Objavljeno: srijeda, 23.05.2007.

Imala je samo 16 godina...

08. 09. 1990. - 14. 05. 2007.

Imala je samo 16 godina... A u srijedu smo je pokopali.
Nešto tako strašno nisam vidjela godinama... Kad malo bolje razmislim, shvatim da nisam nikad.

Zvala se Martina, išle smo u isti razred skoro dvije godine. Ona je bila jedno od rijetkih bića tolike nježnosti, neizmjerne. Kada smo čuli što se dogodilo nismo mogli vjerovati. Ja nisam. Nitko nije.

Blili smo na izlazu iz škole nakon 6. sata, dogovarali se kamo ćemo na kavu, a tada je stigla užasna vijest. Cure iz drugog razreda lovile su nas po školi da bi nas pitale tko je ta mala Martina. A onda su nam rekle nešto što je svakoga od nas promijenilo i obilježilo za cijeli život... Martina i njena mama poginule su na cesti nekoliko sati prije.
Šokirale smo se. Nije nam bilo ni na kraj pameti da bi se nešto tako moglo dogoditi bilo gdje blizu, a kamoli toliko blizu. One su bile tako dobre... Dogodilo se tako nenadano, nije bilo nikakve najave, nikakve pripreme za neki tako strašan događaj... Taj dan nisam bila u stanju razmišljati o bilo čemu drugome osim o njima dvjema, o Martini i Aniti. Po glavi su mi se vrtjela teška pitanja, zašto one, zašto sada, kako to, je li moguće... Čim sam čula nazvala sam svoju prijeteljicu koja je s Martinom išla u osnovnu osam godina. Upozorila sam je da sjedne, jer nisam znala kako da je drugačije pripremim ono što joj imam groznu obvezu prenjeti. Njena reakcija je bila također nevjerica, kao i kod svih ostalih.

Sljedeći dan je u školi bilo užasno. U pušioni je vladala grozna tišina, svi su šaptali kao da ona spava i nitko je ne želi uznemiriti, da se ne bi probudila onako krhka iz svog sna. To je bilo grozno, a nije postajalo nimalo bolje, nego užasno gore.
Svi su hodali kao duhovi, blijedi i ukomirani. Dečki su bili pokošeni.
Došli smo na prvi sat, ušli u učionicu, i jedino što se čulo bili su jecaji cura, očajnih, s razočaranjem, kao da su očekivale da će netko reći da je sve to užasna, odvratna šala. Ništa od toga. Profesorica je plakala, i to upravo ona koja je tvrdila da hrvatskim cestama ništa ne fali. Dala nam je pismo, pismo koje je naša razrednica sastavila kad je čula. Bilo je predivno... Najviše me pogodo onaj dio u kojem se obraća Martini kao nježnom anđelu. Na to se više ni ja nisam mogla pretvarati, pustila sam suzu. Tada je u učionicu ušla Matea. Ona je bila s razrednicom u cvjećarni, kupile su predivan bijeli cvijet. Stavili smo ga na njeno mjesto u klupi. To je bilo poražavajuće.
Nakon sat sam tražila Valentinu, njenu sestričnu. Rekli su mi da piše zadaćnicu. Na temu ˝život je san˝. Je li?
Sljedeći sat imali smo dugu profesoricu, koja se svim silama trudila da ne pusti suzu. Zato smo s njom nešto pokušali raditi, iako i nismo baš bili u stanju.
Za sljedeći sat smo imali najavljen ispit - ništa od toga. Nitko nije bio u stanju držati papir i olovku pred sobom, a kamoli razmišljati. Bili smo u transu, svi osim jednog debila, Vedrana Petrovića, koji je bio toliko nepristojan da se počeo smijati. Njemu ona nije ništa značila u životu, on ju je zajebavao kad god je stigao, i to zbog njezine povučenosti, i njemu je jedini problem bio otići na sprovod nekome mladome jer onda svi plaču.
Na velikom odmoru u hodniku je osvanula njena slika, uokvirena, sa bijelom vrpcom. Ispred je bio papir s razredničinim pismom. Otišla sam u pušionu, jer to nisam mogla gledati. U pušioni je Didi rekla da ćemo se jednog dana svi iz razreda naći. Ja sam rekla da, nakon ovoga, nisam više u ništa sigurna. Kad sam se vratila u školu, stala sam pokraj slike i gledala. Gledala i plakala. Do mene je došla moja draga prijateljica Tončica i zagrlila me. To je bilo to, nisam mogla prestati plakati. Čvrsto sam je zagrlila i rekla joj samo "hvala Bogu da još imam tebe i Uptown Girl!" Onda je došla Didi i odvela me na wc. Bila sam umazana od šminke, ali ima i važnijih stvari u životu.
Sljedeći sat smo imali isti predmet, i išli smo dalje s gradivom, da barem na trenutak pokušamo razbistriti misli. Meni je na tom satu bilo katastrofa, jer je ispred mene bio otvoren prolaz do mjesta na kojem sam jasno mogla vidjeti bijeli cvijet i praznu stolicu. Da je barem cvijet bio ružniji, bila bih ga bacila u smeće, ali bio je predivan, baš kao i ona.
Sljedeći sat sam zdimila jer više nisam mogla sjediti u leglu suza u čoporu rasplakanih. Wiwi je rekla da joj se gade ljudi koji nemaju toliko obzira i pristojnosti da začepe gubicu, ako već nemaju potrebu liti suze. Renato je rekao "hmm... Baš me zanima na koga ti to misliš...".
Sljedeći sat smo imali razrednicu. To je bilo teško. Ona je bila blijeda kao krpa, i nije bila za akciju, kao inače. Dogovorili smo se da ćemo platiti vijenac i osmrtnicu, ali tih 50 kn nije nikome teško palo, ima i gorih stvari u životu. Dogovorili smo se sve za sprovod, i to je bio teži dogovor od bilo kojeg drugog.

