PROTESTANTSKA REFORMIRANA CRKVENA OPĆINA ZAGREB/PROTESTANT REFORMED CHURCH ZAGREB

nedjelja, 24.05.2009.

Proslava deset godišnjice povratka iz progonstva i obnove pastoralnog rada u Tordincima

Od 22. do 24. svibnja, 2009. u Tordincima smo svečano obilježili deset godišnjicu povratka iz progonstva i obnove pastoralnog rada, te Dan općine. Tom prilkom položen je vijenac na spomenik poginulim mještanima u Domovinskom ratu, održano svečano bogoslužje i rukopolaganje mladog pastora Petra Petrovića koji će ordinirati na prostoru Vojvodine. Također, u sklopu Dana općine održana su prigodna događanja kao što je izbor Šokačke kraljice, smotra folklora "Listaj lipo stara", te mnogo zabave. Događanjima su nazočili brojni uzvanici iz društvenog i političkog života, te gosti iz Reformirane crkve u Nizozemskoj. Hvala domaćinima na organizaciji i gostoljubivosti!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

24.05.2009. u 23:58 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 17.05.2009.

Sve gubitkom smatram

Uostalom, braćo moja, radujte se u Gospodinu! Pisati vam jedno te isto meni nije dosadno, a za vas je sigurnije. Čuvajte se tih pasa, čuvajte se tih opakih radnika, čuvajte se te osakaćenosti! Jer mi smo obrezanje, mi koji u Duhu Božjemu obavljamo bogoslužje i dičimo se Kristom Isusom, a ne pouzdajemo se u tijelo ,iako bih se ja mogao pouzdati i u tijelo. Smatra li tko drugi da se može uzdati u tijelo, ja još više: obrezan osmog dana, od roda sam Izraelova, plemena Benjaminova, Hebrej od Hebreja; po Zakonu farizej, po revnosti progonitelj Crkve, po pravednosti zakonskoj besprijekoran. Ali što mi god bijaše dobitak, to poradi Krista smatram gubitkom. Štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i otpadom smatram: da Krista steknem i u njemu se nađem - ne svojom pravednošću, onom od Zakona, nego pravednošću po vjeri u Krista, onom od Boga, na vjeri utemeljenoj - da upoznam njega i snagu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim, ne bih li kako, suobličen smrti njegovoj, prispio k uskrsnuću od mrtvih. Ne kao da sam već postigao ili dopro do savršenstva, nego - hitim ne bih li kako dohvatio jer sam i zahvaćen od Krista. Braćo, ja nipošto ne smatram da sam već dohvatio. Jedno samo: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu. Koji smo god zreli, ovako mislimo! I ako što drukčije mislite, Bog će vam ovako objaviti. Samo, držimo se onoga do čega smo stigli!
(Fil 3, 1-16)

