Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Svjedočenje Zrinka Tokića u Haagu (III.)

Dvije države - jedna domovina...


U nastavku svjedočenja u obranu nekadašnjih pretpostavljenih generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića bivši zapovjednik HVO u Uskoplju Zrinko Tokić je rekao da većina Hrvata koji žive u BiH ili bilo gdje drugdje u svijetu smatra Hrvatsku i svojom državom.
Predsjedavajućeg suca Jean-Claude Antonettia je, naime, zanimalo zašto je svjedok u jednom svom dokumentu od 11. ožujka 1993. godine napisao da se HZ HB nakon svega što se dogodilo s "matičnom domovinom Hrvatskom" organizirala i pripremila za obranu svog teritorija. Svjedok je odgovorio da je svjestan da je BiH samostalna država i da je on njen stanovnik, ali pošto ima dvojno državljanstvo s pravom smatra obje države svojom domovinom.
U završnici unakrsnog ispitivanja tužitelj je, između ostalog, pokrenuo pitanje zatočavanja civila i ratnih zarobljenika ukazujući na incident u Tvornici namještaja u Trnovači koji se navodi u optužnici. Na pitanje da li je upravo brigada HVO "Ante Starčević" kojom je on zapovijedao preuzela na sebe obavezu da se stara o tim zatvorenicima svjedok je odgovorio potvrdno. Dodao je da su zatvorenici smješteni u skladu s mogućnostima uz objašnjenje da u tom trenutku "nitko nije imao idealne uvjete za održavanje osobne higijene".
Dok je svjedok odgovarao na pitanja sucu, s optuženičke klupe se u jednom trenutku moglo čuti šaputanje generala Slobodana Praljka. U trenutku kada je svjedok trebao odgovoriti na pitanje o učesnicima jednog sastanka zapovjednika HVO Praljak je, uz psovku, na hrvatskom rekao "ja sam bio tamo". Na zahtjev švicarskog suca Trechsela da objasni šta je to govorio Praljak je rekao da se samo pokušavao konzultiratii sa svojim odvjetnikom.
(sense-agency)

Post je objavljen 07.10.2009. u 15:55 sati.