uskoplje

28.10.2009., srijeda

Sjednica Predsjedništva HSP-a

Priopćenje za javnost – svim medijima...


Jučer je u Uskoplju održana sjedinca Predsjedništva Hrvatske stranke prava BiH Đapić-dr.Jurišić na kojoj je opetovano zaključeno kako je Butmirski paket nepovoljan po Hrvate BiH i da kao takav ne smije zaživjeti, budući da ponuđeni dokument u znatnoj mjeri ojačava poziciju Republike Srpske, a posebno je problematičan dio dokumenta koji u potpunosti marginalizira ulogu Doma naroda i time Hrvatima ukida posljednji instrument zaštite vitalnih nacionalnih interesa. Pokrenuta je inicijativa za sastankom predstavnika stranaka Kreševske šestorke, na kojem bi se utvrdilo stanje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i na kojem bi se pripremilo zajedničko stajalište stranaka sa hrvatskim predznakom na budućim pregovorima o ustavnim promjenama. Također je zaključeno kako u suradnji sa strankama Kreševske šestorke treba sazvati Hrvatski narodni sabor na kojem bi se trebao usvojiti prijedlog ustavnih promjena, ali i kodeks ponašanja hrvatskih političkih predstavnika u državnim institucijama.
Također je održana sjednica Izvršnog odbora podružnice HSP-a Uskoplje kojoj su nazočili i članovi Predsjedništva stranke. Predsjednik podružnice Berislav Elez je izrazio veliko zadovoljstvo zbog održavanja sjednice Predsjedništva u Uskoplju, kazavši da je to veliko priznanje pravašima Uskoplja, kao i cijele Županije Središnja Bosna za dosadašnji rad, a ujedno i potpora za dalje aktivnosti i jačanje stranke na ovom području. Na sjednici su razmatrani materijali za 7. sjednicu Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje, te su zauzeti stavovi prema određenim točkama i određena vijećnićka pitanja koja će se postaviti. Na sjednici Izvršnog odbora podružnice imenovana je povjerenica za organiziranje pravaške mladeži Uskoplja Adrijana Mlakić.
Prije održavanja sjednice izaslanstvo koju je predvodio predsjednik HSP-a dr.Zvonko Jurišić, a u kojem su bili umirovljeni general Živko Budimir, dopredsjednik HSP-a, Albert Šunjić, ministar za pitanja branitelja HNŽ, te Berislav Elez, predsjednik podružnice Uskoplje su na spomeniku palim braniteljima Uskoplja položili vijenac, zapalili svijeću i odali dužnu počast poginulim braniteljima Uskoplja.
(Ured za odnose s javnošću HSP)
- 17:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

26.10.2009., ponedjeljak

Krađe u Dobrošinu i Voljevcu

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 25.10.2009. godine, oko 06,50 sati, Filip L. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da mu je u noći 24/25.10.2009. godine, u mjestu Dobrošin, općina Gornji Vakuf/Uskoplje, ispred obiteljskog doma ukradeno vozilo marke „Nisan Patrol“, nepoznatih registarskih oznaka. Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- Dana 25.10.2009. godine, oko 06,30 sati, Adnan M. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da mu je u noći 24/25.10.2009. godine, u mjestu Voljevac, općina Gornji Vakuf/Uskoplje, ispred obiteljskog doma ukradeno vozilo marke „Škoda Oktavija“, registarskih oznaka 773-T-539. Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno.
Istog dana, oko 17,00 sati, Adnan M. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da je pomenuto vozilo pronašao napušteno u rejonu Bistričke rijeke, općina Gornji Vakuf/Uskoplje. Istraga je u tijeku.

