uskoplje

29.09.2009., utorak

Petar Debeljak drugi na turniru u Sarajevu

Nova sportska zvijezda iz Uskoplja...


Već smo se naviknuli da dobre vijesti u Uskoplje dolaze ponajprije iz sporta, a za najnoviju pobrinuo se mladi uskopaljski tenisač Petar Debeljak. On je, naime, na državnom natjecanju u Sarajevu održanom 26.-17. rujna 2009 u kategoriji do 14 godina osvojio drugo mjesto.
Ovome doista sjajnom rezultatu svakako treba dodati činjenicu da je mladi Debeljak do finala došao eliminiravši četiri protivnika, a da pri tom nije izgubio niti jedan set.
U finalu sarajevskog turnira našeg tenisača pobijedio je Đorđe Ilić iz Prijedora rezultatom 6:7, 1:6.
Na kraju, svakako valja spomenuti da sarajevski rezultat nije iznimka, nego pravilo u kratkoj Debeljakovoj karijeri, budući da mu je ovo već treće finale na državnoj razini, koje je igrao ove godine, od ukupno osam natjecanja na kojima je igrao.
Idući vikend Petar nastupa na turniru u Vitezu i bori se za ulazak u masters. Očekujemo dobre vijesti.

- 08:30 - Komentari (18) - Isprintaj - #

28.09.2009., ponedjeljak

Prometna nezgoda na Trnovači

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 27.9.2009. godine, oko 15,15 sati, na magistralnom putu Gornji Vakuf - Uskoplje, u naselju Trnovača, općina Gornji Vakuf - Uskoplje, dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali vozač Marko K. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja s vozilom marke ''Golf II'', registarskih oznaka 059-E-573 i vozač Josip B. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja s motociklom marke „Suzuki“, registarskih oznaka 625-A-408. U nezgodi je vozač Josip B. zadobio teže tjelesne ozljede, dok je na vozilima nastala veća materijalna šteta. Očevid su obavili istražitelji policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 15:30 - Komentari (15) - Isprintaj - #

24.09.2009., četvrtak

Nogometno Uskoplje

www.hnksloga.ba


Kako smo i najavljivali, HNK Sloga dobila je nove, reprezentativne web stranice, na kojima ćete, vjerujemo svakodnevno, moći pratiti rezultate, parove i plasman na ljestvici svih Sloginih ekipa, od početnika do seniora, ali i naučiti ponešto o povijesti kluba, pogledati kvalitetne fotografije, razgovarati s ljubiteljima nogometa.... Jednom riječju, Sloga se je ovom stranicom predstavila široj javnosti na način dostojan svog ugleda i značaja, kojeg ima za Uskoplje.
Zato, svakako kliknite ovdje...
- 22:45 - Komentari (23) - Isprintaj - #

23.09.2009., srijeda

Maskirane osobe upale u kuću Davida G. u Potrlici

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 23.09.2009. godine, oko 00,10 sati, Marko G. iz mjesta Potrlice, općina Gornji Vakuf - Uskoplje je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje, da su nad njegovim bratom Davidom G. iz Potrlice, dvije nepoznate maskirane osobe izvršile razbojništvo, tako što su ga u kući vezali, a potom ukrali: 3 lovačke puške, 2 karabina i sačmaru ruske proizvodnje, automatsku pušku, određenu sumu novca, te ispred kuće vozilo marke „Mazda 626“, registarskih oznaka 746-J-936.
Očevid je obavila ophodnja policije Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje i istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 12:40 - Komentari (30) - Isprintaj - #

22.09.2009., utorak

U Vilić Polju ukraden automobil

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 19.9.2009. godine, oko 04,50 sati, Ljubica U. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja je prijavila Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje, da joj je u noći 18/19.9.2009. godine, u mjestu Vilić Polje, općina Gornji Vakuf - Uskoplje ukradeno vozilo marke „Golf IV“, registarskih oznaka 806-K-645.
Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 14:50 - Komentari (16) - Isprintaj - #

20.09.2009., nedjelja

Priveden Ramo Omeragić

Još o paljenju ministrova automobila...


