Turopolje https://blog.dnevnik.hr/turopolje-mjesto

utorak, 25.12.2012.

Djed Božićnjak u Turopolju

I ove je godine, sada već treću godinu zaredom udruga TUM organizirala doček Djeda Božićnjaka. Djedica nam je došao 23. prosinca 2012. godine u svom legendarnom "Mrazomobilu", a sa sobom je, naravno, donio i punu vreću darova za dječicu. Uz prigodne božićne crtiće, pokoju pjesmicu, zagonetku i recitaciju druženju je brzo došao kraj i djedica je morao poći dalje. U društvenom domu Turopolje bio je postavljen i božićni štand na kojem su se nalazili ukrasi za bor koje su izradila djeca (i ostali članovi) udruge TUM, u besplatnoj igraonici/radionici. Sav prihod od prodanih ukrasa namijenjen je za kupnju potrošnog materijala kreativne radionice.

Turopoljska udruga mladih zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovog događaja - Alianz osiguranju na grickalicama, volonterkama Azri, Jeleni i Mariji (cure bile ste super) , dečkima za štandom ( dečki bili ste super) i svima ostalima ... Djed Božićnjak Vas puno pozdravlja Ho-ho-ho ! Neka vam bude veselo !






TUMovci

25.12.2012. u 21:39 • 0 KomentaraPrint#^

Automobilom na pješaka

Badnju je noć u Turopolju, nažalost, obilježila prometna nesreća. Nešto prije 23:00 sata, pijani je vozač osobnim automobilom naletio na bračni par, koji se bezbrižno šetao Turopoljskom ulicom. Nakon udarca u pješake vozač je izgubio kontrolu nad vozilom i zajedno je sa vozilom završio u kanalu. U nesreći je ozlijeđena pješakinja, koja je vozilom hitne pomoći prebačena u bolnicu, dok je njezin suprug ostao neozlijeđen. Iako je, ove godine, Turopoljska udruga mladih pokrenula, nakon niza nesreća koje su se dogodile u Turopolju i zbog nepoštivanja brzine u naselju, potpisivanje peticije za postavljanje ležećih policajaca, oni nisu postavljeni. Peticija koju je potpisala većina mještana predana je nadležnim tijelima Grada Velike Gorice, međutim pozitivnog odgovora nije bilo. Dok se stvari ne promijene, ostaje nam samo paziti sami na sebe. Vozači poštujte prometna pravila i izbjegavajte alkohol! Možda nekome "spasite" život!








25.12.2012. u 08:32 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 20.12.2012.

Božićna priredba Eko škole Rakitovec

Na već tradicionalnoj Božićnoj priredbi koju svake godine organiziraju učitelji i učenici Eko škole Rakitovec bilo je, kao i uvijek lijepo, veselo i zabavno! U programu koji je trajao nešto više od sat vremena nastupili su učenici škole, kao i gosti iznenađenja: Plesna grupa Temida - udruge TUM - Turopolje i plesna grupa Megablast, koji su naravno oduševili svojim plesom. Treba izdvojiti dio kada je mala Ivana na kraju svoje recitacije rekla: " Znate li da je i moja baka recitirala ovu pjesmu kada je išla u 1. razred, kao ja sada". Bila je tu i njezina Baka koja je sjedila u publici, naravno sa suzama radosnicama u očima. A na kraju je kao i svake godine došao Djed Božićnjak, naravno sa poklonima za dječicu. Mame učenika 1. razreda ispekle su puno finih kolača, a uz sokove za klince bilo je tu i dobrog vina s Prkovca i dobre bosanse šljive za starije. Ne mogu se oteti dojmu da je ovaj događaj svojevrsno okupljanje - druženje mještana Turopolja i Rakitovca, dva mjesta koja žive kao jedno. Povezuje nas puno toga, ali naša škola je ono što nas najviše drži skupa. Nas turopoljce pak najviše veseli činjenica da 80 % učenika Eko škole Rakitovec čine upravo djeca iz Turopolja. Iako je za razliku od 2001. godine do 2011. broj stanovnika u Turopolju pao za stotinjak ljudi, uz ove nove generacije koje dolaze, mislim da se nemamo čega bojati. Hvala svima koji su uveličali ovu priredbu, a naročito našim vrijednim učiteljima. Hvala Vam što naša dva mjesta činite još ljepšim, boljim i kvalitetnijim mjestom za život. Inače, naša Eko škola ove je godine osvojila prvo mjesto u Državi u sakupljanju starog papira. Već deset godina ova "mala" područna škola svake godine u samom je vrhu u sakupljanju i to u vrlo jakoj konkurenciji. Samo za informaciju do sada je prikupljeno nevjerovatnih 200 230 kg papira! To znači 4 004 stabla ili 23 hektara šume! Eto, sada kad smo sve nahvalili možemo Vas još samo pozvati na program "Doček Djeda Božićnjaka" 23. prosinca 2012. godine u društveni dom Turopolje. Vrijedne ruke djece i ostalih članova udruge TUM kao i svake godine, u besplatnoj igraonici/radionici, izradili su ukrase za bor. Želite li postati vlasnici ovih prekrasnih ukrasa dođite na mali božićni štand u društveni dom od 16:00 do 18:00 sati. Sav prihod od prodanih ukrasa namijenjen je za kupnju potrošnog materijala kreativne radionice udruge TUM.

