Plastično je fantastično

utorak, 26.04.2016.

Plastika koja osvaja

Često plastika u svakodnevnom spominjanju ima konotaciju nečeg jeftinog, nekvalitetnog, manje vrijednog, manje lijepog. Tome su svakako doprinijeli brojni jeftini, ali nadasve praktični svakodnevni jednokratni proizvodi. Jeftin materijal koji jednokratno posluži svojoj svrsi, a onda kada dodamo i našu neodgovornost i loše postupanje s isluženim predmetima, plastika nikako da se oslobodi tog lošeg konteksta.

Srećom, kad se malo bolje razmisli i zamisli oko svega toga, svi znamo da baš i nije tako i da je danas plastika nezaobilazan materijal u našim životima - od krajnje nužde, praktičnosti, posebnih svojstava, preko odgovornog ponašanja prema okolišu, pa sve do estetike i lijepe umjetnosti.

Diana Sokolić, često puta spominjana akademska slikarica iz Zagreba, svojim umjetničkim djelima već cijeli niz godina vrlo uspješno razbija te stereotipe i klišeje o plastici sa svojim umjetničkim nakitom i predmetima koje izrađuje od poli(metil-metakrilata) odnosno materijala poznatijeg po komercijalnom nazivu pleksiglas.

Ne samo da svojim umjetničkim radovima (kojih smo cijeli niz imali prilike vidjeti na stranicama ovog bloga) razbija stereotipe već i njima osvaja nagrade. Čestitam.

A`DESIGN AWARD - Diana Sokolić osvojila brončanu nagradu





Na ovogodišnjem međunarodnom natječaju za dizajn, A`DESIGN AWARD u Comu, Italija, akademska slikarica Diana Sokolić osvojila je brončanu nagradu za štapove za hodanje Marlene and Maurice, od pleksiglasa (u kategoriji u kojoj zlatna i srebrna nagrada nisu ni dodijeljene).





„Kroz povijest su štapovi za hodanje bili ne samo pomagalo nego i ukras, modni dodatak. Bili su, baš kao i nakit, pažljivo izrađeni od egzotičnog drveta, bjelokosti, ukrašeni plemenitim metalima i dragim kamenjem. U drugoj polovici 20. stoljeća štapovi postaju puko ortopedsko pomagalo, nešto kao alat – isključivo funkcija bez estetike. Odlučila sam im vratiti estetsku dimenziju i dodati novu funkciju; štapovi su izrađeni od graviranog pleksiglasa, a u gumenoj bazi štapa nalazi se LED-svjetlo. Kada se, pri hodu, štap pritisne o tlo, on zasvijetli. Time štap, osim što je oslonac, daje i dodatnu dozu sigurnosti jer čovjek koji ga koristi postaje vidljiviji u mraku ili polumraku. Dizajn je posvećen Marlene Dietrich i Mauriceu Chevalieru, zadnjim ljudima koji su štap koristili sa stilom i elegancijom“, rekla nam je Diana Sokolić.



Diana Sokolić je, na istom natjecanju,prošle godine nagrađena brončanom nagradom za narukvice od pleksiglasa s čipkom, a prije tri godine srebrnom nagradom za manžete FRED te nagradama za torbe od pleksiglasa i sada već poznate JOY ogrlice.

Svečana dodjela nagrada bit će održana 8.6. u vili Gallia u Comu.





Izvor:
Extravagant: A`DESIGN AWARD - Diana Sokolić osvojila brončanu nagradu


- 12:50 - Komentari (12) - Isprintaj - #