17

srijeda

lipanj

2020

Nagložute bačve

Jel možete vi vjerovat da bi za neke tri, četri godine Sisačko moslavačka županija trebala postat odlagalištem radioaktivnog otpada iz Krškog? Jel uopće neko pito nas ispaćene porezne obveznike i žitelje šta mi mislimo o tome da nas Krško usreći tim radioaktivnim smećem? Jel bi mi htjeli da se na malo manje od sto kilometara od Zegea, na ekološki besprijekorno čistom tlu odloži samo nekih tri hiljade kubika govana koje niko neće, a mi bi trebali bit sretni šta će nas zapast? ( Ono, jebeš tri hiljade kubika, šta je to u odnosu na recimo sto hiljada kubika, jel. )

Nama ne treba recimo iskoristit najveću šumu kestena u Evropi za prodavat kestene il imat pčelarstvo; šta će zvrndat pčele kad se može nabubat radioaktivnih bačvi u odlagalište. Nama ne treba iskoristit te prekrasne banovinske brežuljke za razvoj voćarstva i vinogradarstva i stočarstva kad mogu po njima bauljat oni obučeni ko iza nuklearne kataklizme koji će istovarivat jebene bačve. Nama ne treba iskoristit prirodne potencijale koje imamo kad nam Krško daje ponudu koja se nemre odbit. A ta je da nam uvale bačvi od seljačke bune naovamo, pa nek se mi s njima zajebavamo.
Kaže - izgradiće se neki betonski spremnici u koje će onda pohranjivat ta govna. Ajde se molim vas sjetite kak kod nas uglavnom rade većina tih betonažnih firmi. Jesu jedno nekako sklajbali na hrpu i odmakli se parsto metara dalje - jel se sve nešta zarušilo i spucalo i nema više veze sa betonom. Pa nama je asvaltiralo ulicu prije nekih desetak godina i evo leži voda do pola ulice čim padne jača kiša. Šta mislite kad se to gore počne pod zemljom radit betonske spremnike, pa kad se sve zaruši a bačve se spizde van i raskotrljaju kud im se bude kotrljalo? Pa neće ih pobrat sam Bog da s neba siđe.
Dalje - bačve. Pa svi znate kakav je kod nas uglavnom mentalitet. Metalne bačve mogu se brate mili koristit za sve i svašta - za držanje kuruza, za skupljanje vode, za svaštanešta. Još takve krasne nagložute. Nema tih spremnika i ograda koje će zaustavit interesente da si pribave koju bačvu za držat raznu logistiku. Ono šta je u bačvama kresne u potok il na prvi šumski puteljak, a bačvu kući za daljnju uporabu.
Još malo dalje, eno po Černobilu vukovi veličine tamića. Geni mutirali od radijacije osamdesetšeste. Kak mi možemo bit sigurni da ta govna iz bačvi neće zračit i pretvorit naše risove i veprove u turbomegakingsajz zvijeri? Jedino možda da je okolo nasadit žabe, pa da od zračenja narastu ko krokodili. Eto novog Vuittona bez pare ulaganja.
A mi bi mogli od svega toga skupa svijetlit u mrakači ko neonke. Šta je super za ministarstvo zdravstva, čim vide otkud si kažu - vama ne treba ni cete ni magnetna, ozračeni ste odavde do vječnosti i ionako će vas ponit za par godina ucviljena rodbina u groblje. Pretvoriš se preko noći u Pikasovu sliku, naraste ti treća cicka il štagod još gore, a sve od žutih bačvi, jebote.

Fond za zbrinjavanje tih govana čak će platit piar agenciju da radi - pazi sad - na podizanju svijesti lokalne i opće javnosti o tematici zbrinjavanja radioaktivnog otpada, informiranju o stručnim aspektima projekta, brizi o zdravlju ljudi i čistoći okoliša, razvojnim mogućnostima lokalne zajednice. Pa ja sam ganuta do suza. I usput bi pitala jel ima koje prazno mjesto u toj piar agenciji, da malo iskoristim svoje govorničke sposobnosti.
Bolje to neg da spremam bačve u spremnike.

( photo by Imgflip )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.