22

petak

veljača

2019

O ljepoti

Sjeverac danas neizdrživo i nezadrživo puše, unoseći studen u svaku poru. Hodam najbrže što mogu, zamotana u debelu zimsku jaknu, ljuta što nisam ponijela barem onu tanju kapu u torbi. Dok hodam tako raščupana i smrznuta, razmišljam što kuhati kad stignem kući.

I onda se sjetim malenog, prekrasnog čuda koje se svake godine, nekako u ovo vrijeme, može vidjeti pokraj moje nekadašnje škole. Skrećem pod naletima vjetra i koračam prema stablu ispod kojeg još izdaleka nazirem nježnu, prozračnu ljepotu radi koje sam i krenula na tu stranu.
Bijeli i ljubičasti šafrani promolili su svoje prekrasne latice između uvelog lišća i poneke travke. Trudim se da ne stanem na nijedan cvijetak, nipošto ne želim uništiti život koji nezaustavljivo buja unatoč silnoj studeni. Vrlo su krhki i nježni. Oprezno dodirujem jedan veliki, bijeli cvijet; pod prstima je mekan poput najfinije svile, i dovoljno bi bilo malo ga jače dodirnuti da se uništi njegova jednostavna, a opet tako posebna ljepota. Neki su već poluotvoreni, drugi su tek radoznalo provirili u svijet, željni sunčeve topline i svjetlosti. Gledam ih i ne mogu se nadiviti njihovoj istovremenoj i krhkosti i snazi kojom izdržavaju nalete studenog sjeverca.

Sve je to život. Ljepota i nježnost dođu na svijet da bi trajali neko vrijeme pa se ugasili dok se ponovno ne probude u novom krugu života. Mnogi prođu pored ljepote i nježnosti, a da se ni ne osvrnu na nju. Neki je primijete pa je unište, i zapravo je nebitno čine li to svjesno ili nesvjesno. Neki je primijete i zastanu barem na trenutak, zadivljeni čudom i ljepotom života i nastave dalje, prisjećajući se povremeno ljepote kojoj su svjedočili. Neki je nose u sebi zauvijek, svjesni koliko je dragocjena i potrebna da bi izmamila osmijeh na lice.

Oprezno hodam, da ne oštetim koji cvijetak. Krećem kući. Pod mojim nogama šušti suho lišće koje je otpalo još jesenas i štitiće krhku ljepotu od studene noći. Vjetar možda bude milostiv pa nanese lišće preko ove ljepote, da izdrži još koji dan unatoč hladnoći.
Život je pravo čudo i život je tako lijep.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.