Kao i u drugim mladim crkvama, postojala opasnost da na Filipljane utječu lažni učitelji koji su im nametali da osim vjere u Krista moraju izvršavati i propise koja nalaže Zakon.
Nadalje, iz toga što apostol Pavao upotrebljava riječi poput „savršenstvo“ i „zrelost“ (3, 12.15)može se opravdano pretpostaviti da je među Filipljanima bilo onih koji su sebe smatrali „savršenima“ ili duhovno „zrelijima“ od ostale braće i sestara. Pritisak da se moraju iskazati kroz djela Zakona, te elitistički stav i duhovni ponos pojedinaca predstavljali su opasnost za crkvu u Filipima. Nasuprot toga, Pavao na samom početku govori da kršćanski život treba radost i da se ona nalazi u samom Gospodinu ( ili zato što smo u Gospodinu), a ne u izvršavanju religijskih Zakonskih dužnosti ili duhovnom nadmetanju.
Kako su se ti pojedinci mogli smatrati savršenijima i boljima od drugih? To je vrlo vjerojatno moglo biti kroz neku „veću spoznaju“, njihovu posebnu poslušnost ili disciplinu u ponašanju i pobožnosti. Vjerojatno su smatrali da su time bliže Bogu i da su ga time bolje upoznali. Iz Pavlovih riječi se može naslutiti kako su mislili da su čak došli do samog vrha spoznaje, do „savršenstva“. U svakom slučaju, smatrali su se zrelijima, boljima i „duhovnijima“ od ostale braće i sestra. No sigurno je da su pri time zaboravili na grijehe ponosa i taštine.
Svi mi ponekad zapadnemo u taj grijeh uspoređivanja s drugima i traženja razloga za ponos. Može zvučati kao osuđivanje drugoga, ali ne mogu a da ne spomenem svog znanca koji je jednom bio u takvoj fazi da me je, mrtav hladan i onako pokroviteljski, pogledao u oči i izjavio nešto poput: „Znaš, mogu ti reći da sam ja dostigao puno viši stupanj spoznaje i duhovne zrelosti nego ti“. Eto, tako si je on dao za pravo prosuditi o svom i mojem stupnju „duhovne zrelosti“.
Apostol Pavao njemu i svima nama kada tražimo svoju važnost i uspoređujemo se s drugima poručuje: „Ne kao da sam već postigao ili dopro do savršenstva...“ i „Braćo, ja nipošto ne smatram da sam već dohvatio.“ Svako dokazivanje, opravdavanje i traženje vrijednosti u vlastitom podrijetlu, djelima, znanju, karakteru i drugome, jest ispraznost i zavaravanje. Čak više od toga, Pavao to smatra proizvodom tijela, dakle grijehom.. Tijelo i jest naš stari, isključivo „zemaljski“ način gledanja na stvari, sustav vrijednosti i način funkcioniranja koji ne uključuje Boga i kako On gleda na stvari.
Zašto svi mi to tako često i uporno činimo? Zašto i obraćenje i opravdanje po milosti Božjoj preokrenemo u skup religioznih aktivnosti kroz koje se dokazujemo i tražimo svoju vrijednost? Zašto sebe i druge okružimo s toliko tih „moraš“ i „trebaš“?
“Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim.” (Iz 43, 4) Zna li svatko od nas ponaosob koliko je na poseban način drag Gospodinu? Kada bismo znali koliko nas Gospodin ljubi plakali bismo od radosti! Znamo li da Gospodin za svakoga od nas ima poseban i savršen plan? Kada bismo znali kolikom nas ljubavlju ljubi onaj koji je savršen, te beskrajno pravedan, dobar i divan, ne bi pokušavali zaslužiti da budemo voljeni i ne bi se trovali i uništavali grijehom. Kada bismo znali koliko smo vrijedni u njegovim očima ne bi pokušavali steći tu vrijednost i važnost kroz svoja djela, zasluge i uspoređivanje s drugima. Kada bismo znali koliko su savršeni njegovi naumi za naš život ne bi se tjeskobno brinuli što će biti i što nam je činiti. Samo je Gospodin apsolutno i savršeno mjerilo svih stvari. Nije istina ono kako mi sami sebe gledamo, ili kako nas drugi gledaju, već kako nas On gleda.
Apostol Pavao je znao da njegova duhovnost, kao ni njegova vrijednost, ne ovisi o njegovim postignućima, posjedovanju (ili odsustvu grijeha), već o njegovu predanju Gospodinu Isusu Kristu. Blizak odnos i poznavanje Isusa Krista Pavlu su bili vrjedniji od svih drugih odnosa i svih drugih postignuća. Zašto? Pavao je znao da ga Isus Krist, njegov Gospodin i Spasitelj neizmjerno voli! Zato Pavao može reći: „Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene“ (Gal 2, 20). On više ne živi, njegov položaj u društvu, djela, postignuća i uspoređivanje s drugima više nisu važni! On zna da ga Stvoritelj i Gospodar cijelog svemira, onaj za kojega i po kojem je sve stvoreno, neizmjerno ljubi. Toliko ga ljubi da je predao samoga sebe za njega. Nikakve veće ljubavi od te Pavao ne treba! U središtu Pavlovog život jest Krist u kojem nalazi smisao, ispunjenje, sigurnost i maksimum koji ni u čemu drugome ne postoji!
