11

ponedjeljak

siječanj

2021

Ubiće nas papirima

Ako ikad prestane drmat ( a predviđaju da će stat za tri do četri mjeseca, što znači da nas čeka još cca šest hiljada devetstodevedesetšest potresa ako uzmemo neki prosjek po danu ) e onda će trebat podnosit zahtjeve za obnovu nastradalih objekata.

Pa sam se išla malo informirat, za sve one koji imaju najveća oštećenja, a mogla bi ga imat i ja ako ona velebna ruševina popusti pa mi sruši krov i dio zidova. Čisto da znate na vrijeme počet pit tablete protiv živaca kad krenete skupljat dokumentaciju. Neću sad baš sve, samo one najžešće dokumente.
Za početak trebaće povijesni izvadak iz zemljišne knjige; gdje ćemo ga dobit ne znam, jel to znači da treba ić iskapat one koji su upisali nekretninu u knjigu il šta, jebiga treba dokazat da je nekretnina korištena još za seljačke bune za potrebe odmora pobunjenih kmetova il njihove logistike. Nadalje, dokaz o prebivalištu odnosno boravištu vlasnika; otkud neki tamo službenik može znat da ja zapravo ne živim u Burkini Faso pa vidjela da je potres u Petrinji i poletila podnosit zahtjev? Još malo dalje, izvadak iz matične knjige rođenih za djecu, roditelje, posvojenike i posvojitelje. Izvadak iz matične knjige vjenčanih; jebote jel to onda znači da se pod mus moraju ić vjenčavat svi koji su bili vjenčani pa se rastali? Eto posla za sedamnajst matičara po svakoj općini. Izvadak iz registra životnog partnerstva za životne partnere; ajde dobro, time se poništava vjenčanje pod mus i traženje kumova i kupovanje svetačne robe. E al ti u izvanbračnoj zajednici moraju imat potvrdu ovjerenu kod javnog bilježnika da žive u izvanbračnoj zajednici, znači nećete se zajebavat pa proć bez potvrde. Nekima će trebat i uporabne dozvole i građevinske dozvole i dozvole raznih vrsta.

Možda bi to trebalo dodatno proširit. Čemu samo pusta papirologija oko samog stambenog objekta i onih koji u njemu obitavaju? Dodala bi ja tu svašta. Recimo boje tapecirunga na kutnim garniturama i jesu uopće pasale uz boju stola i pripadajućeg tevea. Isto tako vrstu i oblik stolaca i stola u blagovaoni. Jel madrac bio dormeo il neka lijeva marka, i sve ovjereno kod javnog bilježnika, da potpiše barem dva susjeda zbog vjerodostojnosti, da se ne vozi namještaj jer bi se brzo zakrčila kancelarija. Pa onda vrstu čaša koje su se slupale u potresu, i to da se donese staklovinje na uvid u pripadajućoj kutiji; isto da važi i za slupane špajzservise, šalice za kavu i svu lomljavu i lupatinje tipa ukrasnih figurica i vaza. Polupane flašice sa zimnicom i sokovima isto donest na uvid, bez potrebe da se iz ajvara i cikle izvadi staklo jer to neće niko jest, treba samo pokazat i odmah s tim u kontejner. Ja sam recimo spremna donijet na uvid i bure sa kiselim kupusom jer je puko poklopac; možda će malo smrdit, al ako se mora - šta ja tu mogu, kupus mora fermentirat da se skiseli i mora se čut. Nisam dosta pametna jel bi trebalo dovuć i srušene kalijeve peći, teško je za nosit. Za kućne ljubimce isto svu papirologiju plus pripadajuće zdjelice; njih ne dovodit da ne nastane zoološki vrt, a i teško je kontrolirat sve te vrste na hrpi. Ko će kravi il konju dokazat da ne nagazi nekog manjeg peseka il mačku, eto loma i stampeda po kancelariji.

Pa se dobro pripremite, trebaće vam disciplina mozga pilota da sve sakupite i dovezete u manjem kamionu. Za početak, ako niste do sada, krenite s Xanaxom il Normabelima, da do vremena predavanja dokumentacije i dokaznog materijala budete hladni ko špricer. Jer prvo treba prikupit sve te papire.
Podavićemo se svi pod maskama, majkosvetabožja.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.