- 21:00 - Komentari (86) - Isprintaj - #

24.10.2009., subota

Priča o Eduardu i Feliksu

Ne j se, bolan


Nekako u ovo vrijeme, krajem listopada 1977. godine, mladi Kenijac Lawrence Kiiru završio je snimanje dokumentarnog filma Ne j se, bolan, diplomskog rada na studiju režije na AKFT-u u Zagrebu. Junaci njegova filma bili su Edward Phirl i Felix Mwale, dječaci iz Zambije, koji su, zajedno s brojnim drugim dječacima, stanovali u bistričkom župnom uredu i školovali se u uskopaljskim školama. Sve te, mahom siromašne, dječake iz uglavnom brojnih obitelji k sebi na stan primao je i o njihovu školovanju brinuo je tadašnji bistrički župnik Franjo Bulić. On je, kako se pričalo, na taj način ispunjavao svoj davnašnji zavjet, da će, ako se spasi od partizanskog streljačkog stroja, svoj život posvetiti Bogu i pomoći siromašnim dječacima iz mnogobojnih obitelji da se školuju i dostojno žive, ne nužno kao svećenici.
Preko naših misionara u Zambiji, vlč Bulić pronašao je potrebite i siromašne i u toj dalekoj zemlji, te na taj način dugoj koloni siromašnih dječaka, koji su se školovali i odškolovali iz bistričkog župnog ureda, pridružio i dvojicu zambijskih dječaka, na koje su se Bistričani, nakon kraćeg vremena navikli i prihvatili ih baš kao i druge Bulićeve štićenike.
U ono, komunističko doba, takav postupak jednog katoličkog svećenika, dakako, nije mogao ostati nezamjećen, ali, zbog ondašnjeg prijateljstva dvojice diktatora, Tita i Kaunde, nije mogao biti ni sasvim jednoznačan, pa je Eduradu i Feliksu, na čuđenje mnogih, u bistričkoj župnoj kući jedno vrijeme društvo pravio i sin veleposlanika Zambije u tadašnjoj Jugoslaviji, što je, opet, vezalo ruke tadašnjem represivnom aparatu.
S vlč Bulićem, iz Bistrice su otišli i svi njegovi dječaci i, naravno, Eduard i Feliks. O njihovu životu nakon odlaska iz Bistrice govorilo se svašta. Pričale su se svakakve priče, koje su, kao i sve priče na ovom svijetu, prepričavanjem rasle i granale se u brojne rukavce, te, tako, ako je u početku u njima i bilo zrno istine, vrlo brzo postajale nepouzdane i nevjerojatne.
Zato se je danas, kada i naše sjećanje na Eduarda i Feliksa postaje takvo, dobro podsjetiti da postoji petnaestak minuta Kiiruovog filma da nam to sjećanje podupre i obnovi.
- 20:00 - Komentari (11) - Isprintaj - #

21.10.2009., srijeda


- 07:50 - Komentari (39) - Isprintaj - #

20.10.2009., utorak

Virusni meningitis među školskom djecom!

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma, iznenadnih glavobolja, povraćanja, ukočenosti vrata i slično, treba se javiti liječniku ...


Zavod za javno zdravstvo ŽSB uputilo je ovih dana svim Domovima zdravlja na području Županije, pa tako i uskopaljskom, dopis o poduzimanju određenih mjera u slučaju pojave virusnog meningitisa. Nažalost, ova bolest se pojavila kod nekoliko djece u jednoj osnovnoj školi na području općine Travnik, te je sada u cilju epidemiološkog nadzora nad ovom bolesti, treba provesti određene mjere na razini svake općine.
Potrebno je hitno uputiti obavijest svim školskim institucijama o jačoj mjeri zaštite, voditi brigu o higijeni i dezinfekciji prostorija, svaki sumnjivi slučaj treba prijaviti županijskom Zavodu za javno zdravstvo, svako povećanje broja oboljelih pažljivo pratiti jer na jedan slučaj oboljenja dolazi i znatan broj asimptomno oboljelih koji šire ovu bolest.
Bez obzira na sve, u slučaju pojave bilo kakvih simptoma, iznenadna glavobolja, povraćanje, ukočenost vrata i slično, treba se javiti liječniku kako bi se uključila prava terapija.
Treba se pridržavati preventivnih mjera, održavanje osobne higijene što uključuje često i pravilno pranje ruku te izbjegavanje osoba koje imaju bilo kakvu virusnu infekciju ili prehladu.



- 15:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.10.2009., ponedjeljak

Rekonstrukcija zgrade Policijske stanice

Kratka vijest


Sjednica Vlade Županije Središnja Bosna, 64. po redu, sazvana je za četvrtak 19. listopada 2009. godine, u 9:00 sati. Vlada bi na ovoj sjednici trebala dati suglasnost na izbor najpovoljnije ponude za izvođenje radova za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova na rekonstrukciji zgrade PS Gornji Vakuf - Uskoplje, kao i za obavljanje nadzora nad izvođenjem radova na rekonstrukciji zgrade PS Gornji Vakuf - Uskoplje.

- 23:25 - Komentari (6) - Isprintaj - #

"Bogu draga, a narodu korisna djela..."

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 19. listopada 1976. godine prve tri sestre Kćeri Božje ljubavi došle su u župu Bistrica. Bile su to s. Zvonimira Nikolić, katehistica i orguljašica, s. Anđa Bagarić, kuharica, i s. Sofija Romac, umirovljena sestra. S. Slavica Buljan u knjizi Ruža na vjetru (Hrvatska uzdanica, 2003.) piše: Raspoloženje župljana, čini se, najbolje je opisala Kroničarka:
"Sestre su s veseljem dočekala djeca i žene sa župnikom na čelu. (...) Tu sam imala priliku vidjeti kako su Bistričani s velikom čežnjom i ljubavlju dočekali sestre. Bio je to značajan događaj za župu, posebice za mlade i djecu. Kuća i zajednica stavljeni su pod zaštitu sv. Male Terezije, pa od tada tu kuću i zajednicu zovemo: samostan sv Male Terezije.
Uz pomoć žena, djevojaka i djece samostan sv. Male Terezije ubrzo je zasjao u cvijeću, a okruživali su ga i uređeni vrt i lijepi voćnjak. Samostanska vrata od prvog dana bila su otvorena svim dobronamjernicima. Ubrzo nakon dolaska sestre su počele poučavati vjeronauk djecu do šestog razreda, voditi crkveno pjevanje za vrijeme liturgijskih slavlja, uređivati crkvu i kititi oltar, te zvoniti i voditi župno domaćinstvo. Kasnije, sestre su prihvaćale i druga, Bogu draga, a narodu korisna, djela..."
Na fotografiji: s. Melanija Cvrtak iz Krupe, sestra Družbe kćeri Božje ljubavi
- 09:25 - Komentari (8) - Isprintaj - #

