ponedjeljak, 31.08.2015.
utopiti tugu u sendviču
Rastužena spoznajom i ponašanjem koje ničim nisam zaslužila,
poželjela sam zagristi nešto konkretno.
Sendvič,
s lepinjom od zobenih mekinja, svežeg sira i jaja, mrvicom pecilnog praška i mrvicom soli.
I, da ni tebe nisam imala u ovom danu, ne znam kako bih.
Tebe, da, tebe ! Znaš dobro da tebi govorim !
- 19:45 - Reci nešto (25) - Print - #
subota, 29.08.2015.
kolač od dva sastojka
Ovo je prvi kolač koji jedem nakon dva mjeseca.
Prvo nešto slatko, iako to nije.
Prvo nešto čokoladasto, a to zbilja jest.
Napravila sam ga više iz znatiželje ( dva sastojka, helouuuuu ), nego zato što sam se zaželjela okusa čokolade.
Eto, to je sve:
- tri jaja
- tamna čokolada
( Još sam dodala žlicu kokosovog ulja i jednu zgnječenu tableticu stevije.)
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka.
Umutiti snijeg.
Otopiti čokoladu na žlici kokosovog ulja.
Dodati čokoladu u žutanjke i sve lagano umiješati u bjelanjke.
Uliti u kalupić i staviti peći.
Vrijeme pečenja provesti u naučenoj pozi.
Pečenog izvadite iz pećnice
i konzumirajte !
Čokoladast je, pjenast je, ukusan je.
Brzo se priprema i spada u hranu koja mi je dozvoljena.
Meni dovoljno !
Recept preuzet sa stranice: gazdarica.com
- 19:13 - Reci nešto (19) - Print - #
srijeda, 26.08.2015.
Random mi ne priznaje ovo srce !
Ono, gunđa ... te kakvo ti je to srce, te to je slovo V, te slovo L ... te štatigajaznam sve nešto !
Ma nemoj !?
Postali smo izbirljivi nešto, a ???
Inače, još uvijek se zdravo hranim.
Koliko mogu, jel ...
I živim punim plućima.
Dobro, onim što mi je od pluća ostalo, al jasno vam je što sam htjela reći, ne ?
- 09:56 - Reci nešto (33) - Print - #
petak, 21.08.2015.
miš - maš misli, mirisa i okusa
I tako ... dok ispijam svoju kokosovu kavicu iz male plastične bočice ( malo reklame nije na odmet, zar ne Plastik ? ), čitam "I ja imam post", pa između priča, podignem pogled,
sve u nekom miru i tišini, osluškujem samo šum valova,
i vidim savršenstvo mora i stijena,
pa mi misli odlutaju do jedne priče koju slušam zadnjih dana i pitam se, kako neke jako loše odluke mogu utjecati na živote svih ljudi oko nas, a to ne vidimo ili ne želimo vidjeti zasljepljeni trenutnim osjećajima ...
No, kako znamo da je čovjek zadovoljniji punog želuca, eto vam jednog brzog receptića koji će vam sigurno zadovoljiti nepce, a i ona druga osjetila.
Smutite:
2 jaja
naribanog edamera ili nekog drugog sira
1 žlicu svježeg sira
pršut, šunku ili suhu vratinu sitno isjeckanu
origano, papar ( sol vam ne treba )
U to dodajte naribanu tikvicu,
pa sve smiješajte zajedno.
Napunite kalupiće za muffine
i ispecite !
Eto, punog želuca svijet izgleda ružičastiji !
p.s. Nemam pojma kako mi je Bambo upao u recept. On s tim nema veze, njega se ne dira dok spava, a meni se nije dalo ponovno ulogiravati u editor da maknem fotku. Osim toga, pogled na njega odaje pravu sliku zadovoljstva nakon što konzumirate nešto ovako fino.
- 12:10 - Reci nešto (22) - Print - #
subota, 15.08.2015.
a sad ozbiljno ... fiiiiini kruh
Sve pomiješati
dodati jaja i vodu i zamijesiti.
Staviti u pleh ili kalup za pečenje. Peći na 180 - 190 na papiru za pečenje.
Vrijeme pečenja ovisi o debljini kruha.
Ja sam ga pekla cca 35-40 minuta.
Izvrstan sa svim mogućim namazima koje možete smisliti.
Recept preuzet sa stranice: gazdarica.com Oznake: LCHF
- 20:25 - Reci nešto (15) - Print - #
petak, 14.08.2015.
ove godine se nosi natural look
- 15:22 - Reci nešto (30) - Print - #
srijeda, 12.08.2015.
hamburger
Trebaju vam dvije smjese.
Prva:
- naribana tikvica,
- dva jaja
- dvije žlice abc sira
- malo zobenih mekinja
- sol. papar, začini po želji
Druga:
- mljeveno meso,
- jaje
- mljeveni sezam
- sol, papar, začini po želji
Pa ispečete polpete od obje smjese i slažete:
Polpeta od tikvica,
rajčica,
polpeta od mesa,
rajčica
i na kraju polpeta od tikvica.
Ubila sam se dok sam ovo pojela !
Recept preuzet sa fb stranice lchf sljedbenika. Oznake: LCHF
- 16:15 - Reci nešto (15) - Print - #
ponedjeljak, 10.08.2015.
musaka od patlidžana i tikvica
To nije sve što sam trebala. Zaboravila sam poslikati sastojke za preljev, al eto, u žaru "borbe" ...
