Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/strahodletenja

Marketing

mađarski palačinkasti gâteau

malo istražujem druge kuhinje ;) koliko mi je poznato u mađarskoj nemam korijene, ali zato imam u njemačkoj, ukrajini, bosni, lici...to je to valjda, možda se i malo turaka umiješalo u ličkim krajevima :D

njemačku i ukrajinsku kuhinju nije teško istraživati, ali ako ima kakvih specifičnih recepata za okolicu tuzle i perušića, možete mi dojaviti ;)

ajmo na recept, nije preslatko ali je jajasto ;)



sastojci za palačinke:

5 jaja, odvojeno žumnajci i bjelanjci
50 g šećera
50 g brašna
175 ml mlijeka
50 g rastopljenog putra, pola u smjesu, pola je za premazivanje tave
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli za snijeg od bjelanjaka



sastojci za punjenje:

3 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
25 g šećera u prahu
1/2 žličice vanilin šećera
naribana korica jednog limuna
115 g mljevenih badema

za premaz:

oko 150 ml kiselog vrhnja



priprema palačinki:

posebno izmiksati snijeg od bjelanjaka, ako imate samoradni mikser, idila, dok on miksa bjelanjke vi ručnim mikserom miksate ostalo ;)
žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko, brašno, otopljeni putar i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka

od te smjese ispeći četiri debele palačinke

na ne prejakoj vatri u tavi promjera kalupa za tortu u koji ćete poslije sve složiti premazanoj otopljenim putrom, vidjet ćete, malo je pipkavo, meni se zadnja raspala :D



priprema punjenja:

postupak s jajima isti kao i kod smjese za palačinke, bjelanjci odvojeno, žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati limunovu koricu, lagano umiješati snijeg od bjelanjaka i na kraju lagano umiješati mljevene bademe

završno slaganje:

u kalup za tortu, najbolje obložen papirom za pečenje, staviti jednu palačinku, premazati trećinom punjenja, i tako još dva puta, zadnju palačinku premazati kiselim vrhnjem i na 200°C peći 20-25 minuta, poslužiti posipano šećerom u prahu



Post je objavljen 10.06.2012. u 16:00 sati.