I zato Pavao može reći da sve što je smatrao dobitkom, radi Krista smatra gubitkom. Spoznaja Krista mu je otvorila oči da vidi što je ono zaista vrijedno i što je zaista istina! Za Pavla je sve gubitak u odnosu na ono najizvrsnije, na spoznaju Isusa Krista. On sve ono što se pričinja kao oslonac i sigurnost u životu, sve ono što smeta njegovu pouzdanju samo Krista, smatra otpadom. Pavao želi steći pravednost koja dolazi jedino od Boga, po vjeri u Krista, a ne od pouzdanja vlastitih djela, od podrijetla, uspoređivanja s drugima ili tuđeg odobravanja. Svako drugo pouzdanje osim onog u Boga nam pruža lažnu sigurnost. Sve drugo osim oproštenja, prihvaćanja, ljubavi i smislenog života koji dolaze od Boga će samo djelomično i privremeno zadovoljiti naše potrebe.
Ne radi se o tome da mi trebamo odustati svakodnevnih odnosa, aktivnosti i interesa u životu. Ne radi se ni o tome da nam Isus mora biti na prvom mjestu našem životu, kao na nekoj top listi. Mi čak možemo i dalje tražiti svoju vrijednost u postignućima i uspoređivanju. Prirodno ni ne možemo drugačije dok nam Bog ne otvori oči za svoje istine, a radi se o onome što sam već rekao- kada bismo spoznali koliko nas ljubi plakali bismo od radosti! Isus zapravo želi biti zajedno s nama u svemu što prolazimo u životu, u svim našim odnosima aktivnostima, interesima i teškoćama! On sve želi zajedno s nama prolaziti, da proživimo ovaj život zajedno s njim! Kako raste naš odnos s Gospodinom i što ga više upoznajemo, to će više i sve drugo u našem životu biti u ravnoteži, i otpadati će ono suvišno i loše.
Mada svjestan toga da ga Bog voli i koliku baštinu ima i Isusu Kristu, Pavao ni približno ne tvrdi da je potpuno upoznao Gospodina, njegovu ljubav i koliko znači Božji poziv u Isusu Kristu. On dakle ne tvrdi da je osobno dospio do nekog savršenstva. Ono što je Pavlu bitno, za čim hita i vatreno teži jest da sve bolje upozna Krista, radost Božjeg poziva, te koju snagu ima čudo Kristova uskrsnuća. Unatoč svim teškoćama, progonima i patnjama koje je prolazio, za Pavla je odnos s Kristom bio razlog najveće radosti. Pavao je smatrao da sve patnje ovog vremena nisu ništa prema slavi (Božjoj) koja će se očitovati u nama (Rim 8, 18). Pavao zna da kako je Krist kao prvijenac uskrsnuo od mrtvih(1. Kor 15, 20), tako će i on uskrsnuti, te da više neće biti patnje boli, suza i smrti (Otk 21, 4). Cijelo stvorenje će biti obnovljeno i veselit će se svome Stvoritelju (Rim 8, 21). Ni ova spoznaja nije ovisila o Pavlovim posebnim sposobnostima, već isključivo o Božjoj milosti kroz Kristovo djelo na križu, poziv na vjeru i dar Duha Svetoga.
U toj želji da sve bolje poznaje Krista i snagu njegova uskrsnuća, dakle ono najvrednije, Pavao zaboravlja na svoju prošlost. On zaboravlja, kako na svoje podrijetlo i privilegije na koje bi se mogao pozvati, tako i na moguće grijehe i krive poteze iz prošlosti. Pavao se ne vrti oko sebe i svoje prošlosti, ne gleda stalno unatrag, već hita naprijed. On zna da mu je sve milostivo oprošteno po vjeri u Krista, zna da sve ima smisla, da ga Bog voli i zna da će se Krist, po suverenoj Božjoj volji, sigurno uzveličati, bilo Pavlovim životom, bilo smrću (Fil 1, 20). To je Pavlova nagrada, Bog će biti proslavljen, Krist uzveličan, a on će ga gledati licem u lice (1. Kor 13, 12).
Baš u pouzdanju samo u Krista, a ne u oslanjanu na svoje snage, spoznaju i dostignuća, se očituje kršćanska zrelost. Isto tako zrelost se očituje u onome: „nipošto ne smatram da sam već dohvatio“. U ovome životu, u grešnome tijelu, nećemo uspjeti potpuno shvatiti što je Krist za nas učinio i kolika je naša baština i snaga u njemu. Da to možemo potpuno shvatiti i dohvatiti nikada se ne bi uništavali i nanosili si bol grijehom i lažima, ne bi tražili ispunjenje u izvanjskim stvarima koje nam to ne mogu dati. No to sve je dio ovog života, ali što je za nama zaboravljamo, za onim što je pred nama prežemo! Držimo se onoga dokle smo stigli, što nam je Bog do sada milostivo otkrio.

