Turopolje https://blog.dnevnik.hr/turopolje-mjesto

ponedjeljak, 22.04.2013.

Vatrogasci DVD-a Turopolje imaju pune ruke posla

Uz redovne aktivnosti koje obavljaju vrijedni članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Turopolje stvarno imaju pune ruke posla. Nemojte zaboraviti da oni sve što rade rade dobrovoljno i bez ikakve naknade. Mislim da svi skupa možemo biti jako ponosni na njih.

- 21. Turopoljska trka - osiguranje ( osiguravanje vršila 24 člana) -17.03.2013.
- Predavanje i prezentacija - PŠ Rakitovec -20.03.2013.
- Čuvanje Isusovog groba - Sv. Misa -01.04.2013.
- Vatrogasno natjecanje u Turopolju - organiziranje 01.05.2013.
... itd.


POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Anto Pelivan se u nedjelju (24.03.2013.) udaljio iz doma za starije osobe u Ključić brdu te mu se od tada gubi svaki trag. Od nedjelje se za gospodinom, inače oboljelom od Alzheimerove bolesti, intenzivno traga na širem velikogoričkom području. Ubrzo nakon dojave, zaprimljene u nedjelju oko podne, na teren su se uputili članovi HGSS-a, policija, vatrogasci, lovci te članovi HOSP-a i HUOPP-a. U akciji su sudjelovali i potražni psi. Osim HGSS Zagreb, potrazi se priključio i veliki broj gorskih spašavatelja iz nekoliko stanica HGSS-a: Karlovac, Ogulin, Varaždin, Samobor, Novska, Bjelovar i Gospić. Situaciju je otežao snijeg koji je napadao i prekrio moguće tragove. U ovu intenzivnu akciju bio je uključen i vojni helikopter. Velika višedneva koordinirana akcija pretraživanja pretežno šumskog brdovitog terena Vukomeričkih gorica završila je u subotu (30.03.2013.) i to s tragičnim ishodom. U blizini Hotnje, desetak kilometara od mjesta s kojega se udaljio, pronađeno je tijelo nestalog Ante Pelivana.

Od Potraga za nestalim - (Ključić Brdo, Krušak, Hotnja)

Od Potraga za nestalim - (Ključić Brdo, Krušak, Hotnja)

Od Potraga za nestalim - (Ključić Brdo, Krušak, Hotnja)


Više fotografija pogledajte ovdje:
Potraga za nestalim - (Ključić Brdo, Krušak, Hotnja)


POPLAVA ZAPRIJETILA TUROPOLJU

Od 13:00 sati (31.03.2013. Uskrs), zbog opasnosti od poplava, Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje nalazi se u stanju pripravnosti. Oprema (za ispumpavanja, davanje rasvjete...) je pripremljena. Ovog puta voda je zaprijetila i našem naselju. Za sada nema veće opasnosti, ali se redovito obilazi teren.

Od Poplava - stanje pripravnosti - Turopolje - Turopoljski Lug

Od Poplava - stanje pripravnosti - Turopolje - Turopoljski Lug

Od Poplava - stanje pripravnosti - Turopolje - Turopoljski Lug

Od Poplava - stanje pripravnosti - Turopolje - Turopoljski Lug

Od Poplava - stanje pripravnosti - Turopolje - Turopoljski Lug

Više fotografija pogledajte ovdje:
Poplava - stanje pripravnosti - Turopolje - Turopoljski Lug


ČIŠĆENJE ODVODNIH KANALA

Zbog obilnih padalina i otopljenog snijega, ali i zbog neočišćenih i neprohodnih kanala naselja Turopolje i Rakitovec su pod vodom! U Rakitovcu već danima ispumpavaju vodu iz podruma, a voda je jučer zaprijetila i kućama u Turopolju u Turopoljskoj Ulici (Bajer). Intervencijom DVD-a Turopolje i Bagerom VG Komunalca pročišćene su najkritičnije točke gdje voda nije mogla protjecati. Voda je nakon toga počela teći, spriječeno je daljnje podizanje nivoa vode, a time su spašene i ugrožene kuće. Međutim, ovo je samo privremeno, a ne trajno rješenje. I dok se vodna naknada redovito naplačuje građanima kanali i grabe u jako su lošem stanju, neprohodni su i ne pamtimo kada su zadnji put u očišćeni.

Pozivamo lokalne i gradske vlasti te Hrvatske vode da konačno krenu u sanaciju istih, kako bi se ubuduće spriječile ovakve, ako ne i gore situacije !

