23
subota
lipanj
2012
jabučna pita
nije baš sezona jabuka, ali mlađi sin se žalio kako nikad ne napravim štrudlu od jabuka nego samo od sira, i da bi on štrudlu ili još bolje pitu....mama je bila dobra pa je i ispekla pitu...još uvijek mi aureola iznad glave ;D
a nije da nije zaslužio, završio gimnaziju s 5,0, i zaboravila sam se pohvaliti, fakat sam senilna...neku večer smo i maturalni ples otplesali...ako ste znatiželjni, lijevo na mojoj stranici možete pronaći i fotku mene u haljini, to je stvarno rijetkost :D
za pitu nam treba:
za tijesto:
zamijesiti tijesto od 425 g brašna, 250 g putra izrezanog na kockice, 1 žličice soli, 3-4 žlice šećera, 5-6 žlica hladne vode, zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižider pola sata do sat
za nadjev:
1,5 kg jabuka ogulite i narežite na kockice, posipajte s 5-6 žlica smeđeg šećera, 2 žlice suhih mrvica, 2 žličice cimeta i sve dobro promiješajte
za mrvičasti posip:
od 125 g brašna, 100 g šećera i 125 g putra ovaj put nemojte pokušavati napraviti tijesto nego samo prstima sve izmrvite da dobijete mrvičastu smjesu
ohlađeno tijesto razvaljajte da obložite kalup za pite promjera 26-27 cm i malo preko toga da imate od čega podebljati rub, prebacite ga u kalup, preko tijesta stavite jabučni nadjev i posipajte mrvičastom smjesom i oblikujte rub od onog visećeg tijesta
pecite 45-60 minuta na 180°C, ako vam s gornje strane sve prebrzo tamni stavite aluminijsku foliju
poslužite toplo, hladno...po volji
a sad još što se dobrote tiče, tako sam dobra da sam dobila i poklon s portala zadovoljna.hr
priznajte cure, pročitale ste mi misli kad sam se neki dan u liftu vidjela u kratkim hlačama :D
komentiraj (14) * ispiši * #
17
nedjelja
lipanj
2012
sočni kokosasti kolač
da se malo osvježite u ove vruće dane
kolač je možda malo i presočan, moglo bi se probati s izbacivanjem slatkog vrhnja u preljevu ili svega staviti po 2 dl
recept pronađen na blogu shutterbean
potrebni sastojci
za biskvit:
115 g maslaca otopljenog i ohlađenog
6 velikih jaja, odvojeni bjelanjci i žumanjci
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1 šlica šećera
1/3 šalice ribanog kokosa
1 šalica brašna
za preljev:
1 čaša slatkog vrhnja
1 limenka kokosovog mlijeka 400 ml
1 tetrapak kondenziranog mlijeka 312 ml
šećera u prahu, par žlica, prema ukusu
razno voće za posluživanje
2 čaše slatkog vrhnja za premazivanje
priprema:
pećnicu zagrijte na 180°C
bjelanjke sa soli i sodom bikarbonom izmiksajte u snijeg, dodajte žumanjak po žumanjak da se umiješa, lagano umiksajte šećer, umiješajte otopljeni maslac, nakon toga kokos, i na kraju brašno postepeno ga dodavajući
pecite 15-20 minuta, zavisi od pećnice
vrući kolač izbockajte, i prelijte sastojcima za preljev koje ste dobro promiješali
kad se ohladi, prebacite u hladnjak da odstoji 5-6 sati
za premazivanje istucite slatko vrhnje, dodajte šećera u prahu po želji, premažite kolač i poslužite ga s voćem po želji
koliko ima kolesterola u ovom kolaču neću razmišljati, vikendom griješim a voće je tu da popravi stvar :D
komentiraj (10) * ispiši * #
13
srijeda
lipanj
2012
njoke sa sirom u vlastoručnoj izvedbi
prvi put u životu radila sam sama njoke
ne s krumpirom, nego sa sirom...zaključivši da su mi ove finije sumnjam da ću ikad sama napraviti krumpiraste njoke
inspirirala me dva pohlepna talijana, ako ste odgledali koju emisiju znate o čemu pričam
inače, što se mene i mog želuca tiče, kao da smo talijanskog a ne u prošlom postu nabrojanog porijekla, dajte nam tijesta i paradajza i mi sretni i zadovoljni :D
za njoke nam treba:
400 g brašna
500 g ricotte - što je meni taj sir fin, naš domaći svježi sir mi nikad nije bio fin, uvijek mi je nekako kiselkast i gorkast
60 g naribanog parmezana
sol, malo naribanog muškatnog oraščića
2 jaja izlupana vilicom
od sveg navedenog zamijesite tijesto, podijelite na par komada od kojih napravite valjčiće, režite njoke, skuhajte ih u slanoj vodi, kad isplivaju još koju minutu, probajte, nemaju tendenciju raspadanja kao krumpiraste
poslužene s umakom od paradajza: na malo maslinovog ulja popržena dva režnja češnjaka nasječena na ploškice zajedno s čili papričicom, tek da pusti miris, dodati 2 limenke nasjeckanog paradajza, krčkati koju minutu, dodati šaku iskidanih listova bosiljka i listića mažurana s jedne grančice, posoliti i to je to...dodala sam na kraju i fileta tune jer su moji dečki rekli da se neće najesti samo od paradajza :D
