24

nedjelja

ožujak

2019

Slika govori tisuću riječi

Koliko je teško definirati što ženu čini damom? Radi li se o načinu na koji nosi odjeću, načinu na koji se ponaša, načinu na koji hoda kroz svakodnevicu?

Fotka Melihe Varešanović objavljena je u hrpi svjetski poznatih časopisa, a da ona to nije ni znala, jer je živjela u ratnom Sarajevu. Prkosila je ratu i uvjetima u kojima je živjela svojom odjećom i držanjem; kaže da u uvjetima kada se teško dolazilo i do kruha nikada nije otišla na posao nenašminkana. Jedino se ošišala na kratko jer se živjelo sa nestašicom vode za piće, a kamoli za neko veliko pranje. Meliha sama u jednom intervjuu kaže da su njena vanjština, stav i način koračanja bili jedino njeno oružje, koje je usavršila do perfekcije i kojim se borila protiv agresora.
Pogledajte vi samo tu fotku. Žena u haljini, na potpeticama, kraljevskog držanja kao da hoda po modnoj pisti, a ne pod pucnjavom ulicama Sarajeva. Djeluje vrlo samouvjereno i profinjeno, kao da ne postoji ništa što je može zustaviti. Fotograf koji ju je snimio kaže da je ležao iza vreća sa pijeskom jer se pucalo i ugledao nju kako korača. To mora djelovati nestvarno i nezemaljski - usred pucnjave vidjeti dotjeranu ženu koja hoda na visokim potpeticama kao da uopće ne doživljava pakao koji se oko nje dešava.

Kada usporedim ovo sa silnom golotinjom i neukusom koji nam se svakodnevno servira, bilo da su u pitanju takozvane pjevačice ili osobe iz javnog života, nemam nikakvu dvojbu što definira damu. Ova bi žena jednako dobro izgledala u svemu što stavi na sebe, jer iz nje isijava ženstvenost i prkos koji je zapravo možda i nužan, zbog pojačavanja dojma o tome tko ona zapravo jest.

Svima onima koji misle da je nužno pokazati što više kože kako bi privukle pozornost ovo ne da je škola, nego magisterij. Drage golišavice, vaše pokazivanje tijela samo pokazuje koliko ste daleko spremne ići da bi uzvitlale prašinu. Melihi Varešanović to nije potrebno; žena zna i obučena u haljinu dužine ispod koljena izgledati privlačnije nego sve vi zajedno. Učite od velemajstorice, što drugo reći.




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.