Od Čišćenje odvodnih kanala - Turopoljska ulica (Bajer)

Od Čišćenje odvodnih kanala - Turopoljska ulica (Bajer)

Od Čišćenje odvodnih kanala - Turopoljska ulica (Bajer)

Od Čišćenje odvodnih kanala - Turopoljska ulica (Bajer)


Više fotografija pogledajte ovdje:
Čišćenje odvodnih kanala - Turopoljska ulica (Bajer)


POPLAVA U ČIČKOJ POLJANI

Zbog spajanja vodenih valova Save i Kupe došlo je do povratnog vodenog udara u rijeku Odru. Točnije, došlo je do vraćanja vode iz smjera Veleševca prema Čičkoj Poljani. Rijeka  Odra i okolni kanali izlili su se iz svojih korita. U srijedu 03.04.2013. godine u 13:00 sati pozvani smo na intervenciju u Čičku Poljanu. Obilazi se teren, pune se vreće s pijeskom, rade se zečji nasipi, štite se ugrožene kuće, obilježavaju se prometnice, ispumpava se voda, pomaže se lokalnom stanovništvu... Te aktivnosti nastavljene su do utorka, 09.04.2013.

Od Poplava - Čička Poljana - Travanj 2013.

Od Poplava - Čička Poljana - Travanj 2013.

Od Poplava - Čička Poljana - Travanj 2013.

Od Poplava - Čička Poljana - Travanj 2013.

Od Poplava - Čička Poljana - Travanj 2013.

Više slika pogledajte ovdje:
Poplava - Čička Poljana - Travanj 2013.


ČIŠĆENJE I PROVJERA OPREME NAKON POPLAVE (14.04.2013.)

Sada kada su vatrogasne snage povučene iz Čičke Poljane, ostala nam je još jedna aktivnost. Kako bi i dalje mogli normalno funkcionirati i obavljati zadaće koje će biti stavljene pred nas, ostalo nam je čišćenje osobne i skupne opreme te vozila koja su korištena na intervencijama.

Od Čišćenje i provjera opreme nakon poplave

Od Čišćenje i provjera opreme nakon poplave

Od Čišćenje i provjera opreme nakon poplave

Više fotografija pogledajte ovdje:
Čišćenje i provjera opreme nakon poplave


POŽAR SMEĆA I DRVENE GRAĐE (14.04.2013.)

Taman kad smo bili pri kraju radne akcije čišćenja opreme i vozila korištenih na poplavi u Čičkoj Poljani, crni gusti dim nadvio se nad drvnom industrijom Turopolje (PANA d.o.o., poznatija kao DIP Turopolje). Izlazimo na intervenciju sa navalnim vozilom i kombijem te posadom od 10 vatrogasaca. Dolaskom na intervenciju utvrđeno je da se radi o kontroliranom spaljivanju smeća i drvenog otpada u Radničkoj ulici (Menza), koja se nalazi iza drvne industrije (gledano iz smjera Turopolja). Spaljivanje otpada vlasnik nije prijavio što je rezultiralo nepotrebnim izlaskom vatrogasaca. UPOZORENJE MJEŠTANIMA ! Svako paljenje i loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno je prijaviti vatrogascima. Podsjećamo Vas da je odlukom Ministarstva unutarnjih poslova zabranjeno svako paljenje i loženje vatre na otvorenom prostoru u periodu od 01.06. do 31.10. U iznimnim slučajevima paljenje vatre na otvorenom se može odobriti, ali isključivo uz organizirano vatrogasno dežurstvo, koje se ne naplaćuje. Ukoliko se utvrdi da paljenje, odnosno loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja je moguće pokretanje kaznene prijave. Kazne se kreću od 500,00 pa čak do 150.000,00 kuna i kazne zatvora do 60 dana, ovisno o nastaloj šteti. Stoga apeliramo na sve mještane da se suzdrže nepotrebnog paljenja u ljetnim mjesecima, a pogotovo u sušnim i vrućim periodima te u vjetrovitim uvjetima. Ako baš morate nešto spaliti, molimo Vas da o tome obavijestite nas, DVD Turopolje, dogovorite termin, a mi ćemo Vam pružiti besplatnu uslugu osiguranja. Telefonski brojevi na koje nam se možete obratiti su: 091/6930-070 (Patrik Čunčić) i 091/6358-001 (Mario Blagušević). Brojevi na koje možete prijaviti požare su 193 (Vatrogasci) ili 112 (Državna uprava za zaštitu i spašavanje).

