29

petak

siječanj

2021

O zahvalnosti

Odrastala je u siromaštvu, bila silovana sa devet godina i ostala trudna sa četrnaest godina, pa rodila sinčića koji je umro u djetinjstvu. Krenula je u srednju školu i počela raditi na lokalnoj radiopostaji, a onda počela voditi talk show na lokalnoj televiziji u Chicagu 1984. Kako je gledanost rapidno rasla, počelo se sa emitiranjem talk showa koji se emitirao na cijelom prostoru SAD-a. Iza toga joj je nebo postalo granica. Ona je Oprah Gail Winfrey i danas navršava 66 godina.

Da joj je netko u bijedi Mississipija u kojoj je odrasla rekao da će postati planetarno poznata i da će biti najbogatija Afroamerikanka dvadesetog stoljeća, vjerojatno bi pomislila da mu nisu sve daske na broju. Uspjela je zahvaljujući svojoj upornosti, ali i poniznosti i zahvalnosti koja je ključ svega. Koliko je samo puta ponovila - budi zahvalan za ono što imaš i imat ćeš više; ako se koncentriraš na ono što nemaš, nikad nećeš imati dovoljno.
Valja se nad ovim riječima dobrano zamisliti. Koliko sam puta i sama bila nezahvalna zbog nečije lijepe riječi, geste ili djela. Zbog spoznaje da imam krov nad glavom, da imam tanjur toplog jela za pojesti, da imam ljude kojima je stalo do mene. Znate kada sam definitivno progledala? Iza one stravične prometne. Kada se tijelo počelo oporavljati, desio mi se klik. Snažan i stravičan istovremeno. Drugim sam očima počela upijati svijet koji me okružuje - plavetnilo neba, pjev crvendaća koji su svili gnijezdo pod susjedovim krovom, moć ljetne oluje koja se izlije nad Brezjem i donese odah od žege. Postala sam zahvalna što živim poklonjene dane, što i dalje gledam moje najdraže frajere kako rastu, što imam dovoljno za normalan život. Počela sam pisati i ispunjavati ovu skromnu stranicu svojim riječima, zahvalna što time zacjeljujem svoje rane i koristim riječi i smijeh kao vrlo moćno oružje, pred kojim je sve ostalo blijedo. Jedino je glazba možda moćnija, jer prenosi u sasvim drugu dimenziju, i pjevanjem i slušanjem.

Budite zahvalni na onome što imate. Pogotovo sada, u ovom bremenitom vremenu u kojem živimo. Budite zahvalni što ste koliko - toliko zdravi, što ste preživjeli stravično razaranje, što još uvijek na licu ćutite studen ledenog siječanjskog jutra i slutite dolazak proljetnog sunca. Budite zahvalni što imate u svojim životima ljude kojima je stalo i koji vas vole, oni drugi ionako su nebitni.
Kaže Oprah - razmišljaj kao kraljica. Kraljica se ne boji neuspjeha. Neuspjeh je samo jedan korak prema veličanstvenosti. I vi muškarci, razmišljajte kao kraljevi.
I budite zahvalni, neizmjerno zahvalni za sve ono što imate, jer imate jako puno, sigurna sam u to. Uostalom, o nama samima ovisi kako ćemo plivati kroz život. Nije do dubine, do plivača je.

( photo by Celebrities, malena Oprah )


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.