_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

petak, 26.10.2012.

Solarna termoelektrana u Promini, izgledat će ovako?

Danas (26.10.2012 petak 18:00h) je u Drnišu organizirana javna tribina, ili točnije prezentacija projekta izgradnje solarne elektrane, od strane tvrtke "Genesis projekt grupa".

Fotografirao sam skoro cijelu prezentaciju, i evo je u cijelosti:



Naravno da prezentaciju prati još cijeli niz zanimljivih informacija...ali ih nažalost sada nemam vremena napisati...ali hoću uskoro...


Nadopuna posta 27.10.2012

Trebalo mi je dosta vremena za obradu fotografija, tako da tekst na temu iz naslova sljedi tek sada.

Jučer sam u nekoliko navrata na Radio Drnišu čuo najavu tribine na temu solarnih elektrana da drniškom području.

Odlučio sam baciti đir do Drniša, jer me baš zanimalo tko ovaj put organizira tribinu, odnosno što ima novog na tom području-dokle se stiglo u realizaciji te ideje.

Odmah po ulasku u malu vijećnicu u Drnišu, opazio sam dva poznata lica.

Evo i njihove fotografije:




Stariji gospodin na fotografiji je Ivan Glavaš, dok je mlađi gospodin Nikica Gabrić.

Prije nekoliko mjeseci, točnije u travnju ove (2012) godine, navedeni dvojac, uz asisteniciju gosp Mateije Perkovca, već je održao tribinu na temu solarnih termoelektrana na prominsko-drniškom području (na istom mjestu).

Prezentaciji je tada prisustvovalo kao i ovaj put dvadesetak ljudi (jako slab interes), s tim da je tada iz Promine bio prisutan načelnik Cota, vijećnik Krste Radas, i ja.

Što se tada moglo čuti na prezentaciji, možete pročitati na web stranici Radio Drniša u članku:

Španjolci i Arapi u Drnišu bi gradili termo solarni park
Objavljeno 25.04.2012., 11:41 | Napisao/la Matilda Jelčić Stojaković
Link: http://www.radiodrnis.hr/jm/index.php?option=com_content&view=article&id=2299%3Apanjolci-i-arapi-u-drniu-bi-gradili-termo-solarni-park-&catid=1%3Anovosti&Itemid=4

Evo samo jednog navoda:

- "Zainteresirani smo za izgradnju termo solarnog parka, znači nefotonaponskog projekta, u snazi instalirane turbine 19.9 megawata u obliku središnjeg tornja. Znači heliostat odnosno zrcala fokusiraju na središnju točku na vrhu tornja sunčeve zrake i time dobivamo termičku energiju koju pretvaramo u paru koja ide na klasičnu parnu turbinu i time dobivamo struju. Prvi projekt radi uspješno već godinu dana, drugi se gradi, treći je u pripremi, 16 projekata planiramo u pojasu od Španjolske do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Iza investicije stoje vlasnici tehnologije, tvrtka Sener Torresol Energy i Masdar iz Abu Dhabija. Sve analize su pokazale da su Miljevci idealni. Štetnog utjecaja na okoliš nema, a prije izgradnje bila bi izrađena i Studija utjecaja na okoliš", kazao nam je Nikica Gabrić“.


Ono što je najvažnije za izgradnju solarnih elektrana, to je planiranje njihove pozicije/smještaja u prostornom planu županije- u ovom slučaju konkretno Šibensko-kninske županije, odnosno Grada (Drniša) ili Općine (Promine).

Taj dio priče je riješen (barem što se tiče Općine Promina) „III. Izmjenama i dopunama Prostornog plana Šibensko-kninske županije“, koje su usvojene u lipnju 2012. godine, i u njima se može pročitati:

„10) Planom se određuje područje istraživanja mogućeg smještaja sunčanih elektrana snage veće od 200 kW u planiranim zonama:
Gaj - Općina Promina,
Razvodsko plandište - kontaktno područje Općine Promina i Grada Drniša“.
(više informacija pod linkom: http://www.sibensko-kninska-zupanija.hr/svskz/2012/06.pdf)

Prostorni plan je bio i tema mog posta pod linkom:
http://promina.blog.hr/2012/07/1630915261/iii-izmjena-i-dopuna-prostornog-plana-sibenskokninske-zupanije2-dio.html

…i tamo možete pogledati kako cijela situacija izgleda na geografskim kartama i planovima, na terenu.

Odmah nakon usvajanja Prostornog plana Županije, jedne nedjelje, prvo ispred Općine Promina, a zatim i na nedjeljnoj misi u 10:30 u crkvi sv. Mihovila, mogli ste vidjeti u društvu načelnika Cote gospodu s početka priče- Ivana Glavaša i Nikicu Gabrića.

Meni je to bio znak da priča „ide dalje“…..

Uskoro je, točnije u rujnu Općinsko vijeće Općine Promina, donijelo (objavilo odluku u Vijesniku ŠKŽ):

„ODLUKU o izradi (ciljanih) izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Promina sa smanjenim sadržajem“, iz koje navodim samo najbitnije:

***************************************************

VI. CILJEVI I PROGRAMSKA POLAZIŠTA PLANA

Članak 7.

Ciljevi i programska polazišta plana su:

-određivanje prostora za smještaj solarnih elektrana,
-otvaranje nove stambeno-gospodarske zone južno od Metal.sinta,
-otvaranje nove gospodarske zone za izgradnju pogona za preradu kamena i izgradnju asfaltne baze i
-uskladiti PPU Općine Promina sa Županijskim prostornim planom iz razloga da se olakšaju postupci izdavanja akata kojima se odobrava gradnja odnosno da se uklne neusklađenosti u preostalim dijelovima općinskog plana.
Odstupanje od utvrđenih ciljeva i programskih polazišta izmjena i dopuna, moguće je ukoliko se u postupku izrade plana utvrdi da iste u dijelu ili cijelosti nije moguće provesti jer su u suprotnosti s zahtjevima i mišljenjima tijela i osoba iz članka 11.odluke ili u suprotnosti s zakonskim ili podzakonskim propisima te pravilima struke.