Sljedeći dan smo imali komemoraciju posvećenu našoj maloj Martini. Cure iz zbora su pjevale, pop je govorio, a bio je pročitan i tekst koji je naša razrednica složila za tu priliku. Trudila sam se svim silama da ne slušam popa, jer sam znala da bi to bilo to. Tekst je bio predivan:


Osobu koja izgubi oca zovemo siroče, a čovjeka koji izgubi suprugu zovemo udovcem. Ali, kojim imenom ćemo nazvati osobu koja je spoznala golemu nesreću gubitka prijatelja? U ovome svaki jezik bespomoćno šuti.

A mi smo izgubili tebe, draga naša Martina.

Otišla si tiho, bez pozdrava i ostavila tugu u srcima.

Ne vidimo ti osmjeh, ne čujemo glas, ali osjećamo da si s nama.

Tako tiha, samozatajna, a opet, vedra, spremna podariti osmjeh u svakom trenutku.

Danas, sutra i zauvijek, ostat ćeš u našim srcima i mislima, ostat ćeš dio naših života – dio koji nam nitko ne može oduzeti, naš nježni anđele.

I kao što je napisao Sergej Jesenjin:

„Do viđenja, dragi, do viđenja;
Ti mi, prijatelju, jednom bješe sve.
Urečen rastanak bez našeg htjenja
Obećava i sastanak, zar ne?“

Tvoj 2.e s razrednicom


Ovaj dio s nježnim anđelom smo dodali naknadno, na moju naredbu, jer je to bilo predivno. Profesorica je rekla "da, vratit ćemo to, jer je ona baš to i bila, nježna".
Bilo je puno suza proliveno.

Taj dan je bio i sprovod. Po vrućini se cestom slijevala gomila djece u bijelim majicma, s bijelom ružom u ruci. Tada sam vidjela Uptown, prvi put nakon što se to dogodilo. Zagrlila sam je čvrsto, nisam je htjela pustiti od straha da mi i ona ne ode.
Sprovod je bio dostojanstven, kako su one to i zaslužile. Martina i Anita bile su tako dobre, i to ne kažem zato što o mrtvima sve najbolje, to sam govorila i prije. Grozno je bilo vidjeti dva lijesa, i na želim to više nikada doživjeti. Obitelj je bila slomljena. Ne želim više ništa o tome govoriti, jer se ne želim petlajti u tako delikatnu stvar.
I na sprovodu je bilo čitano, a to je bilo jako teško:

Draga Martina,

Otišla si tiho, bez pozdrava i ostavila tugu u srcima.

Ne vidimo ti osmjeh, ne čujemo glas, ali znamo da si s nama.