Dobro nam došli !

Učenici Područne škole Rakitovec


Učenici prvog razreda Područne škole Rakitovec


Plesna grupa Megablast


Plesna grupa Temida - udruge TUM - Turopolje


Učitelji Područne škole Rakitovec


Mame učenika 1. razreda


Društveni dom Rakitovec




20.12.2012. u 09:38 • 0 KomentaraPrint#^

Turopoljke osvojile 2. mjesto !

Nakon što su, zbog vremenskih uvjeta, morali odustati od kup natjecanja u brzom spajanju usisnog voda u Čakovcu, koje je 08.12. organizirao DVD Žiškovec, 15.12. nastupili su na 1. Kupu Josipa Radanovića u Čazmi. Na ovom natjecanju u brzom spajanju usisnog voda ženska "B" ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Turopolje osvojila je 2. mjesto. Inače, na ovakvoj vrsti natjecanja odjeljenje se sastoji od 6 članova i to: zapovjednik, strojar, vodni 1, vodni 2, cijevni 1 i cijevni 2. Natjecanje se izvodi da dvije ekipe istovremeno nastupaju na dvije staze. Vrijeme izvođenja vježbe mjeri se računalom, koje reproducira zapovijed i automatski pokreće štoperice jedne i druge staze koje zaustavlja strojar pritiskom na tipku iza "A" stabilne spojnice ugrađene na maketi, nakon zapovjedi "gotovo". Zatim se počinje odbrojavati 10 sekundi vremena za postrojavanje na rubu tepiha (ispred makete u smjeru navale) u jednovrstan stroj tako da je Z skroz desno pa ga slijede S, V1, V2, C1 i C2 licem okrenutim prema potoku. Izmjereno vrijeme projicira se na platnu za jednu i drugu stazu istovremeno. Izvode se dvije vježbe, po jedna na svakoj stazi, a računa se vrijeme bolje izvedene vježbe.




20.12.2012. u 09:36 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 08.12.2012.

Sv. Nikola posjetio Turopolje

06. prosinca. 2012. godine, naše Turopolje opet je posjetio Sv. Nikola. U 19:00 sati u društveni dom stigao je Sv. Nikola koji je najmlađe darivao bombonima, a bio je tu i nestašni Krampus koji je za svako dijete imao po jednu, pa čak i dvije šibe. Sve su to, naravno, organizirale članice i članovi Turopoljske udruge mladih.


08.12.2012. u 07:22 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

IZ POVIJESTI TUROPOLJA


Nakon izgradnje pruge Zagreb-Sisak 1862 godine, Eksploatacija turopoljskih šuma (Turopoljski Lug) uzela je maha. Nedaleko sela Rakitovca i Buševca podignuto je skladište kojim su upravljali Francuzi. Tu, pored želježničke stanice ručno je obrađivano drvo, a najtraženija roba bile su "Duge" za bačve raznih veličina. Uz rub skladišta uskoro su podignuti objekti u koje se najprije privremeno, a zatim stalno, smjestila radnička populacija. Tako je izraslo naselje koje dobiva ime Turopolje. Doduše mještani okolnih sela nazivali su ga "Leštant", ali je taj naziv kasnije napušten. Svi zaposleni obavljali su teške fizičke poslove ili su kao "Kirijaši" prevozili trupce iz šume do stovarišta.