Od Požar smeća i drvenog otpada

Od Požar smeća i drvenog otpada

Od Požar smeća i drvenog otpada

Više fotografija pogledajte ovdje:
Požar smeća i drvenog otpada

22.04.2013. u 14:03 • 0 KomentaraPrint#^

Natjecanje u ribolovu

20.04.2013. ŠRK Ribomanija - Turopolje natjecanjem u lovu ribe udicom na plovak otvorila je ovogodišnju sezonu. Natjecanje je održano na ribnjacima u Ključić Brdu. Natjecao se 21 natjecatelj, a ukupno je ulovljeno 66 455 g ribe Pobjedu je odnio stari lisac Jura Mataković s 11 180 g, drugi je bio Mario Pučko s 10 590 g, treći Damir Poje s 7 880 g, a drvenu medalju je osvojio Jadranko Ceković s 7 440 g.

BISTRO RIBOMANIJACI !


22.04.2013. u 13:44 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

IZ POVIJESTI TUROPOLJA


Nakon izgradnje pruge Zagreb-Sisak 1862 godine, Eksploatacija turopoljskih šuma (Turopoljski Lug) uzela je maha. Nedaleko sela Rakitovca i Buševca podignuto je skladište kojim su upravljali Francuzi. Tu, pored želježničke stanice ručno je obrađivano drvo, a najtraženija roba bile su "Duge" za bačve raznih veličina. Uz rub skladišta uskoro su podignuti objekti u koje se najprije privremeno, a zatim stalno, smjestila radnička populacija. Tako je izraslo naselje koje dobiva ime Turopolje. Doduše mještani okolnih sela nazivali su ga "Leštant", ali je taj naziv kasnije napušten. Svi zaposleni obavljali su teške fizičke poslove ili su kao "Kirijaši" prevozili trupce iz šume do stovarišta.


Filip Deutsch (Dojč), industrijalac iz Zagreba, kupio je 1910. godine od Plemenite opčine turopoljske pedesetak jutara zemlje. Doktor Ljudevit Josipović, turopoljski župan, prodao je tu zemlju bez pristanka seoskih sudaca, kojima je samo preostalo da naknadno, kad je već sve bilo gotovo, odobre prodaju. Tako je utemeljena drvna industrija u Turopolju koja je radila pod nazivom "Filipa Deutscha sinovi". Vlasnik je odmah počeo dizati objekte za pilanu i kuće za radnike i stručnjake koje je namjeravao dovesti iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske. Stanovi su građeni u nizu i nazvani su "Kolonija". U rekordnom roku u ono vrijeme podignuti su svi objekti i već u lipnju, odnosno srpnju 1911. godine počela je proizvodnja rezane građe, uglavnom hrastovine iz turopljskih šuma. Kapacitet pilane bio je 40.000 m3, sa pet gatera i jednim venecijanerom sa vlastitom električnom centralom za pogon pilane i rasvjetu mjesta. Pilana je radila i za vrijeme II svjetskog rata, pod upravom okupatora . U dva navrata pokušana je zapaliti od partizana, no nije htjela gorjeti.


U mjestu je postojala ciglana od čijih su se cigli izgradili mnogi objekti u mjestu i okolici. U mjestu je uz ciglanu iskopavanjem ilovače nastalo i umjetno jezero "Bajer", ali nažalost kada je prokopan kanal Sava - Odra jezero je presušilo, a zatim je kroz nekoliko godina i zatrpano. Ciglana je, zbog loše kvalitete sirovine, prestala s radom 1938. godine. U blizini ciglane je postojala i lugarnica. Zanimljivo je da je Turopolje nekad imalo školu, kino, knjižnicu, radio postaju, poštu, restoran, kuglanu, streljanu, mesnicu, brijačnicu... , a danas u moderna vremena toga više nema. Nekada je u mjestu djelovalo nekoliko sekcija: glumačka, kuglačka i streljačka.


Uz drvnu industriju, kroz svoju povijest, izraslo je i moderno radničko naselje. Drvna industrija počela je s radom 1911, godine, pa se ta godina uzima i kao godina nastanka mjesta Turopolje. Zbog svoje povijesti i zbog radnih ljudi skromnih životnih prilika, za zaštitnika mjesta izabran je Sv. Josip Radnik, a slavi se 01.svibnja, kada se održava sv. Misa i slavi se dan mjesta, te međunarodni praznik rada.


Turopolje danas

Danas mjesto Turopolje broji oko 1000 stanovnika. U mjestu se nalaze željeznički - ranžirni kolodvor, drvna industrija, ambulanta, društveni dom, zgrada nogometnog kluba sa igralištem, trgovina. U neposrednoj blizini mjesta nalazi se i letjelište Aero kluba Velika Gorica, gospodarsko - poslovna zona "Turopolje - Rakitovec", te poznati zatvor - kaznionica Turopolje. U mjestu djeluje jedno od najstarijih nogometnih klubova u našem kraju NK Turopolje (nekada: NK proleter, osnovan 1930. godine), Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje (osnovano 1941. godine), Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata - ogranak Turopolje, udruga TUM (turopoljska udruga mladih), Udruga umirovljenika Turopolje, Belot klub Turopolje, ŠRK (športsko ribolovni klub) Ribomanija, te Stolno teniski klub Turopolje.


