uskoplje

14.06.2009., nedjelja

Sveti Ante na Pidrišu

Svečano misno slavlje predslavio je preč. Ante Meštrović


U prekrasnoj prirodi na visini iznad tisuću metara nadmorske visine od pamtivijeka se na Pidrišu, filijali župe Uskoplje na blagdan sv. Ante Padovanskoga 13. lipnja okuplja mnoštvo vjernika iz ramske i uskopaljske doline. Tako je bilo i ove godine. Okupilo se mnoštvo vjernika, a kao i uvijek bilo je puno mladih. Mnogi su došli automobilima, a nije bilo malo onih koji su kao i nekoć došli na zavjet pješice. Uobičajeno je obaviti sakrament pomirenja, obići zavjetnu kapelicu i kip sv. Ante.
Na početku koncelebriranog misnog slavlja u 11 sati župnik Uskoplja fra Krešo Vukadin kao domaćin pozdravio je svećenike koncelebrante i one koji su satima ispovijedali, nazočne vjernike, ramskog dekana preč. Franju Ivandića i predsjedatelja misnog slavlja, kanonika Vrhbosanskog stolnog kaptola i fojničkog arhiđakona.
U propovijedi je preč. Meštrović između ostalog naveo riječi sv. Ante:
„Prepuni smo riječima, a prazni djelima“
te naglasio to što je svetac propovijedao prije 8 stoljeća, želi i nama poručiti danas. Sam propovjednik je kao dječak rado hodočastio na ovo mjesto i učvršćivao je, kako je rekao, svoje zvanje časteći svog svetog imenjaka i primajući svete sakramente zajedno sa svojim roditeljima. Govoreći dalje rekao je da se nakon nekoliko desetaka godina puno toga promijenilo i sa jedne i druge strane Makljena. Pored svih promjena koje su došle bez poziva i naglo, sačuvana je vjera Božjega naroda, te on nakon 36 godina svećeništva prvi put slavi svetu misu na Pidrišu s posebnim emocijama zahvaljujući Bogu i sjećajući se svojih dječačkih godina pozvao mlade da se odazovu služiti Bogu ako čuju njegov glas. Propovjednik je naglasio nekoliko poruka koje trajno odašilje sv. Ante svojim štovateljima kao što su: nadahnjivati se Božjom riječju i poznavati Sveto pismo, pouzdavati se u mudrost Božju, a ne u ljudsku te da je moguće u ovom svijetu živjeti kako Bog traži, a to je posebno naglasio mladima.
Na koncu misnog slavlja župnik fra Krešo je zahvalio svima, a posebno svojim suradnicima fra Dominku i fra Andriji kao i mladim pjevačima iz sela Pidriš koji su pod misom sami svirali i izvrsno pjevali. Nakon misnog blagoslova nastavljeno je narodno veselje. (kta/a.m.)

- 23:55 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga

Linkovi

Lektira