18.10.2009., nedjelja

Pop festival na Kupresu

Kratka vijest


Ustanova za kulturu i brazovanje ,,Hrvatski dom“ s Kupresa organizira deseti, jubilarni, festival zabavnih pjesama POP FEST-KUPRES 2009..

Finalna večer festivala održat će se u velikoj dvorani Doma, 24. listopada 2009. god. s početkom u 19:00 sati.

Nastupit će izvođači iz Kupresa, Mostara, Livna, Uskoplja, Šujice, Rame, Tolise, Busovače te iz Đakova.

- 13:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.10.2009., subota

U Bistrici i Voljicu... 1751.

Dogodilo se na današnji dan


Biskup fra Pavao Dragičević više puta je kanonski pohodio Uskoplje, no, na žalost, rezultati njegovih kanonskih pohoda iz 1745., 1748., 1752. I 1755. godine nisu poznati. Iz kanonskog pohoda 1752. godine zna se samo to da je biskup Dragičević u Uskoplju boravio upravo na današnji dan, 17. listopada te godine, kada je svete sakramente dijelio u Bistrici i Voljicu.
I ovaj je biskupov pohod bio obilježen bunom spahija, koji su 1751. godine ustali protiv novopostavljenog bosanskog vezira Ćuprilića i livanjskog kapetana Firdusa. Pobuna je zahvatila nahije Neretvu, Duvno, Livno, Glamoč i Uskoplje. Prilikom slamanja pobune Uskoplje je bilo poharano, a na udaru su tom prilikom bili i uskopaljski katolici. (Škegro)

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.10.2009., utorak

Vesela Straxa

Dogodilo se na današnji dan


Sredinom 15. stoljeća u Uskoplju su se žestoko prelamali interesi hercega Stjepana Vukčića Kosače, nasljednika 1435. godine preminulog Sandalja Hranića Kosače i kralja Stjepana Tomaša (1443.-1461.).
Veći dio Uskoplja kontrolirao je kralj Stjepan Tomaš koji se upravo na današnji dan, 13. listopada 1450. godine, jednim pismom javlja Mlečanima iz Vesele Straže (Vesela Straxa), dakle, upravo iz one Vesele Straže, ostaci koje su prije tri godine, a točno 555. godina od Tomaševa pisma, vandalski uništeni i sravnjeni sa zemljom.

- 23:20 - Komentari (22) - Isprintaj - #

12.10.2009., ponedjeljak

Blagoslovljen kamen temeljac crkve u Bistrici

Dogodilo se na današnji dan...


Na današnji dan, 12. listopada 1941. godine generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije dr Antun Buljan uz asistenciju župnika Alojzija Žagara i fra Stanka Bogeljića blagoslovio je kamen temeljac nove crkve u, tada novoj župi Bistrici.
Prije izbijanja Drugog svjetskog rata u Bistrici je bila planirana izgradnja veće crkve prema nacrtu ing Pavline. Djelomice su joj čak i temelji bili sagrađeni. Međutim, od tog se projekta koji je koštao oko 2.000.000,00 dinara, zbog financijskih razloga, odustalo, pa je prihvaćen znatno jeftiniji projekt (koštao je oko 136.000,00 dinara), koji je zapravo bio projekt crkve u Žabljaku. Nadbiskup Šarić složio se sa zamolbom župnika Žagara, sugerirajući mu da prvotni projekt ustupu drugima i time umanji troškove.
Iako su osobito tijekom 1942. godine na području Uskoplja bila intenzivna bojna djelovanja, crkva je prema jednom dopisu župnika Žagara, već u lipnju 1943. godine bila pod krovom (Škegro). Tako je prva bistrička crkva u potpunosti sagrađena u toku rata, a ovdje kao zanimljivu podudarnost spominjemo i činjenicu da je u bistričkoj župi i za posljednjega rata dovršena izgradnja jedne crkve - one u Vilić Polju.

- 08:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Plati pa nosi...

Fahrija Ćelić traži odštetu od B. Bardot


Medvjedi o kojima je bilo riječi u jučerašnjem postu, a koje želi spasiti slavna Bardot, “zatočeni” su u kavezu kod restorana “Fahrijin ribnjak” na cesti Uskoplje - Fojnica i služe samo kao rekviziti i reklama vlasniku birtije u planini, Fahriji Ćeliću, koji, vrlo važno, od Brigitte Bardot traži odštetu za medvjede. Nevjerojatno!

