MALI SUNCOKRET

10.07.2015., petak

Cigar burek



Žao mi je što nisam popisala sva jela koja Orhan Pamuk spominje ili im posvećuje mnoge stranice u svojim djelima. Bio bi to poseban jelovnik i vodič kroz kuhinju njegovih junaka. Ne moram reći koliko puta su mi rasle zazubice na njegov izbor i opis jela, a za neka od njih sam i recepte zabilježila.

U ovih nekoliko vrelih dana u kojima sam „progutala“ 600 stranica romana „Čudan osjećaj u meni“, svako malo sam se „gušila“ u sočnom pilavu sa piletinom, i sve to zamišljajući zalijevala bozom, koju bih, čini mi se, i sama odsad mogla praviti.

Neki od meni bliskih čitatelja, „žale“ se ponekad na Pamuka, kako im je On preopširan i pre-detaljan. Naravno, ne uvjeravam ih u suprotno, nego se suprotstavljam uvijek istim riječima:

Meni ga je uvijek malo (osim u onom jednom, već opričanom slučaju), i uvijek bih ga: Još.

I potkrjepljujući tu izjavu u nedavnim razgovorima o zadnjem romanu, zezajući se, negodovala sam što me pisac ostavio bez detalja o jednom jelu. Zagolicao mi je nepce samo spominjući, i to samo jednom prilikom u tolikoj priči, tzv. cigar burek. Ostavio me jadnu sa slutnjom okusa i mirisa jela, i prepustio na milost Googleu. I napuštajući knjigu i njezin mir, morala sam guglati i narušiti i svoj mir, do kojeg me taj Čovjek uvijek dovede.

Pronašla sam da se cigar burek pravi od mješavine jaja i zrnatog sira, ili poprženog mesa, s čim oblažemo manje kore trokutastog oblika i motamo ih u obliku cigare i pržimo u tavi do rumeni i hrskavosti.

Na prvi pogled me obradovala jednostavnost jela, ali sam ubrzo skužila (za mene) nepremostivu zamku koja se skrila u trajanju njegove pripreme. Naime, po receptu, od našeg standardnog pakiranja kora (500g ili 10 jufki), koje se prvo polove po širini, a polovice po jednoj dijagonali, dobije se četrdeset listova-trokuta za oblaganje smjesom, rolanje i prženje.
Nisam od tih koji potroše toliko vremena za spravljanje jednog jela, i ne volim duga stajanja uz šporet. A da ga svedem na pola mjere i posla, nema rašta, jer znam koliko bi se nečeg takvog u mojoj kući moglo pojesti, i poželjeti: Još.

I nekako mi se zasad čini lakšim povratak Pamukovom djelu i spravljanje „književnog jelovnika“, nego cigar bureka. Neću obećati, ali ako bude zdravlja i bloga, možda to i napravim.

P. S.
Sad bi se moje „bolje ja“ pobunilo i opomenulo me, kako to da mi svakodnevno motanje cigareta i nije neka tlaka, ali srećom, komentari nisu dozvoljeni.


p. p. s.
Evo sličice s neta, a evo i pjesme koja me od nedavno veseli.







- 23:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< srpanj, 2015 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Travanj 2019 (1)
Ožujak 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (2)
Listopad 2018 (8)
Rujan 2018 (1)
Kolovoz 2018 (1)
Srpanj 2018 (1)
Lipanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (2)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (2)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (5)
Siječanj 2017 (5)
Prosinac 2016 (6)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (5)
Rujan 2016 (4)
Kolovoz 2016 (4)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (6)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (6)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (8)
Listopad 2015 (5)
Rujan 2015 (8)
Kolovoz 2015 (7)
Srpanj 2015 (11)
Lipanj 2015 (11)
Svibanj 2015 (12)
Travanj 2015 (9)
Ožujak 2015 (8)
Veljača 2015 (8)

Opis bloga