Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ukrajinac

Marketing

EU-i potrebna hrabrost

Novovizabrani predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je Evropskoj uniji potrebna hrabrost, a ne radikalistička pozicija prema sukobu u Ukrajini, i da bi krajnji cilj trebalo da bude uspostavljanje mira.

Litvanska predsednica Dalija Gribauskaite precizirala je da je Rusija u ratu sa Ukrajinom, a samim tim i sa celom Evropom. Ona se založila da Evropa Kijevu obezbedi vojnu pomoć.

Sastanak se održava pošto je NATO izneo tvrdnje da je Rusija u Ukrajinu poslala teško naoružanje i više od 1000 vojnika, dok ruska strana odbacuje optužbe o invaziji.

Pomalo u senci sukoba u Ukrajini ostala je bitna tema izbora novog šefa diplomatije EU, ali i predsedavajućeg Evropskom savetu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao da su se lideri Evropske unije složili da pripreme nove sankcije protiv Rusiju koje bi bile deo uslova za uspešno sprovođenje mirovnog plana koji je on predložio. Nakon sastanka u Briselu on je kazao da su napori da se zaustavi nasilje sa proruskim pobunjenicima blizu “tačke sa koje nema povratka” i da bi propuštanje da se to uradi moglo da dovede do “potpunog rata”. On je izrazio nadu da bi trilateralni susret na kome će u ponedeljak učestvovati predstavnici Kijeva, Moskve i Evropske unije mogao da dovede do primirja.

Post je objavljen 30.08.2014. u 20:49 sati.