27

utorak

rujan

2022

Plastika - da ili ne?

O ukusima se ne raspravlja. To je općepoznata činjenica. Kako da mene, ko okorjelu obožavateljicu Erica Claptona, neko krene ubjeđivat da pod hitno zaokrenem na slušanje Jelene Karleuše? Veća je šansa da dobijem na eurodžekpotu nego da zaokrenem.

Ista je stvar i sa poimanjem ljepote. Legenda kaže da su nekoć živjele žene koje nisu fotke propuštale kroz deset filtera prije objavljivanja. Bile su takve kakvim ih je priroda stvorila i – nećete vjerovat – bile su pojam ljepote. Jedna od njih je slavna Brigitte Bardot, koja sutra slavi rođendan ( nećemo reć koji, dame se ne pita za godine ). Znači Brižitka bi stala pred kameru i to je bilo to, bez dorade, bez puno filozofije i bez noža. Pritom ne mislim na nož za rezat meso, mislim na kojekakve estetske zahvate za kojima posežu današnje instagramuše, posvuduše i forvarduše. Brižitki nož nit je trebo, nit ju je zanimalo da po njoj čeprkaju plastičari. Znala je kako izgleda, znala je da je kamera voli i to je bilo sasvim dovoljno da postane boginjom svoga vremena. Čak i najjače naflajbana izgledala je nenaflajbano.

Današnje samoprozvane boginje imaju puno više problema. Daj povećaj usta, dodaj još silikona u cicke, zategni ovo, rastegni ono. Više su pod narkozom nego budne jebote. Pa kad su budne brže se naflajbaj i fotkaj, pa još sve kroz filtere propusti, pa brže objavljuj dok te opet nije uspavalo za pridodat još malo silikona po strateškim mjestima. I za par godina eto te ko silikonski robokap, sve zategnuto do pred prsnuće i umjetno da ne može bit umjetnije. Boga pitaj kakav je osjećaj bit sva plastična. Ono, šta god dirneš nekakvi je plastičar utrpenjo u tebe, jer je to ko normalno tako izgledat.

I sad slijedi pitanje svih pitanja - čemu uopće stvorit od sebe glomaznu Barbiku? Osim naravno da te prati vojska obožavatelja na društvenim mrežama i da okreneš neke pare od te puste plastike? Usporedit prirodnu ljepotu sa plastičnjavom je nemoguće, ako zbog ničeg drugog onda zato šta je plastika neprobavljiva i nerazgradiva. I nikad ne znaš hoće se nešta rašerafit il otpast. Ne znam za vas, al ja biram Brigitte koja je od plastike možda koristila jedino najlonkesu za u dućan.

( fotke – Brigitte na Pinterestu i Karleuša u Kuriru u punom sjaju, pa vi birajte )




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.