17.05.2009. u 16:17 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 11.05.2009.

Gostovanje u Baptističkoj crkvi Peteranec

Posljednje tri nedjelje voditelj misijske crkve u Zagrebu, zajedno s bratom Danielom Downeyem, bio je gost kod sestara i braće u Baptističkoj crkvi Peteranec. Tom prilikom sestre i braća su mu ukazali povjerenje da među njima propovijeda.
Hvala braći i sestrama na gostoljubivosti i povjerenju!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

11.05.2009. u 00:17 • 1 KomentaraPrint#

petak, 08.05.2009.

Evanđelje u kojem stojimo

Dozivljem vam, braćo, u pamet evanđelje koje vam navijestih, koje primiste, u kome stojite, po kojem se spasavate, ako držite što sam vam navijestio; osim ako uzalud povjerovaste. Doista, predadoh vam ponajprije što i primih: Krist umrije za grijehe naše po Pismima; bi pokopan i uskrišen treći dan po Pismima; ukaza se Kefi, zatim dvanaestorici. Potom se ukaza braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno; većina ih još i sada živi, a neki usnuše. Zatim se ukaza Jakovu, onda svim apostolima. Najposlije, kao nedonoščetu, ukaza se i meni. (1. Kor 15, 1-8)

U kršćanskom životu, početno stanje oduševljenja i entuzijazma nakon obraćenja, često zamijeni faza zamorenosti, zbunjenosti, pa čak i preispitivanja. Nakon početnog oduševljena zbog obraćenja i vjere u poruku Evanđelja pitamo kako dalje živjeti svoj praktični život (U stvari, pitanje kako proživjeti ovaj život nam je zajedničko sa svim ostalim ljudima. Svi ljudi nešto traže, i mi tek počinjemo učiti kako živjeti u skladu sa svojim novom naravi u Kristu). Ubrzo počnemo biti okruženi mnogim očekivanjima, savjetima, idejama i učenjima. Nastupi faza kada smatramo da sada moramo popraviti svoje ponašanje, svojim postupcima ostaviti lijepo svjedočanstvo za Krista, te biti zaista poslušni, dobri i pravedni. Odjednom se ono početno oduševljenje zbog Božjeg oproštenja, ljubavi i prihvaćanja počne pretvarati u naporan rad. Počinjemo biti umorni od nastojanja da ispunimo svoja vlastita ili tuđa očekivanja, odnosno ona očekivanja za koja povjerujemo da Bog ima od nas. I ako smo pošteni, uviđamo kako ta očekivanja nikako ne uspijevamo potpuno ispuniti i zadovoljiti.
Također, često nas počnu zbunjivati i plašiti različita učenja i neslaganja unutar kršćanstva, ili razne druge religije i filozofije. Osjećamo nesigurnost, a zbog toga često i neprijateljstvo i ratobornost. Umaraju nas i zbunjuju razni savjeti, sustavi i koncepti po kojima bi trebali uspješno voditi naš kršćanski život. Isto tako, možemo postati razočarani stanjem crkve ili ljudima koji su nam bili oslonac i uzor. Počnemo se suočavati i sa sumnjama i preispitivanjem vlastite vjere. Odjednom osjetimo da više baš i nemamo radosti spasenja. No Bog nas u svemu tome zapravo oblikuje i uči nas pouzdanju samo u njega i njegovu milost!