Kako smo već izvještavali, u selu Bojska zapaljen je automobil u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova Županije Središnja Bosna koji je koristio ministar Sedžad Milanović. Prema informacijama iz županijskog MUP-a, automobil je zapaljen na dva mjesta - s prednje i zadnje strane, čime je pričinjena veća materijalna šteta.
U policiji su potvrdili da su privedene tri osobe iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja zbog sumnje da su povezane sa ovim požarom, ali u cilju istrage nisu mogli saopćiti identitet privedenih.
Kako je objavila Srna, privedeni su predsjednik Općinskog odbora Stranke za BiH Ramo Omeragić kao i članovi ove stranke Sulejman Omeragić, inače brat predsjednika Općinskog odbora, te Orhan Mehrid.
Milanović je ranije prijavio da je na svoj mobilni telefon dobio poruke prijetećeg sadržaja.
On je nakon paljenja automobila izjavio da je najvjerovatnije riječ o osveti i da je posljednjih šest mjeseci primao prijetnje telefonom i osobno.
"O svemu sam upoznao i Županijsko tužiteljstvo u Travniku. Tražio sam zaštitu, ali oni nisu smatrali da je to toliko ozbiljno. Međutim, sada se pokazalo da je i te kako ozbiljno. Riječ je o osveti, jer im je policija zbog nelegalnog poslovanja pretresala objekte",
rekao je Milanović Srni.
Iz MUP-a ŽSB su naveli da je na osnovu Milanovićeve prijave provedena istraga i dostavljen službeni izvještaj Županijskom tužiteljstvu.
Službeno vozilo KIA, koje je koristio ministar, zapaljeno je u mjestu Bojska ispred kuće Milanovićevog prijatelja Mehe Duvnjaka.
Prema policijskim informacijama, ministar je primijetio da je vozilo zapaljeno kada se aktivirao alarm. Zajedno sa Duvnjakom i drugim mještanima uspjeli su brzo ugasiti požar.
Nepoznata osoba ili više njih požar je podmetnula i sa prednje i zadnje strane vozila, ali na vozilu nije pričinjena veća šteta jer je vatra brzo ugašena.
U Županijskom tužiteljstvu nisu mogli otkriti više detalja o počiniteljima i motivima paljenja vozila, ali su naveli da je planiran pretres objakata osoba za koje se sumnja da se mogu dovesti u vezu sa ovim kaznenim djelom.

- 22:35 - Komentari (5) - Isprintaj - #

19.09.2009., subota

Mato Kunkić

19.9.1995. - 19.9.2009.




Foto montažu pokojnog bojnika Mate Kunkića s grbovima postrojbi u kojima je služio u ratu, poslao nam je posjetitelj Ivica Širić sa željom da je objavimo na dan godišnjice Matine pogibije, 19. rujna, pa to sa zadovoljstvom i činimo.


- 20:40 - Komentari (23) - Isprintaj - #

18.09.2009., petak

Ministru zapaljen automobil

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 17. rujna 2009.godine, oko 23.20 sati, ministar MUP-a Županije Središnja Bosna je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje, da je u mjestu Bojska, općina Gornji Vakuf - Uskoplje, ispred kuće, vlasništvo Mehe D. zapaljeno službeno motorno vozilo marke «KIA-SERANO», registarskih oznaka 439 T 444, koje je koristio. Na vozilu je pričinjena materijalna šteta. O navedenom događaju upoznat je Županijski tužitelj. Očevid je u tijeku, dalja istraga je u tijeku.
U proteklom razdoblju ministar je prijavio, da je na svoj mobilni telefon zaprimio poruke prijetećeg sadržaja. O navedenoj prijavi provedena je istraga o čemu je sačinjeno izvješće o počinjenom kaznenom djelu i dostavljeno nadležnom županijskom tužilteljstvu.

- 12:40 - Komentari (25) - Isprintaj - #

16.09.2009., srijeda

Uskopaljski folkloraši u Gučoj Gori

"Poigrajmo naše kolo...


Folklorna skupina HKD Napredak iz Uskoplja nastupit će na Drugoj smotri folklora koja će se pod nazivom "Poigrajmo naše kolo" održati u nedjelju, 20. rujna na nogometnom stadionu u Gučoj Gori. Na ovoj smotri, koju organizira Izvorna folklorna grupa "Sloga" iz Guče Gore, pored uskopaljskih folkloraša, nastupit će i KUD "Cernik" iz Cernika, KUD "Jankovci" iz Jankovaca, KUD "Ravnica" iz Oštre Luke Bok, HKUD "Naši korijeni" iz Bistrice, Kulturno - prosvjetno društvo "Matija Gubec", KUD "Kamešnica" iz Podhuma, HKUD " Donja Rama" iz Gračaca, KUD "Mokro" iz Širokog Brijega i KUD "Sveti Ante" iz Humca.

