16

petak

rujan

2022

Slivna vodo, tako ti mladine...

Misterij svrhe plaćanja slivnih voda mogli bi ubrojit u paranormalne pojave, ko recimo susrete sa božemesačuvaj vampirima il vanzemaljcima.

Jer slivne vode se uredno naplaćuju, šta da radiš kad uplatnice stižu a nisi pernat ko ovi šta imaju šparne dede maslinare pa da platiš na hrpi kad dođe opomena pred tužbu. I sve je dobro, i sve je za pet dok se ne slikači sa neba sto litara kiše po metru kvadratnom. Jer kad se slikači...to šahte izbijaju vrutke, to šiba voda na sve strane. Ja recimo u tim situacijama uvijek izlazim prvo leđima iz dvorišta, ako naleti neki divljak s autom u lokvetinu bolje da mi baci ajnšpric po leđima nego po prednjoj strani. Dalje kroz ulicu ima pred par kuća omanje jezero, sve ti dođe da metneš kariranu dekicu i praviš se da si na pikniku recimo na Bledu. Samo sad imamo i novu regulaciju prometa pa Brezjem nammlave kamioni, autobusi, nema šta ne mlavi, i nije baš apetitlih da ti kamion pun klada sjebe dekicu i sendvićke.

Jutros sve pliva, srećom imam marte pa gazim kroz vodu bez bojazni da ću smočit noge. Kišobran malo nad glavom, malo pred sebe ako je baš velika lokva da te ne zalije neki Šumaher. Park pun vode, ma sve puno vode. Točno bi trebalo imat peraje na nogama. Na busnoj kod suda ne da je lokva, nego Marijanska brazda na cesti.
Pa to sve gledaš i naglo ti se budi spoznaja - pa mi slivne vode plaćamo da nam se sva ta pusta kišurina sljeva u dvorišta i da nam ulicama teku Nijagarini slapovi kad baš jako pada, da zašto bi ih drugo plaćali. Jedino šta kad dođe do takvih šokovitih situacija niko ne zna ko je odgovoran i ko bi trebo vodit brigu o tome da se čiste odvodni kanali i takve gluposti. Svi upiru prstom u nekog drugog i daju izjave tipa – mi s tim nemamo ništa, nije u našoj ingerenciji. Ko da smo mi obični građani retardirani pa mislimo da se ingerencija jede sa kobasicama umjesto senfa.

Al zato su Hrvatske vode izdale upozorenje da Gorskom kotaru prijeti totalni potop – ceste su poplavljene, ljudima u kuće ulazi voda, vodostaj Kupe raste neslućenom brzinom. Kad ta bujica dolamazdra do nas...a najavljuju i za noćas i za sutra još vodurine sa nebesa. Biće dobro ako nasip izdrži.
Pa hvala im šta su nam još dodatno otvorili oči. Nije za ovo plivanje nimalo krivo neodržavanje odvodnih kanala i svega ostalog – kriv je Gorski kotar jer nemre stavit pod kontrolu Kupu koja se usuđuje rast od to nešta kišice šta je palo.

Ajme kakvi su to divni ljudi, još jedino da nam pojasne ko treba rješavat slivne i oborinske vode.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.