***************************************************


Možda sam malo priču proširio više nego što treba, ali kako kažu-papir trpi sve….

I sada dolazimo na samu prezentaciju (jučerašnju), na kojoj se moglo izmeđuostalog čuti:


Nazočne je pozdravila dogradonačelnica grada Drniša Vlatka Duilo, te je nakon njenih uvodnih riječi u kojima je istakla važnost projekata poput ovoga za budućnost ovih krajeva, započeo izlaganje gosp Nikica Gabrić.

-Odmah na samom početku priče, istakao je kako je Općina Promina prihvatila projekt.
-Dio solarne termoelektrane trebao bi se smjestiti i na prostoru Grada Drniša
-Elektrana bi bila instalirane snage 19,9 MW, a u kombinaciji sa plinom, mogla bi ostvarivati 24 satnu proizvodnju el.energije.
-Ne radi se samo o ideji, nego o projektu koji je investitor već realizirao u Španjolskoj, i sada planira svoju tehnologiju primjenjivati širom svjeta na 35 lokacija.
-Relizacija projekta (izgradnja) u Španjolskoj je trajala godinu dana, a cijena gradnje iznosila je 170 milijuna eura, dok bi kod nas gradnja trajala oko 18 mjeseci, a cijena bi bila oko 150 milijuna eura-jer je cijena izgradnje u međuvremenu smanjena.
-Na izgradnji bi radilo oko 1000 ljudi, dok bi nakon izgradnje 50 djelatnika našlo stalno zaposlenje.
-Elektrana/postrojenje bi bilo smješteno na površini od 195 hektara, dok bi sama ogledala imala površinu od 300000 metara kvadratnih, i usmjeravala bi zrake sunca prema tornju visine 140 metara.
-Godišnja proizvodnja elektrane bila bi negdje oko 110 GWh.

Investitor bi zajedno za lokalnom upravom osnovao firmu, te bi djelili zaradu proporcionalno vlasničkom udjelu….ali to je malo šira priča…za koju treba biti ipak malo stručniji za njeno prezentiranje, kao i za razumjevanje…pa je ostavljam za neko drugo vrijeme…u kojem će biti aktualna.

Uglavnom, ono što je mene zanimalo, to su sljedeći koraci investitora kada je Općina Promina u pitanju, s obzirom da su kod nas dobili „zeleno svjetlo“, koje za sada još nemaju u Drnišu.

Sljedeći korak je izrada UPU-a (urbanističkog plana uređenja) područja izgradnje solarne elektrane koji će izraditi investitor, a uskoro se planira i putovanje „prominskog izaslanstva“ u Španjolsku kako bi uživo vidjeli što će nam jednog dana „izrasti“ pod Prominom.


Priča o solranim elektranama u Promini, stara je skoro četiri godine, pa ispod posta imate oznaku „Solarna elektrana“, link koji vas vodi na sam „početak priče“….


Nadopuna posta 29.10.2012

Više informacija o temi posta, možete saznati na web stranici Radio Drniša pod naslovom:

U Drnišu još jedna prezentacija izgradnje termo solarnog parka
Objavljeno 27.10.2012., 12:01 | Napisao/la Matilda Jelčić Stojaković
Link:http://www.radiodrnis.hr/jm/index.php/component/content/article/39-novosti/2565-u-drnisu-jos-jedna-prezentnacija-izgradnje-termo-solarnog-parka
Nakon šest mjeseci tvrtka "Genesis projekt grupa" u Drnišu je održala još jednu prezentaciju projekta izgradnje termo solarnog parka......


Oznake: Solarna elektrana, općina promina

- 22:39 - Komentiraj post (0) - Link posta

utorak, 19.01.2010.

Projekt Solarna elektrana u Promini (ne)ide dalje

Potaknut novim napisima u Slobodnoj Dalmaciji, vezanim uz gradnju „Solarne elektrane“ u Promini, odlučio sam prelistati arhivu promina.blog.hr-a, kako bi Vas podsjetio što sam kao Vijećnik pisao na tu temu, odnosno što smo o toj temi pričali na Sjednicama vijeća Općine Promina;


Prva priča:
četvrtak, 09.07.2009.
Iz života jednog vijećnika II dio
http://www.blog.hr/print/id/1626458189/iz-zivota-jednog-vijecnika-ii-dio.html


Sanimir Sarić (NL)
-Pitanje za Načelnika:
Dokle se stiglo sa projektom Solarne elektrane u Promini?

Odgovor Načelnika:
Problem je zakonska regulativa, potrebne su izmjene zakona koji ne predviđa izgradnju elektrana na sunčevu energiju veću od 5MW.

Sanimir Sarić (NL)
-Pitanje za Načelnika:

Plan za početak proizvodnje el. Energije iz Solarne elektrane u Promini je 2011. godina, da li to I dalje ostaje tako?

Odgovor Načelnika:
Ja to nisam nikad nigdje rekao. Općina je učinila sve sa svoje strane da se taj projekt realizira u Promini.

Sanimir Sarić (NL)
-Pitanje za Načelnika:

Što je to Općina učinila kad Solarne elektrane nema u Prostonrom planu Općine Promina, Županijskom prostornom planu, a niti u “Nacrtu prijedloga strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske (EU)”?

Odgovor Načelnika:
Ja nikad nisam ni rekao da je Solarna elektrana uvrštena u Prostorni plan Općine Promina….