- 18:40 - Komentari (15) - Isprintaj - #

11.09.2009., petak

Uskopljanin u Londonu

Delač u dresu Chelsea


Uskopljanin Matej Delač, sedamnaestogodišnji vratar nogometnog kluba Inter iz Zaprešića, navodno bi mogao obući dres velikog engleskog kluba Chelsea. Delač se nakon dvoboja s Englezima na Wembleyju gdje je bio treći Bilićev izbor zadržao u Engleskoj na liječničkom pregledu, a bogati premierligaš navodno je za mladog Hrvata ponudio tri milijuna eura. Više...
- 19:33 - Komentari (13) - Isprintaj - #

10.09.2009., četvrtak

Uskopaljska pobuna spahija

Dogodilo se na današnji dan


Bosanski vikar fra Pavao Dragičević (1740. –1767.) kanonski je pohodio župu Skoplje šest puta: 1743., 1745., 1748., 1752., 1755. i 1761. godine. Nažalost, sačuvala su se samo izvješća s njegova prvog i posljednjeg pohoda.
Za vrijeme svoga trećeg kanonskog pohoda upravo je na današnji dan, 10. rujna 1748. godine biskup Dragičević boravio u Uskoplju, točnije u Voljicu, gdje je dijelio sakramenat sv. krizme.
U godini biskupova kanonskog pohoda Uskoplje je zahvatila pobuna spahija protiv središnje vlasti. Vođe ove pobune predvodio je neki Skopljak Ponjavić, a slamalo ju je 70 konjanika, koje je predvodio pašin delibaša Vlahinjić. Tijekom ove pobune Uskoplje je bilo poharano, a to je dodatno pogoršalo položaj uskopaljskih katolika... (Škegro)
- 19:30 - Komentari (36) - Isprintaj - #

03.09.2009., četvrtak

Haag, Praljak, Uskoplje...

U nastavku unakrsnog ispitivanja tužitelj ukazivao na ulogu generala Slobodana Praljka u "preuranjenoj" provedbi Vance-Owenova mirovnog plana u siječnju 1993. godine kao i u "aktivnoj obrani" Uskoplja...


Tužitelj je generalu Slobodanu Praljku u nastavku unakrsnog ispitivanja sugerirao da je imao moć zapovijedanja snagama HVO u vrijeme sukoba sa Armijom BiH u Uskoplju sredinom siječnja 1993. godine iako tada nije imao službeni čin u toj vojsci, te da je znao za granatiranja i paljenje kuća, kao i etničko čišćenje muslimanskog stanovništva iz okolnih sela.
Praljak negira takve navode tužitelja i tvrdi da je sredinom siječnja '93 otišao u Uskoplje na molbu Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića koji su s međunarodnim posrednicima Vanceom i Owenom tih dana u Zagrebu razmatrali detalje mirovnog prijedloga koji je podrazumijevao uređenje BiH po županijama. Dijelu tih razgovora je prisustvovao i Praljak koji tvrdi da je bosanskohercegovački predsjednik predsjedništva pristao da se Armija BiH u županijama koji su trebala pripasti Hrvatima pretpočini HVO.
S uvjerenjem da je dogovor postignut Praljak je 15. siječnja ujutro otputovao u Mostar, a nakon toga u Prozor i Uskoplje. Istog dana, tadašnji predsjednik HVO Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić i načelnik Glavnog stožera HVO Milivoj Petković su izdali zapovijedi kojima se od Armije BiH traži da se u tri hrvatske županije pretpočini HVO ili povuče sa tog područja.
Dokumenti optužbe međutim ukazuju da je Izetbegović 15. siječnja popodne, nakon Praljkovog odlaska, na pregovorima u Zagrebu još uvijek inzistirao na tome da Hrvati pogrešno tumače dijelove tog sporazuma i upozoravao da bi to moglo dovesti do eskalacije sukoba u Uskoplju, Mostaru, Travniku…Tužitelj je, između ostalog, ukazao na dio zapisnika sa tog sastanka u kojem lord David Owen kaže kako je rasprava bila "korisna ali nije dovela do konačnog rješenja".
Ukazujući da je Praljak nakon Mostara otputovao na područje Uskoplja tužitelj je sugerirao da su nakon "ultimatuma HVO da se jedinice Armije BiH u tom gradu povuku ili pretpočine" sukobi eskalirali. Praljak se ne slaže s tom tezom tužitelja i tvrdi da je sukobe izazvala Armija BiH koja je mjesec dana ranije iskopala rovove oko grada i "opkolila" HVO. Po Praljku, radilo se o "aktivnoj obrani" a ne o "preuranjenoj" provedbi Vance-Owenova mirovnog plana kako to tvrdi tužitelj.
Iako dokumenti optužbe upućuju na to da je Praljak izdavao određene upute tadašnjim zapovjednicima HVO u Uskoplju i izdavao zapovjedi da se na to područje dopremi određena količina topništva Praljak negira da je imao zapovjednu ulogu. On se, kako tvrdi, cijelo vrijeme nalazio u Prozoru, dok je na linije HVO kod Uskoplja otišao samo jednom.
Unakrsno ispitivanje tužitelja se nastavlja.