Ove riječi apostola Pavla upućene Korinćanima nam mogu predstavljati veliku utjehu u takvim trenucima zamorenosti, zbunjenosti i preispitivanja.. Kada shvatimo da bismo najradije od svega odustali, tada se trebamo vratiti samoj suštini evanđelja! Tako jednostavno da se čini preduboko za našu zbunjenost i kompliciranost! Tako jednostavno da je teško povjerovati! Kada smo tako zbunjeni i umorni, trebamo se vratiti na sami početak, na temelj. Pavao nam dozivlje u pamet Evanđelje koje smo u početku prihvatili i koje nam je promijenilo život. U trenutku kada se čini da nam izmiče tlo pod nogama, uhvatiti se za ove jednostavne riječi Evanđelja zapravo znači da želimo samo Krista i ništa drugo. Isus Krist je umro za naše grijehe. On pravedan platio je za nas nepravedne. Sve je svršeno, potpuno je plaćeno! Bog nam je oprostio sve naše prošle, sadašnje i buduće grijehe, čak i one kojih se najviše stidimo. Mi tome ništa ne trebamo, niti možemo nadodati!
Samo zbog Krista mi smo pred Bogom pravednici (2. Kor 5, 21), sveti i ljubljeni (Kol 3, 12), ispunjeni (Kol 2, 9),besprijekorni i uvijek prihvaćeni ( Kol 1, 22). Tako nas Bog zaista gleda, to je zaista vječna i nevidljiva stvarnost (2. Kor 4, 18)! Kao nevidljivu, mi tu stvarnost trebamo prihvatiti vjerom, kao i činjenicu da je Bog ljubav, da je beskrajno dobar i da nam želi biti prijatelj (Iv 15, 13-15; 1. Iv 4, 8). Te stvarnosti trebamo prihvatiti istom onom vjerom kojom vjerujemo da je Krist umro za naše grijehe. Vjera u te činjenice nas vodi i u našem posvećenju u vidljivoj sferi života (Heb 10, 14).
Isus Krist je uskrsnuo, On živi, pobijedio je smrt (Otk 1, 17-18)! Isus Krist nije samo neki neživi sustav, koncept i skup načela po kojima pokušavamo živjeti. To sve su izvanjske stvari za koje se držimo jer još uvijek dovoljno ne poznajemo Krista i nemamo dovoljno povjerenja u njega. Stoga se želimo uhvatiti za nešto izvanjsko, za neke religiozne aktivnosti, te tako zadržati kontrolu i steći sigurnost ( Kol 2, 20-22). Ne, on je živi Bog, živa svemoćna osoba! Isus Krist sjedi s desna Bogu Ocu i stalno moli za nas( Rim 8, 34 i dalje). Po Duhu Svetome on zaista živi u nama koji vjerujemo u njega( Gal 4, 6)!
Isus Krist ne želi biti onaj drugi, naš šef prema kojem ćemo mi nastojati izvršavati sve one religijske i moralne dužnosti, te tako stalno biti frustrirani, razočarani i umorni (Gal 3, 2; Rim 4, 15; Rim 7, 24). Ne, on želi prebivati u našim srcima. On s nama želi stalno i blisko prijateljstvo koje se razvija, želi suživot s nama, da ga svaki dana sve bolje poznajemo i kroz život koračamo s njim. Razlog za suživot i prijateljstvo s njim nam treba biti zato što to i mi želimo, zato što je to nešto najbolje i najradosnije što nam se moglo dogoditi i što možemo činiti!
Još više od toga, Isus želi živjeti kroz nas (Gal 2, 20)! Želi da budemo toliko bliski da naše ruke postanu njegove ruke, naše noge njegove noge.. Tada će naša djela i postupci sve više biti odraz takvog odnosa. Takav odnos je Isus imao s Ocem dok je koračao zemljom. Isus nam je pokazao što znači blizak suživot s Bogom (Iv 10, 30). Otac je bio taj koji je živio kroz Isusa i pokazao svoju slavu, milost i dobrotu!
Što nam je činiti? Moramo biti svjesni kako nema recepta ni prečaca, on je taj koji daje htjeti i djelovati (Fil 2, 13), koji nas vodi u posvećenju (1. Sol 5, 23-24). Inicijativa je uvijek na njegovoj strani! Bog kod svakog ponaosob djeluje u pravom životnom trenutku. No za početak, počnimo zaista vjerovati koliko je on dobar, koliko nas bezuvjetno prihvaća i ljubi! Počnimo zaista vjerovati da je Krist ono najbolje što nam se moglo dogoditi u životu, da je njegov jaram sladak, a breme lako (Mt 11, 30)! Shvatimo da sve ono što nas umara, ispunjava strahom, brigom i gorčinom nije od Krista (Iv 10). Uz Božju pomoć, počnimo čeznuti za tim bliskim prijateljskim odnosom, da mu prepustimo da On živi kroz nas. Dakle to je Evanđelje po kojem se spašavamo i u kojem stojimo! Trebamo učiti gledati na sebe onako kako nas Bog po Evanđelju gleda. U pouzdanju i povjerenju Kristu prepustiti svoj život i sudove o njemu! On je taj koji nam je dao život za nas, on je taj koji nas je opravdao, koji je beskrajno dobar i koji nas ljubi. On je živi Bog i želi živjeti s nama, u nama i kroz nas (Kol 1, 27)! On će se pobrinuti za to da se Bog kroz nas i proslavi!
Sveta pisma- Zakon, proroci, povijesne i mudrosne knjige upućuju i svjedoče za Krista (Iv 5, 39). Kroz Kristovo djelo na križu i uskrsnuće ispunjena su proročanstva starozavjetnih proroka (Rim 1, 2-4). Također, mnogo je i svjedoka uskrslog Krista, od kojih su mnogi bili živi još i u vrijeme dok je Pavao ovo pisao Korinćanima. Dakle, Pavao o Kristovom uskrsnuću ne govori kao o nekom proizvodu želja, mašte i mitu. Ne, on o njemu govori kao o ispunjenju nebrojenih proročanstava, pokrepljenom i u skladu sa Svetim pismima, o povijesnoj činjenici za koju postoje brojni svjedoci. Cjelokupna Božja objava i Božje djelovanje u povijesti, o kojima svjedoče Pisma, vode ka Kristu (Pnz 18, 15 i dalje). On je centar, on je konačna i najviša Božja objava, živa Božja Riječ (Iv 1)!
Inače, koja je glavna uloga Svetog pisma u životu kršćanina? Vjerujem da je glavna uloga Svetog pisma da kroz njega svakim danom sve bolje upoznajemo Boga i same sebe kroz odnos s njim (Iv 5, 39-40). Naravno da nam je Bog kroz Sveto pismo pokazao svoju vječnu volju, te što je dobro i moralno, a što zlo u njegovim očima. Naravno, da svaki istinski vjernik želi biti poslušan i predan našem Gospodinu. No kršćanski život se ne sastoji u ispunjavanju skupa dužnosti, već u radosnom suživotu s Bogom. Ako pokušamo zadovoljiti Boga izvršavajući njegove zapovijedi kao skup pravila, dužnosti i naredbi, nikada u tome nećemo potpuno uspjeti i uvijek ćemo biti nezadovoljni, osim ako ne upadnemo u potpunu samopravednost (Rim 3, 20; 4, 15; 6,14; 7, 8 i dalje). Gospodin nas ljubi ljubavlju koja nikada nasilno ne nameće svoju volju, niti nas čini robovima(Gal 4, 4-7.21-31). Njega ponajprije zanima što se događa u našoj nutrini. On nas je kroz svoje zapovijedi doveo do pokajanja i vjere, te želi da naša daljnja poslušnost bude posljedica bliskog prijateljskog odnosa i suživota s njim. Način koji je Bog izabrao da bude izvršena njegova volja jest da mu dopustimo da On sam to učini kroz nas (Rim7, 4-6; 8, 3-4; Gal 2, 20)!

08.05.2009. u 18:51 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (6)
Siječanj 2010 (6)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (4)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (6)

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Protestantska reformirana crkvena općina Zagreb

Uvjerenja, vijesti, događanja...

Mi smo dio tijela reformiranih evanđeoskih crkava koje ispovijedaju pet iskaza reformiranog nauka: samo Pismo, samo Krist, samo milost, samo vjera i samo Bogu Slava. Mi vjerujemo da je Biblija nepogrešiva i dovoljna Božja riječ i naš konačan autoritet.

Vjerujemo da je Isus Krist jedini Put, Istina i Život, a njegovo Riječ svjetiljka našoj nozi. No to za nas istodobno podrazumijeva zalaganje za kršćanske i univerzalne vrednote, ljudske i vjerske slobode, toleranciju i dijalog, umjerenost i milosrđe, a protiv svakog oblika fanatizma i nasilja.

Ako ste zainteresirani saznati više o nama, razmišljate da se uključite u zajedništvo, želite biti radnik u evangelizaciji, služiti u izgradnji crkve, ili samo trebate razgovor, u svakom slučaju javite nam se s povjerenjem na: ref.pres.church.zagreb@gmail.com

Protestant Reformed church Zagreb, Croatia

Web Counter
Web Counter


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

What We Believe

We are a body of reformed evangelical churches that confess the five statements of reformed doctrine - Scripture alone, Christ alone, Grace alone, Faith alone and Glory to God alone. We believe that the Bible is the infallible and sufficient word of God and our ultimate authority.

Mission opportunity

We’re always looking for people to prayerfully consider joining us in building God’s Kingdom in Croatia, both long-term and short-term.

People interested should have a desire to serve and work with national leadership and be able to integrate themselves in a different culture and learn language.

We need teachers of English
Evangelists
Outreach organizer
Those interested to do publishing of literature
Mercy ministry
All ministry gifts are welcome!
If you have any further questions or suggestions, please feel free to contact us: ref.pres.church.zagreb@gmail.com
More in English

Web stranica/Website:
Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH/The Protestant reformed christian church in Croatia- www.prkc.hr

Protestantska reformirana crkvena općina Zagreb/Protestant Reformed Church Zagreb

O 500. obljetnici rođenja Jeana Calvina





Linkovi

kalvinizam-blog
Semper reformanda-blog
Reformirana crkva Tordinci-blog
Reformirana crkva Tenja-blog
Reformirana crkva Šibenik-blog
Jasmin Milić-blog
Jasmin Milić propovijedi-blog
Kontakt-bloger
Čovjek Evanđelja-blog
Soulsaver.hr
Hrvatska kršćanska koalicija

Agape Zagreb-On tvoje sve rane zna

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Bogoslužja

Bogoslužja se održavaju svake nedjelje na adresi Ivane Brlić Mažuranić 18, a svake druge nedjelje u mjesecu bogoslužje s Gospodnjom večerom održava se na adresi Milivoja Matošeca 2, Malešnica (bogoslužni prostor BC Malešnica). Zainteresirani se mogu javiti na e-mail: ref.pres.church.zagreb@gmail.com