Druga priča:

subota, 01.08.2009.
Općinsko vijeće Promine-o Solarnoj elektrani odlučuje u tajnosti!!!!!
http://www.blog.hr/print/id/1626541547/opcinsko-vijece-promineo-solarnoj-elektrani-odlucuje-u-tajnosti.html
(objavljujem još jednom cijeli post)

Nisam još uspio obraditi cijeli svoj zapisnik sa zadnje 3. Sjednice Općinskom vijeća Promine, ali zbog novih informacija u Slobodnoj Dalmaciji, preskačem na točku:

„11. Donošenje zaključka u svezi solarne elektrane“

Prije prelaska na tu točku dnevnog reda, Načelnik Paul Cota nas je izvijestio da o sljedećoj točci možemo raspravljati samo ako bude „isključena javnost“, prvenstveno misleći na mene i moje pisanje na promina.blog.hr-u o svemu što se događa na Vijeću.


Opravdao je to željom Investitora, da neki važni podatci iz pisma namjere o gradnji Solarne elektrane ne procure u javnost.

Upitao sam Načelnika kada je stiglo to pismo, odnosno koji je datum na njemu, s obzirom da je Krste Radas ispred sebe također imao jedno „Pismo namjere“.

Načelnik mi je odgovorio da je od 28. srpnja…..
Pitao sam ga koje godine?
Rekao mi je 28. srpnja 2009-te godine.
Znači da je stiglo jučer?
Načelnik je opet pogledao pismo…i rekao „da…stiglo je jučer“ (?)…….

Na sve izneseno, izjavio sam da napuštam Sjednicu Općinskog Vijeća, do sljedeće točke dnevnog reda, jer ne želim sudjelovati u donošenju tako važnih odluka za Prominu, a da Promincima o tom ne smijem reći niti riječi, da donosimo odluku „Promincima iza leđa“!

Izašao sam van vijećnice, a nakon desetak minuta, u pozvao me vijećnik Rajko Đomlija da se vratim.

Vratio sam se misleći da je 11. točka dnevnog reda gotova…Međutim…Načelnik je i dalje pričao nešto o Solarnoj elektrani….a onda je dao prijedlog na glasanje!?

Od 7 nazočnih Vijećnika, 6 vijećnika, 5 HSP-a i 1 NL (Krste Radas) glasali su „Za Donošenje Zaključaka“ u vezi Solarne elektrane, dok ja nisam ni glasao što su oni protumačili kao da sam suzdržan.

Po meni, moj se glas nije trebao brojati, jer sam rekao da napuštam Sjednicu do sljedeće točke dnevnog reda…o čemu postoji i tonski zapis.
Međutim, bez mene…. ne bi bilo kvoruma za rad Vijeća….a to je onaj tko je rekao Rajku Đomliji da me pozove dobro znao!

Bravo Načelniče…ovaj put ste me lijepo preveslali….

Što je sve bilo u pismu namjere koje su navedeni Vijećnici podržali ne znam….ali današnja Slobodna Dalmacija nam donosi sljedeći naslov:


***
31.07.2009. | 21:27

Zagrebački Nexus zatražio lokaciju za gradnju ‘Zelene’ elektrane

„Promina idealna za prvu našu solarku“

A u tekstu možete pročitati:

„Nexus od Županije traži da u prostornim planovima osigura zemljište, a riječ je o gotovo 500 hektara, gdje bi se gradila elektrana snage 60 megavata, vrijedna 140“

http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/64135/Default.aspx

****


Da li su Vijećnici na kraju prihvatili 500 hektara za Solarnu elektranu, umjesto do sada spominjani 250 hektara???????????

Prema neslužbenim informacijama…Načelnik Vijećnicima uopće nije pročitao pismo namjere…Te je „tajne“ podatke odlučio zadržati samo za sebe….
Ipak…Vijećnici koju su glasali za podršku ovoj ideji…vjerovali su mu na lijepu riječ, i dali svoj glas podrške!?

Ovaj članak u Slobodnoj, samo je prebacivanje loptice na Župana Pauka…
On „mrzi“ Prominu…i našeg Načelnika… i neće „dopustiti“ gradnju ovog objekta….
I tako će ispasti da nas i ovaj pute netko „sabotira“….a prava istina je još daleko od naših ušiju….ali dolazi laganim, ali sigurnim koracima….




Treća priča:

Donošenje zaključaka koje sam naveo u prethodnoj priči po meni nije bilo u skladu sa Poslovnikom Općinskog vijeća, i priča ima novi nastavak…


četvrtak, 03.12.2009.
Iz života jednog vijećnika IV (1 dio)
http://www.blog.hr/print/id/1627069288/iz-zivota-jednog-vijecnika-iv-1-dio.html


Verifikacija zapisnika sa 3.sjednice općinskog vijeća općine Promina

Sanimir Sarić (NL) pod ad.11 zapisnika „Donošenje zaključaka u svezi solarne elektrane“ upozorava na rečenicu:

„Vijećnik Sanimir Sarić iznosi da on zbog tajnosti ne može sudjelovati u raspravi i odlučivanju pa napušta vijećnicu, tražeći da se ponovno pozove za iduću točku dnevnog reda“
Smatra, da je njegovim napuštanjem sjednica trebala biti prekinuta jer nije bilo potrebnog kvoruma od 7 vijećnika.

Nakon kraće rasprave, Vijećnici odlučuju da se iz zapisnika briše zaključak:
„Općinsko vijeće podupire pismo namjere investitora u njegovom izvornom obliku“




Četvrta priča:
Nakon svega što sam naveo, citirat ću nekoliko rečenica iz članka objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji 13.01.2010. | 12:20: pod naslovom:

„Sporost vladajućih - upitna gradnja solarne elektrane od 150 milijuna eura“
Link: http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/87270/Default.aspx

* * * *
Nexus Private Equity Partneri, zagrebačko društvo za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima koje je još polovinom prošle godine i službeno dalo do znanja čelnim ljudima Šibensko-kninske županije i Općine Promina da namjerava na razmeđu Promine i Miljevaca izgraditi prvu solarnu termoelektranu u Hrvatskoj, polako gubi strpljenje i sve je bliže opciji da digne ruke od ove lokacije i kapital uloži na drugome mjestu.

