Plastično je fantastično

nedjelja, 15.02.2015.

Teflon

Je li teflon otrovan? Nije, ali ipak, teflonsko posuđe je na zlu glasu. Neopravdano, dok druge, također neopravdano hvalimo i precjenjujemo.



Već godinama među zdjelama, tavama i loncima najozloglašeniji je svima dostupni teflon odnosno metalno, najčešće aluminijsko posuđe presvučeno polimerom stručnog naziva: tetrafluoretilen / perfluoralkil - vinil - eter. Mnogi misle da se ne smije ogrebati jer otpušta kancerogenu perfluorooktansku kiselinu. No toksikolog prof.dr.sc. Franjo Plavšić kaže da nema dokaza da je kiselina kancerogena, a da je proizvođači ionako odavno više ne koriste. Od štetnih spojeva teflon ispušta jedino perfluoroisobutilen, no na temperaturama višim od 600 °C.

- Ako zagrebete tavu od teflona, bit će šteta samo zato što će vam se palačinka idući put lijepiti na tome mjestu - kaže Plavšić.

No, ovom prilikom valja reći da postoji stvarna opasnost trovanja keramikom. Glina se u prošlosti pekla na nižim temperatura pa je, da bi se držala na okupu, često bila premazivana olovom. Problem krhkosti riješen je pečenjem gline na visokim temperaturama. Zbog olova zato ne treba koristiti staru keramiku

A kako se proizvodi aluminijsko posuđe presvučeno teflonom pogledajte u sljedećem video prilogu:





Izvori:
24sata:
Bakreno posuđe je najbolje: Kakvi su ostali materijali?
YouTube: How It's Made - Non-Stick Cookware


- 18:18 - Komentari (13) - Isprintaj - #