17

subota

rujan

2022

Treba slijediti snove

Riley B. King jedan je od onih ljudi koji te svojom životnom pričom ponukaju da se zapitaš koliko vrijedi vjerovati u svoje snove.

Rođen 16. rujna 1925. u delti Mississippija, u obitelji berača pamuka, i sam je brao pamuk za bijednih 15 centi po satu. Slušajući onaj čisti, nepatvoreni blues koji je nastajao u delti, istkan od ljudske muke i patnje, sanjao je o tome da postane veliki glazbenik.
Majka mu je umrla kada je imao samo devet godina. U jednom je intervjuu izjavio kako bi dao sve novce koje je zaradio za samo jednu majčinu fotografiju. Odrastao je u vrijeme kada je fotografija bila luksuz za berače pamuka, i sliku majke mogao je nositi tek u sjećanjima.
Prvu gitaru nabavio je sa 12 godina i sam je učio svirati. Svirajući na ulicama Indianole počeo je zarađivati dvostruko više nego berući pamuk. Ostalo je povijest; od siromašnog dječaka koji je brao pamuk da preživi postao je kralj bluesa, jedan od najvećih gitarista koji su hodali zemljom.
Ne morate voljeti blues da biste shvatili kako je BB King uspio jer je vjerovao u svoje snove. I dosegao ih je, možda čak i više nego što je i sam vjerovao. Baš kao što je jednom izjavio, njegovi su prsti bili produžetak njegove duše, i to je naprosto dotaklo svijet koji ga je okruživao. Svojom je izvedbom bluesa grlio duše drugih ljudi. Rijetki to mogu.

Zato ne odustajte od svojih snova, koliko god vam se činili nedohvatljivi ili suludi. Tko zna čime sve vi možete dotaknuti svijet oko sebe.
Budite poput djeteta delte Mississippija koje je dosegnulo zvijezde svojom glazbom.

( fotka – BB King i Eric Clapton, naslovnica albuma „Riding with the King“ )


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.