Razlog: lokalna zajednica, prije svega Županija, u praksi ne pokazuje da joj je stalo do toga da što prije stvori preduvjete za gradnju tog energetskog objekta.

Općina Promina u svojem je Prostornom planu naznačila tu lokaciju za gradnju solarne elektrane. Kad će takva lokacija ući i u Prostorni plan županije, teško je reći. Istina, župan Goran Pauk najavio je izmjenu nedavno usvojenog Prostornog plana. * * *

Kad smo kod prostornog plana i Solarne elektrane, ponovimo još jednom što načelnik Paul Cota kaže o tome:

„Ja nikad nisam ni rekao da je Solarna elektrana uvrštena u Prostorni plan Općine Promina….“


U SD još piše:

* * * *
Paul Cota, načelnik općine Promina, i dalje vjeruje da Nexus neće izgubiti strpljenje.

"Bila bi to tragedija. Osim što bismo propustili priliku da razminiramo svoje područje, izgubili bismo i priliku da otvorimo brojna radna mjesta i osiguramo stalnu rentu koja bi bila od velike koristi lokalnom stanovništvu" kaže Cota.

"Nisam siguran da bi županijske vlasti sebi mogle dopustiti takav luksuz i odugovlačenjem “otjerati” ove investitore. Prof. dr. sc. Nikola Ružinski, državni tajnik za zaštitu okoliša, ovaj je projekt već predstavio u Bruxellesu, a i premijerka Jadranka Kosor dala je svoju podršku Nexusu" kaže Paul Cota.

Marijan DŽAMBO / EPEHA
* * * *


Peta priča:

Često se spominje i Zahtjev Općine Promina za uvrštenjem Solarne elektrane u Prostorni plan Županije.
Zamolio sam Pročelnika JUO Općine Promina, Žaru Sumana da mi pokaže taj zahtjev, kako bi mogao saznati malo više podataka o Solarnoj elektrani.
Logično je da bi u jednom ozbiljnom Zahtjevu za promjenu Prostornog plana županije, trebalo detaljno opisati razloge za isti (razne studije utjecaja na okoliš, projektna dokumentacija…?).
Dobio sam na uvid dokument na A4 papiru, naslovljenom na Županiju, napisan u siječnju 2009-te, u kojem se zamoljava da se u prostorni plan županije unesu izmjene i to:

-Premještaj transfer stanice na granicu općine Promina i općine Biskupija
-Određivanje pozicije za Solarnu elektranu
-Premještaj Poduzetničke zone na novu poziciju iza Suknovaca
-Smanjenje površina kamenoloma u Općini Promina sa 76 na 26 hektara (ako se dobro sjećam),

To je bilo po sjećanju….a onda sam pronašao originalni dokument, pa evo i njega:

Photobucket


Da li je jedna rečenica u kojoj se u ovom dokumentu navodi Solarna elektrana dovoljna kako bi se u Prostorni plan uvrstio jedan projekt državnog značaja, prosudite sami.

Meni je malo čudno da tako ozbiljan projekt, vrijedan 150 milijuna eura zapne na njegovu samom početku-na uvrštenju u Prostorni plan?



Šesta priča:

Citiram opet Načelnika (rečenica sa jedne od Sjednica vijeća):

„Problem je zakonska regulativa, potrebne su izmjene zakona koji ne predviđa izgradnju elektrana na sunčevu energiju veću od 5MW“.

Da li je to možda prepreka za izgradnju Solarne elektrane?

Evo što sam o tom pronašao na internetu:
Link: http://www.hrote.hr/hrote/pitanja/oiek.aspx


* * *
Potiče li se proizvodnja električne energije proizvedene iz sunčane elektrane instalirane snage veće od 1 MW?

Sukladno članku 7. stavak (4) Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, HROTE sklapa ugovore o otkupu električne energije s povlaštenim proizvođačima iz postrojenja koja koriste sunčevu energiju dok ukupno instalirana snaga svih takvih postrojenja u Republici Hrvatskoj ne dosegne 1 MW.
Upravo stoga nije definirana visina tarifne stavke za sunčane elektrane instalirane snage veće od 1 MW, jer se proizvodnja iz takvih postrojenja ne potiče.
HROTE je nadležan samo za sklapanje ugovora o otkupu električne energije od povlaštenih proizvođača u sustavu poticanja.
Ako nositelj projekta odluči graditi sunčanu elektranu instalirane snage veće od 1 MW, tada je nositelj projekta proizvođač električne energije (ne povlašteni proizvođač u sustavu poticanja). Sukladno modelu tržišta električne energije u Republici Hrvatskoj, proizvođač električne energije ugovara tržišnu cijenu prodaje električne energije u bilateralnim ugovorima koje sklapa na tržištu električne energije

* * * *

Vezano uz poticanje proizvodnje električne energije…važna je i sljedeća Uredba Vlade RH:

Na temelju članka 28. stavka 5. Zakona o energiji (»Narodne novine«, br. 68/2001, 177/2004, 76/2007 i 152/2008), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 23. prosinca 2009. godine donijela

UREDBU O IZMJENI UREDBE O NAKNADAMA ZA POTICANJE PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I KOGENERACIJE

Članak 1.
U Uredbi o naknadama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (»Narodne novine«, br. 33/2007, 133/2007 i 155/2008) u članku 6. stavku 2. podstavak 3. mijenja se i glasi:

»– za 2010. godinu: 0,005 kn/kWh.«.

