Ukrajina-Hrvatska

Rujan 2018 (1)
Kolovoz 2018 (6)
Rujan 2016 (1)
Ožujak 2016 (1)
Siječanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (5)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (2)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (10)
Lipanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (1)
Veljača 2014 (14)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Istraživač Hrvatske iz Ukrajine.

Linkovi
Ukrajinski Prostir
Ukrajina – Hrvatska

31.08.2014., nedjelja

Ukrajina danas: 30. kolovoz

Dragi hrvatski prijatelji! Sad dešava u Ukrajini:

30. kolovoz. – Snage ATO po danu uništio oko sto terorista, tri sistema "Grad", jedan oklopni transporter i jedna mašina izviđanja;

– Ruski tenkovi uništili selo Novosvitlivka u Luhansk regiji;

– Ukrajina je vratio natrag u Rusiju uhicene ruske padobrance;

– Ukrajinske zrakoplovne snage raketima uništili grupu ruskih terorista u Luhansk regiji;

– U selu Mnogopillja u blizini Ilovajska nestao dva djelatnika Espreso.TV – novinar Jegor Vorobjov, operator Maxim Čkan i vozač "Kontrola na putu" Rostislav Šapošnikov;

– Na smjeru Novoazovsk-Mariupol ruski uvredljive bio prekinuto. U gradu Mariupol radi je štab teritorijalne obrane.

Molimo pridružite "Ukrajina–Hrvatska" – https://www.facebook.com/groups/Ukraine.Hrvatska/

Oznake: Ukrajina, rat, rusija


- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dva mjeseca

Oznake: zraci


- 04:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Maslačak

Oznake: cvijeća


- 04:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.08.2014., subota

EU-i potrebna hrabrost

Novovizabrani predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je Evropskoj uniji potrebna hrabrost, a ne radikalistička pozicija prema sukobu u Ukrajini, i da bi krajnji cilj trebalo da bude uspostavljanje mira.

Litvanska predsednica Dalija Gribauskaite precizirala je da je Rusija u ratu sa Ukrajinom, a samim tim i sa celom Evropom. Ona se založila da Evropa Kijevu obezbedi vojnu pomoć.

Sastanak se održava pošto je NATO izneo tvrdnje da je Rusija u Ukrajinu poslala teško naoružanje i više od 1000 vojnika, dok ruska strana odbacuje optužbe o invaziji.

Pomalo u senci sukoba u Ukrajini ostala je bitna tema izbora novog šefa diplomatije EU, ali i predsedavajućeg Evropskom savetu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao da su se lideri Evropske unije složili da pripreme nove sankcije protiv Rusiju koje bi bile deo uslova za uspešno sprovođenje mirovnog plana koji je on predložio. Nakon sastanka u Briselu on je kazao da su napori da se zaustavi nasilje sa proruskim pobunjenicima blizu “tačke sa koje nema povratka” i da bi propuštanje da se to uradi moglo da dovede do “potpunog rata”. On je izrazio nadu da bi trilateralni susret na kome će u ponedeljak učestvovati predstavnici Kijeva, Moskve i Evropske unije mogao da dovede do primirja.

Oznake: Ukrajina, rat, rusija, EU


- 20:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ukrajina danas: 29. kolovoz

Dragi hrvatski prijatelji! Sad dešava u Ukrajini:

29. kolovoz. – Ukrajina traži vojnu pomoć NATO-a, ali ne očekuje da Alijansa šalje trupe da se bore protiv proruskih separatista, izjavio je ambasador ove zemlje pri NATO Ihor Dolhov. Dolhov je dodao da Ukrajina može da zaštiti sebe, ali da joj je potrebna pomoć da se zaustavi “Putinova agresija”;

– Dobro opremljeni proruski sepratisti, čvrsto drže po kontrolom strateški važno mesto Novoazovsk, dan nakon zauzimanja ovog grada i tvrdnji zvaničnika Ukrajine o upadu tenkova i oklopnih vozila iz Rusije, javlja Asošijeted pres (AP). Reporter ove agencije prenosi da je na licu mesta video nekoliko tenkova sa zastavama tzv. “Novorosije”, da na vozilima nije bilo ruskih oznaka, ali da su pored njih pripremani obroci koji se proizvode za vojsku Rusije;

– Nekoliko ministara vanjskih poslova zemalja EU optužili su Rusiju za invaziju na istok Ukrajine, navodeći da Moskva treba biti kažnjena dodatnim oštrim ekonomskim sankcijama. Očekuje se da ministri vanjskih poslova u subotu, na samitu u Briselu, predlože nove sankcije protiv Rusije;

