03

četvrtak

ožujak

2022

Jodna situacija

Jeste i vi primijetili da mi svako malo, iz kojekakvih razloga, imamo nalete tjeskobe pa se onda nakupuje andrlja za par godina trošenja?

Ajde se sjetite početaka pandemije. Pa to je bila luda kuća po dućanima, neki su nakupovali zalihe germe, guzobrisa, šećera, brašna, ma svega za barem pet godina. Pa onih pitanja po tim kuvarskim grupama - imam malo viška germe, jel se može germa stavit u kištru? ( Čuj malo, ima sedam kila germe al kud će to napisat pa onda pita ko da je greškom kupila par kocki pa eto da ne propadne ). Pa je svi popljuju u komentarima - sram te bilo, još ideš pitat jel se može stavit u kištru, da si kupila malo viška ne bi ti zauzelo pola mjesta u rođenoj kištri, pa sad materi nosiš meso u kištru jer treba imat pola praseta i juneću četvrt, plus devedeset pilića, jebiga slabo se jedu čušpajzi. Kad god sam znala doć u neki veći dućan - tukež da paničari natrpaju troja kolica, da se ima puna špajza plus zalihe konzervi i brašna u šlafcimeru u ormaru.

Sad nema potrebe za tom vrstom panike, šta će ti zalihe hrane ako neko kihne pa slučajno pritisne onaj crveni gumb? Džabe brašno i konzerve, ne štite od zračenja. Al zato je nastala pomama za jodom. Džabe struka upozorava - nemojte lokat jod, možete si više naštetit nego koristit. Šta zna struka šta su naleti tjeskobe kod čovjeka koji trenutno ima u kući tristo paketa guzobrisa, a čuo je da je jod koristan kod zračenja. Pa je panika oko joda.
Nemojte se sekirat, ko boga vas molim. Znači ako spadate u grupu onih koji nisu nabavili jod da bi se spasili, saću vas ja momentalno prosvijetlit. Joda ima i u hrani. i to u bakalaru, lososu, konzerviranoj tuni, kravljem mlijeku, jogurtu, jajima, mesu, brokuli, karfiolu, češnjaku, grahu, bananama, ananasu, brusnicama. Maznite jedan jogurt i dva jaja i pojeli ste dnevnu potrebu joda.

Priznajte da vam je sad lakše. Barem znate kako se dočepat joda u hrani, kad su već planule tablete.
To šta su nam atomska skloništa u banani il ih uopće nemamo a sad se ne stignu kopat puno je manji problem. Jod je bitan, ljudi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.