- 07:15 - Komentari (18) - Isprintaj - #

11.10.2009., nedjelja

Brigitte Bardot želi spasiti medvjede zatočene na privatnom imanju blizu Uskoplja

U pismu resornom ministru slavna glumica izrazila je nadu da će joj "izvođenje medvjeda iz pakla u kojem se nalaze" ministar pokloniti kao rođendanski dar


Legendarna francuska glumica Brigitte Bardot zatražila je od vlasti u Bosni i Hercegovini pomoć u spašavanju dva 18-mjesečna mrka medvjeda. Nekad jedna od najseksepilnijih žena na svijetu danas je gorljivi borac za prava životinja i na svoj 75. rođendan želi da se nesretne životinje prevezu iz BiH u azil u Njemačkoj.
U tom smislu Bardot se jučer pismom obratila federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damiru Ljubiću, prenose tamošnji mediji.
- Tražimo vašu pomoć kako bismo dobili neophodne dozvole za prijevoz tih medvjeda u azil koji ih može prihvatiti
- navela je u pismu izrazivši nadu da će joj ministar "izvođenje medvjeda iz pakla u kojem se nalaze" pokloniti kao rođendanski dar. Medvjedi se naime nalaze vezani lancima na privatnom imanju blizu Uskoplja.
Njihov vlasnik ima restoran i drži ih zatočene kao atrakciju za goste, tvrdi lokalna organizacija za zaštitu životinja koja vlasnika optužuje da medvjede neadekvatno hrani kako ne bi ojačali i otrgnuli se s lanca. U sličnim uvjetima u BiH živi još šest medvjeda, a vlasti su naredile njihovu eutanaziju. Francuska glumačka diva želi spriječiti da takva sudbina zadesi i ova dva mladunca.


- 20:55 - Komentari (9) - Isprintaj - #

10.10.2009., subota

Uskopljani pobjednici

Završeni Dani kruha...


Pobjednici ovogodišnja Županijske smotre ''Dani kruha-Dani zahvalnosti za plodove zemlje'' održane jučer, pred oko 1 000 posjetitelja, u Vitezu su Srednja škola Uskoplje i Osnovna škola Dubravica, Vitez. Domaćin smotre bila je je Srednja škola ''Vitez'' iz Viteza, a na ovoj smotri sudjelovale su osnovne i srednje škole iz Kiseljaka, Kreševa, Jajca, Uskoplja, Novoga Travnika, Bugojna, Travnika, Fojnice, Nove Bile, Busovače i naravno domaćini, predstavnici škola iz Viteza.
Domaćini su organizirali prigodan kulturno-zabavni program, kao i bogatu trpezu za sve prisutne. U službenom dijelu programa nastupili su učenici osnovnih škola Vitez, Bila, Dubravica, zatim učenici SŠ ''Vitez'' i članovi dječjih vrtića iz Viteza, Valentina Ljubos, te članovi tamuraške sekcije HKD ''Napredak'' iz Bugojna. U revijalnom dijelu programa goste su zabavljali folklorna i tamburaška sekcija HKD ''Napredak'' podružnica Vitez te članice udruge ''Žena ženi prijatelj''.
Srednja škola ''Vitez'' predstavljat će ove godine ŽSB na svehrvatskoj smotri u Vodicama (RH), a na put su jutros krenuli ravnatelj Vatroslav Matić, profesori Boris Marjanović i Ivona Vinac, te učenici Gabrijela Taraba, Valentina Ljubos, Marina Alilović i Tomica Alilović.
(vitez.info)
- 23:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

09.10.2009., petak

Uskopljanke

Mažoret klub Uskopljanke odnedavno ima i blog, na kojemu možete saznati sve relevantne informacije o njemu. Posjetite odmah!!!...


Mažoret klub USKOPLJANKE osnovan je u 2. mj. 2009. godine. Trenutno brojimo oko stotinjak članica raspoređenih u četiri skupine: dječji sastav (pačići), kadeti, juniori i seniori.članovi smo Saveza FBiH. do sada su imale par nastupa, od kojih bi najprije izdvojila onaj u Širokom Brijegu, gdje se održavalo državno prvenstvo, a naše cure su nastupale kao gošće, jer za natjecanje još nismo bile spremne. tu je i prvi naš nastup koji je održan povodom DANA ŠKOLE, potom, samostalni koncert koji su organizirale i na kraju valja spomenuti da su nastupale i na finalnoj utakmici na ljetnom turniru.
ono što nam slijedi jesu opet nastupi...sljedeći je u Banjaluci, potom kod nas na Uskopaljskim jesenima, a onda i na smotru u Kiseljak.
jako smo sretne i ponosne radi toga, jer u ovako malo vremena uspjele smo se pokazati, iako još uvijek imamo malih problemčića oko skupljanja novaca za uniforme, mi se nadamo skorom rješenju i toga problema, a onda idemo u nove radne pobjede......
Ovo, a i mnogo toga još, pogotovo, nadamo se, u budućnosti, čitajte, slušajte i gledajte ovdje...
- 13:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

08.10.2009., četvrtak

Dani kruha

Ove godine u Vitezu...