* * * *

Fond koji je planirao graditi solarnu elektranu vjerojatno je računao dobit vodeći se istom Uredbom iz 2007 godine koja je tada glasila:

* * *
Ovom Uredbom određuje se način korištenja, visina, obračun, prikupljanje, raspodjela iplaćanje naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i kogeneracijskih postrojenja (u daljnjem tekstu: naknada za poticanje), sukladno strateškim ciljevima Republike Hrvatske koji se odnose na udio obnovljivih izvora energije i kogeneracije u ukupnoj potrošnji električne energije, vodeći računa o stanju na energetskom tržištu Republike Hrvatske i troškovima proizvodnje električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i kogeneracijskih postrojenja

III. VISINA NAKNADE ZA POTICANJE

Članak 6.

Naknada za poticanje za 2007. godinu iznosi 0,0089 kn/kWh.

U razdoblju do 2010. godine naknada za poticanje iznosi po godinama:

– za 2008. godinu: 0,0198 kn/kWh;
– – za 2009. godinu: 0,0271 kn/kWh;
– – za 2010. godinu: 0,0350 kn/kWh.

Kad su velike brojke u pitanju…onda nije baš mala razlika između planiranih 0,0350 kn/kWh I sada po novoj Uredbi 0,005 kn/kWh, kad ih množite sa 120,000,000,000 kWh kolika je godišnja planirana proizvodnja solarne elektrane.
* * *


Svaka investicija vezana je normalno uz zaradu koju ulagač planira ostvariti ulaskom u određeni projekt.

Kako se radi o prodaji proizvedenih kWh el.energije HEP-u (ili danas sutra nekom drugom otkupljivaču struje), zanimljivo je navesti da bi HEP 1kWh proizvedene energije u solarnoj elektrani plaćao negdje oko 3,00 kune, dok bi kupcima-nama tu istu prodavao za 80lipa za 1kWh, …naravno kad bi se sadašnji propisi isto primjenjivali i za elektrane veće od 30kW….samo što je velika razlika poticati gradnju malih solarnih elektrana od 30kW i npr 60.000 kW ili čak 120.000 kW koliko bi trebala imati Solarna elektrana u Promini?


Nadam se da sam Vam dao dosta podataka za razmišljanje…

A kakav će biti vaš zaključak….

Što će dalje biti sa ovim projektom….

Ostaje nam da pričekamo sljedeće dnevne novine koje će se s ovom temom baviti možda za dnevno političke obračune….a možda konačno objave članak i sa argumentima i razmišljanjima struke koja će o svemu reći svoje mišljenje (jednog dana)….


Oznake: općina promina, Solarna elektrana

- 21:17 - Komentiraj post (1) - Link posta

subota, 01.08.2009.

Općinsko vijeće Promine-o Solarnoj elektrani odlučuje u tajnosti!!!!!

Nisam još uspio obraditi cijeli svoj zapisnik sa zadnje 3. Sjednice Općinskom vijeća Promine, ali zbog novih informacija u Slobodnoj Dalmaciji, preskačem na:

„11. Donošenje zaključka u svezi solarne elektrane“

Prije prelaska na tu točku dnevnog reda, Načelnik Paul Cota nas je izvijestio da o sljedećoj točci možemo raspravljati samo ako bude „isključena javnost“, prvenstveno misleći na mene i moje pisanje na promina.blog.hr-u o svemu što se događa na Vijeću.


Opravdao je to željom Investitora, da neki važni podatci iz pisma namjere o gradnji Solarne elektrane ne procure u javnost.

Upitao sam Načelnika kada je stiglo to pismo, odnosno koji je datum na njemu, s obzirom da je Krste Radas ispred sebe također imao jedno „Pismo namjere“.

Načelnik mi je odgovorio da je od 28. srpnja…..
Pitao sam ga koje godine?
Rekao mi je 28. srpnja 2009-te godine.
Znači da je stiglo jučer?
Načelnik je opet pogledao pismo…i rekao „da…stiglo je jučer“ (?)

Upozorio sam Nečelnika da su Sjednice Vijeća javne, te da se o tajnosti pojedinih točaka može odlučiti samo glasanjem Vijećnika?

Načelnik je tada zatražio tumačenje Pročelnika Žarka Sumana na tu moju tvrdnju.
Žarko Suman je potvrdio moje navode, te se odmah zapitao kako nekoga obavezati na šutnju, ili ga kazniti ako o tom progovori?
Svi preostali Vijećnici HSP-a + NL Krste Radas, pristali su na Načelnikov zahtjev.

Na sve izneseno, izjavio sam da napuštam Sjednicu Općinskog Vijeća, do sljedeće točke dnevnog reda, jer ne želim sudjelovati u donošenju tako važnih odluka za Prominu, a da Promincima o tom ne smijem reći niti riječi, da donosimo odluku „Promincima iza leđa“!

Izašao sam van vijećnice, a nakon desetak minuta, u pozvao me Rajko Đomlija da se vratim.

Vratio sam se misleći da je 11. točka dnevnog reda gotova…Međutim…Načelnik je i dalje pričao nešto o Solarnoj elektrani….a onda je dao prijedlog na glasanje!?

Od 7 nazočnih Vijećnika, 6 vijećnika, 5 HSP-a i 1 NL (Krste Radas) glasali su „Za Donošenje Zaključaka“ u vezi Solarne elektrane, dok ja nisam ni glasao što su oni protumačili kao da sam suzdržan.

Po meni, moj se glas nije trebao brojati, jer sam rekao da napuštam Sjednicu do sljedeće točke dnevnog reda…o čemu postoji i tonski zapis.
Međutim, bez mene…. ne bi bilo kvoruma za rad Vijeća….a to je onaj tko je rekao Rajku Đomliji da me pozove dobro znao!

Bravo Načelniče…ovaj put ste me lijepo preveslali….

