Ukrajina-Hrvatska

Rujan 2018 (1)
Kolovoz 2018 (6)
Rujan 2016 (1)
Ožujak 2016 (1)
Siječanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (5)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (2)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (10)
Lipanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (1)
Veljača 2014 (14)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Istraživač Hrvatske iz Ukrajine.

Linkovi
Ukrajinski Prostir
Ukrajina – Hrvatska

03.03.2014., ponedjeljak

Htjel bih Vam se obratiti u vezi Hrvata i Ukrajinaca

Ne znam znate li, no veze Hrvata i Ukrajinaca su vrlo stare i jake, no nažalost danas o tome znaju čak više Ukrajinci no Hrvati. Znate li da zapadni Ukrajinci velikim dijelom potječu od starih Bijelih Hrvata i ponosni su na to. Hrvati i Ukrajinci su braća, Ukrajinci su oni Hrvati koji su ostali u pradomovini Bijeloj Hrvatskoj dok je manji dio Hrvata krenuo na Jadran. Evo činjenica o jedinstvu Hrvata i Ukrajinaca :

- Područje Ukrajine je pradomovina Hrvata te su se prve hrvatske države, Velika tj. Crvena i Bijela Hrvatska prostirale na tome prostoru.

- Mnogi zapadni Ukrajinci (posebno Galičani) smatraju da porijeklom pripadaju plemenu Bijelih Hrvata; Dmytro Pavlyčko, ukrajinski pisac i političar, zaslužan za rano ukrajinsko priznanje Hrvatske, prigodom promocije knjige »Ukrajina-Hrvatska« u Zagrebu je pred mnoštvom sudionika uskliknuo: »Ja Bilij Horvat, Rusin ta Ukrajinec!«.

- U mnogim poljskim i ukrajinskim selima se i dan danas pričaju legende o starim Hrvatima, a mnogi Poljaci i Ukrajinci, posebice u ruralnim krajevima, još uvijek imaju sjećanje na svoje bjelohrvatske korijene. Ukrajinci ponosno ističu činjenicu da su i Bijeli Hrvati sudjelovali u etnogenezi modernog ukrajinskog naroda.

- Jedan od braće osnivača Kijevske Rusije, najstarije slavenske i ukrajinske državne tvorevine, nosio je ime koje se, kroz lingvističke promjene, može dešifrirati kao Hrvat.

- Poljički statut i ukrajinski zakonik Kijevska pravda, najvažniji srednjovjekovni dokumenti Hrvata i Ukrajinaca, iznimno su slični.

- Jedino Ukrajinci i jedan dio Hrvata govore ikavicom kojom su govorili i stari hrvatski banovi i kraljevi.

Na slijedećem linku imate mnoštvo zanimljivih videa o Ukrajini na hrvatskom jeziku, a jedan od njih je i o Bijelim Hrvatima u Ukrajini, i danas postoji svijest kod dijela Ukrajinaca kako potječu od starih Bijelih Hrvata. Na tom kanalu imate mnogo videa o ukrajinskom narodu, kulturi i starim kozacima.

https://www.facebook.com
- 20:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>