uskoplje

30.06.2009., utorak

Zaređen vlč Davor Topić

Kratka vijest


U sarajevskoj katedrali Srca Isusova nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, sedmoricu đakona za svećenike, među kojima i vlč Davora Topića iz župe Skopaljska Gračanica. Pored Topića, koji je zaređen za Vrhbosansku nadbiskupiju, za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu zaređeni su fra Ivo Bošnjak, župa Rama-Šćit, fra Miroslav Jelić, župa Dubrave, fra Ilija Alandžak, župa Dobretići, fra Šimo Ivelj, župa Potočani, fra Marinko Baotić, župa Tolisa i fra Ilija Dević, župa Novi Šeher.
U misi ređenja sudjelovali su apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Ericco, provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, odgojitelji i profesori, te župnici i rodbina ređenika.
(bosnasrebrena.ba / uskoplje.blog.hr)
- 13:20 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Spomendan fra Stjepana Skopljanina

Čudo iz lita na 1610....


Uz Gospin oltar u crkvi na otočiću Visovcu nalazi se grob i u kamenu hrvatskom ćirilicom urezan natpis:
"Nek se znade. Ovde leži m.p.o.f. Stipan Skopljanin, vikario g biskupa Bosne, lita na 1610".

Riječ je o fra Stjepanu, mučeniku iz Uskoplja, koji je ubijen na Visovačkom jezeru, a priča o njemu ostala je do danas živa.
1609. godine, kaže ona, Turci su došli u samostan na Visovcu, gdje su ih fratri morali pogostiti jelom i pićem, a na odlasku poveli su sa sobom fra Stjepana, "redovnika vrlo kreposna i obdarena mnogim darovima pobožnosti i dobrote kršćanskog života", te još jednog fratarskog momka. Kada su došli do sredine Visovačkog jezera Turci su obojicu ubili i bacili u vodu.
No, kaže dalje priča, fra Stjepanovo mrtvo tijelo nije potonulo, nego je u istom molitvenom, uspravnom stavu, držeći krunicu i brevijar u ruci, došlo do obale. Svi koji su vidjeli taj prizor, čudili su se i o tome pripovjedali po provinciji. Njihova priča sačuvala se do danas.
Spomendan fra Stjepana Skopljanina je 30. lipnja.

- 13:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

26.06.2009., petak

Susret generacije

Bezgrješno Srce Marijino na Humcu


U jednoj od najljepših uskopaljskih župa, Skopaljskoj Gračanici, proslavljena je svetkovina Bezgrješnog Srca Marijina, kao patron ove župe. U pratnji čak dvadeset svećenika, misno slavlje predvodio je mons. Toma Lučić, sin ovoga kraja i rektor crkve sv. Vlaha u Dubrovniku.
Jedan od razloga okupljanja velikog broja svećenika na ovom misnom slavlju je i to što je za osmoricu njih - na čelu s domaćinima, blizancima Ilijom i Tadijom Ivoš - ovo bio susret generacije i proslava petogodišnjice njihova svećeničkog ređenja. Domaćini su priredili prigodno slavlje uz glazbu Napretkovih orkestara iz Bugojna.
- 09:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

24.06.2009., srijeda

Ministranti u Travniku

Kratka vijest


Ministranti župe Bistrica kod Uskoplja i ove godine sudjelovali su na duhovnoj obnovi ministranata Vrhbosanske nadbiskupije, koja je održana od 19. do 21. lipnja u Nadbiskupijskom dječačkom sjemeništu Petra Barbarića u Travniku. Pored bistričkih, duhovnoj obnovi prisustvovali su i ministranti iz Prozora, Kandije, Novog Travnika, Rankovića, Podkraja, Čajdraša, Zenice, Kaknja, Vukanovića, Gromiljaka, Stupa, Novog Sarajeva, Žepča, Lug - Brankovića, Globarice i Oštre Luke - Bok.
U tri dana upoznavanja, druženja, natjecanja, pjesme i molitve odgojitelji u sjemeništu i skupina sjemeništaraca predstavili su ministrantima povijest sjemeništa i velike osobe vezane za ovu ustanovu: slugu Božjeg Josipa Stadlera, o. Ericha von Brandisa i slugu Božjeg Petra Barbarića, te sadašnji život u sjemeništu.
ovogišnje ministrantsko okupljanje završeno je nedjeljnom svetom misom na kojoj je propovijedao Uskopljanin vlč. đakon Davor Topić.
- 08:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.06.2009., ponedjeljak