Patlidžane narezati, posoliti i pustiti da otpuste vodu i gorčinu.
Narezati tikvice i papriku.
Sve to ispeći na malo maslinovog ulja u grill tavi.
U međuvremenu, dok se sve to peče, izdinstajte luk i na njega ubacite mljeveno meso i malo salse. Dinstajte dok meso ne bude gotovo i začinite po želji.
I onda slažite: red patlidžana i tikvica,
pa red mesa, dok ne potrošite sve sastojke.
Za preljev sam umutila:
3 jaja
parmezan, kiselo vrhnje i malo vrhnja za kuhanje.
Sve sam prelila preko musake i stavila peći.
Budući su svi sastojci prije termički obrađeni, pekla sam vrlo kratko. Tek toliko da se zapeku jaja i vrhnje.
Kao što možete vidjeti, pećnica mi ne peče ravnomjerno, ali to nije umanjilo doživljaj.
Uspjela sam sačuvati tek komadić za sljedeći dan za ručak.
Za sve mi je trebalo oko sat vremena, možda nešto manje.
dobar vam tek Oznake: LCHF
- 19:59 - Reci nešto (18) - Print - #
nedjelja, 09.08.2015.
morska zvijezda
- 15:22 - Reci nešto (11) - Print - #
subota, 08.08.2015.
namaz od patlidžana
Mama me jutros iznenadila izvrsnim namazom od patlidžana.
Svi sastojci su odokativni.
Ravnajte se prema okusu, pa dodajte što vam se čini da treba.
Patlidžan oguliti, narezati na ploške i posoliti da pusti vodu i gorčinu.
Ostaviti ih tako cca pola sata, pa vodom isprati sol, iscijediti ih i posušiti papirnatim ručnicima.
Peći na malo maslinova ulja na grill tavi, pa u blender ubaciti još:
1 tvrdo kuhano jaje ( jedan patlidžan - jedno jaje )
šaku oraha
maslac
peršin, češnjak
žličicu senfa
žličicu tartar umaka ( može i majoneze )
limunov sok
sol, papar
Namaz izvrsno paše s krekerima iz prethodnog posta. Isprobano !
Oznake: LCHF
- 20:28 - Reci nešto (9) - Print - #
četvrtak, 06.08.2015.
krekeri
Istini za volju, ne znam jesu li fini krckavi kad se ohlade, jer to stanje nismo uspjeli dočekati. Doza je prilično mala, cca 11 - 12 krekera, pa preporučam odmah dozu poduplati.
Ukupno vrijeme za izradu, bez pečenja je ... 5 minuta ? Ma ne ! Previše sam rekla !
Koliko dugo se peku, ne znam točno, možda 15-tak minuta, ali jednostavno zavirite u pećnicu i kad vidite da su požutjeli, gotovi su.
Recept sam pronašla na netu i stvarno je predobar !
Sve stavite u zdjelu i izmiješajte.
Malene hrpice stavljajte na papir za pečenje, Pritisnite svaku hrpicu dnom čaše, koju ste nauljili maslinovim uljem, da vam dođu što tanji i stavite peći.
Za večeru je dovoljna jedna pečena paprika i dva krekera s namazom od tune.
Za namaz trebate tunu iz konzerve, ABC sir, malo senfa, papar, sol, malo maslinovog ulja, češnjak ako volite.
Sve izmješajte vilicom i stavar je spremna !
Recept preuzet sa stranice: gazdarica.com
- 19:16 - Reci nešto (22) - Print - #
srijeda, 05.08.2015.
intermezzo
- 18:03 - Reci nešto (18) - Print - #
ponedjeljak, 03.08.2015.
pizza bez brašna
Zadnjih dana nakuhavam, isprobavam, meljem, muljam, miješam, sitnim, drobim i svašta nešto tome slično, a sve ne bih li pronašla zamjene za hranu koju jako volim, a koju ovim načinom prehrane ne smijem jesti.
Sa slasticama ću još pričekati, ali slanim jelima, tipa pizze, kojoj mi je jako teško odoljeti, moram naći zamjenu.
Jučer jesam i jako sam zadovoljna.
Ispala je veličine normalne pizze, podjeljena na četvrtine, meni dovoljna za tri obroka, jer ne mogu puno pojesti. Jako je zasitna, i što je najvažnije, fina.
Čak, jako fina.
Kako sam sad u proteinskoj fazi, brašno ne dolazi u obzir, a svi ostali sastojci su prihvatljivi. Mislim, oni koji ionako idu u pizzu.
Dakle, bademi ... samljeveni u brašno u mlincu za kavu.
U 2,5 dcl bademovog brašna dodati dva jaja, malo soli, sode bikarbone, bosiljka, malo maslinovog ulja.
Sve umijesiti i istresti na papir za pečenje.
Prekriti drugim papirom i razvaljati.
Odvojiti gornji papir ( lako se odvaja ) i staviti peći na 190, cca 20-tak minuta.
E, sad slijedi najslađi dio ... smišljanje nadjeva.
Nareckala sam pancete, pršuta, malo šunke i naribala sira.
I, naravno, salsa. Domaća. Mamina.
Na pečeno tijesto stavila sam nadjev,
i zapekla dok se sir nije rastopio.
Prezadovoljna !
Recept preuzet sa stranice: gazdarica.com
- 07:40 - Reci nešto (18) - Print - #
|