Što je sve bilo u pismu namjere koje su navedeni Vijećnici podržali ne znam….ali današnja Slobodna Dalmacija nam donosi sljedeći naslov:


***
31.07.2009. | 21:27

Zagrebački Nexus zatražio lokaciju za gradnju ‘Zelene’ elektrane

„Promina idealna za prvu našu solarku“

A u tekstu možete pročitati:

„Nexus od Županije traži da u prostornim planovima osigura zemljište, a riječ je o gotovo 500 hektara, gdje bi se gradila elektrana snage 60 megavata, vrijedna 140“

http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/64135/Default.aspx
****


Da li su Vijećnici na kraju prihvatili 500 hektara za Solarnu elektranu, umjesto do sada spominjani 250 hektara???????????

Prema neslužbenim informacijama…Načelnik Vijećnicima uopće nije pročitao pismo namjere…Te je „tajne“ podatke odlučio zadržati samo za sebe….
Ipak…Vijećnici koju su glasali za podršku ovoj ideji…vjerovali su mu na lijepu riječ, i dali svoj glas podrške!?

Ovaj članak u Slobodnoj, samo je prebacivanje loptice na Župana Pauka…
On „mrzi“ Prominu…i našeg Načelnika… i neće „dopustiti“ gradnju ovog objekta….
I tako će ispasti da nas i ovaj pute netko „sabotira“….a prava istina je još daleko od naših ušiju….ali dolazi laganim, ali sigurnim koracima….




Inače ….dan prije sastanka Općinskog vijeća…Krste Radas (NL) i ja pozvani smo u Općinu zajedno sa još nekoliko članova NL….da predložimo izmjene i dopune Poslovnika Općinskog vijeća, i Statuta Općine Promina…te da popričamo sa članovima HSP-a o blokadi računa Općine….kako bi „ušparali“ na vremenu na najavljenoj 3. Sjednici Općinskog vijeća….

Na sastanak smo došli Krste, Toni Cota i ja …sa strane NL-a….dok je sa strane HSP-a bio Načelnik Paul Cota…donačelnik Dalibor Džaja…te Rajko Žulj i Rajko Đomlija….

Ja i Krste smo ostali zatečeni, jer smo očekivali sve Vijećnike HSP-a….ali oni su opravdali situaciju da nema potrebe za tako širok krug ljudi za ovaj sastanak….

Načelnik je odmah krenuo s pričom:
„Prvo da Vas upitam…hoće li za zaključke s ovog sastanka curiti informacije u javnost?“

Pošto znam da se ta informacija/pitanje odnosilo na mene…rekao sam da ne vidim razloga da se nešto u vezi Poslovnika i Statuta taji od javnosti….

Načelnik je rekao da se neće pričati samo o tome.. (na što smo ja i Krste ostali zatečeni)….te da on vjeruje svojim ljudima, ali da ne zna kako da nas iz NL-a sada tretira?

Rekao sam da govori pred nama…kao da ga cijeli svijet sluša….

Na to je Načelnik rekao da onda s nama nema više što razgovarati i otišao sa sastanka….

Nastavak sastanka sa članovima HSP-a proveli smo u razgovoru o Statutu i Poslovniku, te smo ja i Krste izjavili da prihvaćamo Statut i Poslovnik ovakav kakav je, jer nemamo svojih amandmana na isti…Ali ukoliko HDZ bude imao svoje amandmane koji budu argumentirani da će mo ih nas dvojica podržati….

I tako je naš sastanak završen…..

Neslužbeno doznajem da smo mi na tom „Radnom sastanku“ trebali prihvatiti dopunu dnevnog reda „Mjesečna novčana naknada za rad donačelnika Dalibora Džaje od 1500,00 kuna mjesečno“…što je trebala biti jedna od točaka koje bi bile dopuna dnevnom redu 3. Sjednice Općinskog vijeća……

Eto… na jednu stranu žalimo da nemamo novca…a na drugu Donačelniku koji je predviđen da radi volonterski…kao što je bilo do sada… želimo isplaćivati naknadu?




Oznake: općina promina, Solarna elektrana

- 12:33 - Komentiraj post (9) - Link posta

petak, 24.04.2009.

Solarna termoelektrana u Promini? II dio

Prije dva dana, točnije 22.04.2009 objavio sam post pod naslovom:
Solarna termoelektrana u Promini?
...koji možete pročitati pod linkom:
http://promina.blog.hr/2009/04/1626153611/solarna-termoelektrana-u-promini.html

Danas sam putem e-maila dobio sljedeću poruku koju objavljujem u cijelosti:

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Sanimire,
kako sam zaboravio podatke o svojoj „blogovskoj lozinki“ jer sam do sada samo jedanput davno nešto komentirao, ne mogu, a želim Ti poslati svoj komentar, isključivo za objavu na Tvom blogu – „Promina“, jer je i iniciran Tvojim tekstom o provedenoj raspravi o gradnji Solarne elektrane u Promini, objavljenom na Tvom Blogu.

Moj Komentar se zapravo odnosi na više događanja koja su se odigrala, ili se odigravaju i danas u Promini, o kojima čitam na Tvom Blogu, ali i u Zagrebu, od kojih sam nekima i osobno nazočio, a koji su zapravo beskurpulozna borba za vlast koja kulminira pred ove Lokalne izbore.

Smatram svojom građanskom odgovornošću istupiti kao Prominjac po rođenju, i porijeklom, iako ne živim u Promini.

Svaki svoj izrečeni stav spreman sam i dodatno potkrijepiti argumentima struke i razuma, te razjasniti pred meritornim skupom, ukoliko to od mene bude zatraženo.

Ovaj moj, zapravo iracionalan istup, duboko je emotivan zbog mojih pozitivnih osjećanja spram Promine i Prominjaca, stečenih u djetinjstvu, pa bi mogao biti, dozvoljam si napisati, i objektivan pogled na „bit prominskih problema“ jer nisam, a ne želim niti u budućnosti, kao ni do sad, biti svrstan na bilo koju stranu, bilo koje političke, pogotovu interesne opcije, koje, svi znamo, postoje i rade isključivo za svoju korist, a boreći se međusobno, štete istinskim interesima Promine.