Ovogodišnja Županijska smotra „Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje“ na kojoj će sudjelovati i uskopaljske škole, srednja i osnovna, održat će se sutra, u petak, 9. listopada u Vitezu, a domaćin je Srednja škola „Vitez“ iz Viteza.
Pored uskopaljskih, na smotri će sudjelovati i srednje i osnovne škole iz Kiseljaka, Kreševa, Jajca, Novoga Travnika, Travnika, Bugojna, Fojnice, Nove Bile, Busovače i Viteza. Izložba će biti postavljena na platou između Srednje škole „Vitez“ i Gradske sportske dvorane, a u slučaju kiše, izložba će biti premještena u unutarnji prostor dvorane.
Razgledavanje i svečano otvorenje izložbe bit će u vremenu od 9.30 do 10.30 nakon čega će biti svečana procesija do crkve u Kruščici gdje će fra Marko Kepić, viteški župnik služiti svetu misu zahvalnicu. U popodnevnim satima domaćini će organizirati prigodan kulturno-zabavni program te proglašenje pobjednika i uručenje zahvalnica.
Svi prisutni, zabavit će se uz folklornu i tamburašku sekciju HKD-a Napredak Vitez i Bugojno a nastupit će i članice Udruge „Žena ženi prijatelj“.


- 23:25 - Komentari (11) - Isprintaj - #

07.10.2009., srijeda

Svjedočenje Zrinka Tokića u Haagu (III.)

Dvije države - jedna domovina...


U nastavku svjedočenja u obranu nekadašnjih pretpostavljenih generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića bivši zapovjednik HVO u Uskoplju Zrinko Tokić je rekao da većina Hrvata koji žive u BiH ili bilo gdje drugdje u svijetu smatra Hrvatsku i svojom državom.
Predsjedavajućeg suca Jean-Claude Antonettia je, naime, zanimalo zašto je svjedok u jednom svom dokumentu od 11. ožujka 1993. godine napisao da se HZ HB nakon svega što se dogodilo s "matičnom domovinom Hrvatskom" organizirala i pripremila za obranu svog teritorija. Svjedok je odgovorio da je svjestan da je BiH samostalna država i da je on njen stanovnik, ali pošto ima dvojno državljanstvo s pravom smatra obje države svojom domovinom.
U završnici unakrsnog ispitivanja tužitelj je, između ostalog, pokrenuo pitanje zatočavanja civila i ratnih zarobljenika ukazujući na incident u Tvornici namještaja u Trnovači koji se navodi u optužnici. Na pitanje da li je upravo brigada HVO "Ante Starčević" kojom je on zapovijedao preuzela na sebe obavezu da se stara o tim zatvorenicima svjedok je odgovorio potvrdno. Dodao je da su zatvorenici smješteni u skladu s mogućnostima uz objašnjenje da u tom trenutku "nitko nije imao idealne uvjete za održavanje osobne higijene".
Dok je svjedok odgovarao na pitanja sucu, s optuženičke klupe se u jednom trenutku moglo čuti šaputanje generala Slobodana Praljka. U trenutku kada je svjedok trebao odgovoriti na pitanje o učesnicima jednog sastanka zapovjednika HVO Praljak je, uz psovku, na hrvatskom rekao "ja sam bio tamo". Na zahtjev švicarskog suca Trechsela da objasni šta je to govorio Praljak je rekao da se samo pokušavao konzultiratii sa svojim odvjetnikom.
(sense-agency)
- 15:55 - Komentari (50) - Isprintaj - #

Svjedočenje Zrinka Tokića u Haagu (II.)

U unakrsnom ispitivanju Zrinka Tokića, bivšeg zapovjednika HVO u Uskoplju, tužitelj ukazao na pismo optuženog Jadranka Prlića upućeno 18. siječnja 1993. godine vojnim i civilnim vlastima HVO u tom gradu, sugerirajući da je ono raspirivalo napetost između lokalnog hrvatskog i muslimanskog stanovništva