Uskoplju 150.000,00 kn

Što financira Vlada RH


Vlada Republike Hrvatske na nedavnoj sjednici donijela je odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih programa i projekata Hrvata u BiH.
Ovom odlukom raspodijeljeno je 23,500.000 kuna, i to 12.960.000 kuna za projekte iz programa kulture, zatim 8.690.000 kuna za obrazovanje i 1,850.000 kuna za projekte zdravstva. Odluka stupa na snagu danom donošenja, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH zaduženo je za njenu provedbu.
Najviše sredstava je dodijeljeno uglavnom samostanima, crkvama te župnim uredima, no nisu zakinute ni škole i drugi projekti.
Što se tiče Uskoplja, mi smo opet prošli mršavo: pristiglo je ukupno 150.000,00 kn, što je znatno manje od Bugojna (348.000,00, Rame 394.000,00 ili bilo koje hercegovačke općine i pogotovo Tomislavgrada koji zahvaljujući zastupniku u Saboru RH, dr. Ivanu Bagariću dobiva popriličnih milijun i 350 tisuća).
Iz Uskoplja su, rekli bismo, poznati dobitnici:
HKD "Napredak" Podružnica Uskoplje Uskoplje Nabava opreme 20000,00
Župa Uznesenja BDM -Uskoplje Uskoplje Obnova crkve u Uskoplju 50000,00
Župni ured Srca Marijina -Skopaljska Gračanica- Humac Uskoplje Obnova župne crkve 80000,00


- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.06.2009., nedjelja

Uskoplje ponovo na tronu

Turnir u modernim plesovima Mostar dance


Turnir u modernim plesovima "Mostar dance" održan je u subotu, 20. lipnja u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača sa početkom od od 19.30 h. Na turniru je sudjelovalo preko 400 plesača modernih plesova(28 team-ova) iz 14 gradova BiH u plesnim pravcima: show dance, hip-hop, latino show, free style, break dance, jazz dance (solo, duo, mala skupina, formacija, velika skupina, boogie). Suci: Nataša Jekić, Dragana Brkić i Dejan Brkić.Ove godine organizator ŠPK"Romantik"iz Mostara u suradnji sa Športskim plesnim savezom HB,potrudio se da pored,diploma za sve sudionike i pokala za sve team-ove osigura iznimno vrijedne nagrade za članove Saveza. Najbolji plesači/plesačice iz skupina dobili su:
Putovanje u Grčku(1 osoba-22.6.2009.god.-6 dana),sedmodnevni odmor za dvije osobe u apartmanu na makarskoj rivijeri, mobitele, MP3 playeri i mnogo drugoga.

REZULTATI PLESNIH SKUPINA


NAJBOLJI MEĐU NJIMA BILI SU :

-Hip-hop skupina Mladež-1.mjesto-Busovača
-Show dance -Mlađa mladež-1.mjesto-Kiseljak
-Show dance-Osnovci-1.mjesto-Novi Travnik
-Show dance-Starija Mladež - 1.mjesto-Uskoplje

ostali rezultati:
-Hip-hop Mladež :2.mjesto-Vitez,3.mjesto-Novi Travnik,4.mjesto-Nova Bila.
-Show dance-Mlađa Mladež:3.mjesto-Žepče
-Show dance-Osnovci:2.mjesto- Vitez,3.mjesto-Nova Bila,4.mjesto-Busovača
-Latino show-Mladež:2.mjesto-Gojevići-Fojnica,3.mjesto-Usora (Radiobusov)
- 12:15 - Komentari (15) - Isprintaj - #

18.06.2009., četvrtak

Nužna obrana, a ne ultimatum

Praljak je na Tuđmanovu i Izetbegovićevu molbu došao u Uskoplje pokušati smiriti napetosti između Hrvata i Muslimana...


U haaškoj sudnici ponovo je bilo spomenuto ime našega grada. Ispitujući optuženog generala Praljka sudac Antonetti ukazao je i na dokument zapovjednika HVO Željka Šiljega od 16. siječnja 1993. godine u kojem se navodi da je general Praljak "poručio Armiji BiH u Gornjem Vakufu da će biti pregažena ukoliko ne prihvati odluke Herceg Bosne". Samo dan ranije Prlić, Stojić i Petković su, po dokumentima tužiteljstva, uputili ultimatum Armiji BiH da se povuče iz tri provincije, uključujući i Gornji Vakuf - Uskoplje, koje su po Vance-Owenovom mirovnom sporazumu trebale pripasti Hrvatima.
Praljak je ostao pri ranijim tvrdnjama da se u Gornjem Vakufu - Uskoplju nije radilo o ultimatumu nego o nužnoj obrani, te da je on na Tuđmanovu i Izetbegovićevu molbu tada došao u Gornji Vakuf - Uskoplje kako bi pomogao da se smire sukobi između Hrvata i Muslimana.