S poštovanjem,

MEČET


Dalje iznosim svoj Komentar za objavu:

Dragi Prominci i ostali posjetioci cijenjenog Prominskog bloga,
Lokalni izbori se približavaju i ovakvih tekstova biti će sve više; obećavajućih, netočnih i neostvarivih izjava "nazovipolitičara" te pojašnjenja pratećih "energetskih i ostalih stručnjaka" čija je razina stručnosti na nivou uvodnih najava političara, izrečenih na organiziranim stručnim tribinama – političkim skupovima, kad govore o isplativosti istih budućih projekata.

Tek na Blogu saznavši da se "Stručna tribina o solarnoj elektrani" organizirala gotovo na isti način kao i provedena "Javna rasprava o Prostornom planu Općine Promina", održana u veljači ove godine, identičnim pricipom, bez najava održavanja obznanjenim u dostupnim javnim glasilima, internetskim stranicama, ili barem ciljanim pozivanjem "onih koji bi mogli što reći, i razjasniti onima koji nisu upućeni, o zadanoj temi“, a zainteresirani su za boljitak Promine bez osobnih vlastitih interesa.
Tribina je, kao što vidjeh iz prezentiranog blogovskog izvještaja, organizirana pod principijelnim motom: "što manje ljudi, pogotovu onih stručno kompetentnih, koji bi mogli postavljati adekvatna pitanja – to bolje", kraća rasprava, a Javnost, nakon donesenih odluka stiče dojam o potpunoj demokratizaciji postupka.

Uspjelo se - "imamo Prostorni plan", a da li će Netko od Prominaca, u vrlo skoroj budućnosti besplatno, jeftinom koncesijom ili kupnjom, imati prominskih:

1. naznačenih, nemalih 260 ha našeg kamenjara, trenutno tek po NN "za_išanog" za Solarnu elektranu, ili

2. naznačenih, respektabilnih cca 100 ha prostora na samom kanjonu rijeke Krke, trenutno tek po NN "za_išanog", za budući "Etnoland Promina",

sa vrlo izglednim završetkom, baš kako bi rekao, u ne tako davnoj prošlosti, jedan lik iz političke ropotarnice bivše države; " izgraditi ćemo mi posle još lepši i još stariji ... ", tada i tamo Dubrovnik, a ovdje u Promini, u budućnosti, jedino izgledni " još lepši i još stariji, ratom opustošeni i još do kraja neobnovljeni Nečven" – planirani "Etnoland Promina" na prostoru bivše vojarne "Miljacka", prominjski pandan " Novom Janjevu" na vrhu Kistanjske brine, nažalost će se vidjeti tek daleko poslije izbora, i ovih Lokalnih, što slijede, i onih državnih, što dolaze.

Zato dragi Prominjci, Vi koji živite i glasujete u Promini, promislite prije glasovanja, ne nasjedajte ničijim obećanjima, jer samo na taj način možete sačuvati, ne prepuštajući ga nikome naš predivni, zdravi i nezagađeni, prominski prostor koji su zaposjeli i kultivirali naši preci, a mi ga, nažalost, trenutno većinom zapustili.

Ne dozvolite da, trenutno možda i bezvrijedan, naš prominski kamenjar bude predan u posjed nekome strancu, čak niti Prominjcu, kroz višedesetljetnu jeftinu koncesiju, trajno prodan budzašto ili trajno predan, moguće čak i besplatno, zbog " viših interesa", neostvarivih obećanja, sličnih iznesenim o Solarnoj elektrani, i njenoj budućoj koristi za Prominu i Promince.
Zorne primjere imate iz vrlo bliske prošlosti; kamenoloma na Promini i plodnih Gluvača, i vidjeli ste svu dosadašnju korist koju od svih tih poduzetničkih poduhvata, kako naših Prominjaca, tako i stranaca, ima naša prominjska zajednica trenutno.

Stoga Vas molim da budućim generacijama barem pokušate sačuvati :

1. autohtona sela i zaštićeni prostor Promine lociran unutar NP Krka,
2. vodno blago Krke i
3. naša preostala zapuštena polja i gajeve, od rasprodaje, a
4. obronke naše planine Promine, od daljnje devastacije.

Pozdravljam Deklaraciju Prominaca, no osobno je smatram teoretskom, i isključivo deklarativnim, političkim činom sadašnjih Općinara.
Općinari, i sadašnji, i oni budućeg saziva, trebali bi u svojim budućim odlukama, jer do sad nisu, dokazati osobnu principijelnost i zastupati istinske interese Promine ne držeći, po zagrebački; "figu u žepu", pogotovo onda kad se radi o njihovim osobnim sukobima interesa, kojih je bilo.
Osobno ću biti sretan ukoliko, i kad principi iskazani izglasanom Deklaracijom budu provedeni kroz pravne akte Općine Promina kojima bi se u potpunosti zaštitilo preostalo "Prominsko srebro", naše jedino preostalo bogatsko o kojem sam gore pisao, i taksativno naveo u samo 4 navoda.

Pozdrav s MEČETa

Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Zahvaljujem se MEČET-u na iscrpnom komentaru, koji je jako dobra podloga za daljnje rasprave.



Oznake: Solarna elektrana

- 13:05 - Komentiraj post (44) - Link posta

srijeda, 22.04.2009.

Solarna termoelektrana u Promini?

