uskoplje

31.08.2009., ponedjeljak

Uskopljanin među vatrenima!

Slaven Bilić pozvao je u reprezentaciju najmlađeg reprezentativca Hrvatske u povijesti - Uskopljanina Mateja Delača...


Ozljeda Stipe Pletikose ostavila je Bilića na dvojici golmana, Runji i Subašiću. No izbornik voli na raspolaganju imati trojicu, tako je uostalom lakše i odrađivati golmanske treninge. Zato je za 'akciju Bjelorusija i Engleska' uključio debitanta i najmlađeg ikad pozvanoga hrvatskog reprezentativca, 17-godišnjeg golmana Intera, Uskopljanina Mateja Delača (17)!
- Bio sam doma kad mi je zazvonio mobitel. S druge strane je bio Zorislav Srebrić. Bio sam izvan sebe. To mi je najsretniji dan u životu
- priča mladi Matej Delač.
Od hrvatskih reprezentivaca nikoga ne poznaje.
- Ne, ne poznajem nikoga. Zapravo znam jedino Subašića, golmana Hajduka. Ali znamo se onako s terena, s utakmica mog Intera i Hajduka
- priča Delač.
Rečenicu nikad nije izmijenio niti sa Slavenom Bilićom, Aljošom Asanovićem, Robretom Prosinečkim i Nikolom Jurčevićem.
- Ma kakvi, gledao sam na televiziji utakmice reprezentacije, ali nisam ih upoznao. Jedva sam čekao upoznati Slaven Bilića, Prosinečkog, Asanovića, Jurčevića, Srnu, Dudua i ostale dečke. Čim sam stigao, Bilić mi je rekao da se ne bojim ničega, da se osjećam kao da sam već godinama ovdje. Ma dečki su me super primili - zaključio je mladi i supertalentirani golman Intera.
- 10:20 - Komentari (39) - Isprintaj - #

27.08.2009., četvrtak

Policiji ukradeno vozilo

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 26. kolovoza 2009. godine, oko 8,00 sati, službenici policije Policijske stanice Novi Travnik su prigodom obilaska službenog parking prostora primjetili da je ukradena vozilo marke „Opel Astra“, registarskih oznaka 729-J-029, koje je bilo izuzeto od H. O. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja.
Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Travnik. Istraga je u tijeku.



- 13:50 - Komentari (32) - Isprintaj - #

25.08.2009., utorak

Uskopaljski šahisti u Neumu

Održano prvenstvo Prve lige Šahovskog saveza Herceg Bosne...


Šahisti Šahovskog kluba Sloga iz Uskoplja proteklog su vikenda sudjelovali na prvenstvu Prve lige Šahovskog saveza Herceg-Bosne, održanog u neumskom hotelu Zenit.
Na natjecanju Prve lige sudjelovalo je 10 ekipa. Pobjednik prvenstva Prve lige Herceg Bosne je Šahovskia klub Napredak iz Zenice, koji je time postao novi član Premijer lige BiH.
Poredak: ŠK ''Napredak'' Zenica 34 boda, ŠK ''Kiseljak'' 33, HŠK ''Grude'' 26,5, ŠK ''Busovača'' 26,5, ŠK ''Vitez'' 26, HŠK ''Rama'' 25,5, ŠK ''Široki Brijeg'' 24,5, ŠK ''Jajce'' 20, ŠK ''Tomislav'' 19 i ŠK ''Sloga'' Uskoplje 15 bodova

- 10:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

23.08.2009., nedjelja

Ugovor Ugarske i Osmanlijskog carstva

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 23. kolovoza daleke 1503. godine potpisan je ugovor između Ugarske i Osmanlijskoga carstva, po čijim odredbama su u rukama Osmanlija, između ostaloga, ostale i uskopaljske utvrde Susid, Vesela Straža, Biograd i cijelo Uskoplje, koje su nešto ranije zauzeli.
Ovim ugovorom Uskoplje je, dakle, i formalno prepušteno Osmanlijama...

- 01:15 - Komentari (52) - Isprintaj - #

22.08.2009., subota

Povelja kralja Stjepana Tomaša

Dogodilo se na današnji dan


Sredinom 15. stoljeća na području Uskoplja žestoko su se prelamali interesi hercega Stjepana Vukčića Kosače, nasljednika, 1435. godine, preminuloga Sandalja Hranića Kosače i kralja Stjepana Tomaša (1443. –1461.) koji je upravo na današnji dan, 22. kolovoza 1446. godine izdao povelju iz koje je razvidno da je upravo on bio gospodarom dijela Uskoplja.
U ovoj povelji koju je Tomaš izdao braći Dragišićima, naime, spominje se i «selo Gmići u Uskoplu s pravimi medmi»...

- 01:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

21.08.2009., petak

Boško Rezo i Jastrebovi četvrti u Kreševu

Motocross..


