malo istražujem druge kuhinje ;) koliko mi je poznato u mađarskoj nemam korijene, ali zato imam u njemačkoj, ukrajini, bosni, lici...to je to valjda, možda se i malo turaka umiješalo u ličkim krajevima :D
njemačku i ukrajinsku kuhinju nije teško istraživati, ali ako ima kakvih specifičnih recepata za okolicu tuzle i perušića, možete mi dojaviti ;)
ajmo na recept, nije preslatko ali je jajasto ;)
sastojci za palačinke:
5 jaja, odvojeno žumnajci i bjelanjci
50 g šećera
50 g brašna
175 ml mlijeka
50 g rastopljenog putra, pola u smjesu, pola je za premazivanje tave
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli za snijeg od bjelanjaka
sastojci za punjenje:
3 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
25 g šećera u prahu
1/2 žličice vanilin šećera
naribana korica jednog limuna
115 g mljevenih badema
za premaz:
oko 150 ml kiselog vrhnja
priprema palačinki:
posebno izmiksati snijeg od bjelanjaka, ako imate samoradni mikser, idila, dok on miksa bjelanjke vi ručnim mikserom miksate ostalo ;)
žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko, brašno, otopljeni putar i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka
od te smjese ispeći četiri debele palačinke
na ne prejakoj vatri u tavi promjera kalupa za tortu u koji ćete poslije sve složiti premazanoj otopljenim putrom, vidjet ćete, malo je pipkavo, meni se zadnja raspala :D
priprema punjenja:
postupak s jajima isti kao i kod smjese za palačinke, bjelanjci odvojeno, žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati limunovu koricu, lagano umiješati snijeg od bjelanjaka i na kraju lagano umiješati mljevene bademe
završno slaganje:
u kalup za tortu, najbolje obložen papirom za pečenje, staviti jednu palačinku, premazati trećinom punjenja, i tako još dva puta, zadnju palačinku premazati kiselim vrhnjem i na 200°C peći 20-25 minuta, poslužiti posipano šećerom u prahu
Post je objavljen 10.06.2012. u 16:00 sati.