Pravilo bloga
Ne dozvoljavam vrijeđanje
ni mene ni drugih osoba.
Takve komentare brišem.
Let lastavica
29.04.2021., četvrtak
Čokoladni put
Priča o čokoladi počinje u prašumama Srednje Amerike,
gdje raste kakaovac. Plodovi su dugački 15-30 cm i puni
su sjemenki (20-60) koje su u drevna vremena služile i
kao valuta.
Sjemenke se usitnjavaju i u avanu
Kakao je bio suštinski deo života drevnih Maja i Acteka.
Prije više od 1500 godina p.n.e. pripadnici drevnih civilizacija
su ne samo konzumirali kakao s vodom, medom, mlijekom,
čilijem - nego su i svoja božanstva povezivali sa ovom biljkom.
Kamen metate se koristio za usitnjavanje sjemenki. Vrlo
su tvrde i gorkastog ukusa.
Montezuma II, posljednji actečki vladar je Kortezu
ponudio napitak od kakaoa i time bio zaslužan što
je Europa saznala za ovaj napitak.
Gorak napitak zaslađivao se šećerom. Ana od Austrije,
kćer kralja Filipa III, zaslužna je za širenje kakaoa u
Europi. Udajom za Lupa XIII uvela je ovu slasticu na
francuski dvor.
Zrna kakaovca se vade iz slatke pulpe posebnim postupkom,
suše, pa peku i melanžiraju. Smjesa se dugo miješa. Crna
čokolada mora da ima bar 70% kakaoa, mliječnoj se dodaje
mlijeko u prahu i šećer, bijela se pravi od kakao maslaca,
a rubi (crvenkasta čokolada) je još tajne recepture.
Tajna pravljenja recepata se širila ka Belgiji i Engleskoj.
Belgijska čokolada se i danas smatra najvećim užitkom.
Austrijska škola je iznjedrila prvi kolač od čokolade, najpoznatiji
čokoladni kolač svih vremena, Sacher tortu. Izmislio ga je
16-godišnji šegrt Franz Sacher kada je društvu princa von
Metternicha zatrebala slastica, a glavni kuhar se razbolio.
Na ovoj ploči od čokolade upisnao je nekoliko kompozicija.
Odslušate ih na gramofonu i pojedete- ploču!
Ako nema struje, na bicikl pogon melje se kakaovac!
Čuvena "Olga" obilježila je povijest čokolade u Srbiji. Smislio je
Konstantin Šonda koji je 1902.godine otvorio prvu proizvodnju
čokolade, kakaoa i keksa u Beogradu.
U Zagrebu se od 1911. godine čokolada proizvodila u fabrici
Union (danas Josip Kraš) a od 1922. u Ljubljani (Gorenjka).
Prva industrijska čokolada pod imenom "Roda" proizvodila
se u Srbiji od 1924. u fabrici u Zemunu.
Od 1938. "Roda "proizvodi pjenasti dezert poznat kao
čoko-banana. Fabrika 1946.godine mijenja ime u "Nada Štark"
pa se spaja sa fabrikom keksa "Soko" i postaje "Soko Štark".
Cipelice su za jelo, da ne vjerujete!
Na kraju povijesne šetnje sami pravimo svoju čokoladu.
U kalup sipamo čokoladnu smjesu, dodajemo joj priloge
po želji, ohladimo i kući nosimo jedinstvenu svoju prvu čokoladu.
Za ovaj put nam trebaju patikice? Uzmimo one od
čokolade pa dođimo ponovo.
"Let lastavice –
slijedi tok rijeke
kao da pliva." ...
Saimaro
Opis bloga, najkraće: BITI ILI NE
BITI. Zašto netko piše, ako ne da
bi sastavio sve svoje dijelove?
Od trenutka kad krenemo u školu
ili crkvu, obrazovanje nas kida na
dijelove, uči nas da rastavljamo
dušu od tijela i razum od srca.
Mora bit da su ribari sa Kolumbijske
obale učeni doktori etike i morala
jer su izmislili riječ sentipensante,
osjećati-misliti, da bi definirali jezik
koji govori istinu.
Eduardo Galeano (misao pronašla pedeset+)
Sviđa mi se koncept bloga. Šalješ misli
kao sjeme koje odnosi vjetar. Postoji
mogućnost da se sjeme primi i nikne
negdje, a da ti to i ne znaš. Da ga
netko nastavi njegovati bez da zna
tko ga je poslao. Ostavlja mogućnost
da ostaneš nepoznat i nepoznatom
otvoriš vrata za milijun potencijalnih
mogućnosti koje leže u svakom sjemenu.
(pedeset plus)
Cilj mi je biti Čovjek.
I tražim samo
Respect
I jednog dana, kada me ne bude, neka
iza mene ostane (između ostalog) bar
moja Pisana Riječ.
(White lilith)
Putovodoljubni gastronaut
(milord55)
Vrata prvenstveno služe
da prostor zatvore. Ona su
ulaz u njega. Uglavnom su
zatvorena. Otvaraju se
milom ili silom.
Internetske stranice zovu se
portali (portal: glavni ulaz
na pročelju dvora, palače,
crkve ili veće građevine,
izrazito likovno obrađen
(skulpturama i reljefima)
Tvoj blog je portal u tvoj
bogati svijet. Ulaz. (Potok)
Nije li to smisao
putovanja
- da težimo
postati bar malo
bolji ljudi koji će
dobro što ga
u nekom času
drže na dlanu
dijeliti s drugima
oko sebe? (j.)
Dok je mora biće i plime,
dok je plime biće i ljubavi
dok je ljubavi mora biti i oseke.. (mecabg)
Sad znam.
Ti si kao Dunav.
Stvorena da teče...
(sewen)
Prava si čuvarica od zaborava... (sewen)
Kada lasta
u svoj foto virne
slikama nas
sve u srca dirne (semper contra)
Ljepota se zrcali u očima promatrača
i pamti srcem... (Dinaja)
Gde je ljepo u svim pogledima, tamo "leti" lastavica:)) (modrina neba)
Postoje lijepa mjesta na svijetu.
Jedno je ljepše i posebnije od svih.
O njemu pričamo srcem,
njega slikamo dušom.
Rodno mjesto.
Svaki tvoj zapis je lijep,
ali ovaj se zove
pripadnost i ljubav.
(Razmišljanja jedne žene)
Ne valja bez riječi.
Ne valja sa puno riječi.
Prava mjera je kad si
jasan sam sebi.
I kad se odražavaš u toplini
očiju drugih. To je onda, valjda,
prava mjera riječi
(morska iz dubina)
Svaka žena i muškarac
su unikati, a mi se
uglavnom ponašamo
isto prema svima,
tj. ponavljamo greške.
(Gogoo)
Drago nam je da si uzivala
i hvala ti na lijepim fotkama. (posljednji komentar GMD)
mail:
ankas33@yahoo.com
Počasni komentatori bloga: gogoo i Vladkrvoglad,
koji uvijek dodaju neke korisne
informacije mojim postovima.