01

srijeda

prosinac

2021

Harašo praznovjerja

Mi smo poprilično praznovjerni, al šta su Rusi praznovjerni...da ne povjeruješ. Čak imamo nekih zajedničkih stvari koje se al nikako ne smiju napravit.

Recimo, poklanja se buket samo sa neparnim brojem cvjetova. Pa to se zna da parni broj ide samo za na groblje, i treba bit vrlo oprezan kad se nosi cvijeće ispaćenoj punici il svekrvi, da se ne bi krivo protumačilo otkud deset ruža il ivančica u buketu. Zato dobro brojit ako sami slažete buket, da ne bi bilo nismo znali.
Ako kreneš od kuće pa vidiš da si nešta zaboravio, ne se vraćat ni za živu glavu jer je to loš znak. E sad, ako je recimo novčanik u pitanju moraš se vratit, kud ćeš bez dokumenata i love? Pa su Rusi smislili rješenje – ako se baš moraš vratit doma, kad izlaziš ponovo iz kuće obavezno se pogledaj u špigl. To ko smanjuje opasnost. Već se vidim kako letam ko muva bez glave dok nađem novčanik, pa letam u kupaonu pogledat se u špigl. Pa kad sam se već vratila, idem provjerit jel sve pogašeno – pegla, peć i te stvari, pa opet pred špigl. Muving samo takav.
Nema kod Rusa pozdravljanja preko kućnog praga, vjeruju da i to donosi nesreću. Znači nizamajkubožju ne pozvonit pa kad vam otvore gurat ruku da se rukujete preko praga; tek kad uđete u kuću onda želje, čestitke i pozdravi, nikako prije, jer ne piše koji ritual bi kućedomaćin mogo izvest da poništi štetu koju ste nanijeli surlajuć da se rukujete.
Ne im kupovat na poklon oštre predmete, škare il noževe, jer to znači da ćete se posvađat. Isto tako, ne poklanja se prazan novčanik; ako si ga već kupio za poklon onda trebaš stavit i nešta love unutra. Znači oštro i vezano za lovu zaboravite ko poklon, bolje litru votke.
Ako dođete na neki ručak il večeru, morate sjest među ljude koji se zovu ko vi. Ja bi u Rusiji ostala gladna, sudeć po imenu. A ako nekom dohvaćate sol, ne je prosut ni pod kojim okolnostima jer i to znači svađu. Ako vam baš ispadne solenka, onda jurišno zahvatite prstohvat soli i bacite preko lijevog ramena jer će to spasit situaciju oko svađe.
Nemojte jest sa noža jer Rusi vjeruju da ćete postat zli. Ja bi prije pomislila da se od jedenja s noža može krvno stradat, sjebeš jezik i gubicu jer ne znaš koristit vilicu.
I najbolje za kraj – na stolu ne smije bit praznih flaša. Znači čim isprazniš flašu – trpaj kud znaš, pod stol il stolac, samo da nije na stolu. To bi moglo postat i zanimljivo ako je društvo sklono konzumaciji, za dva tri sata flaša po podu ko da ih nosiš vratit u Lidl. Pa ti ševrljaj preko tolikog staklovinja il plastike kad te potjera na vece.

A sve samo zato šta su Rusi praznovjerni. Pa to kad ideš u goste moraš imat napisana uputstva ko za novu vešmašinu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.