Zrinko Tokić, bivši zapovjednik HVO u Uskoplju je u unakrsnom ispitivanju od strane tužitelja rekao da lokalno hrvatsko i muslimansko stanovništvo u tom gradu nije željelo sukobe. Tužitelj je svjedoku sugerirao da su, suprotno težnjama lokalnog stanovništva, tadašnji lideri bosanskohercegovačkih Hrvata raspirivali napetost između pripadnika dva naroda u namjeri da izazovu sukob i preuzmu vlast na tom području.
Tužitelj je ukazao na pismo predsjednika HVO HZ HB Jadranka Prlića upućeno 18. siječnja 1993. godine zapovjednicima HVO i općinskim čelnicima u Uskoplju. U njemu se, između ostalog, napominje kako Muslimani "očito žele preuzeti vlast" u gradu i "terorom izazvati egzodus hrvatskog naroda iz tog kraja", te se obećava oružana i svaka druga pomoć Hrvatima. Ukoliko je točna svjedokova tvrdnja da su i hrvatski i muslimanski narod željeli mir onda se, po tužitelju, nameće zaključak da su hrvatski čelnici takvim porukama raspirivali napetost.
U trenutku kada je tužitelj sugerirao svjedoku da ono što je Prliću tada bilo "očito"... uopće nije bilo očito, reagirao je Prlićev odvjetnikMicheael Karanavas što su suci protumačili kao pritisak na svjedoka. Svjedok je nakon toga odgovorio da je po njemu Prlićevo pismo predstavljalo potporu hrvatskom narodu da ostane živjeti na tom području "uprkos teroru", a da im vlada Herceg Bosne garantira sigurnost.
Prlićev odvjetnik je potom objasnio da je on "samo" želio reći da pismo na koje se pozivao tužitelj nije Prlićevo iako ga je on potpisao. Naime, Prlićeva obrana tvrdi da je bivši premijer Herceg Bosne bio "jedan od jednakih" članova kolektivnog organa izvršne vlasti HVO koji je "samo potpisivao" odluke koje je HVO donosio na svojim sjednicama. Prlićevi potpisi na dokumentima su, po njegovoj obrani, tu samo zato što je te dokumente neko morao potpisati.
Tužitelj je, između ostalog, ukazao i na činjenicu da je Uskoplje priključeno Hrvatskoj zajednici Herceg Bosna uprkos tome što je u njemu živjelo pretežno muslimansko stanovništvo. Prema popisu iz 1991. godine u Uskoplju je živjelo 56 posto Muslimana i oko 42 posto Hrvata.
(sense-agency)


- 12:50 - Komentari (4) - Isprintaj - #

06.10.2009., utorak

Uskoplje - vrata srednje Bosne

Svjedočenje Zrinka Tokića na sudu u Haagu


Bivši zapovjednik HVO u Uskoplju Zrinko Tokić zajednički je svjedok obrane generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, kojima se zajedno sa još četvoricom bivših čelnika hercegbosanskih Hrvata sudi za zločine HVO tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u BiH.
Po optužnici, sukobi u Uskoplju počeli su 12. siječnja 1993. godine (uistinu dan ranije, 11.1.- op.a.). Umjesto pokušaja da se sukobi smire HVO je, prema optužnici, 16. siječnja uputio ultimatum Armiji BiH da se u roku od 24 sata povuče sa tog područja. Nakon što je Armija BiH odbila da to učini HVO je, prema optužnici, iz teškog topništva napao dijelove grada koji su bili nastanjeni muslimanskim stanovništvom kao i nekoliko okolnih sela, uključujući Hrasnicu, Dušu, Uzričje i Ždrimce.
Svjedok je u vrijeme tih događaja zapovijedao brigadom HVO "Ante Starčević" i bio je aktivno uključen u pregovore sa Armijom BiH u Uskoplju, gradu koji je, po njegovim riječima, "vrata srednje Bosne". Odgovarajući na Praljkova pitanja on je potvrdio tezu optuženog o "aktivnoj obrani" HVO u tom gradu navodeći da su pripadnici Armije BiH krajem 1992. utvrdili svoje položaje oko grada i okrenuli oružje prema HVO umjesto prema zajedničkom neprijatelju, odnosno VRS.
Odgovarajući na pitanja Petkovićeve zastupnice Vesne Alaburić, Tokić je rekao da HVO nije protjerivao nego, naprotiv, "ohrabrivao" muslimansko stanovništvo da ostane u svojim domovima "uz pune garancije sigurnosti". Oni koji nisu željeli ostati, po njegovim riječima, otišli su isključivo svojoj voljom. On je, također, rekao da je HVO uložio velike napore da smiri sukobe te da je u pregovore sa Armijom BiH "uključio" i pripadnike mirovnih snaga UN na tom području.
Prema ranijem iskazu svjedoka optužbe Fahrudina Agića, bivšeg zapovjednika 317. brdske brigade Armije BiH u Uskoplju, HVO je već od sredine 1992. godine gomilao snage u Uskoplju i pripremao se za oružano zauzimanje grada kroz koji je prolazilo sve što je tada ulazilo u BiH. Britanski obavještajac Andrew Williams je u svom iskazu, također za optužbu, svjedočio o napadima HVO na sela oko Uskoplja, koja su najprije bila nasumično granatirana, a potom bi u njih ulazilo pješaštvo koje je palilo i pljačkalo muslimanske kuće. O tretmanu HVO prema civilima su svjedočile i same žrtve.
(sense-agency)
- 23:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

05.10.2009., ponedjeljak

Povelje i zahvalnice

Dodijeljena općinska priznanja...