Tema Solarne elektrane u Promini, provlači se kroz medije već nekoliko mjeseci.
Svaki članak koji je obrađivao tu temu, veću je težinu/važnost posvećivao političkoj stranci koja izlaže taj prijedlog , nego samoj ideji gradnje jednog takvog objekta u Promini- eventualnim problemima…

Prekjučer (utorak, 20.04.2009 u 15:40) sam saznao da se istog dana u 16:00 održava javna prezentacija projekta „Solarna termoelektrana u Promini“.
Pozvao me sam načelnik Paul Cota, da popratim taj događaj, te da napišem eventualno koju riječ o tome na promina.blog.hr-a.

Šteta je što za Javnu prezentaciju nije bilo obavijesti na oglasnim pločama u Promini…te odaziv i nije bio pretjerano velik… 30-ak ljudi.

Pa da krenemo onda sa opisom Javne prezentacije Visokotemperaturna solarna termoelektrana s parobličnim
kolektorima „Solar Steam 60“;

Uvodnu riječ iznio je Načelnik Općine Promina, koji je istakao važnost tog projekta;
-Osnova povratka stanovništva
-Nova radna mjesta
-Novi poslovni subjekti… novi prihodi Općini…
-Ne zna se točno kroz koji period bi ideja trebala biti realizirana (?)

Zatim se nazočnima obratio Goran Baraka (bivši Župan naše županije)
-Solarna elektrana je već uvrštena u Prostorni plan Šibensko-kninske županije (?)
-Takva elektrana je druga koja bi se gradila u EU, a treća u Svijetu.
-Kroz 1-3 godine, zaposlilo bi se 300 ljudi, od čega najmanje 50 inženjera.
-Zadrani se bave istom idejom „….ali smo mi daleko odmakli od njih“
-Drugi blok bi se trebao graditi u Drnišu (Kasnije saznajemo, da bi se trebao raditi odmah do prominske lokacije sol.elekt., samo sa miljevačke strane)
-Firma koja bi gradila Solarnu elektranu, bila bi registrirana u Promini.

Nakon izlaganja Cote i Barake, slijedilo je izlaganje stručnjaka zagrebačkog Nexus Alfa investicijskog fonda, koji bi uz pomoć svojih partnera gradili spomenuti objekt.

Tako smo od Marka Maheka, mogli čuti sljedeće:

-Nexus Alfa fond direktno investira u poduzeća, kako bi ostvario dobit i podijelio je sa svojim partnerima.
-Elektrana bi se gradila u tri faze, te bi se njena nazivna snaga sa početnih 20MW, kroz 5-7 godina podigla na 60MW.
Nakon toga bi sljedila gradnja drugog Bloka od 60MW, na „miljevačkoj strani“-u općini Drniš.

Na kojem principu radi Solarna termo elektrana, pokušao je nama laicima objasniti Miha Jager (Nexus Alfa):

-Zbog velikog postotka sunčanih dana u godini, Promina je izabrana kao najbolja lokacija za gradnju (u Dalmaciji).
-Ukupna površina kolektora za prikupljanje solarne energije-650,000 metara kvadratnih.
-Površina objekta-220 hektara
-Temperatura medija za pretvaranje u paru 400 OC.
-Prva ovakva elektrana napravljena prije 20 godina u Americi.
-Oprema koja se ugrađuje je od Siemensa i ABB-a.
-Energija ovisi o izloženosti kolektora suncu, te se zbog pojave oblaka gradi spremnik topline.
-Planira se uskoro izgradnja još 10-15 ovakvih elektrana u Svijetu.
-Prva koja je proradila u EU prije mjesec dana, je Andasol u Španjolskoj,
-85% komponenata za gradnju elektrane, može se proizvesti u Hrvatskoj.
-Svi partneri u projektu su iz Hrvatske.
-Cijena izgradnje objekta uključujući sve tri faze gradnje, procjenjuje se na oko 100 milijuna eura.


Nakon toga su slijedila pitanja nazočnih:

-Milenka Čavlinu je zanimalo koliko „spremnici topline“ čuvaju energiju?
*Odgovor, osam sati.

-Krste Radas je upitao kako će se odraziti izgradnja objekta na mikroklimu (zagrijavanje okoline…)?
*Nema nikakva utjecaja na mikro klimu…“..Uzima se toplina koja bi inače zagrijavala zemlju na kojoj se objek gradi..“

-Mene je zanimalo koji je nazivni napon generatora, odnosno rasklopnog postrojenja?
*To je detalj kojeg ne znamo napamet .

-Zatim me zanimalo preko koje trafostanice planiraju priključenje Solarne termoelektrane na elektroenergetski sustav?
*Preko dalekovoda 110kV ili 400kV

Pošto se kroz postojeće trafostanice TS Kalun (110kV) pretpostavljam ne može plasirati u elelektroenergetski sustav 120MW (koliko je planirana instalirana snaga obiju elektrana u konačnici), tko će graditi novu trafostanicu, HEP ili Nexus fond?
*Pa vjerojatno mi.. (bio je odgovor).

-Branko Marić je upitao čije je zemljište na kojem se gradnja planira?
*Zemljište je vlasništvo RH, odnosno Hrvatskih šuma.

-Milenka Čavlinu je zanimalo kada bi izgradnja mogla početi?
*Prvo treba zatvoriti financijsku konstrukciju.
*Zatim treba s Državom dogovoriti otkupnu cijenu cijenu kWh energije.
*Sa Hrvatskim šumama treba postići dogovor oko zemljišta za gradnju.


Iznio sam sve činjenice koje su se mogle čuti na Javnoj tribini, na kojoj se Promincima pokušalo dočarati o kakvom se projektu zapravo radi.

Da li se radi o izbornom obećanju, ili nečemu što će stvarno ugledati „svjetlo dana“, ostaje nam da vidimo.


Ista tema obrađena je od strane novinara Slobodne Dalmacije pod linkom:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/51179/Default.aspx



Oznake: Solarna elektrana, općina promina

- 12:13 - Komentiraj post (3) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić