18

petak

svibanj

2012

vikend, vikend....

nevjerojatno kako se uvijek iznova veselim petku istom jakosti/jačinom...nemam pojma više kako se kaže, otkad postoji hrvatska zaboravila sam hrvatski jezik, ne znam više što je pravilno pravopisno, gramatički...kako se što kaže, a prije sam stalno ispravljala ljude i išla im na živce s time :D

ne znam, možda je krivo i pretjerano čitanje blogova prijašnjih godina, pa mi se sve pomiješalo :P

no uglavnom, što sam htjela zapravo reći više se ne sjećam, i od prijašnjeg izvrsnog pamćenja nije previše ostalo, bit će da su i godine u pitanju, da ne spominjemo sveprisutni stres

i prođe tako tjedan, uz uobičajeno kuća-pos'o - pos'o-kuća, vidjela sam i prvi put u životu cvijet graška kako se pretvara u mahunu u svom malom vrtu na lođi, i mlađi sin završio gimnaziju i nema više roditeljskih u mom životu (je, je, je :D), a i pogodila sam boju farbe za kosu koja izgleda kao moja prirodna boja...nije puno ali čovjeka veseli :D

i da, pročitala sam danas jedan izvrstan post, pa ako još niste, svakako pročitajte....

http://sjediijedi.tportal.hr/inspiracija/194519/Hrvatska-kak-a-je-tak-a-je.html

14

ponedjeljak

svibanj

2012

aromatične ćuftice...

....za znatiželjne fanove :D

treba nam:

1/2 kg mljevene puretine
šnita kruha bez korice, oko 50 g, razlomljena i namočena u malo mlijeka
1 izlupano jaje
žličica soli, odokativna žličica sjemenki komorača (usitniti ih), papar po ukusu

izmiješati dobro sve sastojke i ostaviti smjesu da stoji dok pripremite umak



za umak nam treba:

oko 5 dl pilećeg temeljca - organska pileća kocka posluži svrsi
1 konzerva pelata - 400 g
pasirane rajčice oko 1 dl
sol, papar, šećera po želji ako je prekiselo

stavite navedene sastojke u zdjelu, malo zdrobite pelate, kad lagano zakipi stavite kuhati ćuftice, napravite ih malene, veličine oraha, kuhajte oko 15 minuta

prilog po želji ;)

12

subota

svibanj

2012

jagode se na sreću mogu uzgajati i u tegli



jagode, drugo voće od kojeg ne radim kolače kad im je sezona, pojedem ih svježe, najbolje kad su ukusne i ne trebaju nikakve dodatke u vidu šećera i šlaga, kao što su bile ove

11

petak

svibanj

2012

šteta što se trešnje ne mogu uzgajati u tegli



trešnja, jedna od dvije vrste voća koje ne koristim u kolačima kad im je sezona, žao mi, najdraže su mi svježe :D

10

četvrtak

svibanj

2012

grašak na lođi

nisam baš nikad bila tip od prčkanja po zemlji, dapače, nisam podnosila zemlju/prašinu/pijesak na rukama, skoro bježala od djece koja su me nakon igre u pješčaniku htjela držati za ruku i skoro vikala po cesti, upomoć, napadaju me :D

zadnje dvije godine me odjednom uhvatilo sađenje svega i svačega, sve češće i golim rukama, bez rukavica...nekako mi više ne smeta zemlja na rukama, zapravo djeluje nekako smirujuće to prčkanje po zemlji

a ovo je prvi cvjetić na grašku :)

03

četvrtak

svibanj

2012

čokoladna pita

od zadnjeg posta, ovaj blog je napunio i sedam godina, za nepovjerovati :D, blog se izrodio 30.04.2005.

inače draga nacijo, mislim da se hranite skroz na skroz nezdravo...kad je neki post s kolačem, to se klika k'o da niste normalni, kad je nešto zdravo, a-a

kad već volite nezdravo, evo vam opet kolač :P

sadržaj šećera u receptu je po meni abnormalno prevelik, ja sam ga smanjila ali mi je i dalje preslatko, preporučujem maksimalno 200 g



sastojci:

prhko tijesto koje najviše volite da imate dovoljno za kalup promjera 23 cm

recimo, 250 g brašna, 125 g putra, 75 g šećera u prahu, 1 jaje, malo hladnog mlijeka ako treba, zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka, stavite ga na hladno sat vremena umotano u plastičnu foliju, razvaljajte, prebacite u kalup i opet stavite na hladno

čokoladno punjenje, ne trebam komentare gdje je čokolada kad je unutra kakao, čokolada se radi od kakaa za one koji nisu pročitali sastojke :P

400 g šećera, smanjiti, smanjiti, smanjiti...osim ako niste baklava tip gdje sve pliva u šećeru :D
25 g kakaa
30 g brašna
1 vanilin šećer
55 g putra
4 žumanjka izlupati vilicom
1 tetrapak kondenziranog mlijeka, 312 ml ili uzmite manje masno vrhnje za kuhanje

za premaz

4 bjelanjka
50 g šećera u prahu



priprema

šećer, brašno, kakao i kondenzirano mlijeko stavite u posudu za kuhanje, dobro promiješajte i na laganoj vatri zagrijavajte da se pretvori u kremu, dodajte žumanjke dok nije prevruće i putar, kuhajte dok se putar ne otopi

ulijte u pripremljeni kalup s tijestom, pecite na 170°C 35 - 40 minuta dok se krema ne stisne

u međuvremenu istucite snijeg od bjelanjaka sa šećerom, premažite ispečenu pitu i vratite u pećnicu dok snijeg ne dobije boju



u međuvremenu probajte jesti zdravo, kolači se ne jedu svaki dan :D

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>