Filip Deutsch (Dojč), industrijalac iz Zagreba, kupio je 1910. godine od Plemenite opčine turopoljske pedesetak jutara zemlje. Doktor Ljudevit Josipović, turopoljski župan, prodao je tu zemlju bez pristanka seoskih sudaca, kojima je samo preostalo da naknadno, kad je već sve bilo gotovo, odobre prodaju. Tako je utemeljena drvna industrija u Turopolju koja je radila pod nazivom "Filipa Deutscha sinovi". Vlasnik je odmah počeo dizati objekte za pilanu i kuće za radnike i stručnjake koje je namjeravao dovesti iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske. Stanovi su građeni u nizu i nazvani su "Kolonija". U rekordnom roku u ono vrijeme podignuti su svi objekti i već u lipnju, odnosno srpnju 1911. godine počela je proizvodnja rezane građe, uglavnom hrastovine iz turopljskih šuma. Kapacitet pilane bio je 40.000 m3, sa pet gatera i jednim venecijanerom sa vlastitom električnom centralom za pogon pilane i rasvjetu mjesta. Pilana je radila i za vrijeme II svjetskog rata, pod upravom okupatora . U dva navrata pokušana je zapaliti od partizana, no nije htjela gorjeti.


U mjestu je postojala ciglana od čijih su se cigli izgradili mnogi objekti u mjestu i okolici. U mjestu je uz ciglanu iskopavanjem ilovače nastalo i umjetno jezero "Bajer", ali nažalost kada je prokopan kanal Sava - Odra jezero je presušilo, a zatim je kroz nekoliko godina i zatrpano. Ciglana je, zbog loše kvalitete sirovine, prestala s radom 1938. godine. U blizini ciglane je postojala i lugarnica. Zanimljivo je da je Turopolje nekad imalo školu, kino, knjižnicu, radio postaju, poštu, restoran, kuglanu, streljanu, mesnicu, brijačnicu... , a danas u moderna vremena toga više nema. Nekada je u mjestu djelovalo nekoliko sekcija: glumačka, kuglačka i streljačka.


Uz drvnu industriju, kroz svoju povijest, izraslo je i moderno radničko naselje. Drvna industrija počela je s radom 1911, godine, pa se ta godina uzima i kao godina nastanka mjesta Turopolje. Zbog svoje povijesti i zbog radnih ljudi skromnih životnih prilika, za zaštitnika mjesta izabran je Sv. Josip Radnik, a slavi se 01.svibnja, kada se održava sv. Misa i slavi se dan mjesta, te međunarodni praznik rada.


Turopolje danas

Danas mjesto Turopolje broji oko 1000 stanovnika. U mjestu se nalaze željeznički - ranžirni kolodvor, drvna industrija, ambulanta, društveni dom, zgrada nogometnog kluba sa igralištem, trgovina. U neposrednoj blizini mjesta nalazi se i letjelište Aero kluba Velika Gorica, gospodarsko - poslovna zona "Turopolje - Rakitovec", te poznati zatvor - kaznionica Turopolje. U mjestu djeluje jedno od najstarijih nogometnih klubova u našem kraju NK Turopolje (nekada: NK proleter, osnovan 1930. godine), Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje (osnovano 1941. godine), Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata - ogranak Turopolje, udruga TUM (turopoljska udruga mladih), Udruga umirovljenika Turopolje, Belot klub Turopolje, ŠRK (športsko ribolovni klub) Ribomanija, te Stolno teniski klub Turopolje.


PRIČE IZ TUROPOLJSKE PILANE


Život i razvoj mjesta Turopolje neraskidivo je vezan uz drvnu industriju.
Turopoljska pilana u povijesti nije bila samo izvor egzistencije mještana, već i stalna pomoć u svim akcijama u mjestu.
Priče iz pilane govore o povijesti i razvoju jedne drvne industrije, ali i jednog mjesta i njegovih stanovnika.