- 23:55 - Komentari (95) - Isprintaj - #

16.06.2009., utorak

Knjige uskopaljskim odlikašima

Jedanaestu godinu zaredom Hrvatska uzdanica knjigom daruje uskopaljske odlikaše...


Hvalevrijedna akcija u kojoj Hrvatska uzdanica uskopaljske odlikaše za njihov trud u protekloj godini daruje knjigama, nastavljena je i ove godine, jedanaesti put zaredom. Odlični učenici od V. do VIII. razreda osnovne škole, na odmor će ove godine ponijeti knjige uskopaljskih književnika Janje Mikulić i Stjepana Džalte, a njihova imena zavrjeđuju i javnu objavu na ovom blogu. Dakle, prema podacima iz Osnovne škole odlikaši u školskoj 2008./2009. godini (od V. do VIII. razreda) su:

ODLIČNI UČENICI VIII. razreda školske 2008./09.god.



VIII a
1.Tomislav Šain - Nikin
2.Matea Šain
3.Ante Žuljević

VIII b
1.Ružica Bandić
2.Milka Terčić
3.Anela Grbavac
4.Vlado Rezo
5.Ana Stojanović
6.Kristina Rajić
7.Josip Novaković
8.Andrea Grbavac

VIII c
1.Marijana Ivanković
2.Barbara Kubat
3.Ana Martinović
4.Ivana Lubar
5.Branimir Šarić
6. Kristina Zeko
7. Nikolina Bošnjak

VIII d
1.Ana Bošnjak
2.Tomislav Čivčija
3.Katarina Jerković
4.Blaženka Marinčić
5.Marija Rajić
6.Donatela Sarić
7.Gabrijela Zlatunić

Osnovna škola "Uskoplje"

ODLIČNI UČENICI VII. razreda 2008/09. godine



VIIa1.Ivona Blažević
2.Valerija Batinić
3.Josip Budimir
4.Darija Fišić
5.Julijana Budimir
6.Franjo Herceg
7.Luka Herceg
8.David Luketina
9.Filip Luketina
10.Ivica Medvidović
11.Marin Pilić
12.Marija Posavac
13.Erna Šenda
14.Krešimir Tirić

VIIb1.Krešimir Bilić
2.Anita Blažević
3.Katarina Čivčija
4.Nikolina Šain
5.Domagoj Glavaš
6.Franjo Jurleta
7.Matej Zeko
8.Darija Novaković

VIIc1.Zvonimir Delač
2.Anita Marić
3.Marina Rezo

VIId1.Branko-Domagoj Čolić
2.Stjepan Pilić
3.Ivan Zeko


ODLIČNI UČENICI VI. razreda školske 2008./09. god



VIa
1.Anto Nikolić
2.Danijela Oreč
3.Marija Bošnjak
4.Antonela Grubešić
5.Nikolina Prskalo
6.Martin Arežina
7.Danijela Glibo
8.Katarina Bandić
9.Mario Matijanić

VI.b
1.Ivana Stojanović
2.Marta Jerković
3.Ana Grubeša
4.Marija Batinić
5.Valentina Zlatunić
6.Blaž Protuđer
7.Daria Bilić
8.Maja Šandro

VI.c
1.Krešimir Bandić
2.Matea Jurleta
3.Martina Kunkić
4.Sofija Zečić
5.Matea Zeko

VI.d
1.Izabela Glavaš
2.Marinela Grubeša
3.Marina Jurina
4.Marko Ljubović
5.Anđela Mrtinović
6.Ana Petričević
7.Andrea Sičaja
8.Marina Zeko

ODLIČNI UČENICI V. razreda školske 2008./09. godine



V.a
1.Marko Batinić
2.Ivo Gavranović
3.Matea Nikolić
4.Janja Pilić
5.Marinko Udovčić

V.b1.Danijela Grubeša
2.Kristina Batinić
3.Danijel Crnov
4.Tomislav Alvir
5.Ivan Sesar

V.c
1.Ivona Batinić
2.Lorena Grbavac
3.Marta Herceg
4.Jelena Juričević
5.Karlo Milić
6.Ana Novaković
7.Filip Oreč
8.Magdalena Rajić
9.Robert Subašić

V.e
1.Monika Batinić
2.Marina Bilić
3.Ivana Bošnjak
4.Monika Buljan
5.Ana Herceg
6.Petar Herceg
7.Andrej Sičaja
8.Tomislav Šarić