– Vojska Švedska je dano u punoj borbenoj gotovosti zbog događaja u Ukrajini;

– Dva ukrajinska teško ranjena oficira protivvazdušne odbrane (major Oleksandr Kandesjuk i major Oleksij Šepeljuk) digli su u vazduh sebe zajedno sa 12 ruskih padobranaca,  pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine;

– Komandant ukrajinskog bataljona "Azov" Andrij Bileckij: "Ovo nije rat poput Čečenskog ili Avganskog – ovo je rat punih dimenzija industrijske epohe. Glavne vrste naoružanja to su artiljerija i tenkovi. Ratovati sa automatskim puškama protiv takvih jedinica to je isto što pokušavati preplivati Pacifik u čamcu na naduvavanje. Treba se spremati za dugu kampanju, i moramo da tome priđemo veoma ozbiljno. Protivnik je sada veoma jak";

– Borce ATO kod Ilovajska atakovali su 7 tenkova i bataljon pešadije, oni su se oduprli i uzeli 12 ruskih zarobljenika;

– Grupa "Informativni otpor" zabeležila je za sada prisustvo na Donbasu ruskih trupa u sastavu: 3 bataljonsko-taktičke grupe i dva tenkovska bataljona Rusa (maksimalna procena pri tome – 5 BTG i 3 TB) i još od 8 do 10 diverzantsko-izviđačkih grupa ruskih specijalaca;

– A šef MIP Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Rusiji nisu predočili činjenice njene invazije u Ukrajinu;

– Ukrajina može postati članica NATO ako bude odgovarala kriterijumima Alijanse,  izjavio je Generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen za vreme brifinga nakon zasedanja komisije Ukrajina-NATO. Tako je komentarisao odluku ukrajinske vlade o odricanju od vanblokovskog statusa;

– Zajednička kolona jedinica Nacionalne Garde i Oružanih snaga Ukrajine, krećući se u pomoć snagama ATO maršrutom Debaljceve-Vuglegirsk, našla se u neprijateljskoj zasedi: 4 boraca je poginulo, 19 su ranjeni;

– Vlada Nemačke prvi put je počela da govori o "vojnoj intervenciji" od strane Rusije u vezi sa poslednjim događajima u Ukrajini. To je izjavio zvanični predstavnik vlade SRN Štefen Zajbert (Deutsche Welle).

Molimo pridružite "Ukrajina–Hrvatska" – https://www.facebook.com/groups/Ukraine.Hrvatska/

Oznake: Ukrajina, rat, rusija


- 05:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.08.2014., petak

Ukrajina napusti neutralni status i zauzme kurs ka članstvu u NATO-u

Vlada u Kijevu zatražiće od parlamenta da Ukrajina napusti neutralni status i zauzme kurs ka članstvu u NATO-u, najavio je premijer Arsenij Jacenjuk u trenutku kada se navršava pet meseci od sukoba provladinih snaga sa proruskim separatistima.

– Bela kuća saopštila je da rusko poricanje o umešanosti u Ukrajini nije kredibilno i da to donosi Rusiji rizik da snosi dodatne ekonomske troškove.

– Dobro opremljeni proruski sepratisti, čvrsto drže po kontrolom strateški važno mesto Novoazovsk, dan nakon zauzimanja ovog grada i tvrdnji zvaničnika Ukrajine o upadu tenkova i oklopnih vozila iz Rusije, javlja Asošijeted pres (AP). Reporter ove agencije prenosi da je na licu mesta video nekoliko tenkova sa zastavama tzv. “Novorosije”, da na vozilima nije bilo ruskih oznaka, ali da su pored njih pripremani obroci koji se proizvode za vojsku Rusije.

Oznake: Ukrajina, rat, rusija


- 20:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rusija direktno uključena u vojne operacije

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen optužio je Rusiju za “direktne vojne operacije” u Ukrajini, odbacujući demantije Moskve kao “šuplje”.

On je rekao, nakon vanredne sednice predstavnika Alijanse, da je očigledno da su ruske trupe i oprema ilegalno prešle granicu, kao deo “deo opasnog obrasca za destabilizaciju Ukrajine i flagrantnog kršenja njenog suvereniteta što traje već više meseci”.

Rasmusen kaže da Rusija snadbeva pobunjenike tenkovima, oklopnim vozilima, artiljerijskim naoružanjem i raketama i da otvara vatru vatru na ukrajinske trupe sa ruske teritorije i prostora same Ukrajine.