Bila si uvijek vesela, sve probleme rješavala si s osmjehom na licu. Samo tvoj osmjeh bio je dovoljan da se osjećamo dobro.

A sada te nema...

Danas, sutra i zauvijek, ostat ćeš, draga naša Martina, u našim srcima i mislima, ostat ćeš dio naših života koji smo prošli skupa i pamtimo ga samo po dobrom.

Zbogom naša draga prijateljice, zbogom naš nježni anđele...

„Do viđenja, dragi, do viđenja;
Ti mi, prijatelju, jednom bješe sve.
Urečen rastanak bez našeg htjenja
Obećava i sastanak, zar ne?“

Tvoj 2.e s razrednicom


Slično, ali onaj prije je ljepši.

...

Otada više ništa nije isto. Svi ise trude biti nasmijani, ako ništa drugo, onda kao primjer drugima.
Kikač je pričao s njom, i zvao ju je Martinčica. Baš slatko... On se grozno držao. Rekao mi je da je u ponedjeljak išao pit s društvom i da su stavili njenu sliku u sredinu i pili u tišini oko nje. Kad smo išli prema crkvi, stao je pokraj mene, a kad sam ga pitala je li dobro, i treba li bilo što, uvjeravao me da je dobro i da mu ništa ne treba. Sunce je tuklo, a on je bio blijed - Kristian, naš macho. U tom bih trenutku bila spremana učiniti sve za njega, samo da mu bude bolje, nisam to mogla gledati. Ali morala sam to izdržati - da budem primjer drugima, to mi je bila dužnost, i nisam se nimalo žalila na nju.
Renato je također bio u komi... Na satu je izvukao njenu sliku iz džepa i pokazao mi je. Rekla sam mu da to spremi. Zatim je izvukao prazan papir i počeo nešto šarati po njemu. Računao je koliko je dana proživjela. Uzela sam mu to i zabranila da radi takve gluposti.


Učinila sam što sam mogla. Nadam se da je dobro ispalo. Kažu da je svaki čovjek rođen za nešto - sad znam da sam ja za to da budem tu za druge, ako psihološka pomoć. Nadam se da će to dobro ispasti. Samo par pitanja - koja je bila njena uloga, je li ju uspjela ispuniti za tako kratkoga života, i zašto je bila poslana na zemlju kada je tako brzo iščupana iz naših života?

Hvala svima koji su pročitali čitav post. Ne dajte da Vas smrt zateče nespremne. Život je presjeban da bismo kalkulirali i odgađali. Duboko udahnite i poduzmite nešto. Ne dajte da Vam osoba koju volite umre bez da ste nešto učinili. Bit će Vam grozno krivo... I to nisu prazne riječi ni puste priče... To je poticaj. MOLIM VAS, UČINITE NEŠTO!
I još nešto - kad kažem svi, mislim većina.

Objavljeno: nedjelja, 13.05.2007.

La la

Upravo sam završila s gledanjem Eurovizije. Ne znam za Vas, ali ja imam jedno mišljenje o tom "spektaklu"... i to mišljenje u svakom slučaju nije baš najbolje...

Ukratko mogu reći ono što, više-manje, svi kažu. Eurovizija više nije ono što je nekad bila, izgubila je svoju vrijednost. Ona je jednom bila spektakl, festival, puno su joj više važnosti pridavali važni ljudi, znalci i časni ljudi. Danas Euroviziju gledaju rijetki profesionalci, a još manje takvi glasuju. Glasovanje su danas preuzeli razmaženi tinejdžeri, mamina i tatina dječica punih novčanika. Izgleda da je danas na glazbenom festivalu najvažnije biti što više "cool" i "Lood", a pjevanje, 'ko šiša. Eurovizija više nije važna, nema čak niti vrijednost koju je prije imala, možda je to zato što su ljudi čiji bi glas vrijedilo poslušati, barem što se tiče tih tema, odustali od bilo kakvog dodira s tim leglom nakinđurenih kostima. A možda su ti ljudi odustali od glasovanja zbog surove bezvrijednosti postojanja ničeg više doli pooke tradicije i navike. Ne znam što je uzrok, a što je posljedica, ali istini za volju, ni najmanje se time ne zamaram. Iz godine u godinu, hrpa se love troši na organizaciju promocije određene zemlje, i to one koja je prethodnu godinu imala najružnije predstavnike na "međunarodnom sramoćenju", kako to moja seka zove. "Brižni judi", rekla bi moja nona, "tamo va Afriki nimaju ča za pojist, a evdi va Helsinkiju judi troše toliko šoldi na jenu hartu za Eurosong...". Pametna ženska, samo kad bi više ljudi tako razmišljalo. Nema se tu više što za reći, to sve govori samo za sebe..

Nego, imam jednu malu obavijest... Za one rijetke koje možda zanima.
Uskoro se selim, i neću biti u mogućnosti više pisati svoje dubokoumne postove. Ali samo na kratko, do kraja lipnja, otprilike. Možda mi uspije tu i tamo javiti Vam se koji poot vikendom, ali to ćemo vidjeti. Nadam se da Vam neću previše nedostajati, hehheh.. Šaljem Vam veliku POOSU, do sljedećeg čitanja...

mrak

Objavljeno: četvrtak, 10.05.2007.

Sretan rođendan, Blože!

Neću davati nikakve

činjenice, jer ih ne

znam, moje je

jednostavno. Hvala

onome tko je izumio

ovo malo pametno

čudo. Ovo je još

jedan korak ka

povezivanju

čovječanstva. Dosta

filozofija, vrijeme je

za slavlje. Uživaj,

Blože, ovo je Tvoj

dan! Želimo ti svi još

100 godina!



mrak


wavemahwavemahwavemahwavemahwavenutkiss

Objavljeno: ponedjeljak, 07.05.2007.

Open your eyes to Music

Glazba je jedna od onih stvari koju bih mogla nazvati nešto kao životni moto. Dobro, ona JE moj jedini životni moto. Ne, to nije obitelj, prijatelji, neki uzor ili idol... Žalosno, ali istinito. Ona je jedino što me ispunjava, recimo to tako, i jedino što me može oraspoložiti. Ona ima toliko vrsta i oblika, te otmjenosti i elegantnosti da bi mogla popuniti svaki, i najmanji dio u nečijem životu, pogotovo mome. Ona se može uvući u najmanji dio i u najzabačeniji kutak na Zemlji i biti dio svačijeg života. Ona može potaknuti na smijeh i na plač, može biti senzualna i zanosna i učiniti da čovjeku gori koža a oko srca se stvori toplina, a može biti i snažna i poticajna i učiniti čovjeku da se osjeća dovoljno snažnim da pokrene svijet. Može biti tiha i uspavljujuća, može biti glasna i razbuđujuća. Može podsjećati na stare dane, kad si bio mlad, i na ljetne dane, kad si bila zaljubljena. Može uzeti bilo koji oblik, zavesti te svojim milim tonom i nježnom bojom.
Toplo Vam preporučam da poslušate Pjesmu ˝Rima, Ritam, Muzika˝ grupe ˝Elemental˝. Ukoliko ne volite repere, barem pročitajte tekst pjesme, taj je za svaku hvalu.

Isto tako, koliko god ja voljela glazbu, imam jedan čvrst stav, koji možda zvuči u najmanju ruku bez veze, ali ako ostanete sa mnom možda uvidite da nisam ni ja baš bedasta. Možda...
Glazba je za slušanje, a ne za skladanje, sviranje ili pjevanje, i to je istina. Barem s moje strane. Više nego jednom sam čula da bi bilo lijepo kad bismo znali svirati ili pjevati. Činjenica je: ja ne znam pjevati, imam glas takav da zavidim magarcima, a svirati se ni ne trudim, jer je glazba prevrijedna da bi je moji nespretni prsti ismijavali. Dakle: Glazba je za slušanje. Uostalom, kao i svaka druga umjetnost: crtala nisam od osnovne škole - ma čak ni tad - a niti u tim rijetkim slučajevima kad jesam to nije Bog zna kako izgledalo; dalje - književnost je također lijepa (ponekad!), ali beletristika je teška, izmišljati sve te likove i događaje (malo jesam ufurana, mislim da mi dobro ide barem ovo što sad radim, ali moram i ja biti ufurana, kud svi tud i mala Ja). Film, kiparstvo i slične umjetnosti, to jednostavno nije za mene i s tim sam se pomirila.
Ali kako da dam drugima do znanja da bi trebali i oni?!

