uskoplje

28.07.2009., utorak

Nezgoda u Krupi

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 27.07.2009. godine, oko 16,10 sati, na regionalnom putu Gornji Vakuf - Uskoplje - Novi Travnik, u mjestu Krupa, općina Gornji Vakuf - Uskoplje se dogodila prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali: vozač Fuad H. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja s vozilom marke ''Mistubishi'', registarskih oznake 356-T-589 i motociklista M. P., rođena 1990. godine iz mjesta Krupa, s motociklom marke ''Lifan'', bez registarskih oznaka. U nezgodi je M.P. zadobila teže tjelesne ozljede.
Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalistička policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.


- 14:10 - Komentari (88) - Isprintaj - #

27.07.2009., ponedjeljak

Razrješenja i imenovanja

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić izdao je dekrete za ovogodišnje premještaje i imenovanja svećenika, a mi sa stranice ktabkbih.net (objavljeno danas!) prenosimo ona imenovanja i razrješenja koja se tiču uskopaljske župe:


Vlč. gosp. Dominik Batinić, OFM razriješen službe župnog vikara župe Uznesenje BDM Gornji Vakuf-Uskoplje i imenovan župnikom Duha Svetoga Nova Bila. (Dekret br. 1263/09 od 16. srpnja 2009.)
Vlč. gosp. Andrija Jozić, OFM razriješen službe župnog vikara župe Uznesenja BDM Gornji Vakuf-Uskoplje i imenovan župnikom župe sv. Ilija Doljani (Dekret br. 1278/09 od 17. srpnja 2009.)
Vlč. gosp. Kristijan Montina, OFM razriješen službe župnog vikara župe Duha Svetoga Fojnica i imenovan župnim vikarom župe Uznesenja BDM G. Vakuf-Uskoplje (Dekret br. 1287/09 od 17. srpnja 2009.)
U drugim uskopaljskim župama nije bilo imenovanja i premještaja.
Fra Kristijan Montina rođen je 12.05.1981. u Sarajevu, župa Dobrinja od oca Severina i majke Mire r. Rašić. Osnovnu školu pohađao u Sarajevu i Klobuku. U srednju školu išao u Visokom, a maturirao u Kiseljaku. Svečane zavjete položio 14.9.2005. u Dubravama. Diplomirao filozofsko teološki studij u Sarajevu.
Za svećenika zaređen 15.9.2007. u sarajevskoj katedrali. Đakonsku praksu obavljao u Beogradu. Kao svećenik djelovao u Nišu i Svilaju, te kao župni vikar u Fojnici.


- 23:50 - Komentari (38) - Isprintaj - #

26.07.2009., nedjelja

Poginuo Domagoj Alvir

Posljednji ispraćaj u utorak, 28. srpnja, u 11:40 sati na Mirogoju...


U strašnoj nesreći nagibnog vlaka u mjestu Rudine iznad Kaštel Novog život
je izgubio i Uskopljanin Domagoj Alvir (21), student druge godine FER-a na Zagrebačkom sveučilištu.
Posljednji ispraćaj bit će na groblju Mirogoj u utorak, 28. srpnja 2009. u
11:40 sati.
Sin dr. Ilije Alvira i Slavice r. Marijan je poginuo u željezničkoj nesreći kod Splita.
Domagoj Alvir rodjen je 28.09.1988 u Travniku i poginuo 24.07.2009 u Rudinama pokraj Kaštel Novog. (osmrtnice-uskoplje)

Pokoj mu duši, i iskrena sućut obitelji i svima koji su ga poznavali.
(osmrtnice-uskoplje/FER)
Više...
Više.....

- 23:30 - Komentari (14) - Isprintaj - #

24.07.2009., petak

Udjeli u Rudniku Gračanica preneseni na JP Elektroprivreda

Kratka vijest


Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, generalni direktor JP "Elektroprivreda" BiH d.d. Sarajevo Amer Jerlagić i izvršni direktor za proizvodnju Nihad Kadić potpisali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu Ugovor o prijenosu udjela FBiH u rudnicima uglja u FBiH na JP "Elektroprivreda", a među njima i udjele u Rudniku "Gračanica" d.o.o., Gornji Vakuf-Uskoplje.
Odluka o prijenosu udjela FBiH u rudnicima uglja u FBiH na JP "Elektroprivreda" donesena je na sjednici Vlade FBiH 14. siječnja ove godine.