komentiraj (8) * ispiši * #
10
nedjelja
lipanj
2012
mađarski palačinkasti gâteau
malo istražujem druge kuhinje ;) koliko mi je poznato u mađarskoj nemam korijene, ali zato imam u njemačkoj, ukrajini, bosni, lici...to je to valjda, možda se i malo turaka umiješalo u ličkim krajevima :D
njemačku i ukrajinsku kuhinju nije teško istraživati, ali ako ima kakvih specifičnih recepata za okolicu tuzle i perušića, možete mi dojaviti ;)
ajmo na recept, nije preslatko ali je jajasto ;)
sastojci za palačinke:
5 jaja, odvojeno žumnajci i bjelanjci
50 g šećera
50 g brašna
175 ml mlijeka
50 g rastopljenog putra, pola u smjesu, pola je za premazivanje tave
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli za snijeg od bjelanjaka
sastojci za punjenje:
3 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
25 g šećera u prahu
1/2 žličice vanilin šećera
naribana korica jednog limuna
115 g mljevenih badema
za premaz:
oko 150 ml kiselog vrhnja
priprema palačinki:
posebno izmiksati snijeg od bjelanjaka, ako imate samoradni mikser, idila, dok on miksa bjelanjke vi ručnim mikserom miksate ostalo ;)
žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko, brašno, otopljeni putar i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka
od te smjese ispeći četiri debele palačinke
na ne prejakoj vatri u tavi promjera kalupa za tortu u koji ćete poslije sve složiti premazanoj otopljenim putrom, vidjet ćete, malo je pipkavo, meni se zadnja raspala :D
priprema punjenja:
postupak s jajima isti kao i kod smjese za palačinke, bjelanjci odvojeno, žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati limunovu koricu, lagano umiješati snijeg od bjelanjaka i na kraju lagano umiješati mljevene bademe
završno slaganje:
u kalup za tortu, najbolje obložen papirom za pečenje, staviti jednu palačinku, premazati trećinom punjenja, i tako još dva puta, zadnju palačinku premazati kiselim vrhnjem i na 200°C peći 20-25 minuta, poslužiti posipano šećerom u prahu
komentiraj (12) * ispiši * #
07
četvrtak
lipanj
2012
fine zdrave krafnoline
svi ste sigurno pogledali hrpu američkih filmova ili serija u kojima se policajci hrane krafnama, krasne, pržene, masne :D e pa ove su malo drugačije
bez glutena, bez ikakvih životinjskih sastojaka, pogodne za vegane, recept sam našla na food networku
sastojci:
1 šalica rižinog brašna
1 šalica sitno mljevenih badema
1 šalica smeđeg šećera
1/2 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
naribana korica 2 limuna ili uzmite suhu limunovu koricu
2/3 šalice sojinog mlijeka
1/4 šalice neutralnog biljnog ulja
sok od 1/2 limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
za glazuru
šalica šećera u prahu i limunov sok
priprema:
uključite pećnicu na 180°C
u većoj posudi promiješajte suhe sastojke
u drugoj posudi izmiješajte vlažne
prelijte vlažne u suhe, dobro promiješajte
ulijevajte u lagano nauljene kalupe za krafne
pecite oko 15 minuta
kad se krafnoline ohlade, umočite ih u glazuru koju ste pripremili miješajući šećer u prahu s par žlica limunovog soka, sok dodajte malo po malo da ne ispadne prerijetka, ostavite da se malo osuši i to je to ;)
komentiraj (10) * ispiši * #
04
ponedjeljak
lipanj
2012
jorkširski pudingići s tunjevinom
brzinski prijedlog za večeru, pogotovo ako vam ostane od ručka umaka s hrenom kojeg ste napravili, po mom sinu, za 30 osoba
za pudingiće nam treba prema jamieu:
4 jaja
ista zapreminska količina mlijeka i brašna - kod mene su 4 jaja bila točno 1 šalica, oko pola žličice soli
jaja i mlijeko zajedno istucite pjenjačom da bude mjehurićasto i umiješajte brašno i sol, ja sam koristila integralno pšenično, vi po želji
pećnicu zagrijte na 220°C, stavite u nju lim za muffine lagano nauljen da se zagrije, u vruće udubine ulijevajte smjesu i pecite oko deset minuta, vidjet ćete kad se ispeku, gledajte u pećnicu, zanimljivije je od tv programa
nadjev sam napravila od dijela umaka i još mi je ostalo viška :D
umak se sastojao od vrhnja, jogurta, hrena, soli, pa bi recimo za ovo punjenje, trebalo otrpilike:
3 žlice vrhnja
2 žlice jogurta
malo naribanog ili hrena iz staklenke
1 limenka tuna fileta
nasjeckani vlasac
papar, sol po potrebi
izdrobiti tunjevinu vilicom, dodati ostale sastojke i sve promiješati
staviti si nadjev na vrući pudingić i smazati
komentiraj (5) * ispiši * #