U okviru obilježavanja 1. listopada, Dana općine Gornji Vakuf – Uskoplje, u Domu kulture, upriličena je Svečana sjednica Općinskog vijeća u prisustvu brojnih zvanica, istaknutih političkih, kulturnih, vjerskih i javnih osoba, a sjednicom je predsjedavao predsjednik Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje gosp. Marinko Krajina.
U sklopu svečane sjednice, dodijeljena su priznanja općine i to: Povelja s grbom općine poduzeću „ROSE WOOD“ d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje, za izuzetan doprinos u
oblasti gospodarstva i promicanja općine Gornji Vakuf-Uskoplje i poduzeću
„TOM“ d.d. Gornji Vakuf – Uskoplje, također, za izuzetan doprinos u oblasti
gospodarstva i promicanja općine Gornji Vakuf-Uskoplje; Zahvalnica s grbom općine Mehmedu Drini - posthumno, za poseban doprinos u oblasti obnove i razvoja infrastrukture, te Josipu Mlakiću, za poseban doprinos u oblasti kulture.
Na kraju sjednice, upriličen je i kulturno-zabavni program koji su izveli članovi BZK „Preporod“ i HKD „Napredak".


- 15:20 - Komentari (57) - Isprintaj - #

Zaboravljeni i zanemareni

Ogorčenost invalida politikom aktualne općinske vlasti...


Predsjednik Udruge branitelja invalida Domovinskog rata liječenih od PTSP-a Gornji Vakuf-Uskoplje Marko Blažević i predsjednik Općinskog odbora (OO) HDZ 1990 Uskoplje Dražen Matišić razgovarali su u četvrtak, 1.10.2009., u Uskoplju o problemima s kojima se susreće navedena populacija branitelja u toj općini.
Na sastanku Blažević je izrazio ogorčenost politikom aktualnih općinskih vlasti, te istaknuo njihov nemar i nezainteresiranost za branitelje koji su socijalno i zdravstveno ugroženi.
"Koliko su branitelji dali u ovom ratu i što su zaslužili u ovoj zemlji danas nitko ne prepoznaje i ne vidi, dok su oni prepušteni samima sebi boreći se za golu egzistenciju bez ikakve novčane i zdravstvene pomoći",
kazao je Blažević.
Kako je kazao, Udruga danas ima 52 člana, a tijekom 2009. godine 6 članova je preminulo boreći se s teškim bolestima.
Blažević se iskreno zahvalio OO HDZ-a 1990 Uskoplje, naglasivši kako je to jedina hrvatska stranka u općini G.Vakuf-Uskoplje koja im je izišla u susret, pokazala razumijevanje i novčano podržala njihove članove.
Na sastanku Matišić je obećao daljnju suradnju i pomoć Udruzi, priopćeno je iz Udruge branitelja invalida Domovinskog rata liječenih od PTSP-a Gornji Vakuf-Uskoplje.

(Fena) dpš
- 13:20 - Komentari (22) - Isprintaj - #

04.10.2009., nedjelja

Svi na uskopaljski forum

www.uskoplje.net


Kako ste već vjerojatno vidjeli u komentarima prethodnih postova, pokrenut je novi uskopaljski forum.

Iako je još u povojima - broj korisnika, postova i otvorenih tema je relativno malen - vjerujemo da će u nadolazećim danima ovo susretište Uskopljana oživjeti.

Zato, ako još niste, posjetite forum i registirajte se!
- 23:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.10.2009., subota

Ćiro

Dogodilo se na današnji dan: 3.10.1945.


Na današnji dan daleke 1945. godine otvorena je uskotračna pruga Bugojno - Uskoplje, duga 18,4 km.
Ova pruga nastavljala se na već postojeću uskotračnu prugu Travnik - Donji Vakuf - Bugojno, otvorenu 14. listopada 1894.. Ukupna duzina pruge Donji Vakuf - Bugojno - Uskoplje bila je 29,0 km.
Na ovoj relaciji vlak se zaustavljao na sljedećim stanicama: D. Vakuf - Kopčić - Bugojno - Crniče - Odžak - Pavić Polje - Trnovača - Uskoplje.
Ćiro, kako je vlak odmah popularno nazvan, kretao se je vrlo sporo, pa je putovanje njime do poznate stanice Lašva trajalo gotovo isto toliko dugo kao i putovanje od Lašve do Zagreba. Uzbrdicama se kretao toliko sporo da su putnici znali izići i prijeći pješice nekoliko stotina metara, te sačekati dok ćiro, zavijajući, konačno ne svlada uspon.
Putnički promet ovom prugom obustavljen je 28. svibnja 1972, a teretni 1974..
Foto: Ćiro na stanici u Bugojnu, 19.srpnja 1969.
- 23:20 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Kamen temeljac bistričke crkve

Dogodilo se na današnji dan


Na blagdan sv Terezije od Djeteta Isusa, zaštitnice bistričke župe, koji se daleke 1971. godine slavio upravo na današnji dan, 3. listopada, u Bistrici je blagoslovljen kamen temeljac nove crkve (na slici).