- 19:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

50.000 školi u Voljevcu

Iz rada Vlade...


Vlada ŽSB je na svojoj 59. sjednici održanoj jučer u Travniku, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa donijela Odluku o prijenosu sredstava OŠ „Voljevac“: izdvajaju se sredstva za isplatu dodatnih radova na rekonsktrukciji škole u iznosu od 50.000,00 KM,

- 14:25 - Komentari (15) - Isprintaj - #

21.07.2009., utorak

Dragovoljci

U haaškoj sudnici ponovo je, prilikom unakrsnog ispitivanja Slobodana Praljka spominjano ime našeg grada. Ovaj put u kontekstu umiješanosti HV-a u sukobe u BiH. Sense agency:


Optužba je u nastavku unakrsnog ispitivanja generala Slobodana Praljka ukazivala da su jedinice HV (Hrvatske Vojske) sudjelovale u borbenim operacijama HVO na području Herceg Bosne tokom sukoba sa Armijom BiH. Prema dokumentima tužiteljstva na strani HVO u BiH su se, pored ostalih, borili "Tigrovi" i "Gromovi" – jedinice Prve i Druge gardijske brigade HV.
Praljak je potvrdio da je, na njegov poziv, u Herceg Bosnu došlo oko 100 pripadnika te dvije jedinice HV, ali tvrdi da su oni po dolasku inkorporirani u HVO pošto se radilo o "dragovoljci" koji su samostalno odlučili boriti se na ratištu u drugoj zemlji.
"Ja ostajem pri tom stavu bez obzira što zbog nespretnih formulacija u tim dokumentima može izgledati drugačije",
rekao je Praljak.
Tužitelj Stringer je ukazao na više "nespretnih formulacija" u dokumentima HV i Ministarstva obrane Hrvatske, kao i u takozvanim predsjedničkim transkriptima. U izvještaju brigadira HV Ivana Kapulara ministru obrane Gojku Šušku se navodi da su pripadnici Pete gardijske brigade HV pod njegovim zapovjedništvom od 6. srpnja do kraja sudenog 1993. godine sudjelovali u borbama na ratištima kod Mostara, Uskoplja i Prozora u tri smjene. U prvoj je bilo oko 300, a u drugoj i trećoj smjeni oko 700 vojnika.
Praljak je negirao točnost tih podataka tvrdeći da je Kapular "frizirao" izvještaj radi "malo slave, novaca i opreme". On je najprije rekao da se na području Herceg Bosne nikada nije borilo više od 250 "dobrovoljaca" iz Hrvatske. Zatim je rekao da je svjestan da je tokom svjedočenja u predmetu Naletilić tvrdio da ih nikada nije bilo više od 700, ali je poslije toga dobro razmislio i zaključio da ih zapravo nije bilo više od 500.
Tužitelj je ukazao i na dokument Uprave za skrb Ministarstva obrane Hrvatske od 22. studenog 1993. godine kojim se načelnici odjela za skrb Herceg Bosne upozoravaju da u rubrici o poginulima ubuduće kao mjesto pogibije upisuju Južno bojište koje se može odnositi i na Hrvatsku, a ne točno mjesto smrti - Mostar, Bugojno ili druge lokacije u BiH. Tužitelj je to kvalificirao kao "pokušaj zataškivanja" činjenice da su se pripadnici HV borili na teritoriji druge države.
Praljak je nastojao uvjeriti suce da se, zapravo, radilo o rješavanju socijalnog pitanja "dobrovoljaca" pošto bi u slučaju pogibije vojnika na području druge države njegova obitelj "zbog birokratskih problema" izgubila novčanu nadoknadu i druge povlastice.
Optužba je još ukazala i na transkript sastanka Tuđmana, Šuška i Bobetka od 23. studenog 1993. godine na kojem se pokojni predsjednik ljuti što je zapovjedništvo Glavnog stožera HVO imenovano u dokumentu sa zaglavljem hrvatskog Ministarstva obrane. Tuđman podsjeća Šuška i Bobetka na raniju uputu da sve mora izgledati tako da se ne vidi da je Hrvatska upletena u sukob u BiH.

- 23:30 - Komentari (48) - Isprintaj - #

20.07.2009., ponedjeljak

Uskopaljska knjiga mrtvih

Nova stranica Ante Rajića...