V.d
1.Luka Jakovljević
2.Branko Jurleta
3.Marina Lubar
4.Darija Luketina
5.Silvija Luketina
6.Marin Tokić
7.Klara Trbara

- 23:45 - Komentari (25) - Isprintaj - #

14.06.2009., nedjelja

Sveti Ante na Pidrišu

Svečano misno slavlje predslavio je preč. Ante Meštrović


U prekrasnoj prirodi na visini iznad tisuću metara nadmorske visine od pamtivijeka se na Pidrišu, filijali župe Uskoplje na blagdan sv. Ante Padovanskoga 13. lipnja okuplja mnoštvo vjernika iz ramske i uskopaljske doline. Tako je bilo i ove godine. Okupilo se mnoštvo vjernika, a kao i uvijek bilo je puno mladih. Mnogi su došli automobilima, a nije bilo malo onih koji su kao i nekoć došli na zavjet pješice. Uobičajeno je obaviti sakrament pomirenja, obići zavjetnu kapelicu i kip sv. Ante.
Na početku koncelebriranog misnog slavlja u 11 sati župnik Uskoplja fra Krešo Vukadin kao domaćin pozdravio je svećenike koncelebrante i one koji su satima ispovijedali, nazočne vjernike, ramskog dekana preč. Franju Ivandića i predsjedatelja misnog slavlja, kanonika Vrhbosanskog stolnog kaptola i fojničkog arhiđakona.
U propovijedi je preč. Meštrović između ostalog naveo riječi sv. Ante:
„Prepuni smo riječima, a prazni djelima“
te naglasio to što je svetac propovijedao prije 8 stoljeća, želi i nama poručiti danas. Sam propovjednik je kao dječak rado hodočastio na ovo mjesto i učvršćivao je, kako je rekao, svoje zvanje časteći svog svetog imenjaka i primajući svete sakramente zajedno sa svojim roditeljima. Govoreći dalje rekao je da se nakon nekoliko desetaka godina puno toga promijenilo i sa jedne i druge strane Makljena. Pored svih promjena koje su došle bez poziva i naglo, sačuvana je vjera Božjega naroda, te on nakon 36 godina svećeništva prvi put slavi svetu misu na Pidrišu s posebnim emocijama zahvaljujući Bogu i sjećajući se svojih dječačkih godina pozvao mlade da se odazovu služiti Bogu ako čuju njegov glas. Propovjednik je naglasio nekoliko poruka koje trajno odašilje sv. Ante svojim štovateljima kao što su: nadahnjivati se Božjom riječju i poznavati Sveto pismo, pouzdavati se u mudrost Božju, a ne u ljudsku te da je moguće u ovom svijetu živjeti kako Bog traži, a to je posebno naglasio mladima.
Na koncu misnog slavlja župnik fra Krešo je zahvalio svima, a posebno svojim suradnicima fra Dominku i fra Andriji kao i mladim pjevačima iz sela Pidriš koji su pod misom sami svirali i izvrsno pjevali. Nakon misnog blagoslova nastavljeno je narodno veselje. (kta/a.m.)

- 23:55 - Komentari (10) - Isprintaj - #

10.06.2009., srijeda

Krizma u Dobrošinu

Dogodilo se na današnji dan: 10. lipnja 1736.


Prvi kanonski pohod katolicima u Bosni, a onda i u Uskoplju, nakon Bečkoga rata obavio je apostolski administrator biskup fra Mato Delivić 1736. godine. Upravo na današnji dan, 10. lipnja te, 1736. godine došao je krišom u Uskoplje, točnije u Dobrošin gdje je tri dana dijelio sakramenat sv krizme. U Uskoplju je tada bio župnik fra Pavao Lozić iz fojničkog samostana. On se po potrebi zadržavao i u skopaljskim i u kupreškim katoličkim selima. Njegovi župljani su kao nigdje u Bosanskom vikarijatu, bilježi Delivić, bili izmješani s inovjercima. U župi nije bilo nijedne crkve, osim ruševina crkve sv. Ivana Krstitelja u Dobrošinu, te ruševina crkava u Voljicu i Bistrici. U Bistrici su bile vidljive ruševine jednog, a u Voljicu čak dvaju samostana. Jedan od njih je po svoj prilici pripadao benediktincima, dok se za drugog ne zna komu je pripadao. Biskup Delivić je tada zabilježio da je jedan mladić iz Donjeg Vakufa, jer nije mogao platiti begovski hak, prešao na islam, a dvije pravoslavne djevojke, koje su se udale za Hrvate, prešle su na katolicizam. Biskup je bio zadovoljan stanjem Skopaljske župe. U ovo je vrijeme sjeverni dio Skopaljske doline s Pruscem bio u sastavu župe Pećine, dok je u sastavu skopaljske župe bilo područje Kupresa.
U Dobrošinu je, bilježi Delivić, bilo 12 katoličkih kuća sa 100 katolika od kojih je biskup krizmao 62 osobe. U kasabi G. Vakuf bilo je 9 katoličkih kuća s 50 duša od kojih je u Dobrošinu krizmano 30. Na Vrsima su bile 3 katoličke kuće i 30 katolika od kojih je ovom prilikom krizmano 16. U Grnici su bile 2 katoličke kuće s 24 duše od kojih je ovom prilikom u Dobrošinu krizmano 14. Na Paloču su bile 4 katoličke kuće s 30 duša (krizmano 9). U Voljicu je bila 1 katolička kuća s 30 duša, od čega ih je krizmano 8. U Bistrici je također bila 1 katolička kuća sa 7 duša, od kojih je krizmano 3. U Ričici su bile 3 katoličke kuće s 20 duša (krizmano 6). U Vilić Polju su bile 4 katoličke kuće s 35 duša od kojih je u Dobrošinu krizmano 15. Na Seocu je bila 1 katolička kuća s 8 duša, od kojih je Delivić krizmao 3. Na Pidrišu je također bila 1 katolička kuća sa 6 duša, od kojih je u Dobrošinu krizmano 2. U Odžaku je bilo 5 katoličkih kuća s 30 duša, od kojih je Delivić krizmao 15.

Nakon obavljene sv krizme u Dobrošinu, Delivić se preko Mračaja prebacio na Kupres gdje je sv krizmu nastavio dijeliti u Malovanu...


- 10:25 - Komentari (7) - Isprintaj - #

08.06.2009., ponedjeljak

Uskopaljske mažoretkinje u Širokom

Državno prvenstvo za mažoretkinje...


U subotu je posebno svečano bilo u Širokom Brijegu, kojemu je u goste došlo je oko 1000 mažoretkinja iz deset bh gradova, među kojima i mažoretkinje iz Uskoplja, kako bi, kroz nekoliko kategorija, sudjelovali u državnom prvenstvu za mažoretkinje. Već od ranih jutarnjih sati glazba se čula na ulicama, a program, odnosno predstavljanje mažoretkinja krenulo je malo iza devet sati.
Natjecateljski dio programa je započeo u popodnevnim satima na igralištu škole u Klancu, a medalje su osvojile mažoretkinje iz sljedećih gradova:
1. Mostar |9 zlata|
2. Široki Brijeg |1 zlato| |7 srebrenih| |6 brončanih|
3. Grude |2 zlata| |3 srebra| |1 broncu|
4. Tomislavgrad 2 zlata |3 srebra| |2 bronce|
5. Posušje |1 srebro| |3 bronce|
6. Glamoč |1 broncu|
7. Kiseljak |1 broncu|

Pored uskopaljskih, nastupile su i mažoretkinje iz Širokog Brijega, Mostara, Posušja, Gruda, Tomislavgrada, Čapljine, Žepča, Kiseljaka i Glamoča. (abc.info / uskoplje.blog.hr)
- 14:55 - Komentari (63) - Isprintaj - #

07.06.2009., nedjelja

Obljetnica utemeljenja HDZBiH Uskoplje

05. i 06. lipnja 2009. godine obilježena 19. obljetnica utemeljenja HDZ BIH Uskoplje


Obilježavanje ovoga za Hrvate Uskoplja-Gornjeg Vakufa značajnog datuma započelo je sv. Misom u župnoj crkvi uznesenja BDM koju je za sve poginule i umrle pripadnike HVO-a i HDZ-a predvodio fra Dominko Batinić. Poslije svečanog polaganja vijenaca na spomen obilježje palim hrvatskim braniteljima Uskoplja, svečanost obilježavanja 19. obljetnice utemeljenja HDZ BIH Uskoplje nastavljena je u naselju Ždrimcima gdje je na spomen ploču postavljenu na kući Mate Perića položeno cvijeće.
Nazočnima, među kojima je bio veliki broj utemeljitelja i članova HDZ BIH Uskoplja, sa kratkim podsjećanjem na te dane obratio se predsjednik OO HDZ BIH Zrinko Tokić te član osnivačkog odbora Zdravko Batinić koji su podsjetili na vremena koja su tražila hrabre ljude spremne donijeti povijesne odluke u nadolazećem vremenu borbe za političku poziciju hrvatskog naroda u samostalnoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini.
Ispred predsjednika ŽO HDZ BIH Središnje Bosne gosp. Nikole Lovrinovića čestitajući obljetnicu utemeljenja OOHDZ BIH Uskoplje obratila se g-đa Zdenka Džambas, član Predsjedništva HDZ BIH i predsjednica OO HDZ BIH Novi Travnik nazočne je upoznala sa aktivnostima na realizaciji projekta cestovne komunikacije Uskoplje-Gornji Vakuf – Novi Travnik. Nazočne je pozdravio Zdenko Antunović, izaslanik predsjednika Sabora Županije središnja Bosna Mirka Batinića koji je ukazao na nužnost nastavljanja političke borbe za prava hrvatskog naroda koja će trajati sve do jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i stvaranju pretpostavki za kvalitetniji život na prostorima Uskopaljske doline, a za što je pretpostavka jedinstvena i snažna Hrvatska demokratska zajednica. Čestitkama su se pridružile i ministrica prosvjete, znanosti kulture i športa g-đa Greta Kuna i predsjednica Općinskog vijeća Novi Travnik g-đa Sonja Nikolić Jurišić.
Predsjednik OO HDZ Zrinko Tokić je pročitao i brzojavke čestitki i potpore radu OO HDZ BIH Uskoplje upućene od Predsjednice FBIH gđe Borjane Krišto i Predsjednika HDZ BIH dr. Dragana Čovića
(www.hdzbih.org)
- 23:15 - Komentari (13) - Isprintaj - #

05.06.2009., petak

115 tisuća maraka za infrastrukturu

Vlada donijela odluku o raspodjeli sredstava po općinama...


Jučer je održana 55. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna na kojoj je, između ostaloga, na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka Vlada donijela Odluku o raspodjeli sredstava za projekte infrastrukture u općinama ŽSB, u ukupnom iznosu od 1.161.212,97 KM, i to kako slijedi:
Općina Bugojno 78.348,88 KM
Općina Busovača 65.978,01 KM
Općina Dobretići 49.483,51 KM
Općina Donji Vakuf 82.472,51 KM
Općina Fojnica 49.483,51 KM
Općina Gornji Vakuf-Uskoplje 115.461,51 KM
Općina Jajce 82.472,51 KM
Općina Kiseljak 70.101,64 KM
Općina Kreševo 47.834,06 KM
Općina N.Travnik 206.181,28 KM
Općina Travnik 206.181,28 KM
Općina Vitez 107.214,27 KM


- 12:30 - Komentari (20) - Isprintaj - #

04.06.2009., četvrtak

Na jezeru Zanesovići 31. svibnja 2009 godine održano je Prvenstvo Saveza sportsko ribolovnih društava ŽSB u disciplini Lov ribe udicom na plovak za sve kategorije. Ovo je ujedno bilo i izborno natjecanje za predstojeće Federalno takmičenje u Velikoj Kladuši 13 i 14 lipnja na rijeci Glini gdje će se naći i ekipe iz ŽSB. Na natjecanju je sudjelovalo 52 natjecatelja iz 8 SRD i to:
1. G.Vakuf-Uskoplje
2. SRD Bugojno
3. SRD Donji Vakuf,
4. SRD Novi Travnik
5. SRD Travnik
6. SRD Han Bila
7. SRD Vitez i
8. SRD Busovača.
Nakon završenog natjecanja plasman ekipa i pojedinaca je:

SENIORI POJEDINAČNO EKIPNO
1. Dženan Ljubic –Travnik 1. SRD G.Vakuf-Uskoplje
2. Ivica Marinčić-G.Vakuf –Uskoplje 2. SRD Travnik
3. Mario Šakić -Vitez 3. SRD Vitez
4. Zolota Munir- SRD Han Bila 4. SRD Novi Travnik
5. Jonjić Dragan –SRD Busovača 5. SRD Bugojno

JUNIORI POJEDINAČNO KADETI POJEDINAČNO

1. Marjanović Mladen- SRD Novi Travnik 1. Dario Vrdoljak SRD Busovača
2. Sultanović Aner – SRD Bugojno 2.Mahmutbegović Eldin- SRD Bugojno
3. Emrah Ćatic – SRD Busovača 3. Šišić Elmedin , SRD G.Vakuf Uskoplje
4. Kenan Bektić . SRD G.Vakuf- Uskoplje

KADETKINJE POJEDINAČNO
1. Ivana Gavranović- SRD G-Vakuf-Uskoplje
2. Marija Vrdoljak SRD G.Vakuf Uskoplje

Vodstvo ekipa i predstavnici Upravnog odbora ŽSB , zaključili su da se svi juniori i kadeti prijave se za Federalno natjecanje u ulovu ribe udicom na plovak u Žepču. Za odlazak natjecatelja zaduženo je SRD G.Vakuf – Uskoplje. Slijedi 20. lipnja 2009. godine Županijsko natjecanje u mušičarenju na rijeci Lašvi u Busovači na reviru OKO, gdje će snage odmjeriti najbolji mušičari ŽSB. Ovo mušičarsko natjecanje je ujedno priprema za Federalno natjecanje koje se održava na rijeci “Vrbas” u Donjem Vakufu 27 i 28 lipnja 2009 .godine.

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.06.2009., ponedjeljak

Džalto Kristini Posavac

Proglašen dobitnik književne nagrade Stjepan Džalto


Prosudbeno povjerenstvo književne nagrade Stjepan Džalto u sastavu: prof dr Antun Lučić, predsjednik, Luca Milišić i Tomislav Šarić, članovi, je, nakon podrobnog razmatranja svih priča pristiglih na natječaj, odabrao pobjednika: priču Dijagnoza: patka autorice Kristine Posavac, pristiglu na natječaj pod šifrom Kiki.

Autorici će uz prigodnu plaketu, biti dodijeljen i iznos od 500 KM.

Prosudbeno povjerenstvo, pored pobjedničke, odabralo je još osam kratkih priča, za koje je organizatoru natječaja, Hrvatskoj uzdanici iz Uskoplja, dalo preporuku za tiskanje u zasebnoj knjizi, koja bi svjetlo dana trebala ugledati na jesen ove godine. To su sljedeće priče:

- Prah u Kaananu, autora Lorisa Gutića;
- Alkemičar, autora Almira Alića;
- Pismo nulte kategorije, autora Krunoslava Šetke;
- Koje su boje đavli, autora Miljenka Stojića;
- Neostvarena ljubav, autora Ivana Filipovića;
- Baba i did – did i baba, autorice Danijele Škoro;
- Bog stvori majku, autorice Ivane Bilić;
- Tko je zapravo ta Ana, autorice Nevenke Budimir.

Cjelovit tekst Odluke i obrazloženja Prosudbenog povjerenstva:
Prema raspisanome natječaju za književnu nagradu Stjepan Džalto, uviđajući da ona postaje jedno stjecište literarnoga nastojanja, zahvaljujući desetljećima njegova književnoga stvaranja, a zavrjeđuje iskazivanje punine časti autorskoga imena i vrijednosti te skore afirmacije s utemeljiteljem nagrade Hrvatskom uzdanicom Uskoplje, Prosudbeno je povjerenstvo, između pet naslova koji su bili kandidarani u uži izbor, donijelo jednoglasnu


O d l u k u


da književna nagrada Stjepan Džalto pripada priči Dijagnoza: patka, pristigloj pod šifrom Kiki, autorice Kristine Posavac.


O b r a z l o ž e nj e


U proznoj podlozi djela Dijagnoza: patka uočljiva je stvaralačka izmjenjivost gradiva i tona kazivanja, sklonost opisu pojedinosti i situacija pod sitnozorom, a navlastito otvorenost za novokovanice i prijenos rečenice unutar rečenice. Očituje se zanosni naboj kroz ironični diskurs, izvorni metonimijski (zamjenski) govor, sklonost eufemističnom govoru sa zavičajnim idiomom, dok se gdješto prožima i stvarnost s karikaturom i pratećim upletanjima referenci.

Navlastito pripovjedna kaskada Kristine Posavac upućuje na presjek društvenoga okružja te susret rustičnoga i urbanoga pa nerijetko njezin diskurs poprima izglede farse. Moglo bi se kazati da je djelo svojevrsni suvremeni “pritač”, srednjovjekovlje u modernitetu, kazivanje u introspekciji i kroz podsvjesna strujanja čime se razbija konvencionalnost priopćavanja. Ujedno ova priča upućuje na emancipaciju žene u njezinoj percepciji i načinu spoznaje svijeta iz naizgled izmaknutoga kuta, no se stvara, i zatvara, dosljedna objektivnost.

Strukturalno je zacijelo smjenjiva proza po stavcima, dijaloga nema u vidljivome tekstološkom ustroju, ali se sluti podsvjesno. Radi se stoga o višekompozitnosti djela u kojoj se naslojava izraz, situacija i imenovanje zbilje. Iz gotovo neartikuliranih prostora dobiva se kakvoća stranice, retka, riječi, slova. Probuđuje se izraz kao oblik u kamenu ili drvetu, riječi iz usnulih značenja se iznjedruju, daje im se nemir i suokretništvo u značenju koje upotpunjuje čitatelj.