Prošle nedjelje, 16. kolovoza, na auto-motodromu ''Gajice'' pokraj Kreševa
održana je tradicionalna međunarodna motocross utrka ''Kreševo
2009'' koja je ujedno i 4. utrka ovogodišnjeg Prvenstva Bosne i
Hercegovine u Motocross-u. Evo i rezultata:
KLASA MX-3
ST. BR. IME I PREZIME KLUB MOTOCIKL BODOVI UKUPNO
1. 11 DARIO ČERKEZ MK ''VITEZ''-VITEZ KTM 450 -.120
2. 4 IGOR KNEŽEVIĆ MC ''PRIJEDOR''-PRIJEDOR SUZUKI 450 -.98
3. 37 JADRANKO STANAR MC ''PRIJEDOR''-PRIJEDOR HONDA 450 - 73
4. 9 BOŠKO REZO MK ''JASTREBOVI''-G.VAKUF/USKOPLJE KTM 450 - 72
5. 19 IGOR VIDOVIĆ MK ''VITEZ''- VITEZ YAMAHA YZ 450 F - 63
6. 20 JOSIP BLAŽ MK ''VITEZ'' VITEZ KTM 450 – 44

POREDAK KLUBOVA

1. MK ''VITEZ''-VITEZ - 257
2. MC ''PRIJEDOR''-PRIJEDOR - 245
3. AMK ''KREŠEVO''-KREŠEVO - 236
4. MK ''JASTREBOVI''-G. VAKUF/USKOPLJE - 167
5. EMK ''GAS''-G. VAKUF/USKOPLJE - 87
6. MK ''UNA SPORT''-BOSANSKA KRUPA - 42

- 16:35 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.08.2009., ponedjeljak

Nogomet za djevojčice

Kratka vijest


Danas u 11,00 sati na stadionu Garnizona u Travniku svečanom ceremonijom otvarena je „Otvoreno zabavne škole nogometa za djevojčice„ na kojoj sudjeluje preko 400 djevojčica općine G. Vakuf - Uskoplje, te općina Novi Travnik, Travnik i Donji Vakuf. Kako je za Radio Busovaču rekla Amela Trbović, tajnica Športskog saveza SBK-KSB, riječ je o susretu koji se realizira već četvrtu godinu za redom, a ovoga puta u pet dana druženja i igre cilj je da djevojčice nauče osnove nogometne igre. Na kraju škole, sve djevojčice će dobiti certifikate kao potvrdu da su prošle školu nogometa, a što će im u budućnosti, bar kada je sport u pitanju, dobro doći.


- 15:10 - Komentari (9) - Isprintaj - #

16.08.2009., nedjelja

Ukraden automobil

Iz policijskog izvješća:


Dana 14.08.2009. godine, oko 05,45 sati, Mehmed B. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje, da mu je u ulici Zlatnih Ljiljana u Gornjem Vakufu - Uskoplju ukradeno vozilo marke „Golf IV“, registarskih oznaka JO 357 FC. Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 14:45 - Komentari (32) - Isprintaj - #

13.08.2009., četvrtak

Prvi pohod biskupa Dobretića

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan daleke 1773. godine u Uskoplju je, u okviru svoga prvoga kanonskoga pohoda bosanskom vikarijatu koji je trajao od 3. srpnja do 13. prosinca 1773. godine, boravio apostolski administrator fra Marko Dobretić (1772.-1784.)
S ovoga pohoda biskup je dao izvješće o cjelokupnom katoličkom pučanstvu Bosanskog vikarijata, a ne po pojedinim župama. Vikarijat je tada brojio 66.896 katolika, a na svome prvom pohodu biskup Dobretić krizmao je ukupno 11.175 duša (Škegro).

- 07:55 - Komentari (3) - Isprintaj - #

12.08.2009., srijeda

Teška prometna nezgoda na Paločkom putu

Iz policijskog izvješća:


Dana 10.08.2009. godine, oko 03,30 sati, u ulici Paločki Put u Gornjem Vakufu - Uskoplju, dogodila se prometna nezgoda u kojoj vozač Tomislav L. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja, upravljajući vozilom marke „BMW“, registarskih oznaka 330-J-125 sletio s ceste. U nezgodi je vozač Tomislav L., kao i suputnici Josip B. i Anto Č. zadobili teže tjelesne ozljede, dok je na vozilima nastala manja materijalna šteta. Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.



- 13:30 - Komentari (15) - Isprintaj - #

11.08.2009., utorak

Općinska priznanja

Predložite zaslužne...


