04

četvrtak

lipanj

2020

Palmovita situacija

Bila danas u Lidlu kupovat svaštanešta, i vidim odma s ulaznih vrata šta? Kokospalmu. Mislim šta bi ja znala da je to kokospalma, al zapakirana u tirkiznonagloplavi papir sa isto takvim morem, bijeli pijesak i palmurina sa kokosima.

Odem ja pograbat u kolica ono šta mi treba, al stalno mi ruje po glavi ta palma. Nisam nikad imala takvu biljku, pa ono...ak se uspije razrast da zamišljam da sam na nekom tropskom otoku, ležim u debeloj hladovini i pijem koktele sa suncobrančićem ko Delboj. Jel da kupim, jel da ne kupim...pa kad sam krenula prema blagajni utrpam ja i palmu u kolica. Jedva sam je svladala, ima dugačko lišće i sva je neka izdužena. Jedva je shendlala iz kolica i ugurala u auto, šteta da je skršim prije reda. Jedva je izvukla iz auta i doteglila na terasu. Pa vidim na tirkiznonagloplavom papiru prekrižen beštek; nisam poludila kuvat čušpajz od palme jebote. A onda skužim da taj prekriženi beštek valjda znači da se eventualni urod od palme u vidu kokosovih orasa ne smije konzumirat. Pa gdje su je uzgajali, kraj nuklearke il na onim atolima gdje vrše atomske pokuse? Jer ja sam planirala recimo da ta palma daje urod dovoljan za peć kokoskifle do kraja života, plus sama radit kokosovo ulje. Šta bi ja plaćala te pripravke kad sam nabavila palmu koja bi mi trebala omogućit da sve to sama uzgajam. Al dobro; prekrižen je beštek, a i teško se kokosovi orasi otvaraju.Odustajem od ideje korištenja palme u prehrambene svrhe, znači može poslužit za stvaranje tropskog ugođaja, nošenje havajki i tak to.
Kad sam se malo isporavila od nošenja iću ja proguglat da vidim kolko se treba zalijevat, da je ne sjebem sa previše il premalo vode, i da vidim jel joj paše sunce il malo sjene. Dakle našla sam divne savjete. Za sam početak, da me ubije u pojam, kaže da nikako nije prikladna za početnike i da je bolje prvo usavršit uzgoj fikusa. Baj d vej, svaki moj fikus je završio u kanti bez ijednog lista. Dalje, posudu s palmom treba držat na mjestu sa puno svjetlosti al je treba dozirat; šta da joj radim, da je prenosim vamotamo po terasi dok se svjetlost ne nadozira? Oću još bruh dobit kad je presadim u veliku teglu? Još malo dalje kaže - kokospalma i njeno održavanje komplicirano je i zato šta ne voli suh zrak, al ne smije se ni natapat vodom. Pa je zato bitno prskat lišće vodom. Znači ja sam sebi danas, ničim izazvana, natovarila na vrat nešta šta će me izludit od prenašanja i doziranja i prskanja. Da ne kažem da sam saznala da može narast do dvadesetpet metara u zrak.

Pa kud ću s njom i kak ću je prenosit i kolko vode ću potrošit, majkosvetabožja. Daj ko ima kakvu ideju kak da pršćem lišće palmi na visini od dvadesetpet metara nek mi se javi u roku hitno.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.