S ovakvim izrijekom, u njemu samome, čitatelj nije tek po njegovu sadržaju koji nam se otvara i bogati, odnekud iz ikavske tradicije, nego je pobliže vidljiva uprizorenost životnih postaja. Sveusve je postignuta začudnost da se pri dijagnosticiranju ljudi postiže značajna supstancija izraza.


Gornji Vakuf – Uskoplje, 29. svibnja 2009.


Prosudbeno povjerenstvo:

Antun Lučić, predsjednik
Luca Milišić, član
Tomislav Šarić, član

- 22:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Čović obećao konkretniju pomoć općini Gornji Vakuf - Uskoplje

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, boravilo je u ponedjeljak, 1. lipnja 2009. godine u radnom posjetu općinama Gornji Vakuf / Uskoplje i Vitez.


Na početku radnog posjeta općini Gornji Vakuf - Uskoplje izaslanstvo HDZ BiH razgovaralo je s načelnikom Općine Seadom Čauševićem i predsjednikom OV Gornji Vakuf - Uskoplje Marinkom Krajinom o aktualnim gospodarsko – političkim prilikama u Općini.
Načelnik Sead Čaušević upoznao je izaslanstvo HDZ BiH o teškoj gospodarskoj situaciji u Gornjem Vakufu - Uskoplju u kojoj je zaposleno 3.400, a nezaposleno 3.200 stanovnika i gdje se većina od 200 gospodarskih subjekata bavi trgovačkom i ugostiteljskom djelatnošću. Također je istaknuto u kojoj su fazi kapitalni projekti Općine kao što su izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže, izgradnja športske dvorane, izgradnja nove zgrade Općine, obnavljanju cestovne infrastrukture, te o potrebi žurnog završetka radova Doma zdravlja. Načelnik Općine Sead Ćaušević je istaknuo kako je politička situacija stabilna i kako se sve odluke na Općinskom vijeću Gornji Vakuf - Uskoplje donose kompromisom i dijalogom.
Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović te zamjenik predsjednika HDZ BiH i dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Niko Lozančić obećali su konkretniju pomoć općini Gornji Vakuf - Uskoplje za kapitalne projekte sa svih razina vlasti u predstojećem razdoblju.
Nakon razgovora sa načelnikom Općine i predsjednikom OV-a, izaslanstvo HDZ BiH položilo je vijenac na središnjem spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima, te je upriličen posjet Župnom uredu Župe „Blaženog Uznesenja Djevice Marije na nebo“ (!? - hdzbih.org) gdje je izaslanstvo HDZ BiH razgovaralo sa župnikom fra Krešimirom Vukadinom o djelovanju Župe i problemima sa kojima se susreće.
Na kraju radnog posjeta Gornji Vakuf - Uskoplje, izaslanstvo HDZ BiH održalo je radni sastanak sa članovima OO HDZ BiH Uskoplje koje je predvodio predsjednik OO Zrinko Tokić o aktivnostima stranke u dosadašnjem i predstojećem razdoblju kako na središnjoj razini tako i u općini Gornji Vakuf - Uskoplje i Županiji Središnja Bosna. Sastanku su nazočili predsjednik ŽO HDZ BiH Središnja Bosna Nikola Lovrinović, predsjednik Skupštine/Sabora Županije Središnja Bosna Mirko Batinić i tajnik ŽO HDZBiH SBŽ Nikola Antunović.

U izaslanstvu HDZ BiH bili su:

Dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH;
Niko Lozančić, zamjenik predsjednika HDZ BiH i dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH;
Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH i dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH;
Bariša Čolak, član Predsjedništva HDZ BiH i ministar pravde BiH;
Lidija Bradara, član Predsjedništva HDZ BiH i izaslanik HDZ BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH;
Zdenka Džambas, član Predsjedništva HDZ BiH; (hdzbih.org)

- 18:25 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Napadnut poštar

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 01.06.2009.godine u 08.30 sati Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje je prijavljeno da su dvije nepoznate osobe napale poštara M.B. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja, zaposlenog u HP d.o.o Mostar, organizacijska jedinica Gornji Vakuf - Uskoplje. Tom prilikom su mu pokušali oduzeti torbu upotrebom fizičke sile te su mu nanijeli lakše tjelesne povrede koje su konstatirane u Domu zdravlja gdje je prebačen radi ukazivanja liječničke pomoći. Na osnovu operativnih saznanja nepoznate osobe su koristile vozilo marke Golf II bez registarskih oznaka. U toku dana će se izvršiti uviđaj, a za počiniteljima policija intezivno traga.

- 15:20 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga

Linkovi

Lektira