U povodu 1. listopada, Dana općine Gornji Vakuf-Uskoplje, Komisija za izbor i imenovanje uputila je javni poziv za dostavljanje prijedloga za dodjelu općinskih priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima.
Pozivamo sva gospodarska društva, javna poduzeća i ustanove, udruge, političke stranke, mjesne zajednice, građane i dr. s područja općine Gornji Vakuf-Uskoplje da predlože osobu-kolektiv koji su najzaslužniji da budu nositelji priznanja nagrade “Povelja s grbom općine” i “Zahvalnica s grbom općine”, koje će biti dodjeljene na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, stoji, između ostaloga, u pozivu.
„Povelja sa grbom općine Gornji Vakuf-Uskoplje“ dodjeljuje se gospodarskim društvima, ustanovama, udrugama građana, drugim pravnim osobama i pojedincima za izuzetan doprinos razvoju općine Gornji Vakuf-Uskoplje u oblasti gospodarstva, kulture, obrazovanja, znanosti, zdravstva, športa i drugim oblastima života i rada.
„Zahvalnica sa grbom Općine Gornji Vakuf-Uskoplje“ dodjeljuje se u znak zahvalnosti Općine Gornji Vakuf-Uskoplje priznatim osobama, fizičkim i pravnim, Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, koji su dali poseban doprinos razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti, izgradnji i jačanju institucija lokalne zajednice u općini Gornji Vakuf-Uskoplje i njenoj afirmaciji u zemlji i inozemstvu.
Prijedlozi se podnose u pisanoj formi Komisiji za izbor i imenovanje Općinskog vijeća i trebaju sadržavati činjenice i dokaze o zaslugama i djelima zbog kojih se kandidat predlaže.
Predlagač priznanja je dužan dostaviti i dokumentaciju nadležnih državnih organa ne stariju od šest mjeseci, a u prijedlogu je potrebno navesti priznanje za koje se kandidat predlaže.
Prijedlozi se mogu podnijeti najkasnije do 31. kolovoza 2009.godine na adresu:

OPĆINA GORNJI VAKUF – USKOPLJE
Komisija za izbor i imenovanje
sa naznakom «Prijedlog za dodjelu općinskih priznanja»,
ul. Branilaca grada bb. Gornji Vakuf- Uskoplje.

- 21:50 - Komentari (24) - Isprintaj - #

Darovnica Tvrtka I.

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 11. kolovoza daleke 1366. godine kralj Stjepan Tvrtko I. Kotromanić izdao je Vukcu Hrvatiniću darovnicu u kojoj se spominje Krtova jela kao granično područje između župa Plive i Uskoplja.
Inače, od samoga početka vladavine bana/kralja Stjepana Tvrtka I. Kotromanića (1353. - 1377./1395.) Uskoplje je bilo pod njegovom vlašću. Nakon Tvrtkove smrti vlast bosanskih kraljeva naglo slabi, pa se njihovi posjedi stalno smanjuju. Prvih dvadesetak godina 15. st. tek je nekoliko župa između gornjih tokova Vrbasa i Bosne bilo pod njihovom vlašću. Među njima je bilo i Uskoplje, u kojemu su kraljevi rado boravili... (Škegro)(05.)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.08.2009., ponedjeljak

Pomoć Republike Hrvatske Uskoplju

20 novih ugovora o darivanju građevinskog matrijala...


Predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva koji je zadužen za provedbu Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu darovanjem osnovnog građevinskog materijala za obnovu ili izgradnju u ratu oštećenih ili uništenih obiteljskih kuća, Mario Zeko boravio je u petak, 7. kolovoza u Uskoplju, te je uručio ugovore o darivanju osnovnog građevinskog materijala za 20 korisnika s područja općine Uskoplje.
Radi se o donaciji u građevinskom materijalu za obnovu ili izgradnju oštećenih ili uništenih obiteljskih kuća za hrvatske povratnike na području ove općine a čija je ukupna vrijednost 1.779.444,20 HRK. Za navedene korisnike isporuke građevinskih materijala će početi u drugoj polovici godine.
Od 2001. kada je započeo Programa pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH, iz Uskoplja zaprimljeno je 385 zahtjeva za obnovu ili opravak obiteljskih kuća u vlasništvu hrvatskih povratnika. Hrvatska je do sada izdala sveukupno 172 suglasnosti, dok je 156 važećih suglasnosti za darovanje osnovnog građevinskog materijala.
- Republika Hrvatska je danas najveći pojedinačni donator u Bosni i Hercegovini. Obnovili smo i obnavljamo veliki broj obiteljskih kuća u vlasništvu Hrvata, oštećenih ili uništenih u ratu – do sada obnovljeno i izgrađeno ukupno 5.060 kuća, ali gradimo i kuće za mlade obitelji koje žele ostati u BiH. Kroz taj program obnovljeno je do sada 2.900 kuća, a u isporukama je ove godine oko 800 paketa građevinskog materijala,
kaže se u priopćenju iz spomenutog ministarstva.
- 19:55 - Komentari (17) - Isprintaj - #

02.08.2009., nedjelja

Misa na Vran kamenu

Kratka vijest...


U nedjelju 26. srpnja 2009. godine (nedjelja nakon Ilindana) u 12.00 sati služena je misa na Vran kamenu, kojoj su prisustvovali i hodočasnici iz Uskoplja, te Brestovskog, Gromiljaka, Kiseljaka, Lepenice, Kreševa, Deževica i Fojnice. Misu su služili franjevci iz fojničkog samostana, na čijim se web stranicama može vidjeti i niz fotografija s ovog misno slavlja na vrhu Vranice.
- 00:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2009 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga

Linkovi

Lektira