MALI SUNCOKRET

04.10.2016., utorak

... ala Stevo Karapandža


Sjedeći na terasi odabranog restorana u Opatiji, čini mi se finijeg, ne malo me iznenadilo ime jednog od jela: Piletina u curry umaku ala Stevo Karapandža.
Iako nisam veliki ljubitelj kari okusa, jelo sam naručila iz sentimentalnih razloga i prilike da se prisjetim čovjeka kojeg sam nepravedno gotovo zaboravila. A i njegovu knjigu „Moji najdraži recepti“ koju mi je poklonila majka u prvim godinama moga braka sam totalno smetnula s uma. Često i dugo sam ju koristila, zapravo čitala i kuhala po ispisanim uputama. Bilo je tu jela od naših tradicionalnih i tad modernih do internacionalnih specijaliteta. Uz mnoštvo recepata, na kraju knjige su stajale upute o tom kako postaviti stol, koji pribor za jelo koristiti i koje piće poslužiti uz određena jela. Pravi mali udžbenik kulinarstva koji nam je stvorio jedan opatijski đak i veliki zagrebački kuhar, Stevo Karapandža.


Kako je gospodin Karapandža bio i jedan od prvih naših tv kuhara, ponekad bih s notesom u ruci čekala i emisiju „Male tajne velikih majstora kuhinje“ i učila.

Bila su to lijepa vremena i ne samo zato što su prošla, vrijedi ih se sjetiti.



A moje opatijsko jelo je bilo malo drugačije od ovog iz video priloga. Kako ga nisam uslikala, pokušat ću ga opisati: na obruču velikog tanjura formiran je vijenac od bijele riže ukrašen kriškama jabuke i kivija, a u sredini su se smjestili sitni komadići pilećeg filea u bogatom žućkasto smeđem gustom umaku. Jednostavno, obilno, ukusno, mirisno i lijepo za oko.

Usput, djevojka koja me posluživala s osmijehom mi je rekla: „Uh, rastu mi zazubice“. Netipično, ali simpatično, kao poseban opatijski začin toj toploj prvolistopadskoj noći.


- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2016 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (1)
Rujan 2019 (3)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (2)
Travanj 2019 (1)
Ožujak 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (2)
Listopad 2018 (8)
Rujan 2018 (1)
Kolovoz 2018 (1)
Srpanj 2018 (1)
Lipanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (2)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (2)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (5)
Siječanj 2017 (5)
Prosinac 2016 (6)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (5)
Rujan 2016 (4)
Kolovoz 2016 (4)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (6)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (6)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (8)
Listopad 2015 (5)
Rujan 2015 (8)
Kolovoz 2015 (7)

Opis bloga