01

petak

veljača

2019

Reading me softly

Danas je svjetski dan čitanja naglas. Pa još kad bi potencijalni čitač izgledo ko recimo ovaj knjigonosac sa fotke, čito bi on meni svaki dan, dobrovoljno il prisilno. Ako nećeš milom, zavežem te za fotelju gladnog i žednog pa da vidiš oćeš čitat il ne.

Za pretpostavit je da ovakav knjigonosac ima i vrlo ugodnu boju glasa, šta samo dodatno povećava šanse da mora čitat. Prije kave, za vrijeme doručka, prije ručka, za vrijeme ručka, za vrijeme popodnevne kave..uglavnom ima čitat dok ne ostane bez glasa. ( U svrhu zaštite glasnica dobro bi bilo nabavit veću količinu kojekakvih pastila za grlo i bombona protiv kašlja, pa neće mi čitat i ripat ko konj.)
Naime, evidentno je da čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djece. Pa šta onda ne bi tako djelovalo i na odrasle, to jest mene il bilo koga kome bi se čitalo naglas. Imala bi sluh pet iljada puta jači od border kolija i zavidnu vještinu klimanja glavom dok neko drobi bogznašta, bila govornik jači za par kopalja od Cicerona, maštu ću ovaj put zaobić jer ne bi bilo zgodno, a razvila bi se u neviđeno čudo od žene. Sve samo zbog blagodatnog čitanja naglas.
Inače na fotki je Olivier Martinez, bivši muž Halle Berry. Navodno su se rastali zbog nepomirljivih razlika. Ne znam o kakvim razlikama je riječ, i šta mora bit tako nepomirljivo, al sigurna sam da ona nije znala da on prekrasno čita naglas; da je znala, mogla je spavat ko Trnoružica iza njegove priče za laku noć. I dok ovo pišem, pada mi na pamet kakve ja imam probleme sa insomnijom; pa ja bi zapravo trebala imat čitača, pa kad se ušuškam on ima čitat dok mu jezik ne otpadne il dok ne zaspim.

A sad ozbiljno - slušat nekog kako čita je fenomenalna stvar, pa drage žene - ako vam se ukaže prilika i kad god vam se ukaže prilika slušajte čitanje naglas. Razvićete se u svim smjerovima i velika je vjerojatnost da ćete postat sasvim drugačija osoba. Ako bude sreće pa čitač ima ovaj dramatik luk, onda ćete popravit i vidno polje bez okulističkog pregleda.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.