26

ponedjeljak

siječanj

2009

Kemikalija maženja

cutedog Najnovija istraživanja pokazuju da igra s psima kod njihovih vlasnika potiče eksploziju oksitocina, hormona povezanog s majčinstvom i brigom za bebe.
Taj hormon, poznat pod imenom „kemikalija maženja",
amortizira stres,
sprečava depresiju
i jača povjerenje kod ljudi.
Miho Nagasawa i Tekefumi Kikusui, biolozi s Ateba Universityja u Japanu napravili su eksperiment u kojem je 55 pasa i njihovih vlasnika pozvano u laboratorij na igranje.
Vlasnici su dali uzorak urina prije i poslije igre, i zamijećen je značajan porast oksitocina.
U drugom eksperimentu vlasnicima je rečeno da izbjegavaju poglede svojih pasa. Eksperiment je snimljen i izmjereno je koliko su dugo psi zadržali pogled na vlasnicima. Oksitocin u urinu vlasnika čiji su ih psi gledali duže od 2 minute porastao je šak za 20%, dok je kod vlasnika nezainteresiranih pasa blago opao.

Bujica te „kemijalije maženja" objašnjava zašto kontakt sa psima može podići raspoloženje pa čak i ublažiti simptome anksioznosti i depresije- kaze Kikusui.
Kroz evoluciju ljudi i psi su mozda dijelili slične drustvene manire, poput pogleda i geste rukom, tj. šapom. Upravo zbog toga psi su se toliko lako uklopili u ljudsko društvo- rekao je Kikusui.

puppy_eyes-2 Oni su se možda evolucijski razvili u naše vjerne pratitelje, a nama je blagi pogled tih dlakavih čudovišta toliko neodoljiv da im osim ljubavi i pažnje, neki nakon smrti ostavljaju čitavo bogatstvo. Leona Helmsley, koja je svojim psićima ostavila 12 milijuna dolara prema mišljenju mnogih je bila luđakinja, no jedno je sigurno - ti ju psići nikada nisu iznevjerili.

Za tako nešto psi uopće nisu sposobni, to jednostavno nije zapisano u njihovom genetskom kodu.

Oni koji imaju ili su imali psa prijatelja, znaju o čemu ovdje piše. Oni koji ga imaju radi mode, statusa, tradicije ili da bi se nad nekim imali iživljavati, nemaju pojma.
Na žalost, psi su i njima vjerni.
Na svoju štetu.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.