29

utorak

srpanj

2008

Snaga volje

Već danima mi je otekao zglob na nozi zbog čega trpim jake bolove i šepam. Pa sam nervozna, pa sam ljuta, pa sam nestrpljiva, pa sam plačljiva, pa mi se čini da je život nepravedan, pa bih da to prođe, pa bih da toga svega nema i da bude onako kako ja to hoću. Pa svako malo provjeravam jel splasnulo, jel još boli. A nije i boli. I dobijem e-mail sa slikicama dvonoge kuje Vjere (Faith) koja je rođena bez prednje dvije nogice i koja sasvim sretno živi svoj pseći život, naravno u obitelji koja je voli. Pogledajte i posramite se zbog svih svojih kenjkanja o kurjim očima, istegnutoj tetivi, glavobolji, muskulfiberima i sličnim boljkama koje prolaze. Nevjerojatna priča. Ono što je mene još posebno oduševilo je to što su ovu kujicu spasila djeca. Eh, kakav bi to svijet bio kad bi bilo više takve djece i takvih ljudi. Tada bismo mogli govoriti o humanosti čovjeka.



03

četvrtak

srpanj

2008

Kojeg vuka vi hranite?

psiubolnici Posebno trenirani psi s iskaznicama u mnogim zemljama imaju dozvolu pristupa bolnicama, staračkim domovima, sanatorijima. U zapadnim zemljama svijeta uobičajena je praksa da psi posjećuju djecu u bolnicama. Posjet psa oboljeloj osobi pomaže da se osoba ne osjeća osamljeno i tužno, a razigrana i nježna narav psa dobrodošla je promjena u sterilnoj bolničkoj rutini ispunjenoj bolima i često nepokretnošću, a često i podsjetnik na neko staro prijateljstvo izvan bolničkog kreveta. Pacijenti postaju mnogo boljeg raspoloženja za vrijeme i nakon posjeta psa. Djeca, ali i odrasli često razgovaraju s psom, dijele s njim svoje misli, osjećaje i sjećanja. Redoviti posjeti takve vrste pružaju pacijentima nadu. Glađenje pseće (ili mačje) dlake snižava krvni tlak, a za neke pacijente predstavlja i vježbu za oboljele ili ukočene ruke i mišiće. Posjet psa potiče ljude na međusoban razgovor i druženje.

Psu nije važno koliko ste stari, jeste li zdravi ili bolesni, pokretni ili nepokretni. Psi prihvaćaju ljude onakvima kakvi jesu. Psi ne prave razlike, ne prosuđuju, ne kritiziraju, ne uvjetuju druženje s njima. Zašto je jedino u našim bolnicama i ostalim ustanovama uvođenje pasa zabranjeno?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

wolf5 "U nutrini svakog čovjeka, svakoga od nas vodi se bitka, kao borba između dva vuka. Jedan vuk predstavlja zlo, predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, žaljenje, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivnju, srdžbu, inferiornost, laž, egoizam. Drugi vuk predstavlja dobro, predstavlja mir, ljubav, nadu, vedrinu, ljubaznost, dobrohotnost, srdačnost, darežljivost, istinu, humanost, suosjećanje. Pitaš koji vuk na kraju pobijedi? Pobjeđuje uvijek onaj vuk kojega hraniš."

Kojeg vuka vi hranite?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.