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Biblijska grupa

Ukoliko želite sudjelovati na našim Biblijskim grupama i druženjima javite se na e-mail: ref.pres.church.zagreb@gmail.com ili na mob: 091 251 30 59

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Novi Zavjet

Želite li naručiti besplatni primjerak Novog Zavjeta kontaktirajte nas na e-mail: ref.pres.church.zagreb@gmail.com ili na mob: 091 251 30 59

"Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!" Mk 1, 15

"Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni." Iv 3, 16

"Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem." Rim 8, 38-39

"Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen." Rim 10, 9

"Doista, predadoh vam ponajprije što i primih: Krist umrije za grijehe naše po Pismima; bi pokopan i uskrišen treći dan po Pismima; ukaza se Kefi, zatim dvanaestorici. Potom se ukaza braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno; većina ih još i sada živi, a neki usnuše. Zatim se ukaza Jakovu, onda svim apostolima. Najposlije, kao nedonoščetu, ukaza se i meni." 1. Kor 15, 3-8

"Kristovi smo dakle poslanici; Bog vas po nama nagovara. Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom! Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu." 2. Kor. 20-21

"Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu. Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim; u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu, dobrohotnošću svoje volje, na hvalu Slave svoje milosti. Njome nas zamilova u Ljubljenome u kome, njegovom krvlju, imamo otkupljenje, otpuštenje prijestupa po bogatstvu njegove milosti." Ef 1, 3-7

"Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao. Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo." Ef 2, 8-10

"Zbog toga svim marom prionite: vjerom osigurajte krepost, krepošću spoznaje, spoznanjem uzdržljivost, uzdržljivošću postojanost, postojanošću pobožnost, pobožnošću bratoljublje, bratoljubljem ljubav. Jer ako to imate i u tom napredujete, nećete biti besposleni i neplodni za spoznanje Isusa Krista." 2. Pt 1, 5-8

"I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer - prijašnje uminu." Tada Onaj što sjedi na prijestolju reče: "Evo, sve činim novo!" I doda: "Napiši: Ove su riječi vjerne i istinite." I još mi reče: "Svršeno je! Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak! Ja ću žednomu dati s izvora vode života zabadava." Otk 21, 4-6



Calvinovi biblijski komentari (eng)

OUR CREEDS/VJEROISPOVIJESTI (eng)

Reformirana-prezbiterijanska misijska crkva Zagreb on Facebook




5 TOČAKA KALVINIZMA: Potpuna iskvarenost 1/Dr. Jasmin Milić
Uploaded by jm2812. - Family events, birthdays and parenting videos.



5 TOČAKA KALVINIZMA: Potpuna iskvarenost 2/Dr. Jasmin Milić
Uploaded by jm2812. - Family events, birthdays and parenting videos.



5.TOČ.KALVINIZMA: BEZUVJETNO IZABRANJE 1 DIO (JASMIN MILIĆ)
Uploaded by jm2812. - Discover videos of people, family and friends.



5.TOČ.KALVINIZMA:BEZUVJETNO IZABRANJE 2 (DR.JASMIN MILIĆ)
Uploaded by jm2812. - Discover videos of people, family and friends.



5.TOČAKA KALVINIZMA: OGRANIČENO POMIRENJE (Dr. Jasmin Milić)
Uploaded by jm2812. - Videos of family and friends from around the world.



5.TOČAKA KALVINIZMA: NEODOLJIVA MILOST (DR. JASMIN MILIĆ)
Uploaded by jm2812. - Discover videos of people, family and friends.



5. TOČAKA KALVINIZMA: USTRAJNOST SVETIH (DR.JASMIN MILIĆ)
Uploaded by jm2812. - Family events, birthdays and parenting videos.