Oznake: Ukrajina, rat, rusija


- 18:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.08.2014., četvrtak

Ruske trupe ulazile u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je da su "ruske trupe ulazile u Ukrajinu", a ne da je u toku invazija Rusije u Ukrajinu, kako je ranije objavljeno na njegovom web sajtu.

Prethodno je na njegovom web sajtu bilo navedeno da je ukrajinski predsjednik saopštio da je u toku ruska vojna invazija na Ukrajinu. Takođe se dodaje da je Porošenko otkazao planiranu posjetu Turskoj zbog "pokreta ruskih trupa u Ukrajini".

Porošenko je zakazao hitan sastanak sa Vijećem za nacionalnu sigursnost i odbranu. Ukrajinsko Veće za odbranu i nacionalnu sigurnost saoštilo je da je grad Novoazovsk pao pod kontrolu ruske vojske.

Oznake: Ukrajina, rat, rusija


- 02:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.08.2014., utorak

Vlada Ukrajini je odlučila kupiti vojnu opremu za ATO

Ukrajinska vlada je odlučila otkupiti svu vojnu opremu u "Ukroboronprom" i osigurati antiterorističke snage. Ovo je navedeno u obavijesti vlade Ukrajine.

"Zbog kašnjenja u provedbi brojnih nalogu premijer Ukrajine u utorak, 26. kolovoza sazvao hitan sastanak Vlade Ukrajine. Je usvojio niz odluka," - navodi se u priopćenju.

Točnije, odnosi se na prijenos oružja i vojne opreme iz skladišta MOU-a za vojsku, Nacionalne garde i snaga koji su uključeni u antiterorističke operacije odmah - u roku od 48 sata nakon dobivanje prijave.

Osim toga, odobrio odluku da će kupiti nove borbene helikoptere za daljnji smjer u regiju ATO.

Oznake: Ukrajina, rat, Vlada


- 19:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ukrajina danas: 26. kolovoz

Dragi hrvatski prijatelji! Sad dešava u Ukrajini:

26. kolovoz. – Blizu Novoazovska nastavlja je bitka ukrajinskih snage s ruski teroristi-plaćenika. Gradska bolnica u vatri;
– Predsednik Ukrajini Petro Poroshenko pregovara s Ashton u Veleposlanstvu Ukrajine u Minsku;
– Veleposlanik SAD-a: Invazija ruski teške opreme u Ukrajinu - ratni napad.

25. kolovoz. – Ruska strana je saopštila Ukrajini o nameri da pripremi naredni takozvani humanitarni konvoj. – šef MIP Rusije Sergej Lavrov. Očigledno, premalo je terorista i oružja stalo u prethodni konvoj. Uvoziće čitave divizije?
– Kolona ruske vojne tehnike (10 oklopnih vozila, 2 tenka i 2 KamAZa) u ponedeljak ujutro pokušala je da se probije sa teritorije Rusije u Ukrajinu u blizini Novoazovska;
– Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov nije uvideo iživljavanje nad taocima na takozvanoj "paradi" koju su proveli teroristi u nedelju u Donjecku. "Što se tiče ponižavajućeg odnosa prema vojnim zarobljenicima – neka o tome odlučuju pravnici",  izjavio je Lavrov. Ranije je zamenica direktora odeljenja Evrope i Centralne Azije pravozaštitničke organizacije "Hjuman rajts voč" Rejčel Denber izjavila u Twitteru da akcija, koju su priredili teroristi u Donjecku i za vreme koje taoce su proveli gradom predstavlja kršenje Ženevske konvencije. "Hod ukrajinskih vojnika krši zabranu Ženevske konvencije na ponižavajući i uvredljivi odnos, ovo vređa dostojanstvo (ratnih zarobljenika) ",  napisala je ona. U trećem članu Ženevske konvencije koji se primenjuje na oružane konflikte koji nemaju međunarodni karakter, sadrži se zabrana "napada na ljudsko dostojanstvo, u tom broju uvredljivog odnosa" i takvog koji ponižava čoveka. "Ova parada je očigledno kršenje apsolutne zabrane i može biti procenjena kao ratni zločin",  smatra predstavnik "Hjuman rajts voč" Ole Solvang;
– Iz sistema "Grad" teroristi su pucali na selo Komuna u Donjeckoj oblasti, blizu kojeg nema jedinica snaga ATO – nastradalo je više mirnih stanovnika.

Oznake: Ukrajina, rat, rusija


- 13:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>