Glazba je za slušanje!

Je li sada jasno? Ima puno, puno ljudi koji misle da su nadareni... a nisu. Konkretan primjer: ima jedna cura - ima neobičan glas - ne lijep, u svakom slučaju ne ni ružan - recimo samo neobičan. I užasno iritantan! Ne mogu je više slušati. Ipak, ona je, na neku foru, Boga pitaj koju, zabrijala da je njen glas lijep, milozvučan (iako nije). I ona pjeva, ona stalno pjeva. Na satu, na hodniku, na malom odmoru, na velikom odmoru, u kafiću, na ulici, na autobusnoj stanici, na... Dosta, zar ne? Uglavnom, ona pjeva, i nitko je ne može zaustaviti. Pokušali smo na lijep način, pokušali smo na grub način. Pogađate: nijedan nije uspio. Trebam li još koji put spomenuti da ona užasno pjeva?

Glazba je za slušanje.

I rest my case.


P.S. Samo još nešto. Dečki vole cure, to je poznato. Međutim, trebalo bi također biti poznato da dečki ne vole samo cure. Ne mislim pritom na pedere, nego na obične dečke, neki bi se usudili reći normalne. Svaki dečko ima svoju strast (u ovo se ubrajaju i stariji dečki, što bi rekli, muškarci). Najčešće su to gitara, računalo, video-igrice, automobili, sex... Ja poznajem puno dečki kojima je to gitara, therefore, glazba. I kažem Vam, ako je neki dečko, muškarac lud za glazbom, nijedna djevojka neće moći stati na put između njega i glazbe. NIJEDNA!
Osim možda njegove majke, naravno, ali pretpostavka je da majka ne bi to učinila svome sinčiću, tjerala ga za bira između nje i glazbe... (alternativa nije za spominjanje, uključuje krv)

Eh, da, skoro zaboravih, ne smijemo zaboraviti i one koji su uz svoju ludost za curama ludi i za.. curama. Ali to je već spomenuto, to se podrazumijeva pod sex i vrijedi za sve dečke, i neke muškarce.



Objavljeno: četvrtak, 03.05.2007.

Pametni ljudi POSTOJE

Ne poznajem puno ljudi, ali mogu se pohvaliti time da poznajem puno vrsta ljudi. Lijepih, ružnih, zanimljivih, dosadnih, škrtih, darežljivih, sramežljivih, otvorenih, pouzdanih, lajavih, plašljivih, hrabrih... Ali to me uglavnom ne zanima, ti su mi kriteriji u drugom planu. Ono što ljude dijeli na "dobre" i "loše", po meni je pamet. Mozak, um, znanje, sposobnost mentalne aktivnosti odnosno neaktivnosti, nazovite to kako hoćete, ali to je mjerilo po meni najvažnije za prosudbu je li osoba vrijedna moje pažnje ili nije.

Pametni su ljudi uglavnom oni koji u pravom trenutku znaju reći točno što treba, ne ubacuju neprikladne upadice, imaju razumjevanja za tuđi problem koliko god on besmislen bio. Naravno, pametan čovjek uvijek mora i dobro prosuditi i znati gdje je granica dobrog ukusa. Takvim se ljudima ja divim, i to je jedina vrsta ljudi kojoj bih ja dozvolila da me gleda svisoka, jer pamet je to što me fascinira, ne skupi gliser, najnoviji model mobitela ili odjeća iz ˝modernih˝ dućana.