Već smo navikli da nam od našeg Uskopljanina koji živi u SAD, Ante Rajića, dolaze dobre "internetske" ideje. Ovaj put, Ante je pokrenuo stranicu na kojoj bi se objavljivale osmrtnice preminulih Uskopljana, kako onih u Uskoplju, tako i onih razasutih diljem svijeta.
No, da bi ova stranica uspjela, potrebna je suradnja svih, a osobito rodbine i prijatelja preminulih, koji bi na najbrži mogući način obavještavali i bili obavješteni o smrti njima bliskih osoba
Za početak, da bi se objavila obavijest o smrti, potrebno je poslati skeniranu ili fotografiranu osmrtnicu ili pisanu obavijest o smrti na ovaj mail: upon04during2blog@photos.flickr.com,
a adresa web stranice je ovdje:
http://osmrtnice-uskoplje.blogspot.com/
Izgled ova stranice nije konačan: Ante piše da je svaki prijedlog dobro došao. Zato se priključite ovom projektu, a pozovite i druge da to učine.
Foto: Osmrtnica objavljena na Osmrtnice Uskoplje
- 23:45 - Komentari (23) - Isprintaj - #

Uskoplju s ljubavlju

765 godina od prvog pisanog spomena Uskoplja


Jedan od najranijih spomena imena Uskoplje ( Uskoplje se spominje i ranije, npr. u Ljetopisu popa Dukljanina) nalazimo u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. (1235.-1270) izdanoj na današnji dan, 20. srpnja 1244. godine.
U ovoj povelji (darovnici), čija se autentičnost, valja reći i to, dovodi u pitanje, nabrajaju se posjedi bosanske biskupije koje je dobila od Bele IV. kao nadoknadu za štetu pretrpljenu u tatarskoj provali 1241. godine. Između ostalih posjeda, u povelji je bio naveden i posjed u župi Uskoplje kod crkve blaženoga Ivana (vjerojatno u Dobrošinu).

- 14:45 - Komentari (7) - Isprintaj - #

18.07.2009., subota

Bombardiranje Uskoplja

Dogodilo se na današnji dan


18. srpnja 1942. godine zrakoplovi njemačkog ratnog zrakoplovstva, koji su doletjeli iz pravca Mostara, bombardirali su područje Uskoplja, koje je tada, a od 12. srpnja iste godine, bilo u rukama partizana.
U ovom bombardiranju Uskoplje je pretrpjelo ogromne materijalne štete, a osobito velike štete pretrpjela je Mahala, gdje su izgorjele brojne kuće i poslovni prostori.

- 07:40 - Komentari (41) - Isprintaj - #

15.07.2009., srijeda

Uskoplje 1768.

Dogodilo se na današnji dan...


Na današnji dan, 15. srpnja daleke 1768. godine, na područje Uskoplja došao je apostolski vikar fra Marijan Bogdanović. U Voljice je stigao s Kupresa. Odsjeo je u kući Tadije Juričevića gdje je najčešće odsjedao i skopaljski župnik. Svetu misu i svetu krizmu dijelio je dan kasnije, 16. srpnja, u jednom voljičkom sjeniku. Tom prilikom se pozabavio i slučajem nekog Mate Kvesića koji je osam dana ranije iz župe Blato u Hercegovini doveo neku Paulu Čović, ali ih skopaljski župnik fra Stjepan Kovačević, i sam biskup, nisu htjeli vjenčati. Kvesić je iz osvete na biskupa nahuškao Osmanlije pred kojima je biskup morao pobjeći.
Sutradan je biskup Bogdanović služio svetu misu i podučavao puk negdje na Vrbasu, a potom je, na putu za Ramu ručao kod nekoga Nikole Bulajića.
Prema izvješću biskupa Bogdanovića, sastavljenom 20. ožujka 1769., u župi Skoplje 1768. godine katolici su živjeli u 13 sela i u kasabi G. Vakuf u 153 domaćinstva. Od toga je pričešćenih (starijih od 11-12 godina) bilo 1.068, a mlađih 516. Sveukupno je bilo 1.584 osobe...