Uvod

Priče br. 1

Priče br. 2

Priče br. 3

Priče br. 4

Priče br. 5

Priče br. 6

Priče br. 7

Priče br. 8

Priče br. 9

Priče br. 10

Priče br. 11

Priče br. 12

Priče br. 13

Priče br. 14

Pogovor

ARHIVA - ČLANCI


Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (2)
Veljača 2013 (7)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (7)
Listopad 2012 (7)
Rujan 2012 (4)
Kolovoz 2012 (5)
Srpanj 2012 (2)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (6)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (4)
Veljača 2012 (8)
Siječanj 2012 (3)
Prosinac 2011 (13)
Studeni 2011 (8)
Listopad 2011 (3)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (3)
Srpanj 2011 (9)
Lipanj 2011 (6)
Svibanj 2011 (9)
Travanj 2011 (8)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (10)
Siječanj 2011 (11)
Prosinac 2010 (7)

INFO


Email bloga:

turopolje@ymail.com


- - -

BESPLATNA IGRAONICA - RADIONICA


Nedjeljom Društveni dom Turopolje Od 17:00 do 18:30 sati


- - -


Broj posjeta blogu od prosinca 2010


Free Web Counter


TUROPOLJE KARTA I VREMENSKA PROGNOZA


 


ZET-VOZNI RED,LINIJA-305 VELIKA GORICA-TUROPOLJE


 


HŽ-VOZNI RED



 


VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI :



  • Vatrogasci Velika Gorica

01 6221-283


01 6262-903



  • Hitna pomoć Velika Gorica

01 6379-715



  • Policijska postaja Velika Gorica

01 6221 144



  • Elektra VG-hitne intervencije

01 6370-052



098 450-340



01 6263-857 098 802-755



  • Željeznički kolodvor Turopolje

01 6215-079



  • Ambulanta Turopolje

01 6219-692



  • Župni ured Vukovina

01 6230-300



01 6370-640



01 6370 300



01 6221 263


LINKOVI


DVD TUROPOLJE



NK TUROPOLJE


 


KUNIĆARNIK I KUNIĆI



GRAD VELIKA GORICA


 


PLEMENITA OPČINA TUROPOLJSKA


 


TURISTIČKA ZAJEDNICA VG


 


FOTO GALERIJA MJESTA TUROPOLJE


Stare fotografije mjesta Turopolje

102. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju

100 godina mjesta Turopolja

Čišćenje snijega 12.02.2012.

103. Turopoljski fašnik-pobjeda klinaca iz Turopolja i Maskenbal u društvenom domu u Turopolju

Otvorenje novih prostorija Turopoljske udruge mladih, 21.09.2012.

Kestenijada - Izrada bundeva - Udruga TUM, 28.10.2012.



































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































TUROPOLJE MOJE DRAGO

Prošao sam pola svijeta na sve četiri strane


Najljepše je Turopolje, cijeli svijet to znade


Lijepa sela Turopolja ponos našeg kraja


Lijepi dečki i djevojke puni osječaja


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


Sava nam je lijevo krilo, Zagreb širi grane


K`o da hoće pozdraviti turopoljce mlade


Našao sam turopoljku plavu i visoku


Kad je ljubim pamet gubim


s njom ću da se združim


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


Turopolje,zavičaju, grudo moja mila


Hrvatska me hrabra majka s ponosom rodila


Kako ne bi sretan bio u tako lijepom kraju


Zato pjevam pjesmu ovu svome zavičaju


Turopolje moje drago u srcu te nosim


Kud god hodim, ma gdje bio, s tobom se ponosim


 


TUROPOLJSKA HIMNA


Nek zaori naša pjesma snažno kao grom


Sedam stotin ljeta slavi Turopoljski dični dom


Složno naprijed braćo mila turopoljac želi vijek


Da ni jedna njemu sila ne pomuti slavni stijeg


Turopoljski lug, veselje njeg oblijeva Odre val


Slavne borbe je znamenje Lukavec ponosni grad


Staru tvoju slavu pjeva slavuj v lugu zelenom


O njoj priča naša djeva svome dragom miljenom


Da nam uvijek sretan bude, Turopoljski dični rod


Našu dragu djedovinu branit ćemo složno svi


Zato srca svi u jednu ljubav ćemo složit mi


Bože silni, Bože sveti, Turopoljski brani dom


Ljubav, slogu nam podijeli, ponos da smo rodu svom.