Neki smo dan Tončicablabla, Uptownblabla i jalud bile na moru, navečer u šetnji.
Dok smo šetale obalom, naletile smo na neke frajere koji su tako uživali u blagodatima mirnog mora i hladnog piva. Nekako su nam se prikrpali, i tako smo se upoznali s njima. Bila su 4 dečka i 1 cura. Pričale smo s njima i valjale gluposti dok nismo otišle kući. Sljedeći dan opet smo šetale po istom mjestu, ali ovaj su poot oni naletjeli na nas, i opet nam se prikrpali. Dok smo pričali gorila sam od strašne znatiželje, zanimalo me koje su oni škole završili. Zato sam ih to i pitala. ODGOVOR NISAM DOBILA. Dobro, pretjerujem... Dobila sam jedan. Kad je rekao da je završio matematičku gimnaziju i informatički fakultet, nisam bila ni najmanje začuđena. Zašto? Jer sam takav odgovor očekivala. Znala sam da će to biti nešto takvo, jer sam cijelu večer pričajući s njima imala dobar osjećaj. Osjećala sam da oni znaju što govore i da su sigurni u sebe, ali ne zato što su bahati ili arogantni, kao većina, posrijedi je bilo nešto drugo. Oni su pričali tako da ih se nisam mogla naslušati... Njihov je cilj bio izbaciti što veću foru, koja će pokositi onu koja je izrečena samo nekoliko trenutaka prije. I svaki im je poot to i uspjelo. Njihove su šale bile itekako smiješne, na sebi svojstven način - to nije bio humor koji će svatko razumjeti u samu srž. Ja nisam mogla vjerovati koje sam ja sreće da mogu dvije večeri uživati u nekoj vrsti stand-up komedije, ali ta vrsta kosi svakog Jerryja Seinfelda, svakog Željka Pervana... Možda se to čini pretjerivanjem, ali tako je to bilo. Mogu Vam reći da se rijetko sreću takvi ljudi, i da uživam u prisustvu genija. Oni su bez problema uspjevali ono što je malo kome pošlo za rukom, spojiti dva pojma, svima poznata, u novu smislenu cjelinu i stvoriti iz toga humor. I to pravi humor, ne američki, britanski ili neki uvrnuti mađarski, nego pravi, smiješni humor. Njima je pamet bila svakodnevica, i nije bila nešto čime će sebe stavljati iznad drugih.
Naravno, ja sam svoje mišljenje podjelila i s njima, napomenuvši im da se ne smiju uobraziti. Međutim, to je bilo suvišno reći... Nisu se ni ˝u˝ od uobrazili, držeći se kao da je to teret s kojim se moraju nositi u svijetu idiota.
Oni su jedni od "onih", od "izabranih", i nadam se da će takvi jednoga dana zavladati svijetom, i da će smijeniti vlast glupana u današnjem društvu, pogotovo onom nas mladih... Jer to je jedino što mi sada preostaje, nada.

Kasnije te večeri, nas smo tri opet bile put doma svoga. Nisam mogla a da još jednom ne prokomentiram njih kao pojave u stvarnom svijetu, jer sam bila baš sretna zbog toga.
-Ma, je ste vi primjetile da ti frajeri jesu full pametni?
Tonči nije ništa rekla. Zato je Uptown slušala - koliko god to meni možda bilo čudno. Kaže ona:
-Ne baš, nisam išla za tim...
Zaustavimo se na trenutak na tome. Nije išla za tim?! Odgovorite mi na ovo pitanje: je li to fizički moguće? Ma, ipak ću ja sam na to pitanje odgovoriti: nije. Zašto? - ako nekoga slušaš, nekoga čuješ. Ako nekoga čuješ, i taj netko govori jezikom koji znaš i ti govoriti, nekoga ćeš i razumjeti. Ako nekoga razumiješ, o nekom ćeš steći dojam, bilo dobar, bilo loš. Ako o nekome stekneš dojam, dojam o nekome ćeš moći iznijeti, podiejliti s nekim dugim. Mogla bih ja ovako unedogled, ali mislim da sam došla do poante. Na pitanje "zar ne da su pametni" ne postoji odgovor "nisam išla za tim".
Zatim me je još pitala:
-Po čemu to zaključuješ?
Mogla bih sada copy/paste ovaj odlomak odozgo, ali mislim da ste već shvatili što je pisac htio reći.
Samo sam joj odgovorila onim dijelom koji se tiče spajanja pojmova, ako ste to proopustili, vratite se na taj dio.

Danas sam to rekla Tončici...
...I NJOJ JE BILO ČUDNO TO ŠTO JA GOVORIM(!).
Jel' znate onu reklamu kad tip prodaje vešmašinu u zamjenu za staru, za SAMO 1 KUNU. Razmislite malo o toj reklami...


Mislim da bi to bilo zasad dosta. No hard feelings, cure, kad vi napravite svoj blog, ja sam sigurna da ćete mene popljuvati izravno, direktno i ravno gdje boli. Samo živo naprijed, držite se, jer sutra je novi dan... hehehehehhehehheheheheheheeeh
poosa

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.