaz je: uhvatiti se za skut Kairosu, sretnome trenutku, i pobjeći iz mračnog svijeta uvjetovanosti na svijetle poljane mogućnosti. Kairos je međutim, sam po sebi, toliko uznemiravajući da ga Iluzija snažno pokriva, pa ga everyman može uočiti samo po nekom čudnovatom detalju.

To je toliko tužno.

Gdje će mu duša?

petak , 12.01.2007.

Gary Brecher je daleko, daleko najbolji web kolumnist.

"We may not have meant to, but we showed him the ultimate respect. And he deserved it. He's wherever the real men go; where Pancho Villa went, and Patton, and Richthofen. Not heaven, but someplace way, way better."

Kad porastem, pisaću kao on.

La vita e bella

nedjelja , 07.01.2007.


Život je lijep.

Što ako je ovo jedan od onih života?

utorak , 02.01.2007.



Teorija kaže da vješt korisnik Salvie Divinorum, travke koju su jeli Mazatečki šamani, može tijekom pola sata transa izbrijati cijeli jedan život na nekom drugom mjestu, u nekom drugom vremenu, u nekoj drugoj dimenziji. Iako halucinacija na Salviji realno traje sasvim kratko, subjektivno se vrijeme njenom korisniku rasteže i produžava...

Ako je to tako, tko mi garantira da sve ovo što mi se događa nije brija prodavača u turskoj piljarnici koji se upravo relaksira u nekom smart shopu? Što ako se sve ovo događa za stolom u, recimo, 'Abraxasu'?

Možda je ovo jedan od onih života utemeljenih na ne-bitku...

Ako i jeste, prisjetimo se besmrtnih riječi Gaska, posvećenika Puta:

'Život je Laž, a Laž je Istina', što bi moglo značiti:

'Identitet je Performans, tim istinitiji što je više lažan tj. odvojen od općeg kao ishodišta i iskona'.

Brijač brije.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>