- 23:40 - Komentari (23) - Isprintaj - #

13.07.2009., ponedjeljak

Nezgoda u Voljevcu

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 10. srpnja 2009 godine u mjestu Voljevac, općina Gornji Vakuf - Uskoplje dogodila se prometna nezgoda, slijetanje sa kolovoza vozila marke „Opel Kadet“. Tom prilikom vozač Admir Đ.i suvozač Nermin Š. zadobili su lakše tjelesne povrede, dok je drugi suvozač Asim Š.zadobio teže tjelesne povrede, te je nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja Gornji Vakuf - Uskoplje prevezen na daljnje liječenje u Medicinski centar Bugojno.
Na vozilu je pričinjena manja materijalna šteta. Uviđajne radnje izvršila patrola
policije Policijske stanice Gornji Vakuf - Uskoplje.


- 13:50 - Komentari (12) - Isprintaj - #

12.07.2009., nedjelja

Partizani prvi put zauzeli Uskoplje

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 12. srpnja 1942. godine, partizani su prvi put u Drugome svjetskome ratu zauzeli Uskoplje i taj dan je u bivšoj SFRJ slavljen i kao Dan oslobođenja grada.
Za ovoga, kao i za svih svojih kasnijih upada, partizani su u Uskoplju likvidirali po nekoliko ljudi - domaćih izdajnika - kako su ih oni nazivali. Na taj je način (te na Križnome putu neposredno nakon završetka rata), u Drugome svjetskom ratu i poginulo najviše uskopaljskih Hrvata. Naime, prema nekim podacima od ukupno 250 poginulih uskopaljskih Hrvata u Drugome svjetskome ratu, tek je 12 poginulo od četnika, a svi ostali (njih čak 238) su poginuli od strane partizana (od toga broja čak 145 na Križnome putu).
U srpnju 1942. godine sa svojom postrojbom u Uskoplju je boravio i poznati partizanski zapovjednik Sava Kovačević, kojemu je tadašnji bistrički župnik Alojzije Žagar spasio život sakrivši ga pred Nijemcima na tavan župne kuće u kojoj se Kovačević stjecajem okolnosti našao. Kovačević je Žagaru «vratio uslugu» spasivši ga za vrijeme jednog od svojih kasnijih dolazaka u Uskoplje od sigurne smrti strijeljanjem na koje su ga poveli dalmatinski partizani. Žagar je nakon toga, uz veoma veliki ugled koji je i do tada uživao i kod Hrvata i kod Muslimana, postao izuzetno cijenjen i od partizana, što je, opet, koristio za dobrobit svih, pa se slobodno može reći da je upravo on jedna od najsvijetlijih figura iz tamnog vremena Drugoga svjetskoga rata

- 00:30 - Komentari (23) - Isprintaj - #

11.07.2009., subota

D. Galić sudski tumač za njemački jezik

Kratka vijest



U četvrtak, 9. srpnja u Županijskom sudu Novi Travnik, a prema rješenju Federalnog ministarstva pravde za područje Županije Središnja Bosna, (novo)imenovani su stalni sudski tumači za engleski i njemački jezik, a među njima i Dragana Galić iz Uskoplja za njemački jezik.

Novoimenovani sudski tumači dali su svečanu izjavu pred predsjednicom suda Katicom Jozak-Madar.
- 07:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

09.07.2009., četvrtak

"U očekivanju napada Armije BiH..."

Prema sense-agency, na sudu u Haagu general Slobodan Praljak je u unakrsnom ispitivanju potvrdio tužitelju da je HVO napao Gornji Vakuf sredinom siječnja 1993. godine, ali je to, prema njegovom tumačenju, učinjeno "u obrani" od Armije BiH pošto je ona prethodno zauzela sve strateške kote oko grada i uperila oružje prema HVO