- 23:15 - Komentari (14) - Isprintaj - #

02.10.2009., petak

Kroz Uskoplje s pjesmom...

Program XIII. Uskopaljskih jeseni 18 – 25. X. 2009.


NEDJELJA 18.10.2009.
19 sati – Centar za obrazovanje i kulturu
Otvaranje Uskopaljskih jeseni
HKD Napredak Uskoplje
Zbor Marije Petković Uskoplje
Kazališna sekcija HKD Napredak Bugojno U predstavi prof. Grete Kuna-„Ah taj park“
PONEDJELJAK 19.10.2009.
19 sati- aula Osnovne škole Uskoplje
Program Osnovne škole Uskoplje
„Od zrna do kruha“-„Više nisam tvoja“-“Literarni radovi“
Mlađe skupine mažoretkinja
Glazbena škola Harfa
21.sat Prostorije HKD Napredak
Projekcija filma Jakova Sedlara „Vijeko Bosanski fratar i mučenik“
UTORAK 20.10.2009.
19 sati aula Osnovne škole Uskoplje
Program Srednje škole Uskoplje „Kroz sliku i riječ“
Frama Uskoplje
Mažoret klub „Uskopljanke“
21. sat Prostorije HKD Napredak
Projekcija filma „Vijeko, bosanski fratar i mučenik“ Jakova Sedlara
SRIJEDA 21.10.2009.
13 i 18 sati- Centar za obrazovanje i kulturu
Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život Zagreb
„Cirkuski Slonić CHARLIE „
20 sati. Dom kulture
Projekcija filma „Kenjac“Antonia Nuića
ČETVRTAK 22.10.2009.
13 i 18 sati - Centar za obrazovanje i kulturu
Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život Zagreb
„Cirkuski Slonić CHARLIE „
20 sati. Projekcija filam „Kenjac“ Antonia Nuića
PETAK 23.10.2009. 19 sati -aula Osnovne škole Uskoplje
Prof.vlč. Anto Šarić- gl. urednik časopisa „Hrvatska misao između jučer i sutra“
Hrvatska uzdanica „Iskra života“ poezija Ivana Grubišića
20. sati Dvorana Osnovne Škole Uskoplje
Dječji festival „Djeca pjevaju hitove“
Plesna škola "Let¨s dance forever"
SUBOTA 24.10.2009.
19 sati -aula Osnovne škole Uskoplje
Podružnica centra za psihosocijalnu pomoć branitelja i njihovih obitelji
Predavanje Dr. n/p Vlasta Ivanović Kaurin
Drago Slipac- promocija knjiga“Aerodinamika“ i Znamenje Vremena“
NEDJELJA 26.10.2008.
dan folklora KROZ USKOPLJE S PJESMOM
13 sati mimohod KUD-a gradom uz pjesmu i ples
14 sati ulazak KUD-a u dvoranu «O. Š. Uskoplje» smještaj gostiju i zvanica
Pozdrav pokrovitelja i zvanica, nastup KUD-a Ravnica Subotica,KUD Bećarac Lepenica, HKD Napredak Knin, KUD Lištani Livno, KUD Mladost Vođinci, KUD Sv Ivo Podmilačje, KUD I.G.K.Velika, Hrvatski Dom Linz, Žena Ženi Vitez, Mandolinski satav N .Sarajevo i HKD Napredak -Uskoplje
Podjela zahvalnica - zatvaranje Uskopaljskih jeseni-
19 sati Večera za zvanice u restoranu Džalto.
(napredak-uskoplje.com)

- 14:40 - Komentari (29) - Isprintaj - #

01.10.2009., četvrtak

Jastrebovi četvrti

Motocross 2009.


MK Jastrebovi iz Uskoplja zauzeli su četvrto mjesto u Prvenstvu BiH u Motocrossu za 2009. godinu. Sezona je netom završila, a evo i poretka klubova u prvenstvu (nakon 5 utrka):
1.MK ''VITEZ'' VITEZ 436
2.AMK ''KREŠEVO'' KREŠEVO 418
3. MC ''PRIJEDOR'' PRIJEDOR 407
4. MK ''JASTREBOVI'' G. VAKUF/USKOPLJE 254
5. EMK ''GAS'' G. VAKUF/USKOPLJE 159
6. MK ''UNA SPORT'' BOSANSKA KRUPA 70

Prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji zauzeo je Vitežanin Dario Čerkez s 200 bodova, a slijede ga Igor Knežević i Jadranko Stanar, obojica iz Prijedora.
- 11:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga

Linkovi

Lektira