PRIČE IZ TUROPOLJSKE PILANE


Život i razvoj mjesta Turopolje neraskidivo je vezan uz drvnu industriju.
Turopoljska pilana u povijesti nije bila samo izvor egzistencije mještana, već i stalna pomoć u svim akcijama u mjestu.
Priče iz pilane govore o povijesti i razvoju jedne drvne industrije, ali i jednog mjesta i njegovih stanovnika.

Uvod

Priče br. 1

Priče br. 2

Priče br. 3

Priče br. 4

Priče br. 5

Priče br. 6

Priče br. 7

Priče br. 8

Priče br. 9

Priče br. 10

Priče br. 11

Priče br. 12

Priče br. 13

Priče br. 14

Pogovor

ARHIVA - ČLANCI


Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (2)
Veljača 2013 (7)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (7)
Listopad 2012 (7)
Rujan 2012 (4)
Kolovoz 2012 (5)
Srpanj 2012 (2)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (6)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (4)
Veljača 2012 (8)
Siječanj 2012 (3)
Prosinac 2011 (13)
Studeni 2011 (8)
Listopad 2011 (3)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (3)
Srpanj 2011 (9)
Lipanj 2011 (6)
Svibanj 2011 (9)
Travanj 2011 (8)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (10)
Siječanj 2011 (11)
Prosinac 2010 (7)

INFO


Email bloga:

turopolje@ymail.com


- - -

BESPLATNA IGRAONICA - RADIONICA


Nedjeljom Društveni dom Turopolje Od 17:00 do 18:30 sati


- - -


Broj posjeta blogu od prosinca 2010


Free Web Counter


TUROPOLJE KARTA I VREMENSKA PROGNOZA


 


ZET-VOZNI RED,LINIJA-305 VELIKA GORICA-TUROPOLJE


 


HŽ-VOZNI RED 


VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI :  • Vatrogasci Velika Gorica

01 6221-283


01 6262-903  • Hitna pomoć Velika Gorica

01 6379-715  • Policijska postaja Velika Gorica

01 6221 144  • Elektra VG-hitne intervencije

01 6370-052098 450-34001 6263-857 098 802-755  • Željeznički kolodvor Turopolje

01 6215-079  • Ambulanta Turopolje

01 6219-692  • Župni ured Vukovina

01 6230-30001 6370-64001 6370 30001 6221 263


LINKOVI


DVD TUROPOLJENK TUROPOLJE


 


KUNIĆARNIK I KUNIĆIGRAD VELIKA GORICA


 


PLEMENITA OPČINA TUROPOLJSKA


 


TURISTIČKA ZAJEDNICA VG


 


FOTO GALERIJA MJESTA TUROPOLJE


Stare fotografije mjesta Turopolje

102. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju

100 godina mjesta Turopolja

Čišćenje snijega 12.02.2012.

103. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju

Otvorenje novih prostorija Turopoljske udruge mladih, 21.09.2012.

Kestenijada - Izrada bundeva - Udruga TUM, 28.10.2012.TUROPOLJE MOJE DRAGO

Prošao sam pola svijeta na sve četiri strane


Najljepše je Turopolje, cijeli svijet to znade


Lijepa sela Turopolja ponos našeg kraja


Lijepi dečki i djevojke puni osječaja


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


Sava nam je lijevo krilo, Zagreb širi grane


K`o da hoće pozdraviti turopoljce mlade


Našao sam turopoljku plavu i visoku


Kad je ljubim pamet gubim


s njom ću da se združim


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


Turopolje,zavičaju, grudo moja mila


Hrvatska me hrabra majka s ponosom rodila


Kako ne bi sretan bio u tako lijepom kraju


Zato pjevam pjesmu ovu svome zavičaju


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


 


TUROPOLJSKA HIMNA


Nek zaori naša pjesma snažno kao grom


Sedam stotin ljeta slavi Turopoljski dični dom


Složno naprijed braćo mila turopoljac želi vijek


Da ni jedna njemu sila ne pomuti slavni stijeg


Turopoljski lug, veselje njeg oblijeva Odre val


Slavne borbe je znamenje Lukavec ponosni grad


Staru tvoju slavu pjeva slavuj v lugu zelenom


O njoj priča naša djeva svome dragom miljenom


Da nam uvijek sretan bude, Turopoljski dični rod


Našu dragu djedovinu branit ćemo složno svi


Zato srca svi u jednu ljubav ćemo složit mi


Bože silni, Bože sveti, Turopoljski brani dom


Ljubav, slogu nam podijeli, ponos da smo rodu svom.