Praljak je, prema izvješću Sense agency, u glavnom iskazu tvrdio je Armija BiH odgovorna za početak sukoba u Gornjem Vakufu - Uskoplju, jer je krajem 1992. godine u brdima oko Gornjeg Vakufa - Uskoplja iskopala rovove, potom napustila položaje prema srpskim snagama i okrenula oružje prema Hrvatima. U očekivanju napada od strane Armije BiH Hrvati su odlučili napasti prvi.
Tužitelj Douglas Stinger je optužnom sugerirao da je tijekom glavnog ispitivanja namjerno propustio da kaže da je HVO imao topničke položaje na planini Makljen čije su cijevi bile okrenute prema Gornjem Vakufu - Uskoplju i ukazao na nekoliko dokumenta koji to potvrđuju. Praljak je nastojao uvjeriti vijeće da se radilo o vrlo malo "pokretnog" topničkog naoružanja koje je dopremljeno na Makljen na dan napada.
Na sugestije sudaca da bi se iz dokumenata na koje ukazuje tužitelj mogao izvesti zaključak da je HVO odgovoran za početak sukoba u tom gradu Praljak je reagirao dosta burno. Posebno ga je naljutio komentar švicarskog suca Stefana Trechsela, koji ga je u jednom trenutku zamolio "da poštedi suce svojih fantazija".
"Možda moji odgovori nisu uvjerljivi, ali je vaše vojno znanje vrlo diskutabilno", uzvratio mu je Praljak.
Praljkov odvjetnik Božidar Kovačić je rekao da će još razmisliti hoće li će zbog takvih riječi suca Trechsela tražiti njegovo izuzeće. Po njegovom mišljenju sučev odabir riječi ukazuje na to da je on već donio određene zaključke o Praljkovoj krivici. Iako je dopustio mogućnost da njegov odabir riječi možda i nije bio baš najprimjereniji, sudac Trechsel je odgovorio da je to rekao samo zato što dokumenti tužitelja tako sugeriiraju.
Nakon što su se strasti u sudnici malo stišale, Praljak je odgovarajući sucu Antonettiju na kraju ponovio da je HVO prvi napao Armiju BiH u Gornjem Vakufu - Uskoplju "jer se od nje branio". Poredeći to sa američkim napadom na Irak, Praljak je rekao da se u slučaju Gornjeg Vakufa - Uskoplja radilo o "aktivnoj obrani".
Prvog dana unakrsnog ispitivanja tužitelj je Praljku sugerirao da je "simulant" pošto je izbjegavao služenje bivše JNA, ne zbog povrede noge kako je tvrdio u glavnom ispitivanju, nego hineći da je "mentalno obolio". Praljak je o izbjegavanju služenja vojnog roka tako što se pretvarao da boluje od bolesti "neurozis nuklearis" vrlo detaljno govorio u jednom intervjuu "Globusu" iz aprila 1997. godine. Praljak je priznao da je to radio, te da u glavnom iskazu nije rekao cijelu istinu.
Zanimljivo je da je Praljak u svom najnovijem zahtjevu za privremeno oslobađanje kao jedan od razloga naveo "mentalnu iscrpljenost". Vijeće je uzimajući to u obzir Praljku odobrilo privremeno oslobađanje ali je Žalbeno vijeća na zahtjev tužitelja poništilo tu odluku. (sense-agency.com)

- 23:45 - Komentari (64) - Isprintaj - #

06.07.2009., ponedjeljak

Teško ozlijeđen pješak

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Proteklog vikenda na području ŽSB dogodilo se 19 prometnih nezgoda, u kojima su 2 osobe zadobile teže tjelesne ozljede, od kojih izdvajamo:

- Dana 04.07.2009. godine oko 01,00 sat u Gornjem Vakufu - Uskoplju u ulici Branitelja domovine dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali:

1. vozač Martin Miličević iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja sa vozilom marke „Golf II“ registarskih oznaka 982-M-476, i
2. pješak Tomo Ramčić iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja,

U prometnoj nezgodi pješak Tomo Ramčić je zadobio teže tjelesne ozljede i prevezen je u bolnicu Nova Bila. Uviđaj su izvršili službenici Odjeljenja kriminalistička policije Policijske uprave Travnik.

- 14:50 - Komentari (179) - Isprintaj - #

02.07.2009., četvrtak

Zaposlenicima OŠ Uskoplje 65.000 KM

Kratka vijest


57. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna održat će se, kako je najavljeno, u srijedu, 08. srpnja 2009. godine, u 9.00 sati.
Između ostaloga, na dnevnom redu sjednice naći će se i prijedlog odluke o korištenju sredstava Proračuna Županije Središnja Bosna za 2009.godinu za izvršenje sudskih odluka, a po prijedlogu Ministarstva financija, u okviru koje je za izvršenje rješenja u korist uposlenih u OŠ "Uskoplje" namijenjeno 65.618,91KM.
Također, dnevnim redom predviđeno je i nekoliko razrješenja i imenovanja, a, među njima i imenovanje Nadzornog odbora u poduzeću "Constanza Mobl" d.o.o. G.Vakuf-Uskoplje.


- 23:20 - Komentari (20) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Linkovi

Lektira