23

nedjelja

prosinac

2018

O sretnom završetku

Prvi puta sam ih susrela kao srednjoškolka; na crno bijelom tv-u, u ciklusu filmova nagrađenih Oscarom, pred mojim se očima odigravala jedna od najtežih ljubavnih priča ikada ispričana, ona koja zapravo ostavlja gorak okus u ustima - ona o Lari i Juriju.

Cijelo sam se vrijeme nadala sretnom završetku, njihovom bajkovitom životu u ledenom dvorcu u Varikinom i ljubavi koja će trajati do vječnosti. Dok su se redali sjajni filmski prizori vjetra u krošnjama breza, narcisa uzbibanih proljetnim vjetrom i strašne studeni koja ledi sve osim ljubavi nadala sam se sretnom završetku. Nije ga bilo; Boris Pasternak bio je prilično okrutan i okončao je priču tako kako jest. Jurij i Lara sreli su se, zavoljeli i zauvijek nosili jedno drugo u svojim srcima, gdje god da su bili. Tek kratko vrijeme proveli su jedno pored drugog i ponovo bili razdvojeni.
I danas jednako razmišljam, godine nisu puno promijenile moj stav. Ljubav je najsnažnija sila koja može povezati dvoje ljudi, privučenih jedno drugome poput magneta. Nema načina da se zaboravi, da se izbriše i potisne. Život može donijeti razdvajanje, može donijeti puno boli, ali je ne može uništiti. Onaj tko zavoli svim svojim srcem zauvijek u mislima ima urezanu sliku onoga koga voli. Nema načina da slika izblijedi i nestane kao da je nikad nije bilo. Uvijek je tu; dok radiš, hodaš, dok usnivaš i budiš se - ona je tu, nježna poput snoviđenja i moćna poput divlje rijeke.

Ponekad se pitam je li veća kazna voljeti ili ne voljeti. Ako uistinu voliš, zna silno zaboliti; tek dišeš i zapravo ne postojiš u odsustvu bića koje te smrvilo u prah i pepeo. Ako ne voliš, hodaš kroz život poput duha ali rasterećen siline ljubavi koja je u stanju promijeniti sve.

U jedno sam sigurna - da sam imala priliku napisati priču Lare i Jurija sve bi bilo vrlo jednostavno i ostvarivo. Ljubav bi nadišla sve prepreke jer to tako mora biti.
Zato i ne gledam kraj filma; u mom svijetu Lara i Jurij žive idiličnu, bezvremensku ljubavnu priču sretnog završetka, gledajući unuke kako trče dvorcem u Varikinom, koji više nije leden - ispunjen je plamsajima i pucketanjem vatre i ljubavlju.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.