26

četvrtak

prosinac

2019

Modno onesviještena, pardon - neosviještena

Treba napravit pauzu od pisanja o jelu. Kud jedem uneznano, u neslućenim količinama, tud još svaki dan i pišem o ožderavanju. Pa ćemo stavit veto na sve vezano za prekrcavanje svim i svačim i posvetit se modi.

Šta mene raspali kad pročitam da šos sa potpisom košta devet hiljada kuna, pa nemrem to ni opisat. I to šos kakav ne bi obukla ni pod prisilom, sve nešta ćoškasto i sfafuljano i ispreklapano. Pa ajde recimo i da ostanem bez zdrave pameti pa kupim tu strahotu, šta onda trebam napravit? Ne skidat etiketu sa cijenom da oni neupućeni vide da sam iskeširala devet hiljada novaca za krpu koja izgleda gore od onih prnja iz Karitasa šta je slalo tokom rata, da se ima za prebrat ko hoće? Nosit šos naopako da se vidi etiketa, da oni upućeni znaju šta imam na sebi? Onim neupućenima objašnjavat da šos nosim naopako jer je to komad robe iz provikane fensišmensi modne marke, pa da znaju s kim imaju posla?
Naravno da postoje oni kojima se sve vrti oko love, pa onda kad je već imaju ajde da je ulupaju u ormare pune prnja sa potpisom, nek se vidi kad se krene nekud da ima se - meže se. Nama običnim smrtnicima, koji smo neupućeni u svijet visoke mode, nisu baš jasni takvi porivi; jebeš ormar ak u njemu nema šosova u protuvrijednosti sto hiljada novaca. Haljine nećemo ni spominjat, u njima ima puno više materijala pa onda i koštaju barem triput više od šosova.
Ja sam nedavno kupila karirani šos koji košta ko jedan potez škarama visokomodne kuće, il njihov ciferšlus, i ljepši mi je triput od ove markirane strave. Dobro, ja sam ipak provincijalka koja ne baulja po utjecajnim mjestima pa onda valjda ni nemrem shvatit taj poriv da bi na sebe trebala nataknut nešta šta mi se uopće ne sviđa samo zato da dokažem kak sam upućena u modni svijet.

Pa ću onda poć od pretpostavke da se nosilici sviđa ovaj conjak, i nek ga nosi kud i kad hoće.
Blažena ja ovakva modno neosviještena, da ne kažem onesviještena, i moj ormar koji sve skupa nema robe u vrijednosti jednog i pol šosa modno osviještenih ženica ( a tu je uračunato i sve ono šta ne nosim i ide u kategoriju "možda će nekad zatrebat" ).



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.