- 08:25 - Komentari (62) - Isprintaj - #

02.09.2009., srijeda

34.000 KM OŠ Grnica i OŠ Bojska

Kratka vijest


Kako smo i najavljivali, Vlada ŽSB na svojoj je današnjoj sjednici donijela odluku o izdvajanju sredstava iz Proračuna ŽSB za rekonstrukciju PŠ «Grnica» i «Bojska» OŠ « Pavić polje» Pavić Polje: izdvajaju se sredstva u iznosu od 34.610,92 KM, sredstva će se doznačiti SZR «BH ALUPLAST» Gornji Vakuf - Uskoplje.

- 13:45 - Komentari (25) - Isprintaj - #

01.09.2009., utorak

Novac za rekonstrukciju škola u Grnici i Bojskoj

Kratka vijest


Sjednica Vlade ŽSB, 61. po redu, sazvana je za srijedu 02. rujna 2009. godine, u 9 sati. Među točkama inače opširnog dnevnog reda naći će se i izglasavanje suglasnosti za izbor najpovoljnije ponude za rekonstrukciju PŠ ''Grnica'' i PŠ ''Bojska'' u OŠ ''Pavić Polje'', a po prijedlogu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa.

- 14:45 - Komentari (37) - Isprintaj - #

Privor na nogama

Protiv izgradnje mini hidroelektrana


Nezadovoljni odnosom vlasnika mini hidrocentrala koji su, kako tvrde, u dobroj mjeri oštetili lokalnu prometnicu, mještani privorskih sela Svilići, Crkvice, Kozice i Jelići danas su blokirali put Voljevac-Jelići, te na taj način pozvali nadležne organe da konačno riješe problem koji ih muči posljednjih godina.
Uz policajce PS Gornji Vakuf - Uskoplje prosvjed mještana osiguravali su
pripadnici Specijalne jedinice za podršku MUP-a Srednjobosanske županije.
- Ogorčeni smo onim što se događa nadomak naših kuća. Već duže upozoravamo da je način na koji se grade hidroelektrane neispravan i opasan za nas koji ovdje živimo. U isti vod polažu se kablovi za telefon, cijevi za potrebe centrala i kablovi visokog napona. Nitko, nažalost, dosad nije imao sluha za naše brige. Istrajat ćemo u našoj namjeri da idemo dokraja u rješavanju za nas životnog pitanja,
kazao je Feni mještanin Junuz Brkić, naglašavajući da se novonastala situacija mogla izbjeći da su vlasnici MHE prihvatili ideju da zajedno s mještanima realiziraju projekt rekonstrukcije i asfaltiranja puta Voljevac-Jelići.
Mještani su upozorili da vlasnici MHE ne poštuju zakon ni kada se radi o njihovoj privatnoj imovini koju svakodnevno uništavaju.
Iz policijskog izvješća:
Dana 30.08.2009. godine, oko 10,10 sati, djelatnik firme „Roswod“ je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje da su: J. B., M. A., M. J. i M. P., svi iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja došli na radilište pomenute firme koja izvodi radove na lokalitetu Ružinovci, općina Gornji Vakuf/Uskoplje, i iz nepoznatih razloga obustavili radove. Također je danas 31.08.2009. godine, na lokalitetu Mačkare blokiran lokalni put od strane stanovnika naselja Svilići, Crkvice i Jelići. Grupa mještana je blokirala poduzeća koja izvode radove na izgradnji mini-centrale. Blokiran je put samo za djelatnike i izvođače radova na mini-hidrocentrala. O daljim mjerama i radnjama bit će te blagovremeno obavješteni.


- 14:00 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Opis bloga

Linkovi

Lektira